Vala itse omat laatat

Isoista betonilaatoista, irtokivistä ja tiikkilistoista syntyy näyttävä ja kulutusta kestävä kokonaisuus. Vala niistä paikan päällä pihatie tai terassi. Työ on helpompi kuin luulisi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia/m2
Hinta
65 €/m2

Johdanto

Voi olla monta syytä valaa betonilaatat itse: niiden leveyden ja pituuden voi räätälöidä omien tarpeiden mukaan, esim. piha-alueelle voi luoda isomman yhtenäisen alueen ja nauttia omin käsin tekemisestä, säästää rahaa ja saada aikaan kaunista jälkeä. Jos laatat lisäksi käsittelee pintahidastinaineella, voi pinnalle asentaa irtokiviä, mikä tekee siitä koristeellisen ja erittäin kestävän.

Vapaasti asennetut kivet lisäävät myös rakenteen kestävyyttä. Jos kohteena on pihalaatoitus, valutyötä ei voi tehdä yhtenä ison laattana. Laatoitus halkeilee ja lohkeilee ajan myötä. Alue pitää rakentaa kuvan tapaan pienemmistä laattakokonaisuuksista (noin 120 x 120 cm). Rajat merkitään pintaan tiikkilistoilla. Ne eivät lahoa ja näyttävät hienoilta irtokivien joukossa.

Ohjeet

01
Välilistat 2 Vaihe

Jotta laatat eivät halkeaisi tai murtuisi, ne pitää jakaa alueiksi. Ne erotetaan toisistaan välilistoilla, jotka samalla komistavat koko laatoituksen ilmettä. Välilistat tehdään 28 x 150 mm laudoista (C), joiden uraan kiinnitetään tiikkilistat (B). Laudat häviävät hiljalleen lahoami-sen myötä, joten on tärkeää, että tiikki-listat kiinnitetään ruostumattomilla ruuveilla syrjälleen, jolloin ne jäävät laattojen kanssa samaan tasoon. Jos saatavilla ei ole pontattua lautaa, lautaan voi jyrsiä itse urat yläjyrsimellä.

1

Sivele laudan uraan (C) puusepän-liimaa ja paina lista (B) uraan. Jos lista on tarkoitus asentaa saman tien, sen voi kiinnittää parilla laudalla.

2

Kiinnitä viisi ruostumatonta ruuvia (J) 3 cm:n päähän välilistan yläreunasta. Ruuvien pitää yltää yhtä paljon ulos molemmilta puolilta.

02
Tee valumuotti 5 Vaihe

Laattojen valua varten tehdään puinen valumuotti. Sen perusteella ratkeaa betonin muoto. Lisäksi muotin pitää kes-tää koko se paine, jonka nestemäinen betoni synnyttää valun aikana. Tämän vuoksi muotti tehdään vähintään 28 mm paksuista laudoista (C).

Reunamuotit poistetaan noin viikon kuluttua. Jos haluaa helpottaa muotin irrottamista, sen sivut kannattaa voidella muottiöljyllä.

1

Kiristä kulmaan naru, joka osoittaa laatan sivureunan. Iske kampateräskannakkeet (F) maahan. Pidä muottilaudanpalaa (C) narua vasten, jotta etäisyys pysyy samana koko ajan eikä muotista muodostu kaarevaa.

2

Kiinnitä välilista (B) muotti-lautojen päälle. Ruuvaa muotti-laudat välilistojen päätyihin kiinni ensin toiselle ja sen jälkeen toiselle puolelle.

3

Ota lista, joka yltää ristisuun-nassa laatoitusalueen yli. Kiinnitä se vastakkaisista kulmista ruuveilla niin, että muotista tulee täysin suorakulmainen.

4

Nosta narun vieressä olevaa lautaa kiiloilla narun tasolle. Katkaise pätkä reikänauhaa (K) ja kiinnitä lauta reikänauhalla ja ruuveilla kannakkeisiin.

5

Aseta vesivaaka poikittain ja kiinnitä toinen lauta kannakkeisiin. Muista tehdä sivuille päin kaato (10 mm/metri) asettamalla toisessa reunassa kiila vesivaa’an alle.

03
Vala laatat 5 Vaihe

Laatat tehdään karkeasta betoniytimestä (D), joka viimeistellään 2 cm paksulla kulutusta kestävällä betonilla, koko 0-8 mm (H). Tätä voi ostaa kuivajauheena 25 kg:n säkeissä, joihin lisätään vain vesi.

Karkea betoni sekoitetaan sementistä, sorasta ja hiekasta suhteessa 1:3:5. On helpompi ostaa laattasekoitus, joka on tehty sorasta ja hiekasta. Sementti ja valusekoitus sekoitetaan suhteessa 1:6.

Jos laatoitetulla alueella ajetaan autoil-la, alue pitää raudoittaa (E). Raudoitus-verkko katetaan vähintään 3 cm:n beto-nikerroksella. Muussa tapauksessa rau-doitukseen voi muodostua kosteutta, jolloin se ruostuu ja halkaisee betonin.

