Varmasti kiinni liima-ankkurilla

Tiiliseinään voi olla vaikea kiinnittää mitään ilman, että tiili halkeaa tai ruuvi antaa periksi. Ammattilainen ratkaisee haasteen näin.

Johdanto

Kovatkin tiilet voivat murtua esimerkiksi silloin, kun tiileen kiinnitetään laajentuva ruuvi vaikkapa portin tolpan ankkuroimiseksi seinään. Näin suurta kuormitusta ei moni kiinnike kestä.

On kuitenkin eräs erityisen kestävä ratkaisu, joka ei vahingoita tiiliä: ankkurointimassa. Kaksikomponenttinen laasti myydään kätevässä saumapatruunassa, joka sisältää molemmat komponentit. Ne sekoittuvat toisiinsa patruunan kärjessä, kun massaa puristetaan ulos.

Lämpimänä kesäpäivänä on työskenneltävä ripeästi: laasti kovettuu muutamassa minuutissa. Kylmemmässä säässä työstöaikaa on jopa 45 minuuttia (0°:ssa).

Ohjeet

01
Näin poraat reiän 6 Vaihe

1

Tarvikkeet: saumapatruunassa oleva ankku rointi massa sekä sekoitus-putki, pumppu poraus reiän puhdistami-seksi pölystä, kierre tanko ja muttereita kiinnitykseen.

2

Merkitse tolppien paikat. Tee ensin pystyviiva yhdelle sivulle ja sitten 3-4 lyhyttä viivaa kierretankoja varten, mitattu na 45 mm viivasta ulospäin (vastaa tolpan leveyttä).

3

Poraa 12 mm:n reikä. Kuvan kaltai-seen rapattuun seinään on yritettävä osua keskelle tiiltä. Ota isku toiminto pois päältä, jottei tiili vaurioidu.

4

Kiinnitys voidaan tehdä monella tapaa. Asennusruuvi porautuu tiileen, mutta se on helppo vetää ulos. Koska laajentuva karmiruuvi voi halkaista tiilen, valitsemme kierretangon.

5

Puhdista reiät porauspölystä. Käytä pumppua, pölynimuria tai pulloharjaa puhdistaaksesi reiät perusteellisesti.

6

Tarkista, että reikä on tarpeeksi syvä. Tiilipinnan ja kierretangon kannan väli ei saa olla suurempi kuin tolpan paksuus.

02
Näin ankkuroit 9 Vaihe

1

Purista paperiarkille vana ankkurointimassaa. Varmista, että molempia komponentteja tulee sekoitus-putken läpi ja ne yhdistyvät yhdeksi massaksi.

2

Täytä reiät pohjasta alkaen. Täytä niin paljon, että rei’istä on jäljellä pari senttimetriä. Täytä korkeintaan kaksi reikää kerrallaan - muutoin massa ehtii kovettua, ennen kuin ehdit jatkaa työtä.

3

Kierrä reikään kierretanko. Se ”kiertyy” massaan kiinni. Jätä tangosta sen verran pituutta reiän ulkopuolelle, että se sopii tolppaan. Varmista, että tanko on reiässä suorassa kulmassa.

4

Ota mitat. Sijoita nivelmitan alkupää siihen, mihin tolpan yläreuna tulee. Ota mitat jokaisen kierretangon keskikohdasta. Siirrä mitat tolppaan.

5

Poraa tolppaan reiät. Aloita 30 mm:n oksaporalla, joka tekee reikään tasaisen pohjan. Poraa 25 mm:n syvyyteen. Poraa näin reikä tolpan läpi 12 mm:n poralla.

6

Kun laasti on kovettunut, voit jatkaa työskentelyä. Kovettuminen vie enintään 45 min. Aseta tolppa nyt kierretankoihin.

7

Iske tolppa seinään, jos se ei liu’u paikalleen itsestään. Laita laudanpätkä tolpan ja vasaran väliin, niin tolppaan ei jää jälkiä.

8

Kiristä mutterit hylsyavaimella. Hylsy voi työntyä sen reiän sisään, jonka työstit oksaporalla, jolloin mutteri saadaan tolpan tasoon.

9

Tarkista, että tolppa on pystysuorassa. Jos näin ei ole, voit irrottaa mutterit ja työntää 1-2 pientä kiilaa takakautta sisään ja kiristää jälleen. Näin tolppa pysyy paikallaan.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.