
Pienille pinnoille liima on helpoin levittää lastalla ja suurille pinnoille siveltimellä.
1. Jaa liima kummallekin pinnalle
Vahvimman liimaustuloksen saat sivelemällä liiman molemmille kiinnityspinnoille. Pienemmillä pinnoilla liiman voi levittää lastalla ohueksi kerrokseksi. Suuremmilla pinnoilla on parempi käyttää sivellintä. Valkoinen puuliima on helppo pyyhkiä pois vedellä. Vedenkestävä liima tarttuu siveltimeen ja tekee siitä jäykän, joten älä 1 käytä kovin arvokkaita siveltimiä liimaamiseen.
3. Voitele korkki öljyllä
Jotta liimapullon korkki ei liimautuisi 3 kiinni pulloon, kuivaa ylipursuava liima pois ja sivele pullon suuhun hieman ruokaöljyä ennen kuin kierrät korkin takaisin paikoilleen.

Hiomapaperin karkeus 40 sopii yleensä märän liiman hiontaan.
4. Lliimasauma ammottaa
Jos valmis liimasauma rakoilee hiukan tai jos puussa on virheitä tai reikiä, voi liimasta olla apua käsittelemättömässä puussa. Täytä reiät liimalla ja hio tähän kohtaan märkää liimaa siten, että reiät ja raot täyttyvät liiman ja hiomapölyn sekoituksella lähes näkymättömiin.
5. Ei lisää kovetetta
Yleinen harhakäsitys on, että kaksikom-ponenttiliimaan kannattaa lisätä kove-tetta, jos sen kovettumista haluaa nopeuttaa. Ylimääräinen kovete tekee lii-masta liian kovaa ja siten heikkoa. Liian pieni kovetemäärä heikentää liiman. Vah-vin liimaus syntyy sekoittamalla ohjeiden mukaan suositellussa lämpötilassa.

Karkea liina kostuttaa pintaa sopivasti.
7. Kosteutta liiman avuksi
Koska polyuretaaniliima kovettuu kosteudessa, voit helpottaa kovettu-mista kostuttamalla puuta märällä liimalla ennen liiman levittämistä. Tämän voi tehdä vain kuivaan puu-hun. Varo, ettei ylimääräinen kosteus saa liimaa vaahtoamaan liikaa, eri-tyisesti, jos lämpötila on yli 20°.
8. Peitä muovilla tai voipaperilla
Jotta ylipursuava liima ei kiinnittyisi kaavaan tai pöytään, peittele kappaleet ohuella muovikelmulla. Varsinkin vaahtoava pu-liima tarttuu helposti luvattomiinkin kohteisiin. Voit käyt-tää myös muovipussia, mutta 2 met-riä muovikelmua sisältävä pieni rulla tulee käytössä edullisemmaksi. Voipaperikin käy, sillä liima ei pysy kiinni paperin öljytyssä pinnassa.

Purista ensin keskeltä, sitten reunalta, jotta liima puristuu ulospäin.
9. Vain tarpeellinen määrä liimaa
Sekä liika liima että liian vähäinen liimamäärä heikentävät liitosta. Jos sivelet liimaa niin ohuesti, etteivät puristimet purista sitä ulos, liimamäärä ei riitä koko liimapinnalle. Jos sivelet liimaa liian paksulti, ylimääräinen liima työntyy ulos, ja vaarana ovat liimataskut, jotka heikentävät liitosta. Voit pienentää liiman riskiä kerääntyä kappaleen keskelle puristamalla isoja liimapintoja yhteen ensin keskeltä ja lopuksi reunoista.

Vastahöylättyä ja hiottua tiikkiä voi hyvin liimata.
10. Hio tiikki ennen liimaamista
Tiikin luonnollinen öljypitoisuus tekee siitä uskomatto-man kestävän, mutta heikentää helposti liimausta. Vahva liimaus edellyttää, että tiikki höylätään tai hiotaan juuri ennen liimausta, jotta öljy ei ehdi nousta pintaan. Loppu-tulosta parantaa myös se, jos puhdistat pinnan asetonilla. Tiikki ja hartsipitoinen puu on paras liimata pu-liimalla, valkoisella puuliimalla (ulos) ja veneliimalla.
11. Kokeile liitosta ennen liimausta
Lopullista liimausta varten on oikeastaan mahdoton valmistautua liian perusteellisesti. Tee aina koeliitos. Sovita liitos mielellään loppuun asti niin, että puristat kappaleet yhteen puristimilla tai muilla sopivilla työ-kaluilla. Yltävätkö puristimien leuat liimattavien kappa-leiden ympärille? Kannattaako liima levittää siveltimellä vai lastalla? Onko sinulla kumihansikkaat? Onko sinulla jokin liina käsillä, jos liimaa valuu? Kun liima on jo levi-tetty, tällaisten pulmien ratkaisemiseen ei enää ole aikaa.