1

Levitä muottiin karkeaa betonia (D) noin 2 cm:n korkeuteen ja vedä palkkitärytin pinnan yli niin, että pinnasta tulee ”karkean” tasainen. Pysäytä tärytin välillä ja kaavi laudalle nouseva betoni pois.

2

Jotta kulutuskerros kiinnittyisi hyvin, pinta kostutetaan. Sekoita sementtiä ja hiekkaa samassa suhteessa. Sekoita vettä ja betoniliimaa (G) samassa suhteessa ja sekoita ainekset velliksi.

3

Kun pinta on yhä kostea, kulutuskerroksen betoni (H) levitetään muottiin. Täytä puolen laatan ala kerrallaan - muista 10 mm:n kaato/m.

4

Kuljeta palkkitärytintä tasaiseen tahtiin muotin yli. Täytä reiät ja toista työvaihe kunnes pinta on tasainen. Tasoita pinta saman tien terässliipillä.

5

Kun pinta on kiinteä, siihen sivel-lään telalla tasainen kerros pinta-hidastinta. Kerros imeytyy pintaan ja hi-dastaa kovettumista. Parin päivän päästä kivipinta voidaan huuhdella liimasta.

Materiaalit

• Kantavaa mursketta (A)
• 9 x 68 mm tiikkilistoja (B)
• 28 x 150 mm lautoja (C)
• Karkeaa betonia (D)
• Raudoitusverkko (E), 8 mm kampaterästä, silmäkoko 15 x 15 cm
• 10 mm kampateräskannakkeet (F)
• Betoniliimaa (G) (SikaCim betoniliimaa)
• Hienobetonia (H), 0,8 mm
• Pintahidastinainetta (Rugasol A, Sika)
• Muottiöljyä (Separol-6W, Sika)

Lisäksi:
• Puusepänliimaa (ulkokäyttöön)
• 5 x 80 mm ruuveja
• 5 x 30 mm ruuveja
• 4,5 x 50 mm ruostumatt. ruuveja (J)
• Reikänauhaa (K)

Vie aikaa

1-2 tuntia/laattaneliömetri.

Hinta

Pihalaatat noin 55 €/m2. Ajoväylän laatat noin 65 €/m2.

Vaikeusaste

Vaikka et olisi työstänyt betonia aikaisemmin, voit rauhassa tarttua tähän projektiin.

Piirustus

Laatat kohteen mukaan

Laattojen paksuus ja alustan rakenne riippuvat siitä, mitä aiotaan laatoittaa. Jos laatoitettavana on piha-alue, kantava murske tärytetään levytäryttimellä (80-100 kg). Ajoväylä vaatii isomman levytäryttimen (väh. 200 kg). Tässä kohteessa kantavan murskekerroksen paksuus on 15 cm. Jos siitä halutaan paksumpi, murske pitää täryttää 15 cm:n välein. Kaikki multa ja irtomaa pitää poistaa heti alkuun. Kaivuusyvyyteen vaikuttavat myös laattojen ja murskeen paksuus.

Maapohjalle tai pohjustussoralle levite-tään 10-15 cm mursketta (A), joka tiiviste-tään hyvin. Laattojen väliin asetetaan välilistat (B), jotka liimataan lautojen (C) uriin. Listat kiinnitetään ruostumattomilla ruuveilla (J). Karkeabetoni (D) valetaan. Pinta kostutetaan betoniliimalla (G) ennen kuin hienobetoni levitetään ja pinta oikaistaan.

Laatat kohteen mukaan

Video

VINKIT: Vältä syövytysvauriot

VINKIT: Voitele valumuotti öljyllä

Vinkit & niksit

Ajotiet pitää raudoittaa

Jos laatat joutuvat kovalle kuormituk-selle, kuten autojen painolle, laatat pitää valaa raudoitusverkkoon (E).

Raudoitusverkko leikataan kulma-hiomakoneen katkaisulaikalla ja muo-toillaan. Verkko kiilataan ylöspäin keskeltä karkeaa betonia ja verkon risteyskohtiin lyödään neljä kampa-teräskannaketta (F). Verkko kiinnite-tään kannakkeisiin sidelangalla tai kiinnikkeillä.

Tee oma palkkitärytin

Palkkitärytin koostuu suorasta palkista, jonka keskelle on kiinnitetty sähköinen tärytin. Laudan suoran vaakalinjan avulla voi nopeasti täryttää ja pinnan oikaista yhdellä kertaa. Palkkitäryttimen voi tehdä laudasta, telineestä, porakoneesta ja kuusiokoloavaimesta. Kuusio-koloavain pyörii ympäri ja saa koko laudan tärisemään.

Harjoittele tarvittaessa hieman eri nopeuksien ja kokojen kanssa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laatat