Säästä vaivaa - asenna laatat laattojen päälle

Aiotko laatoittaa kylpyhuoneesi uusiksi? Työtä ei ole onneksi pakko aloittaa vanhojen laattojen purkamisella ja seinien tasoittamisella, sillä uudet laatat voi asentaa suoraan vanhojen laattojen päälle. Varmista aluksi kuitenkin yksi asia!

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
10 €/m2

Johdanto

Laatat laattojen päälle - voit tehdä sen yhdessä viikonlopussa!

Vanhojen laattojen purkaminen vasaralla ja meisselillä sekä vahinkojen paikkaaminen tasoitteella ja uusien laattojen asentaminen on monelle liian kova haaste. Se tarkoittaa, että vanhat laatat saavat olla paikallaan vuosikausia senkin jälkeen, kun ne ovat muuttuneet toivottoman vanhanaikaisiksi.

Jos tilanne tuntuu tutulta, pidät varmasti tästä menetelmästä. Vanhoja laattoja ei tarvitse purkaa ennen uusien asentamista, vaan uudet laatat voi asentaa suoraan vanhojen laattojen päälle. Et joudu tekemään kovinta työtä, mutta saat kylpyhuoneeseesi hienot uudet laatat.

Lue lisää: Näin asennat laatat täydellisesti

Varmista ensin tämä asia

Uudet laatat voi asentaa vanhojen päälle vain siinä tapauksessa, että vanhat laatat ovat kunnolla kiinni seinässä.

Voit tarkistaa asian koputtamalla laattoja kevyesti esimerkiksi vasaran varrella. Jos ääni kuulostaa ontolta, laatta on irti ja se pitää poistaa ennen uuden laatan asentamista. Jos olet onnekas, seinissä on vain muutama irtonainen laatta. Poista ne, täytä kolot kipsilaastilla ja anna muiden laattojen jäädä paikalleen.

Vaikka vanhat laatat eivät jatku aivan kattoon saakka, voit jatkaa uusilla laatoilla sinne saakka: asenna ensin kaistale halpoja laattoja ja sitten uudet laatat niiden päälle.

Sen jälkeen olet valmis uudistamaan huoneen nykyaikaisilla laatoilla, jotka peittävät alleen vanhat ja kuluneet laatat.

Ohjeet

01
Toimi näin, jos laatat eivät jatku katonrajaan 2 Vaihe

Joissakin kylpyhuoneissa laatoitus päättyy 30-50 cm:n päähän katonrajasta. Jos haluat asentaa uudet laatat katonrajaan saakka, joudut tasoittamaan tuon alueen, jotta sen pinta on vanhojen laattojen tasalla. Tämä on helpointa tehdä ostamalla mahdollisimman halpoja laattoja, jotka ovat vanhojen laattojen paksuisia, ja kiinnittämällä ne katonrajan alueelle.

Näin saat laatoitettavasta alustasta kauttaaltaan tasaisen. Tämä vaatii hieman lisätyötä, mutta on kuitenkin paljon helpompi keino kuin poistaa kaikki vanhat laatat. Kaikista rakennustarvikeliikkeistä löytyy varmasti joitakin halpislaattamalleja.

Ehkä kauppiaalle on jäänyt jostakin erä laattoja, joista hän mielellään haluaa päästä eroon ja saada niistä vielä pienen mutta kulut kattavan korvauksen.

Laatoitus vanhan laatan päälle 1

Poista irronnut rappaus. Tässä seinässä on ollut paksu tapetti, ja se pitää poistaa ensimmäisenä.

Laatoitus vanhan laatan päälle 2

Asenna halvat laatat. Tarkista, että ne tulevat tarkasti vanhojen laattojen kanssa samaan tasoon. Käytä vesivaakaa tai vastaavaa.

02
Jos seinässä on irronneita laattoja 3 Vaihe

Ne laatat, jotka niitä naputeltaessa kuulostavat ontoilta, eivät ole enää kunnolla seinässä kiinni. Joten niitä ei voi käyttää uusien laattojen alustana. Jos irronneita laattoja on monta, ehkä valtaosa laatoista, kannattaa pelata varman päälle ja poistaa kaikki vanhat laatat. Jos asennat uudet laatat irrallaan olevien päälle, vaarana on, että uudet putoavat alas. Yksittäiset laatat on helppo irrottaa vasaralla ja taltalla.

