1. Jaa liima kummallekin pinnalle
Vahvimman liimaustuloksen saat sivelemällä liiman molemmille kiinnityspinnoille. Pienemmillä pinnoilla liiman voi levittää lastalla ohueksi kerrokseksi. Suuremmilla pinnoilla on parempi käyttää sivellintä. Valkoinen puuliima on helppo pyyhkiä pois vedellä. Vedenkestävä liima tarttuu siveltimeen ja tekee siitä jäykän, joten älä 1 käytä kovin arvokkaita siveltimiä liimaamiseen.
7. Kosteutta liiman avuksi
9. Vain tarpeellinen määrä liimaa
Sekä liika liima että liian vähäinen liimamäärä heikentävät liitosta. Jos sivelet liimaa niin ohuesti, etteivät puristimet purista sitä ulos, liimamäärä ei riitä koko liimapinnalle. Jos sivelet liimaa liian paksulti, ylimääräinen liima työntyy ulos, ja vaarana ovat liimataskut, jotka heikentävät liitosta. Voit pienentää liiman riskiä kerääntyä kappaleen keskelle puristamalla isoja liimapintoja yhteen ensin keskeltä ja lopuksi reunoista.
10. Hio tiikki ennen liimaamista
Tiikin luonnollinen öljypitoisuus tekee siitä uskomatto-man kestävän, mutta heikentää helposti liimausta. Vahva liimaus edellyttää, että tiikki höylätään tai hiotaan juuri ennen liimausta, jotta öljy ei ehdi nousta pintaan. Loppu-tulosta parantaa myös se, jos puhdistat pinnan asetonilla. Tiikki ja hartsipitoinen puu on paras liimata pu-liimalla, valkoisella puuliimalla (ulos) ja veneliimalla.
12. Varmista viistopinnat nauloin
16. Kahdesta listasta ei vielä synny kaarta
Kun liimaat listoja tai ohuita vaneriviiluja muotin ympärille kaareksi, esimerkiksi huonekalua varten, puu- tai vanerikerroksia on aina oltava useampi, jotta kaaresta tulee vankka. Jos kerroksia on vain kaksi, liitos oikenee itsestään puoliksi irti muo-tin muodosta, kun puristimet poistetaan. Yksinkertainen lista tai ohut vanerilevy voidaan hyvin liimata suoraan kaarevan pinnan päälle, kunhan sitä pidetään puris-tuksessa kovettumisen ajan. Kun puristat listat yhteen esimerkiksi paksusta lastulevystä muotoillun muotin päällä, aseta puristimet riittävän tiheään kuten kuvassa. Vahvimmat puristimet asetetaan taitteeseen ja kiristetään listaa vasten yhdellä kertaa. Puristimet saa hyvin kiinni kolmioreikiin: poraa kolme reikää ja sahaa tai iske kolmion sisus ulos. Laita muovia listan alle ja päälle.
17. Purista kattoa vasten
Kun puristimet eivät yllä kappaleiden ympä-rille, pitää improvisoida. Usein kappaleita voi puristaa yhteen painavan esineen avulla, mutta pöydän päällä kappaleita voi puristaa yhteen myös kattoa vasten asetetuilla tan-goilla. Työstä tangot hieman pöydän ja katon välistä etäisyyttä lyhyemmiksi ennen kuin levität liiman. Aseta molempiin päihin puupalat, jotta saat tangosta sopivan pituisen etkä raavi kappaleita tai kattoa. Voit puristaa jalkalistan myös vastapäiseen seinään tai raskaaseen huonekaluun tuetun tangon avulla.
19. Päätyreunat voi liimata
On harhaluulo, ettei päätypuuta voisi liimata. Liima sitoutuu hie-nosti sileäksi höylättyyn ja hiot-tuun päätypuuhun, varsinkin jos liiman annetaan hieman imeytyä ennen kuin kappaleet painetaan yhteen. Usein kuormitus on kui-tenkin liian suuri tällaiselle liitok-selle, sillä liimapinta on hyvin pieni ja siihen kohdistuu usein paljon 19 vääntävää kuormitusta. Niinpä liitosta tuetaan usein niiteillä, ruu-veilla tai nauloilla - vaikka pääty-puu ei tätä sinällään edellytä.
