NÄIN: Upeat metrolaatat suihkuun

Metrolaattojen asentaminen pieneen suihkuun voi olla työlästä. Laatat kuitenkin palkitsevat tekijänsä upealla säihkeellä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
30 €/m²
Metrofliser - sådan sætter du dem op

Jopa täysin valkoisesta huoneesta tulee elävä, kun metrolaattojen viistot reunat heijastavat valoa lukemattomissa eri sävyissä.

Johdanto

Valo leikkii upeasti suosittujen metrolaattojen viistoilla pinnoilla. Metrolaatoilla laatoittaminen on hieman tavallista työläämpää, mutta ehdottomasti vaivan arvoista. Laatat luovat kylpyhuoneeseen ainutlaatuista tunnelmaa ja retrohenkeä. Laatat suunniteltiin yli sata vuotta sitten heijastamaan New Yorkin metron himmeää valoa.

Metrolaatat voivat aiheuttaa päänvaivaa

Laattojen viistot reunat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia sekä laatoituksen että saumauksen aikana, eikä laattoja ole helppo katkaista siististi. Laattoja tarvitaan paljon, sillä niiden viistot reunat pääsevät oikeuksiinsa vasta, kun laatoista ladotaan tarpeeksi isoja kokonaisuuksia.

Lue lisää: Säästä vaivaa - asenna laatat laattojen päälle

Metrolaatat eivät ole kaikkein helpoin valinta pieneen suihkuun, ja laatoitus on aloitettava todella huolellisesti. Mutta kun pääset vauhtiin ja muistat olla huolellinen, suihkustasi tulee säihkyvän upea.

Ohjeet

01
Asenna alarivi paikalleen 7 Vaihe

Alimmaisen laattarivin pitää noudattaa lattian muotoja. Laatat pitää leikata huolellisesti ja yksitellen, jotta seinän ja lattian sauma pysyy samana joka paikassa. Laattojen yläreunan pitää tulla vaakasuoraan linjaan.

Yleensä seinän laatoitus aloitetaan toiseksi alimmasta rivistä. Silloin seinään ruuvataan rima, ja toiseksi alin laattarivi asennetaan suoraan sen päälle. Tässä jutussa laatoitus aloitetaan alimmalta riviltä, jotta vesieristykseen ei jouduta tekemään ruuvinreikiä.

1

Aloita huoneen syvimmästä paikasta. Aseta laatta 4-millisen korokkeen pääl-le, jotta lattian ja seinän väliin jää tilaa saumalle. Tämän huoneen matalin paikka on pitkän viemärikourun vieressä.

2

Piirrä vaakasuora viiva alimman laattarivin yläreunan korkeudelle. Tämä suihkun lattiassa on koko huoneen levyinen kaato viemäriä kohti.

3

Leikkaa alarivin laatat siten, että niiden alapuolelle jää neljän millin sauma. Pidä sauma yhtä leveänä joka paikassa.

4

Sekoita saneerauslaasti ja levitä se seinälle neljän millin laastikammalla. Laastin koostu-muksen voi testata painamalla laatan laastiin ja nostamalla sen ylös. Laasti on sopivaa, jos se peittää 80 prosenttia laatasta.

5

Asenna alarivin laatat. Muista käyttää laattojen alla neljän millin korokkeita, jotta alarivin alle jää tilaa saumalle.

6

Piirrä toinen vaakalinja ensimmäisen yläpuolelle. Voit mitata linjasta etäisyyden laattojen yläreunaan. Alkuperäinen viiva on piilossa laastin alla.

7

Hienosäädä laattojen yläreuna tarkasti vaakasuoraan linjaan. Jätä neljän millin saumat myös laattojen välille.

02
Asenna loput laatat alarivin päälle 2 Vaihe

Kun laasti kuivuu, laatat pysyvät lujasti kiinni seinässä. Ennen sitä laatat pitää tukea paikalleen, etteivät ne valu alas. Alin rivi muodostaa vaakasuoran linjan, jonka päälle ylemmät laatat on helppo tukea. Jokaisen rivin väliin tulee 4 millin saumausnaru. Naru toimii metrolaatoituksessa laattaristejä paremmin, sillä se tukee laattaa koko matkalta. Naru on helppo poistaa, kun laasti on kuivunut.

