19 hyvin pitävää liimavinkkiä

Useimmat liimat kiinnittävät nykyään vahvemmin, kovettuvat nopeammin ja vastustavat kosteutta ja vettä paremmin kuin koskaan. Samanaikaisesti kehitystyössä on onnistuttu pääsemään eroon myrkyllisistä liuotusaineista.

Liimalla voi nykyään yhdistää lähes mitä tahansa – sekä perinteisiä liimauksia että pintoja, joita ei kuuna päivinä olisi voinut kuvitella voitavan yhdistää millään muulla kuin ruuveilla, nauloilla tai hitsaamalla. Jalkalistat saa kiinnitettyä pattereiden taakse ja kappaleet kipsiseinään, johon on vaikea saada mitään kiinni, tai betoniin, joka on liian kovaa.

Voit liimata katonrajaan varjolistat. Tai koukkuja laattoihin tai kaapinosat kiinni toisiinsa. Voit liimata keittiötason takareunaan kolmiolistat. Voit rakentaa vaikka lentokoneen, sillä jotkin nykyliimat ovat niin vahvoja, että liitokset ovat hitsattujakin lujempia.

Tämä valtava kehitys on tapahtunut lyhyessä ajassa. Siitä ei ole kuin 50 vuotta kun isoisä vielä sekoitti jauholiimaa jauhoista ja vedestä, keitti spriikeittimellä lämmintä puusepänliimaa tai käytti kalasta valmistettua liimaa.

Me kerromme 19 kokemuksen synnyttämää vinkkiä, joilla saat uusista liimoistasi enemmän irti, ja huomaat, miten myrkylliset liuotusaineet ovat jo historiaa.

1. Jaa liima kummallekin pinnalle

Vahvimman liimaustuloksen saat sivelemällä liiman molemmille kiinnityspinnoille. Pienemmillä pinnoilla liiman voi levittää lastalla ohueksi kerrokseksi. Suuremmilla pinnoilla on parempi käyttää sivellintä. Valkoinen puuliima on helppo pyyhkiä pois vedellä. Vedenkestävä liima tarttuu siveltimeen ja tekee siitä jäykän, joten älä 1 käytä kovin arvokkaita siveltimiä liimaamiseen.

Pienille pinnoille liima on helpoin levittää lastalla ja suurille pinnoille siveltimellä.

4. Lliimasauma ammottaa

Jos valmis liimasauma rakoilee hiukan tai jos puussa on virheitä tai reikiä, voi liimasta olla apua käsittelemättömässä puussa. Täytä reiät liimalla ja hio tähän kohtaan märkää liimaa siten, että reiät ja raot täyttyvät liiman ja hiomapölyn sekoituksella lähes näkymättömiin.

Hiomapaperin karkeus 40 sopii yleensä märän liiman hiontaan.

6. Liimapuristimet pieniin osiin

Valkoista puuliimaa ei saa puristaa liian kovaa. Ohuisiin kappaleisiin käytetäänkin usein kevyitä puristimia, jotka eivät purista liian kovaa ja jotka on nopea kiinnittää yhdellä kädellä.

7. Kosteutta liiman avuksi

Koska polyuretaaniliima kovettuu kosteudessa, voit helpottaa kovettu-mista kostuttamalla puuta märällä liimalla ennen liiman levittämistä. Tämän voi tehdä vain kuivaan puu-hun. Varo, ettei ylimääräinen kosteus saa liimaa vaahtoamaan liikaa, eri-tyisesti, jos lämpötila on yli 20°.

Karkea liina kostuttaa pintaa sopivasti.

9. Vain tarpeellinen määrä liimaa

Sekä liika liima että liian vähäinen liimamäärä heikentävät liitosta. Jos sivelet liimaa niin ohuesti, etteivät puristimet purista sitä ulos, liimamäärä ei riitä koko liimapinnalle. Jos sivelet liimaa liian paksulti, ylimääräinen liima työntyy ulos, ja vaarana ovat liimataskut, jotka heikentävät liitosta. Voit pienentää liiman riskiä kerääntyä kappaleen keskelle puristamalla isoja liimapintoja yhteen ensin keskeltä ja lopuksi reunoista.

