Luonnonkiviopas

Luonnonkiveys tehdään tavallisista, käsittelemättömistä kivistä, jotka ladotaan maahan sellaisinaan. Latominen on hidasta ja vaatii lihasvoimaa. Luonnonkivipinta on upean näköinen mutta hyvin epätasainen.

Luonnonkiviä käytetään usein koristeena tasaisempien ja käytännöllisempien kiveysten jatkoksi.
Kuvat: Lasse Hansen, Kristian Septimius Krogh, Lars Dalsgaard, Sten-design m.fl.

Luonnonkivet: ominaisuudet

Luonnonkivet ladotaan sellaisina kuin luonto on ne luonut. Kokojen, värien ja kivityyppien vaihtelu antaa latojalle luovaa vapautta. Luonnonkiviä voi käyttää yksinään, minkä lisäksi niitä voi yhdistellä käytännöllisempiin kiveyksiin.

Luonnonkivet: tavallisimmat käyttötavat

Luonnon- ja mukulakivet ovat tuttu näky vanhoilla toreilla. Luonnonkiviä onkin käytetty kaikenlaisiin kiveyksiin kivikaudelta lähtien. Nykyään niitä näkee käytettävän pienillä aloilla täydentämässä tasaisempia latomuksia. Luonnonkivistä ladottu pinta on liian epätasainen puutarhakalusteille ja vaikeakulkuinen varsinkin vanhuksille.

Luonnonkivet: asentaminen

Luonnonkivien latominen etenee kivi kerrallaan. Kiviä käännellään ja väännellään, jotta ne sopisivat yhteen. Laakea pinta käännetään ylöspäin ja kivi painetaan syvälle maahan, ettei se irtoa. Aikaa menee paljon, ja varsinkin isojen kivien käsittely on raskasta. Toisaalta työ on mukavaa ja luovaa.

Luonnonkivet: kestävyys

Luonnonkivet kestävät ikuisesti, mutta saumat ja pohja voivat pettää. Latomiseen kannattaa siis käyttää aikaa. Varmista, että pohja läpäisee vettä ja on riittävän syvä.

Luonnonkivet: hoito ja huolto

Kivien väliin kasvavat kasvit voi joko kitkeä pois tai jättää rauhaan. Jos et halua kasveja, kitke säännöllisesti. Levät voi huuhtoa pois. Saumat on syytä täyttää tasaisin väliajoin.

OPAS: Tutustu täällä suureen kiveys- ja laattaoppaaseemme

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihakivet