Valitse oikea erikoismaali

Rakennusmateriaalien huima tekninen kehitys näkyy myös maaleissa. Se tarkoittaa, että kaupoissa on paljon erilaisia erikoismaaleja, jotka ovat omiaan tiettyihin töihin.

MIHIN ERIKOISMAALEJA KÄYTETÄÄN?

VAATIVIEN PINTOJEN MAALAAMISEEN Sekä ruostuneelle pihaportille, pitsauunille, lämpöpatterille että betonilattialle on omat erikoismaalinsa, jotka takaavat parhaan lopputuloksen.

TEHOSTEMAALAAMISEEN Tähän ryhmään kuuluu maaleja, joilla voi luoda erikoistehosteita kuten pimeässä hohtavia tai magneettisia pintoja.

MITEN SPRAYMAALIA KÄYTETÄÄN?

Spraymaali leviää kaikkein pienimpiinkin rakoihin. Se tarkoittaa, että ympäröivät pinnat pitää suojata erittäin huolellisesti, jos spraymaalia käytetään sisällä.

Maalattavan pinnan vierustat pitää suojata kaikkein tarkimmin. Esimerkiksi lämpöpatterien termostaatit kannattaa kääriä kokonaan muoviin (oikealla), mutta myös lattia ja seinät kannattaa peitellä perusteellisesti.

Älä sumuta kerralla liikaa maalia varsinkaan pystypinnoille. Lopputuloksesta tulee siisti ja tasainen, kun maalia levitetään kolmesta neljään ohutta kerrosta.

Voit sumuttaa seuraavan kerroksen heti, kun edellinen kerros on kuivunut. Ohut maalikerros kuivuu muutamassa minuutissa.

Tärkeää!

Kertakäyttöhengityssuojaimet (sekä venttiilillä toimivat että venttiilittömät) eivät suodata kemikaaleja, joten ne EIVÄT sovi spraymaalilla työskentelemiseen. Suosittelemme myrkyllisillä liuottimilla työskentelemiseen hengityssuojaimia, joissa on vaihdettava hiilisuodatin.

Lue lisää: Onko kallis maali hintansa arvoista?

ERILAISIA ERIKOISMAALEJA

PATTERIMAALI Patterit ja lämmitysputket pitää maalata maalilla, joka kestää noin 60 asteen lämpöä. Patterimaalia myydään sekä spray-pulloissa (400 ml) että erikokoisissa purkeissa.

METALLIMAALI Metallimaalia käytetään sekä sisä- että ulkotiloissa. Maalipurkin koko on yleensä 0,75 litraa. Metallimaalilla voi maalata myös ruostuneita pintoja, kunhan ne puhdistetaan ennen maalaamista.

KUUMAKESTOMAALI Sanotaan myös kirkaslakaksi. Sopii takkojen, grillien, kamiinoiden, pakoputkien ja moottorien maalaamiseen. Kestää jopa 800 asteen kuumuutta. Myydään 400 millilitran spraypulloissa.

EPOKSIMAALI Kaksikomponettinen epoksimaali sekoitetaan ennen käyttöä. Erittäin kova pinta sopii hyvin lattiaan. Tarttuu niin betoniin, puuhun, kiveen kuin laattoihinkin. Joitakin epoksimaaleja voi sävyttää.

KAAKELIMAALI Sopii liukkaiden keraamisten pintojen maalaamiseen. Tarttuu myös koviin kiviin ja muihin liukkaisiin materiaaleihin kuten marmoriin. Ei vaadi pohjamaalia. Eri värejä.

LIKAA HYLKIVÄ JULKISIVUMAALI Lika ei tartu kunnolla kiinni nanoteknologiaan perustuvaan julkisivumaaliin. Lisäksi pinta puhdistuu sateella tavallista helpommin. Maali sopii vain kivimateriaaleille.

TEHOSTEMAALIT

LIITUTAULUMAALI Liitutaulumaalilla voi maalata juuri sopivan kokoisen liitutaulun täsmälleen oikeaan paikkaan. Liitutaulun ei ole pakko olla musta, vaan maalin voi sävyttää satoihin eri sävyihin. Kaksi kerrosta riittää. Pakkauskoot yleensä noin 0,2 litraa ja noin 1 litra.

MAGNEETTIMAALI Kaksi tai kolme kerrosta magneettimaalia tekee seinästä magneettisen. Magneettimaalin päälle voi levittää tavallista seinämaalia ilman, että magneettisuus katoaa. Voidaan käyttää betoni-, tasoite-, kipsilevyja lastulevyalustoille.

HEIJASTAVA SPRAYMAALI Heijastava spraymaali saa kaiken hohtamaan pimeässä. Sillä voi maalata esimerkiksi osan pyörästä tai autokatoksen tolpan. Eri värejä, myydään 200 millilitran pulloissa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Maalit