Niiden jättämät aukot tasoitetaan laastilla. Varo vaurioittamasta seinän mahdollista vesieristettä.

Laatoitus vanhan laatan päälle 1

Poista irti oleva laatta. Taltasta on paljon apua, jos osa laatasta on tiukasti kiinni. Varo kuitenkin rikkomasta mahdollista vesieristettä.

Laatoitus vanhan laatan päälle 2

Täytä aukko laastilla. Laastia on helppo työstää ja se kuivuu nopeasti. Laatat voi asentaa 3 tunnin kuluttua.

Laatoitus vanhan laatan päälle 3

Silota laastipinta muiden laattojen tasalla. Käytä suurta lastaa, ohjauskiskoa tai suoraa lautaa.

03
Valmistele seinä 4 Vaihe

Laatoitus vanhan laatan päälle 1

Paikallista seinän epätasaisuudet. Pidä vesivaakaa tai suoraa lautaa seinää vasten ja merkitse kohdat, joissa on kohoumia.

Laatoitus vanhan laatan päälle 2

Hio pinta. Käytä timanttihiomalaikkaa. Niitä löytää rakennustarvikeliikkeistä ja alehalleista.

Laatoitus vanhan laatan päälle 3

Tarkista laattajako mittakepillä (katso alla oleva tietolaatikko). Pöytätasosta ja katonrajasta aloitetaan aina kokonaisilla laatoilla.

Laatoitus vanhan laatan päälle 4

Tarkista useampi kohta. Pöytätasosta alaspäin mentäessä on tultava myös ylöspäin. Jos laattoja on sovitettava, yritä välttää puolta laattaa pienempien palojen työstämistä. Palat eivät näytä hyvältä.

04
Laatoita 8 Vaihe

Nyt voit ryhtyä laatoittamaan uusia laattoja vanhojen päälle. Aloita pöydän kohdalta tai lattiatasolta, mutta jätä alin laattarivi asentamatta. Kiinnitä suora lista kohtaan, johon toisen rivin laattojen alareuna tulee. Näin saat varmasti vaakasuoran aloituslinjan laatoitukselle. Aloitatpa pöydän tai lattian tasolta, vältyt näin alustan mahdollisilta vinoutumilta laattariveissä. Oikaise sen sijaan alin laattarivi alustan mukaan.

Käytämme tässä verkkoon kytkettyjä laattoja, jotka asemoidaan ja kiinnitetään laastiin yhdellä kertaa. Laatoitus tapahtuu aivan samalla tavalla kuin yksittäisiä laattoja käytettäessä.

Laatoitus vanhan laatan päälle 1

Kiilaa suora, höylätty lista seinään. Sen pitää olla täysin vaaterissa ja yläreunan on myötäiltävä toisen laattarivin alareunaa. Toisin sanoen lauta tulee korkeudelle, joka vastaa alimman laattarivin korkeutta + kahta saumaleveyttä (alarivin alla ja yllä).

Laatoitus vanhan laatan päälle 2

Levitä laasti seinään teräslaatalla. Laasti on sekoitettu pakkauksen ohjeiden mukaan. Jätä noin yhden senttimetrin etäisyys listaan.

Laatoitus vanhan laatan päälle 3

Käsittele laastin pinta hammaslastalla. Kun painat laatat paikoilleen, laasti jakautuu tasaisesti laatan takapintaan.

Laatoitus vanhan laatan päälle 4

Ensimmäinen rivi asennetaan suoraan listan päälle. Seuraavat rivit asemoidaan saumanarun yläpuolelle, jotta saumalaastille jää tilaa.

TÄRKEÄÄ! Älä paina saumanarua puristuksiin, vaan asenna laatat narun päälle.

