Betonikivet ja laatat

Pihakivet ja -laatat ovat käteviä esimerkiksi teiden, käytävien ja pihaliittymien katteina. Esittelemme tärkeimmät kiveysmateriaalit ja niiden käyttötavat.

On monta hyvää syytä käyttää pihakiviä ja -laattoja. Kiveystä voi käyttää esimerkiksi teiden, käytävien ja pihaliittymien kattamiseen. Kivet ovat suhteellisen edullisia eikä niiden latominen ole vaikeaa. Kiveys luo vahvan ja tasaisen pinnan, joka on helppo pitää puhtaana. Esittelemme erilaisia kiveysmateriaaleja ja niiden käyttötarkoituksia.

Mihin laatat ja kivet sopivat?

LIITTYMÄT JA PIHATIET
Betonikiviä ja -laattoja käytetään usein liittymissä, pihateillä ja poluilla. Jos kitkeminen ei innosta, kasvien voi antaa kasvaa kivien väliin.

TERASSIT JA PORTAAT
Terasseille ja portaille ladotaan usein tiiliä, jotta pinnasta tulisi tasainen ja luja. Laajasta tiili- ja laattavalikoimasta löytyy jotain jokaiseen makuun.

TUKIMUURIT JA KUKKAPENKIT
Vaikka muurit ja kukkapenkit voi rakentaa myös isoista elementeistä, useimmat käyttävät niiden tekemiseen mieluummin pieniä kiviä tai betonia.

Miten kivet ja laatat asennetaan?

Kivet ja laatat ovat helppoja latoa, jos pohja on kunnossa. Alustalla on ratkaiseva merkitys siinä, pysyvätkö laatat ja kivet suorassa linjassa.

Pohjan on oltava tiivis (lätkätty) ja tasainen ennen asennushiekan levitystä.

Hiekkakerros saa olla vain 2–3 cm paksu. Hiekkaa ei tiivistetä tärylevyllä, vaan se tasoitetaan laudalla tai betonihiertimellä.

Kivet ja pienemmät laatat voi katkaista giljotiinilla, joka tosin jättää katkaisupinnan hieman epätasaiseksi. Jos reunoista halutaan suorat, voidaan käyttää kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa.

Jos kivet ladotaan kaareksi tai ympyräksi, kannattaa avuksi rakentaa ”harppi” kepistä ja langasta. Lanka varmistaa, että kuvio pysyy kuosissa.

Lue lisää: Pihakivet

Erilaisia betonikiviä ja -laattoja

BETONIKIVI
Valettuja betonikiviä myydään erivärisinä ja -muotoisina. Yleisimpiä ovat ässäkivet, nelikulmaiset kivet sekä rosoreunaiset kartanokivet. Kivien paksuudesta riippuu, kuinka raskasta liikennettä ne kestävät.

BETONILAATAT
Betonilaattoja on monia eri kokoja, ja niistä voidaan latoa kuvioita. Useimpien reunoissa olevat ”kalterit” varmistavat, että laattojen väliin jää tilaa saumalle. Betonilaatat ovat yleensä 5–6 cm paksuja.

PÄÄLLYSTETYT BETONILAATAT
Päällystettyjen betonilaattojen pinta on käsitelty siten, etteivät ne ime juurikaan vettä, jolloin levät eivät tartu niiden pintaan. Talviolosuhteita kestävä pinta muistuttaa hiekkakiveä tai graniittia.

REUNAKIVET
Kiveyksen reunat voidaan tukea reunakivillä. Reunakivi voi olla luonnonkiveä tai betonia. Valetuista reunakivistä voi latoa myös suojamuurin tai istutuslaatikon reunan.

ITSEVALETUT LAATAT
Voit valaa laattasi myös itse sementistä ja hiekasta 1:3-suhteessa. Isot laatat pitää valaa paikalleen, ja ne kannattaa vahvistaa harjateräksellä. Betonin voi värjätä sekoitusvaiheessa.

RUOHOKIVI
Eräs erikoisimmista laattamalleista on raudoitettu ruohokivi. Siihen on tehty reikiä, joissa ruoho voi kasvaa ja joista vesi pääsee valumaan läpi. Malli sopii erityisen hyvin pihojen liittymiin.

VIEMÄRI
Vesi voidaan johtaa pois talon vierestä kourulla. Tarkoitukseen myydään valmiita betonista tehtyjä kourukiviä, mutta kourun voi rakentaa myös itse yhdistelemällä tavallisia kiviä reunakiviin.

Pihakivien ja -laattojen tavallisimmat koot

Betonilaatat on usein 5–6 cm paksuja. Koko vaihtelee. Yleisimpiä kokoja ovat:

 • 25 x 25 cm
 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 25 x 50 cm
 • 30 x 60 cm

Betonikivet ovat tavallisesti 5,5 tai 7 cm paksuja. Reunakivet ovat useimmiten 14 cm paksuja. Kiviä on monia eri kokoja.

Tavallisimpia ovat:

 • 14 x 14 cm
 • 14 x 21 cm
 • 28 x 28 cm

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihakivet