Murske, sora ja pikkukivet

Joskus laatoituksen voi osin tai kokonaan korvata pikkukivillä, soralla tai murskeella. Pieniä kiviä on suhteellisen halpoja ja helppoja asentaa, mutta ne vaativat enemmän kunnossapitoa.

Sora, murske ja pikkukivet: ominaisuudet

Pienistä kivistä tehdyt pinnat läpäisevät vettä tehokkaasti ja ovat turvallisia kävellä säällä kuin säällä. Murske on murskattua kiveä. Sitä myydään monenkokoisena ja -värisenä. Pikkukivet puolestaan ovat pyöreäreunaisia luonnonkiviä. Pihasora on murskattua kiveä ja kivituhkaa, jonka terävät reunat muodostavat tiiviin ja tasaisen kerroksen.

Sora, murske ja pikkukivet: tavallisimmat käyttötavat

Murskeita ja pieniä kiviä käytetään pihojen liittymissä mutta myös poluilla, usein yhdessä laattojen ja kivien kanssa. Kivituhka on luonteva päällyste pihapoluille sekä puutarhan penkkien ja muiden suojaisten sopukoiden pinnaksi.

LUE LISÄÄ: Valitse oikeanlainen sora!

Sora, murske ja pikkukivet: asennus

Pohjan pitää olla tasainen ja kestävä, ja sen pitää läpäistä hyvin vettä. Kivet ja murskeet levitetään noin neljä senttiä paksuksi kerrokseksi, joka tasoitetaan. Kivituhka lätkätään tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi. Pienille kiville voi latoa reunuksen laatoista, jotta kivet eivät karkaa ruohikkoon. Kivien alle levitettävä suodatinkangas estää paitsi rikkaruohojen kasvun alapuolelta, myös sen, etteivät kivet sekoitu alla olevaan maahan.

Sora, murske ja pikkukivet: kestävyys

Pakkashalkeilun vaaraa ei ole. Pienistä kivistä tehty pinta pysyy kunnossa pienellä hoidolla ja kestää vuosia.

Sora, murske ja pikkukivet: huolto ja hoito

Sora, murske ja pikkukivet vaativat vain vähän työtä: usein esimerkiksi käsittely perkauskuokalla riittää. Säännöllinen puhdistus on välttämätöntä, ja kiviä lisätään silloin tällöin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit