Eroon struktuurimaalista

Oletko kyllästynyt epämääräisiin struktuurimaalipintoihin? Rypyläisen seinän tasoittaminen ei ole kovin helppoa, mutta se on mahdollista. Testaamme tässä jutussa viisi erilaista tasoitustapaa, jotta pääset kerralla eroon epätasaisista maalipinnoista.

Struktuurimaalin rypyläisen pinnan voi hioa pois karkealla hiomapaperilla.

Struktuurimaaliseinät olivat joitakin vuosia sitten sisustusmuodin aallonharjalla. Rypyläpintojen suosio on kuitenkin hiipunut, ja tasaiset pinnat ovat taas trendikkäitä. Jos haluat eroon kotisi struktuurimaalipinnoista, älä epäröi vaan tartu toimeen! Voit tehdä seinistäsi jälleen sileät.

Testasimme tätä juttua varten viisi hyvin erilaista tasoitusmenetelmää. Kokeilimme kipsilevyjä, hiertopinnoitetta, hiekkatasoitetta, tasoitetapettia ja struktuurimaalin hiomista. Menetelmien vaikeusaste ja hinta sekä työn kesto ja jälki vaihtelivat, mutta kaikki tekivät seinästä tasaisen.

Valitse tasoitustapa sen mukaan, millaista lopputulosta havittelet. Harkitse myös, kuinka paljon aikaa ja rahaa haluat käyttää seiniesi tasoittamiseen.

LUE LISÄÄ: Helppo ja tehokas varsihiomakone

Lue viidestä tavasta täältä.

Hitaita ja nopeita menetelmiä

Tasoitetapetti voi olle paras tapa tasoittaa seinät, jos talon muissa seinissä on lasikuitutapetti. Tasoitetapetti on kuitenkin hidas ja työläs vaihtoehto. Myös hiekkatasoitus ja seinän hiominen vievät paljon aikaa. Molemmat menetelmät ovat kuitenkin varsin edullisia.

Struktuurimaaliseinän voi tasoittaa myös hiertopinnoitteella, mutta sen levittäminen ja hiertäminen vie enemmän aikaa.

1. Kipsilevyt

Perinteinen kipsilevy tekee seinästä tasaisen ja yhtenäisen. Kipsilevyt pitää kuitenkin tasoittaa ennen pintakäsittelyä. Pinnan voi maalata tai tapetoida oman maun mukaan.

Hyödyt

 • Siisti, yhtenäinen pinta.
 • Täysin tasainen ja sileä.
 • Halpa.

Haitat

 • Paljon lisätyötä. Levyt pitää tasoittaa ja maalata.
 • Seinään pitää voida ruuvata.

Hinta: Noin 5 euroa neliö.

Tee näin:

1

Leikkaa kipsilevy sopivaksi ja nosta se paikalleen. Ensimmäinen kipsilevy pitää asentaa tarkasti pystysuoraan, jotta seuraavan levyn voi painaa tiukasti kiinni ensimmäi-seen. Siten levyjen välisestä saumasta tul

2

Ruuvaa levy kiinni. Levyyn kannattaa piirtää apuviivat, jotta ruuvit osuvat varmasti levyn takana oleviin runko-rakenteisiin. Voit ruuvata levyn pintaan valmiiksi pari ruuvia, jotta levyn kiinnittäminen sujuu nopeasti.

2. Hiekkatasoite

Hiekkatasoitetun seinän pinta on siisti ja tasainen. Hiekkatasoitteen voi maalata sellaisenaan, mutta pinnasta tulee siistimpi, jos tasoitteen päälle asennetaan lasikuitutapetti.

Hyödyt

 • Lasikuitukankaan kanssa siisti ja tasainen pinta.
 • Halpa.

Haitat

 • Pinta pitää hioa ja tasoittaa useasti.
 • Lasikuitutapetti tarkoittaa lisää työtä.
 • Hiominen pölyää.

Hinta: Noin 1 euro neliöltä

Tee näin:

Levitä ensimmäinen kerros leveällä, 50-60-senttisellä lastalla. Levitä tasoite alhaalta ylöspäin. Älä pihistele tasoitteen määrässä. Hio struktuurimaalipintaa ennen tasoitteen levittämistä esimerkiksi jyväkoon 40 hioma-paperilla. Anna hiekkatasoitteen kuivua vuorokauden ajan.

Hio seinä jyväkoon 60 hiomapaperilla, ennen kuin levität seinään toisen kerroksen tasoitetta. Poista hiomapöly ennen tasoittamista.

3. Hiertopinnoite

Hiertopinnoite on sementtituote, joka tekee seinään tasaisen ja hieman karhean pinnan. Pinnan tasaisuus riippuu hiertotekniikasta. Valmiin seinän voi maalata.

Hyödyt

 • Siisti, karhea pinta.
 • Vain yksi materiaali.

Haitat

 • Raskasta työtä. Vaatii näppäryyttä.
 • Kallista.

Hinta: Hiertopinnoite maksaa noin 10-15 euroa neliöltä.

Tee näin:

1

Nosta pinnoitetta teräslastalle ja levitä laasti seinään. Levitä pinnoite kerralla alhaalta ylöspäin pystysuorin vedoin. Paina lastaa samalla voimakkaasti seinään vasten. Tasoita kohoumat teräslastalla, kun pinnoite on kuivunut 15-30 minuuttia. Anna tasoitteen kuivua noin 15 minuuttia lisää.

2

Hierrä pinta, kun laasti on vielä hieman kosteaa. Liikuta hierrintä kiertoliikkeellä ja paina sitä samalla kevyesti seinää vasten.

4. Tasoitetapetti

Tasoitetapetti silottaa epätasaisuudet ja tekee seinästä yhtenäisen ja hieman karhean näköisen. Tasoitetapetin kiinnittäminen on helppoa. Tasoitetapetti maalataan asentamisen jälkeen.

Hyödyt

 • Helppo asentaa.
 • Vähän materiaaleja.

Haitat

 • Pinnasta ei tule täysin tasainen.

Hinta: Noin 5 euroa neliöltä liima mukaan lukien.

Tee näin:

1

Levitä seinään tapettiliimaa ja nosta tasoitetapetti seinälle. Paina tapetti kevyesti kiinni seinään tapetti harjalla. Leikkaa tapetti sopivan mittaisiksi pätkiksi, ennen kuin kiinnität vuodat seinään.

2

Paina tapetti kunnolla kiinni seinään kumitelalla, kun vuota on oikeassa paikassa. Kumitela tasoittaa mahdolliset ilmakuplat ja ylimääräisen tapettiliiman sekä painaa tapetin lujasti kiinni alustaan.

5. Hiominen

Saat tasaisen pinnan, kun hiot struktuuri maalin tasohiomakoneella ja karkealla hiomapaperilla. Se on hämmästyttävän tehokasta ja halpaa. Asenna päälle lasikuitutapetti ja maalaa seinä.

Hyödyt

 • Siisti, tasainen pinta.
 • Todella helppoa työtä.
 • Vähän materiaaleja.
 • Halpaa.

Haitat

 • Sotkuista.
 • Seinä pitää ylitasoittaa, päällystää tarvittaessa lasikuitu tapetilla ja maalata.

Hinta: Noin 0,2 euroa neliöltä ilman lasikuitutapettia.

Tee Näin:

1

Hio seinä tasohiomakoneella ja jyväkoon 40 hioma paperilla. Liikuta konetta kierto liikkeellä. Älä paina konetta liian kovasti kipsilevyä vasten, jotta kone ei rouhaise seinään koloa. Jos hiot monta isoa seinää, voit vuokrata varsihiomakoneen, jolla yltää helposti joka paikkaan.

2

Vaihda koneeseen hienompi, esimerkiksi jyväkoon 80 tai 120 hiomapaperi. Hio seinä uudelleen, jotta saat pinnasta tasaisen. Poista hiomapöly ja viimeistele seinä valmiiksi.

  Lisää samasta aiheesta Maalit