Onko kallis maali hintansa arvoista?

Onko halvalla ja kalliilla maalilla eroa? Panimme kolmen hintaluokan maalit äärimmäiseen kokeeseen. Katso tulokset tästä.

Maalitesti

Vanhaan valkoiseen seinään rajattiin maalarinteipillä yhdeksän 50x50 sentin kokoista aluetta. Vasemmalla olevat kentät maalattiin halvimmalla maalilla, keskimmäiset keskihintaisella maalilla ja oikeanpuoleiset kalliilla maalilla.

Moni väittää, ettei maalin laadulla ole väliä ja halpa maali ajaa saman asian kuin kallis. Ostimme kolme erihintaista maalipurkkia ja otimme asiasta selvää. Järjestimme neljä viikkoa kestäneen kokeen ja maalasimme vanhoja sisäseiniä sekä halvalla, keskihintaisella että kalliilla pintamaalilla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Välttyäksesi klassisilta maalausvirheiltä, näin maalaat seinän

Testin maalit valittiin kysymällä rauta- ja maalikaupoista, millaisia maaleja ihmiset yleensä ostavat. Moni asiakas haluaa joko kaikkein halvinta maalia tai hyvää, mutta kohtuuhintaista maalia. Lisäksi on asiakkaita, jotka pyytävät parasta maalia, jota rahalla saa.

Testissä käytetyt maalit olivat sävyltään puhtaan valkoisia, ja niiden kiiltoaste oli 10.

Artikkelissa kerrotaan, miten eri maalit menestyivät testissä.

Näin maalit testattiin

Astia ja tela punnittiin joka maali-kerroksen jälkeen. Tulos kertoi, kuinka paljon maalia jäi seinään.

Jokaiseen astiaan kaadettiin 1 000 grammaa maalia ja kaikkia maaleja levitettiin samanlaisella pitkäkarvaisella telalla. Jokaisen kerroksen jälkeen punnittiin, kuinka paljon maalia seinään oli tarttunut.

Maaleja testattiin valkoiseen seinään, jota ei ollut maalattu vuosikausiin. Seinään rajattiin maalarinteipillä yhdeksän 50x50 sentin kokoisia aluetta. Kolme aluetta maalattiin voimakkaalla sinisellä, punaisella ja mustalla maalilla. Kolme kenttää sotkettiin lyijykynällä, kuukärki-kynällä ja erilaisilla tusseilla.

Kentät maalattiin upottamalla telat astiaan ja levittämällä seinään mah-dollisimman paksu kerros maalia. Jälki viimeisteltiin pystysuorilla vedoilla. Seuraavana päivänä lopputulos kuvattiin ja arvioitiin. Seuraava kerros maalattiin täs-mälleen samalla tavalla.

Peittävyys

Kuten alla olevasta taulukosta näkyy, halvin ja kallein maali peittivät vanhan seinän kahdella kerroksella. Keskihintainen maali peitti vanhan seinän vasta kolmannen kerroksen jälkeen.

Maalien laatuerot näkyivät selvästi värikkäässä seinässä ensimmäisen maalikerroksen jälkeen. Kallis maali peitti seinän lähes kokonaan, mutta värit näkyivät selvästi sekä halvan että keskihintaisen maalin läpi. Toinen kerros kallista maalia peitti värit kokonaan, mutta halvempia tarvittiin kolmas kerros.

Pahimmat sotkut kuten tussi, lyijykynä, kuulakärkikynä ja kahvitahrat ovat liikaa jopa kaikkein parhaimmille ja kalleim-mille pintamaaleille. Etenkin vihreä spriitussi näkyi kaikkein kalleimmankin akryylimaalin läpi.

Multimedia

Multimedia

Riittävyys

Valmistajien ilmoituksiin maalin riittävyydestä pitää suhtautua tietyllä varauksella. Ohut maali riittää pitkään, mutta peittää paksua huonommin. Laskimme maalin menekin punnitsemalla, kuinka monta grammaa maalia peittävän kerroksen maalaamiseen kului. Sen jälkeen laskimme, kuinka monta neliötä yhdellä maalilitralla voi maalata.

Kallein maali riittää pisimpään

Myönnämme, että testissä on paljon epävarmuus tekijöitä. Tällä laskukaavalla on kuitenkin selvää, että kallein maali riittää pisimpään ja melkein maksaa itsensä takaisin. Kaksi kerrosta halpaa maalia peittää paremmin kuin kaksi kerrosta keskimmäistä maalia. Keskimmäinen maali on siitä huolimatta hieman halpaa riittoisampaa.

Pestävyys

Akryylimaalin kovettuminen voi kestää useita kuu-kausia. Tässä testissä maaleille annettiin vain kaksi viikkoa kovettumisaikaa. Siitä huolimatta testitulos on päivänselvä. Kuusi kertaa kalliimpi maali ei peitä kuusi kertaa paremmin kuin halpa, mutta kalliimmissa maaleissa on ominaisuuksia, joita halvoissa ei kerta kaikkiaan ole.

Lyhyesti sanottuna: halvalla maalilla maalattua seinää ei voi pyyhkiä puhtaaksi millään pölyhiuskaa kovemmalla välineellä. Keskimmäistä maalia sen sijaan voi pyyhkiä kostealla rätillä. Jos tahrat ovat niin pahoja, että niiden puhdistamiseen tarvitaan saip-puaa ja pesusieni, kallis maali on vailla vertaansa. Se kestää kovan hankaamisen jättämättä näkyviä jälkiä.

Tulokset

Aluksi hyviä uutisia jokaiselle, joka on maalannut kotinsa seinät jollain muulla kuin kaikkein halvimmalla maalilla: rahasi eivät ole menneet hukkaan! Tämän testin tulokset osoittavat selvästi, ettei maalikaupassa kannata haksahtaa halvimpaan vaihtoehtoon.

Halpa maali ei ole aina huonoa, eikä kalleinta maalia kannattaa ostaa joka tarkoitukseen. Esimerkiksi autotallin tai verstaan seinät voi maalata valkoiseksi alelaarin halvimmalla tarjousmaalilla, joka maksaa alle kolme euroa litralta.

Kallis maali peittää paremmin

Keskihintainen maali, joka maksaa noin kymmenen euroa litralta, sopii melkein kaikkiin asuinhuoneisiin. Kaikkein kalleimmat sisämaalit peittävät niitäkin paremmin ja tekevät pinnoista kauniit ja tasaiset. Lisäksi kalleimmat maalit ovat niin kovia, että ne kestävät perusteellista pesemistä ja kovaa hankaamista.

HALPA - ALLE 3 EUROA/LITRA

  • Peittää nopeasti helpot paikat
  • Testin huonoin riittävyys
  • Ei kestä pesemistä

KESKIMMÄINEN - 10 EUROA/LITRA

  • Kestää pyyhkimisen kostealla rätillä
  • Hyvä riittävyys
  • Ei peitä kahdella kerroksella

KALLIS - YLI 15 EUROA/LITRA

  • Peittää kaiken kahdella kerroksella
  • Kestää pisimpään
  • Kestää pesusienellä hankaamista

Testi osoittaa selvästi, ettei maalikaupassa kannata pihistellä. Kaksi purkkia kohtuuhintaista maalia riittää hieman pitemmälle kuin yksi purkki kallista maalia, mutta kallis maali kestää puhdistamista huomattavasti paremmin.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Maalit