Purista ensin keskeltä, sitten reunalta, jotta liima puristuu ulospäin.

10. Hio tiikki ennen liimaamista

Tiikin luonnollinen öljypitoisuus tekee siitä uskomatto-man kestävän, mutta heikentää helposti liimausta. Vahva liimaus edellyttää, että tiikki höylätään tai hiotaan juuri ennen liimausta, jotta öljy ei ehdi nousta pintaan. Loppu-tulosta parantaa myös se, jos puhdistat pinnan asetonilla. Tiikki ja hartsipitoinen puu on paras liimata pu-liimalla, valkoisella puuliimalla (ulos) ja veneliimalla.

Vastahöylättyä ja hiottua tiikkiä voi hyvin liimata.

12. Varmista viistopinnat nauloin

Märät liimapinnat ovat yllättävän sileitä, ja jos puristimien paine kohdistuu liimapintaan vähänkin viistosti, kappaleet usein liukuvat minne sattuu. Tämän voi estää ohuilla uppokantanauloilla. Lyö naulat päällikappaleen läpi ennen puristimien lopullista kiristämistä.

Pienet naulanreiät voi tarvittaessa tasoittaa jälkikäteen.

16. Kahdesta listasta ei vielä synny kaarta

Kun liimaat listoja tai ohuita vaneriviiluja muotin ympärille kaareksi, esimerkiksi huonekalua varten, puu- tai vanerikerroksia on aina oltava useampi, jotta kaaresta tulee vankka. Jos kerroksia on vain kaksi, liitos oikenee itsestään puoliksi irti muo-tin muodosta, kun puristimet poistetaan. Yksinkertainen lista tai ohut vanerilevy voidaan hyvin liimata suoraan kaarevan pinnan päälle, kunhan sitä pidetään puris-tuksessa kovettumisen ajan. Kun puristat listat yhteen esimerkiksi paksusta lastulevystä muotoillun muotin päällä, aseta puristimet riittävän tiheään kuten kuvassa. Vahvimmat puristimet asetetaan taitteeseen ja kiristetään listaa vasten yhdellä kertaa. Puristimet saa hyvin kiinni kolmioreikiin: poraa kolme reikää ja sahaa tai iske kolmion sisus ulos. Laita muovia listan alle ja päälle.

Näyttää vaikealta, mutta kolmea tai useampaa lis-taa käyttäen liimatusta kaaresta tulee kestävä.

17. Purista kattoa vasten

Kun puristimet eivät yllä kappaleiden ympä-rille, pitää improvisoida. Usein kappaleita voi puristaa yhteen painavan esineen avulla, mutta pöydän päällä kappaleita voi puristaa yhteen myös kattoa vasten asetetuilla tan-goilla. Työstä tangot hieman pöydän ja katon välistä etäisyyttä lyhyemmiksi ennen kuin levität liiman. Aseta molempiin päihin puupalat, jotta saat tangosta sopivan pituisen etkä raavi kappaleita tai kattoa. Voit puristaa jalkalistan myös vastapäiseen seinään tai raskaaseen huonekaluun tuetun tangon avulla.

Puristimet eivät ole ainoa työkalu, jolla liimauksen voi puristaa yhteen.

19. Päätyreunat voi liimata

On harhaluulo, ettei päätypuuta voisi liimata. Liima sitoutuu hie-nosti sileäksi höylättyyn ja hiot-tuun päätypuuhun, varsinkin jos liiman annetaan hieman imeytyä ennen kuin kappaleet painetaan yhteen. Usein kuormitus on kui-tenkin liian suuri tällaiselle liitok-selle, sillä liimapinta on hyvin pieni ja siihen kohdistuu usein paljon 19 vääntävää kuormitusta. Niinpä liitosta tuetaan usein niiteillä, ruu-veilla tai nauloilla - vaikka pääty-puu ei tätä sinällään edellytä.