Liimoja kaikkiin materiaaleihin
Valkoinen puuliima: PVAc-liima on yleisin liima puuhun, paperiin yms. Tarkoitettu sisäkäyttöön, sietää hieman kosteutta, mutta ei ole vesitiivis. Jäykistyy noin 20 min:ssa, jolloin puristimet voi poistaa. Kannattaa kuitenkin odottaa 1-2 t.
Valkoinen puuliima ulkokäyttöön: Kosteudenkestävä PVAc-liima ”ulkokäyttöön”. Liimapinta maalataan. Liimaa käytetään esim. pihakalusteisiin, jotka ovat pysyvästi ulkona.
Valkoinen puuliima talvikäyttöön: Liima sisältää hieman ”pakkasnestettä”, joten sitä voi käyttää kylmässä ja pie-nessä pakkasessa. Liimatut kappaleet ovat sisäkäyttöön.
Puuliima, maritim: ”Maritim” -liima kestää vettä ulko-tolpissa, aidoissa, lipputangoissa, puuammeissa ja -airoissa, jotka nostetaan talveksi maihin. Liimapinta maalataan.
Valkoinen lastenliima: Lasten tavaroille. Liima maistuu pahalta, mutta pieni määrä liimaa suussa ei ole vaarallista.
Polyuretaaniliima: Kutsutaan myös pu- ja vaahtoliimaksi. Vahva ja vedenkestävä liima erityisesti ulkokäyttöön: kalusteisiin, kaiteisiin, lipputankoihin, ammeisiin, puumastoihin ja moneen muuhun. Kovettuu ilmankosteudesta ja vaahtoaa etenkin aluksi paljon. Liimapinnat puristetaan lujaa yhteen tihein välein, muuten kappaleet irtoavat toisistaan ja ohuen vahvan sauman sijasta syntyy huokoista vaahtoa ilman vahvuutta. Puristimet voi poistaa 4-8 tunnin päästä.
Saumaliima: Saumaliima on polyuretaanisaumausmassaa ja TEC7-saumamassaa, jotka molemmat kovettuvat kumiksi. Ne liimaavat hienosti kaikkia kovia materiaaleja, jotka eivät ole rasvaisia tai likaisia. Liimaa metallia metalliin ja puuta puuhun, mutta myös metallia muoviin, lasikuituun, puuta lasiin jne. Poista rasva asetonilla ennen liimausta. Saumaliima on niin vahvaa, että kappaleita ei yleensä enää saa toisistaan irti vaurioittamatta niitä.
Kontaktiliima: Levitetään lastalla molemmille pinnoille, minkä jälkeen pinnat saavat kuivua 20-30 min. Kun pinnat puristetaan yhteen, ne liimautuvat salamannopeasti, joten on syytä olla tarkkana. Saumasta tulee hieman paksumpi kuin muilla liimoilla. Liimaa kaikkea paitsi rasvaisia pintoja.
Kaksikomponenttiliima: Valmis liima on aina helpoin, mutta joihinkin liimauksiin kaksikomponenttiliimat ovat parempia. Ne ovat erittäin vahvoja ja nopeasti kovettuvia ilman orgaanisia liuotusaineita. Liimoja voi ostaa putkiloissa ja käyttää vedenkestäviin liimauksiin ja puun, metallin, pos-liinin, laattojen yms. tasoittamiseen. Älä kuitenkaan vaihda putkiloiden korkkeja, sillä tuotteet jäykistyvät nopeasti.
Epoksiliima: Käytetään vahvoihin ja vesitiiviisiin liimauksiin: huonekaluihin, metalliin, lasikuituun, koviin materiaalei-hin sekä veneenrakennukseen. 3-4 kertaa vahvempi kuin muut liimat. Liima on itsessään erittäin sidostuvaa. Sekoitetaan itse ja käytetään 20 min:ssa, sen jälkeen se jäykistyy.