KIVEÄ KIVEN PÄÄLLE: Kun pohja on kunnossa, kivien latominen käy helposti ja nopeasti.

KIVEÄ KIVEN PÄÄLLE: Kun pohja on kunnossa, kivien latominen käy helposti ja nopeasti.

MITEN KIVET JA LAATAT ASENNETAAN?

Kivet ja laatat ovat helppoja latoa, jos pohja on kunnossa. Alustalla on ratkaiseva merkitys siinä, pysyvätkö laatat ja kivet suorassa linjassa. Pohjan on oltava tiivis (lätkätty) ja tasainen ennen asennushiekan levitystä.

Hiekkakerros saa olla vain 2–3 cm paksu. Hiekkaa ei tiivistetä tärylevyllä, vaan se tasoitetaan laudalla tai betonihiertimellä.

Pihakivet ja -laatat

Kivet ja pienemmät laatat voi katkaista giljotiinilla, joka tosin jättää katkaisupinnan hieman epätasaiseksi. Jos reunoista halutaan suorat, voidaan käyttää kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa.

Jos kivet ladotaan kaareksi tai ympyräksi, kannattaa avuksi rakentaa ”harppi” kepistä ja langasta. Lanka varmistaa, että kuvio pysyy kuosissa.

Pihakivet ja -laatat

Lue lisää: Pihakivet

TÄRKEÄÄ!

Kun kiveys on ladottu valmiiksi, sen yli pitää aina ajaa tärylevyllä eli lätkällä, jotta pinnasta tulee tasainen. Tärinä myös nostaa asennushiekan ylös saumoissa, jolloin saumat ”lukittuvat”.

TIETOISKU BETONIKIVISTÄ

Karkeareunaiset betonikivet valmistetaan kuten kaikki muutkin betonikivet, mutta ne saavat lisäksi erikoiskäsittelyn. Kiviä pyöritetään valtavissa rummuissa, jotta niiden nurkat hioutuvat pois. Käsittely tekee kivestä karkean ja saa sen näyttämään ajan patinoimalta.

Pihakivet ja -laatat

BETONIKIVI Valettuja betonikiviä myydään erivärisinä ja -muotoisina. Yleisimpiä ovat ässäkivet, nelikulmaiset kivet sekä rosoreunaiset kartanokivet. Kivien paksuudesta riippuu, kuinka raskasta liikennettä ne kestävät.

Pihakivet ja -laatat

BETONILAATAT Betonilaattoja on monia eri kokoja, ja niistä voidaan latoa kuvioita. Useimpien reunoissa olevat ”kalterit” varmistavat, että laattojen väliin jää tilaa saumalle. Betonilaatat ovat yleensä 5–6 cm paksuja.

Pihakivet ja -laatat

PÄÄLLYSTETYT BETONILAATAT Päällystettyjen betonilaattojen pinta on käsitelty siten, etteivät ne ime juurikaan vettä, jolloin levät eivät tartu niiden pintaan. Talviolosuhteita kestävä pinta muistuttaa hiekkakiveä tai graniittia.

Pihakivet ja -laatat

REUNAKIVET Kiveyksen reunat voidaan tukea reunakivillä. Reunakivi voi olla luonnonkiveä tai betonia. Valetuista reunakivistä voi latoa myös suojamuurin tai istutuslaatikon reunan.

Pihakivet ja -laatat

ITSEVALETUT LAATAT Voit valaa laattasi myös itse sementistä ja hiekasta 1:3-suhteessa. Isot laatat pitää valaa paikalleen, ja ne kannattaa vahvistaa harjateräksellä. Betonin voi värjätä sekoitusvaiheessa.

Pihakivet ja -laatat

RUOHOKIVI Eräs erikoisimmista laattamalleista on raudoitettu ruohokivi. Siihen on tehty reikiä, joissa ruoho voi kasvaa ja joista vesi pääsee valumaan läpi. Malli sopii erityisen hyvin pihojen liittymiin.

Pihakivet ja -laatat

VIEMÄRI Vesi voidaan johtaa pois talon vierestä kourulla. Tarkoitukseen myydään valmiita betonista tehtyjä kourukiviä, mutta kourun voi rakentaa myös itse yhdistelemällä tavallisia kiviä reunakiviin.

PIHAKIVIEN JA -LAATTOJEN TAVALLISIMMAT KOOT

Betonilaatat on usein 5–6 cm paksuja. Koko vaihtelee. Yleisimpiä kokoja ovat:

  • 25 x 25 cm
  • 30 x 30 cm
  • 40 x 40 cm
  • 50 x 50 cm
  • 20 x 40 cm
  • 25 x 50 cm
  • 30 x 60 cm

Betonikivet ovat tavallisesti 5,5 tai 7 cm paksuja. Reunakivet ovat useimmiten 14 cm paksuja. Kiviä on monia eri kokoja. Tavallisimpia ovat:

  • 14 x 14 cm
  • 14 x 21 cm
  • 28 x 28 cm