Laatoitus vanhan laatan päälle 5

Paina laatat tiiviisti seinään. Käytä muovista lattaa, jotta saat painettua isomman alan kerrallaan. Yksitellen painettuna laatat saattavat painua vinoon.

Laatoitus vanhan laatan päälle 6

Tarkista säännöllisesti, että laattarivit ovat suorat sekä pysty- että vaakasuunnassa. Jos vinoutta on, siirrä laattoja hieman, jotta saat riveistä suorat.

Laatoitus vanhan laatan päälle 7

Asenna lopuksi alin laattarivi. Sivele laastia laatoille yksi laatta kerrallaan. Paina laatta kiinni ja pitele sitä paikoillaan pienen teippipalan avulla, kunnes laasti on kuivunut.

Laatoitus vanhan laatan päälle 8

Asenna laatat pöydän reunaa myötäillen. Levitä laasti seinään, ja kiinnitä laatat teippipalalla. Nyt rivin alla nimittäin ei ole listaa, jonka päällä laatat pysyisivät. Anna laastin kuivua yön yli.

05
Saumaa laatat 4 Vaihe

Laattojen väliset saumat ovat lähes yhtä tärkeitä kuin laatat. Vaalealla saumalaastilla tilaan syntyy aivan erilainen ilme kuin tummalla saumalaastilla saumattaessa. Kysy laattamyyjältäsi, mitä saumaväriä hän suosittelee, tai kokeile itse eri värejä. Sekoita pussin sisältö ohjeiden mukaan ja sekoita se huolellisesti porakoneeseen kytketyllä vispilällä. Saumaa alla olevien kuvien mukaan. Poista ylipursuava saumalaasti heti laatoista.

Laatoitus vanhan laatan päälle 1

Työnnä aaltopahvia alimpaan saumaan. Sauma täytetään myöhemmin silikonilla. Aaltopahvia käytetään suojaamaan saumaa saumalaastilta.

Laatoitus vanhan laatan päälle 2

Paina saumalaasti saumoihin. Käytä saumauskumia ja työskentele ristiin laattojen yli, jotta kaikki saumat täyttyvät kokonaan. Anna saumalaastin kuivua 15 min ennen kuin jatkat työtä.

Laatoitus vanhan laatan päälle 3

Poista ylipursuava saumalaasti saumaussienellä, kun 15 min on kulunut. Huuhtele sieni usein ja purista sienestä ylimääräinen vesi aina pois.

Laatoitus vanhan laatan päälle 4

Kiillota laatat kuivalla puuvillaliinalla puolen tunnin kuivumisajan jälkeen. Kuivaa pysty- ja vaakasuuntaan, jotta saumoista tulee yhtä kiiltävät.

06
Saumaa silikonilla 3 Vaihe

Laatoitus vanhan laatan päälle 1

Peitä pöydän ja laattarivin reuna teipillä alimman sauman kohdalta. Paina teippi leveällä ruuvitaltalla laattoja vasten, jotta sen alle ei pääse silikonia.

Laatoitus vanhan laatan päälle 2

Täytä sauma saniteettisilikonilla. Leikkaa patruunan kärki viistoon, jotta saat massan siististi saumaan vetämällä patruunaa saumaa pitkin.

Laatoitus vanhan laatan päälle 3

Vedä etusormella saumaa pitkin ja silota sauma kauniin kaarevaksi. Ylimääräinen silikoni pursuaa teipille.

VINKKI: Käytä kertakäyttöhansikkaita, niin et saa silikonia sormiisi.

Materiaalit

Etukäteisvalmisteluihin:
• Tarvitt. kiinnitettä ja laastia
• Tarvitt. laattoja tasoitukseen
• Pohjustetta

Laatoitukseen:
• Laattoja
• Laatoituslaastia
• Saumalaastia
• Höylätty lista, 21 x 43 cm
• Saniteettisilikonia

Erikoistyökalut
• Hammaslasta
• Teräsharja
• Laatoitussarja
• Vispilä: saumalaastin sekoittamiseen

Vie aikaa

Viikonloppu

Hinta

Riippuu ensisijaisesti laattojen hinnasta, alk. noin 10 € /m2

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.