Jos laasti on liian kuivaa, laatat eivät tartu kiinni. Jos laasti on liian märkää, laatat valuvat alas seinää pitkin.

1

Laatoitusnaru tukee ylemmän rivin laatat paikalleen. Laatoitusnaruja on eripaksuisia, tämä seinä tehdään 4 millin saumalla. Narun käyttäminen on helppoa ja nopeaa, ja naru on myös helppo poistaa.

2

Puhdista saumat huolellisesti, ennen kuin laasti on täysin kuivaa. Saumoihin pursunnut laasti pitää poistaa, sillä muuten se näkyy vaalean saumalaastin läpi. Käytä poistamiseen puusta tehtyä lastaa.

03
Saumaus vaatii aikaa ja hermoja 3 Vaihe

1

Levitä saumalaasti kumilastalla, kun saneerauslaasti on kovettunut. Paina laasti saumojen pohjaan asti. Viistot reunat vaati-vat huolellisuutta, kärsivällisyyttä ja taipuisan kumilastan. Levitä laastia vähän kerrallaan.

2

Poista ylimääräinen saumalaasti kostealla sienellä, kun saumat ovat kovettuneet. Purista sieni kuivaksi. Sieni poistaa ylimää-räisen saumalaastin, ja kaksi rullaa puristavat veden pois sienestä tehokkaasti.

3

Poista loput laastijäämät laatoista kan-gasrievulla, kun saumat ovat kovettuneet noin 20-30 minuuttia. Älä käytä kalkkia poistavia puhdistusaineita, sillä ne jättävät saumat rosoisiksi.

Materiaalit

  • Metrolaattoja 7,5x15 cm
  • Saneerauslaastia
  • Valkoista saumalaastia

Erikoistyökalut

  • Saumausnarua (4 mm)
  • Saumaussieni ja sanko, jossa on kuivausrullat.
  • Pehmeä kumilasta
  • Laattaleikkuri

Vie aikaa

3-4 päivää kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 30 €/m², laasti ja saumalaasti mukaan luettuina.

Vaikeusaste

Elegantit metrolaatat on helppo asentaa, mutta laatoittamisessa pitää olla kärsivällinen ja tarkka.

Video

TEKNIIKAT: Laattojen leikkaaminen

Se sujuu helposti ja nopeasti laattaleikkurilla

Video

TEKNIIKAT: Ulkonurkan laatoittaminen

Leikkaa reuna vinossa kulmassa siten, että laatat kohtaavat saumassa

Video

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

Video

VINKIT: Oikea saumalaastia laatoille

Video

VINKIT: Suojaa kylpyhuoneen laatoitus

Video

Vinkit & niksit

Vanhojen laattojen uudet sävyt

New Yorkin metron yli sata vuotta vanhoilla asemilla huomio kiinnittyy ainutlaatuisiin, vaaleisiin metrolaattoihin, jotka ovat kaksi kertaa niin leveitä kuin korkeita. Joukossa on myös värillisiä ja neliönmuotoisia laattoja sekä upeita mosaiikkeja.

Laatanvalmistajat ovat ryhtyneet viime vuosina valmistamaan metrolaattoja, ja niitä on alkanut nousta uusien keittiöiden ja kylpyhuoneiden seinille. Nykyään viistoreunaisista metrolaatoista on tarjolla monia eri malli- ja värivaihtoehtoja.

Mustat metrolaatat heijastavat valoa eri tavalla kuin valkoiset. Värillisistä laatoista voi latoa mielenkiintoisia kuvioita valkoisten laattojen sekaan.

Suunnittelijat ovat ottaneet metrolaatat omakseen. Laatoista on sekä yksinkertaisia, valkoisia versioita että aivan uusia värivaihtoehtoja.

Ensimmäiset metrolaatat tehtiin vuonna 1904 New Yorkin metroa varten. Laatat osoittautuivat lujiksi, ja niillä oli helppo laatoittaa metron kaarevia seiniä. Laatat oli myös kohtuullisen helppo pestä. Tärkeintä oli kuitenkin se, että ne heijastivat hyvin metron himmeää valoa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.