Ruostepintaa ei saa maalata!
Ruosteisen pinnan voi maalata - jopa hyvin onnistuneesti. On vain osattava valita oikea maali, jotta ruoste ei työnny maalipinnan läpi.
Metalli ruostuu ilman hapen ja kosteuden yhdis-telmästä. Puu, tiili ja betoni pystyvät hengittämään maalin läpi, mutta ruostunut rauta on ”koteloitava” kokonaan maalilla. Pintaa ei tarvitse puhdistaa täysin puhtaaseen metallipintaan asti, mutta kaikki irtonai-nan ruoste on poistettava ennen maalaamista.
Uusi puupinta on aina pohjustettava!
Näin suosittelemme monesta hyvästä syystä. Pohjamaali kiinnittyy paremmin kuin useimmat pintamaalit, sitä on helpompi hioa kuin ”rasvaista” pintamaalia ja se tuot-taa yhtenäisen aluskerroksen pintamaalille. Lisäksi pohja-maalin peittokyky on erin-omainen, joten se peittää vanhan pinnan nopeasti väriä vaihdettaessa. Ulko-puupintoja maalattaessa pohjamaalin pitää sisältää lahon- ja homeenestoaineita.
SEKÄ ETTÄ...: Ruiskumaalaa vauhdilla!
Isojen seinä- ja kattopintojen ruiskumaalaami-nen sujuu todella nopeasti. Tähän asti väite pitää paikkansa. Jos kuitenkin haluat varjella ympäristöäsi, joudut käyttämään paljon aikaa pintojen suojaamiseen ennen maalaamista. Vaikka työskentelisit kuinka tarkasti tahansa, et voi välttyä hienolta maalisumulta, jos haluat esimerkiksi reunoista tarkasti rajatut. Maalisumua on helpointa hallita sisätiloissa. Ulkona vallitsevat ”villit” tuulivoimat.
Myös maalin ohentaminen ruiskutusta var-ten vie aikaa, ja ohentamisen myötä maali peittää huonommin ja vaatii useamman kerroksen.
FAKTA: Huomioi aina kuivumisajat!
Älä oleta maalin kuivuneen, vaik ka pinta vaikuttaa kuivalta ja valmiilta seuraavaa maalikerrosta varten. Pinta, joka on maalattu vesiohenteisella maalilla, voi olla kuiva. Alla oleva kerros on kuiten-kin yhä kostea, eikä kiinnity tämän vuoksi vielä hyvin. Jos maalaat seuraavan kerroksen liian aikaisin, vaarannat alustan kiinnittymisky-vyn. Kehnommilla liuottimilla maalattaessa vaarana on, että seuraava kerros irrottaa edelli-sen, jos se ei ole tarpeeksi kuiva.
FAKTA: Ei koskaan peittävää maalia terassiin!
Täysinpeittävä puunsuoja on kieltämättä todella huono valinta terassiin. Maalin kulutuskestävyys on heikko, ja kulkureitit kuluvat todella nopeasti niin, että puu jää ilman suojaa. Suosittelemme sen sijaan, että käsittelet laudat terassiöljyllä vähintään kerran kesässä. Öljyä saa sekä kirkkaana että värilli-senä (kuullote). Viimeksi mainittu antaa terassilau-dalle parhaan suojan aurinkoa vastaan.
SEKÄ ETTÄ...: Halvat siveltimet ja telat ovat ok!
Jos kyseessä on lasten keinuteline tai yksittäisen sei-nän maalaus, selviät tehtävästä halpistelalla ja -siveltimellä. Suurempiin töihin suosittelemme kuitenkin aina laadukkaita työvälineitä, sillä laatutelat kestävät pidempään eivätkä nukkaa. Lisäksi vältyt siveltimiltä, jotka pudottavat harjaksia tai joiden harjakset sojot-tavat sinne sun tänne. Lisäksi säästät paljon aikaa, sillä hyviin (kalliisiin) siveltimiin ja teloihin saa paljon enemmän maalia kerralla kuin halpoihin. Näin maalaat pidemmälle per maaliin kostutuskerta.
SEKÄ ETTÄ...: Puukatot on pestävä ennen maalaamista!
Kyllä ja ei. Jos katto on kellastunut auringosta, ja haluat maalata sen peittävällä maalilla, perus-teellinen pölyn ja seitit poistava imurointi voi riittää. Jos taas maalaat kuultavalla paneeli lakalla nikotiininkeltaista kattoa, poh ja on puhdistettava ensin ohennetulla puupuhdisteella. Sivele vähintään kaksi kerrosta tartunta-pohjusteen sisältävällä lakalla. En sim mäinen lakka sitoo noen ja nikotiinin jäänteet, toinen (ja tarv. kol mas) kerros peit tää läpitulleet kellertävät läikät.
SEKÄ ETTÄ...: Ohenna aina lakkaa!
Nykyaikaisia vesipohjaisia lattialakkoja ei ohenneta. Jos sen sijaan maalaat rasvaisella öljyla-kalla, esim. venelakalla, jonka pinta rakennetaan useasta lakkakerroksesta, ensimmäistä kerrosta kannattaa ohentaa jopa 30 %. Lakka tunkeutuu tällöin paremmin puuhun ja synnyttää paljon paremman pohjan seuraavalle kerrokselle, jota ohennetaan 10 %. Viimeistä lakkakerrosta ei ohenneta. Muista aina hioa lakkakertojen välillä. Tämä vaatii aikaa, mutta takaa täydellisen lopputuloksen.
FIKTIO: Epoksimaalaus vaatii kurssin!
Väite pitää paikkansa, jos epoksimaalaat työksesi. Tavallisille nikka-reille ei kuitenkaan ole koulutus-vaatimuksia. Vesiohenteiset tuot-teet eivät sisällä orgaanisia liuotti-mia, joten hengityssuojaintakaan ei tarvita. Suojapuku ja hansikkaat on hyvä olla, sillä maali sisältää syövyttäviä aineita. Täydelliseen työnjälkeen yltää, mikäli kovetteen ja muoviosan sekoittaa tarkasti ohjeiden mukaan. Sekoittamisen jälkeen on 50 minuuttia aikaa maalata. Epoksimaali vaatii lisäksi kärsivälli-syyttä. Kerrosten kuivumisajat ovat 24 tuntia. Pohjamaali levite-tään kertaalleen ja pintamaalit kahteen kertaan.
FIKTIO: Ulkokohteiden maalaus - vain kesäaikaan!
On täysin mahdotonta nimetä yhtä täydellistä vuodenaikaa. Suosittelemme lyhyesti ja ytimek-käästi lämmintä päivää, joko myöhään keväällä tai aikaisin syksyllä. Tällöin sateen todennäköi-syys on pienin: vuorokauden keskilämpötilan ei tulisi olla alle 5°C. Puun pitää olla kuiva eli koste-uspitoisuuden alla 15-18 % (mittaa kosteusmittarilla). Ilman kosteuspitoisuus ei saisi olla yli 80 %. Suora auringonpaiste on pahaksi. Jos kohteeeseen on satanut voimakkasti, odota pari päivää.