Pienet naulanreiät voi tarvittaessa tasoittaa jälkikäteen.
12. Varmista viistopinnat nauloin
Märät liimapinnat ovat yllättävän sileitä, ja jos puristimien paine kohdistuu liimapintaan vähänkin viistosti, kappaleet usein liukuvat minne sattuu. Tämän voi estää ohuilla uppokantanauloilla. Lyö naulat päällikappaleen läpi ennen puristimien lopullista kiristämistä.
13. Tuoreet pinnat sitovat parhaiten
Puu liimautuu parhaiten, jos se on vasta höylättyä tai hiottua. Puuntyöstö poistaa rasvaa ja likaa ja tekee liimapinnasta sileän, jolloin liima tarttuu parhaiten. Liima tarttuu kyllä epätasaiseenkin pintaan, mutta konehöylien jättämät karkeat hiomaurat ja kolot synnyttävät reikiä, jotka heikentävät liitosta.
14. Ohuet liimasaumat kestävät parhaiten
Kahden liimapinnan pitäisi istua tiiviisti yhteen. Valkoinen puuliima ja erityisesti vaahtoava polyuretaaniliima täyttää hyvin aukot, mutta kovettuneiden liimasau-mojen kestävyys on kehno, jos liima (hassua sinänsä) ei liimaudu hyvin itseensä. Tämä toki koskee kaikkia liimoja. Epoksiliimassa on valtava sisäinen vahvuus, ja sillä voi luoda vahvoja liitoksia myös leveämmin saumoin. Useat nykyiset kumi-saumausmassat liimaavat myös hyvin, vaikka liimapinnat eivät istu täysin tiiviisti.
15. Kylmyys pidentää kovettumista
Yleensä liima kovettuu lopullisesti 1 vrk:ssa, minkä jälkeen liitos kestää täysipai-noisen kuormituksen. Alhaisemmat lämpötilat hidastavat liiman kovettumista, sillä kylmyys pidentää kemiallisia prosessia. Useimmat liimat on kehitetty kovettu-maan 20°:n lämmössä, jolloin kappaleiden puristamiseen jää riittävästi aikaa ja liima kovettuu kohtuullisessa ajassa. 5°:n lämmössä kovettuminen hidastuu mer-kittävästi, ja puristamista on jatkettava pidempään. Jäätymispisteessä kovettumi-nen lähes pysähtyy. Myös ”pakkasnesteellä” varustettuja talviliimoja on olemassa.

Näyttää vaikealta, mutta kolmea tai useampaa lis-taa käyttäen liimatusta kaaresta tulee kestävä.
16. Kahdesta listasta ei vielä synny kaarta
Kun liimaat listoja tai ohuita vaneriviiluja muotin ympärille kaareksi, esimerkiksi huonekalua varten, puu- tai vanerikerroksia on aina oltava useampi, jotta kaaresta tulee vankka. Jos kerroksia on vain kaksi, liitos oikenee itsestään puoliksi irti muo-tin muodosta, kun puristimet poistetaan. Yksinkertainen lista tai ohut vanerilevy voidaan hyvin liimata suoraan kaarevan pinnan päälle, kunhan sitä pidetään puris-tuksessa kovettumisen ajan. Kun puristat listat yhteen esimerkiksi paksusta lastulevystä muotoillun muotin päällä, aseta puristimet riittävän tiheään kuten kuvassa. Vahvimmat puristimet asetetaan taitteeseen ja kiristetään listaa vasten yhdellä kertaa. Puristimet saa hyvin kiinni kolmioreikiin: poraa kolme reikää ja sahaa tai iske kolmion sisus ulos. Laita muovia listan alle ja päälle.

Puristimet eivät ole ainoa työkalu, jolla liimauksen voi puristaa yhteen.
17. Purista kattoa vasten
Kun puristimet eivät yllä kappaleiden ympä-rille, pitää improvisoida. Usein kappaleita voi puristaa yhteen painavan esineen avulla, mutta pöydän päällä kappaleita voi puristaa yhteen myös kattoa vasten asetetuilla tan-goilla. Työstä tangot hieman pöydän ja katon välistä etäisyyttä lyhyemmiksi ennen kuin levität liiman. Aseta molempiin päihin puupalat, jotta saat tangosta sopivan pituisen etkä raavi kappaleita tai kattoa. Voit puristaa jalkalistan myös vastapäiseen seinään tai raskaaseen huonekaluun tuetun tangon avulla.
18. Poista liima, kun se on vielä märkää
Pyyhi märkä liima liinalla sormista, työkaluista ja pinnoilta, joille liimaa on pursunut. Kun liima on kovettunut, sen saa parhaiten pois leikkaamalla tai hiomalla. Käytä valkoisen puuliiman poistoon vet-tä, pu-liimaan spriitä ja puumas-saan tärpättiä. Epoksi- ja kontaktiliima poistetaan asetonilla.