Liimoja kaikkiin materiaaleihin

Valkoinen puuliima: PVAc-liima on yleisin liima puuhun, paperiin yms. Tarkoitettu sisäkäyttöön, sietää hieman kosteutta, mutta ei ole vesitiivis. Jäykistyy noin 20 min:ssa, jolloin puristimet voi poistaa. Kannattaa kuitenkin odottaa 1-2 t.
Valkoinen puuliima ulkokäyttöön: Kosteudenkestävä PVAc-liima ”ulkokäyttöön”. Liimapinta maalataan. Liimaa käytetään esim. pihakalusteisiin, jotka ovat pysyvästi ulkona.
Valkoinen puuliima talvikäyttöön: Liima sisältää hieman ”pakkasnestettä”, joten sitä voi käyttää kylmässä ja pie-nessä pakkasessa. Liimatut kappaleet ovat sisäkäyttöön.
Puuliima, maritim: ”Maritim” -liima kestää vettä ulko-tolpissa, aidoissa, lipputangoissa, puuammeissa ja -airoissa, jotka nostetaan talveksi maihin. Liimapinta maalataan.
Valkoinen lastenliima: Lasten tavaroille. Liima maistuu pahalta, mutta pieni määrä liimaa suussa ei ole vaarallista.
Polyuretaaniliima: Kutsutaan myös pu- ja vaahtoliimaksi. Vahva ja vedenkestävä liima erityisesti ulkokäyttöön: kalusteisiin, kaiteisiin, lipputankoihin, ammeisiin, puumastoihin ja moneen muuhun. Kovettuu ilmankosteudesta ja vaahtoaa etenkin aluksi paljon. Liimapinnat puristetaan lujaa yhteen tihein välein, muuten kappaleet irtoavat toisistaan ja ohuen vahvan sauman sijasta syntyy huokoista vaahtoa ilman vahvuutta. Puristimet voi poistaa 4-8 tunnin päästä.
Saumaliima: Saumaliima on polyuretaanisaumausmassaa ja TEC7-saumamassaa, jotka molemmat kovettuvat kumiksi. Ne liimaavat hienosti kaikkia kovia materiaaleja, jotka eivät ole rasvaisia tai likaisia. Liimaa metallia metalliin ja puuta puuhun, mutta myös metallia muoviin, lasikuituun, puuta lasiin jne. Poista rasva asetonilla ennen liimausta. Saumaliima on niin vahvaa, että kappaleita ei yleensä enää saa toisistaan irti vaurioittamatta niitä.
Kontaktiliima: Levitetään lastalla molemmille pinnoille, minkä jälkeen pinnat saavat kuivua 20-30 min. Kun pinnat puristetaan yhteen, ne liimautuvat salamannopeasti, joten on syytä olla tarkkana. Saumasta tulee hieman paksumpi kuin muilla liimoilla. Liimaa kaikkea paitsi rasvaisia pintoja.
Kaksikomponenttiliima: Valmis liima on aina helpoin, mutta joihinkin liimauksiin kaksikomponenttiliimat ovat parempia. Ne ovat erittäin vahvoja ja nopeasti kovettuvia ilman orgaanisia liuotusaineita. Liimoja voi ostaa putkiloissa ja käyttää vedenkestäviin liimauksiin ja puun, metallin, pos-liinin, laattojen yms. tasoittamiseen. Älä kuitenkaan vaihda putkiloiden korkkeja, sillä tuotteet jäykistyvät nopeasti.
Epoksiliima: Käytetään vahvoihin ja vesitiiviisiin liimauksiin: huonekaluihin, metalliin, lasikuituun, koviin materiaalei-hin sekä veneenrakennukseen. 3-4 kertaa vahvempi kuin muut liimat. Liima on itsessään erittäin sidostuvaa. Sekoitetaan itse ja käytetään 20 min:ssa, sen jälkeen se jäykistyy.

    Muut lukevat juuri nyt …