19. Päätyreunat voi liimata
On harhaluulo, ettei päätypuuta voisi liimata. Liima sitoutuu hie-nosti sileäksi höylättyyn ja hiot-tuun päätypuuhun, varsinkin jos liiman annetaan hieman imeytyä ennen kuin kappaleet painetaan yhteen. Usein kuormitus on kui-tenkin liian suuri tällaiselle liitok-selle, sillä liimapinta on hyvin pieni ja siihen kohdistuu usein paljon 19 vääntävää kuormitusta. Niinpä liitosta tuetaan usein niiteillä, ruu-veilla tai nauloilla - vaikka pääty-puu ei tätä sinällään edellytä.
Liimoja kaikkiin materiaaleihin
Valkoinen puuliima: PVAc-liima on yleisin liima puuhun, paperiin yms. Tarkoitettu sisäkäyttöön, sietää hieman kosteutta, mutta ei ole vesitiivis. Jäykistyy noin 20 min:ssa, jolloin puristimet voi poistaa. Kannattaa kuitenkin odottaa 1-2 t.
Valkoinen puuliima ulkokäyttöön: Kosteudenkestävä PVAc-liima ”ulkokäyttöön”. Liimapinta maalataan. Liimaa käytetään esim. pihakalusteisiin, jotka ovat pysyvästi ulkona.
Valkoinen puuliima talvikäyttöön: Liima sisältää hieman ”pakkasnestettä”, joten sitä voi käyttää kylmässä ja pie-nessä pakkasessa. Liimatut kappaleet ovat sisäkäyttöön.
Puuliima, maritim: ”Maritim” -liima kestää vettä ulko-tolpissa, aidoissa, lipputangoissa, puuammeissa ja -airoissa, jotka nostetaan talveksi maihin. Liimapinta maalataan.
Valkoinen lastenliima: Lasten tavaroille. Liima maistuu pahalta, mutta pieni määrä liimaa suussa ei ole vaarallista.
Polyuretaaniliima: Kutsutaan myös pu- ja vaahtoliimaksi. Vahva ja vedenkestävä liima erityisesti ulkokäyttöön: kalusteisiin, kaiteisiin, lipputankoihin, ammeisiin, puumastoihin ja moneen muuhun. Kovettuu ilmankosteudesta ja vaahtoaa etenkin aluksi paljon. Liimapinnat puristetaan lujaa yhteen tihein välein, muuten kappaleet irtoavat toisistaan ja ohuen vahvan sauman sijasta syntyy huokoista vaahtoa ilman vahvuutta. Puristimet voi poistaa 4-8 tunnin päästä.
Saumaliima: Saumaliima on polyuretaanisaumausmassaa ja TEC7-saumamassaa, jotka molemmat kovettuvat kumiksi. Ne liimaavat hienosti kaikkia kovia materiaaleja, jotka eivät ole rasvaisia tai likaisia. Liimaa metallia metalliin ja puuta puuhun, mutta myös metallia muoviin, lasikuituun, puuta lasiin jne. Poista rasva asetonilla ennen liimausta. Saumaliima on niin vahvaa, että kappaleita ei yleensä enää saa toisistaan irti vaurioittamatta niitä.
Kontaktiliima: Levitetään lastalla molemmille pinnoille, minkä jälkeen pinnat saavat kuivua 20-30 min. Kun pinnat puristetaan yhteen, ne liimautuvat salamannopeasti, joten on syytä olla tarkkana. Saumasta tulee hieman paksumpi kuin muilla liimoilla. Liimaa kaikkea paitsi rasvaisia pintoja.
Kaksikomponenttiliima: Valmis liima on aina helpoin, mutta joihinkin liimauksiin kaksikomponenttiliimat ovat parempia. Ne ovat erittäin vahvoja ja nopeasti kovettuvia ilman orgaanisia liuotusaineita. Liimoja voi ostaa putkiloissa ja käyttää vedenkestäviin liimauksiin ja puun, metallin, pos-liinin, laattojen yms. tasoittamiseen. Älä kuitenkaan vaihda putkiloiden korkkeja, sillä tuotteet jäykistyvät nopeasti.
Epoksiliima: Käytetään vahvoihin ja vesitiiviisiin liimauksiin: huonekaluihin, metalliin, lasikuituun, koviin materiaalei-hin sekä veneenrakennukseen. 3-4 kertaa vahvempi kuin muut liimat. Liima on itsessään erittäin sidostuvaa. Sekoitetaan itse ja käytetään 20 min:ssa, sen jälkeen se jäykistyy.