LATTIA: Suuri laattapinta voi luoda rauhallisen tunnelman isoon huoneeseen.

LATTIA: Suuri laattapinta voi luoda rauhallisen tunnelman isoon huoneeseen.

MIHIN KLINKKEREITÄ JA LAATTOJA KÄYTETÄÄN?
LATTIAAN Lattialaatat ovat suosittuja, koska laatat kestävät kulutusta, ne on helppo pestä, eivätkä ne vaadi hoitoa. Useimmat laatat sopivat myös lattialämmitteiseen lattiaan.
SEINIIN Erityisesti keittiöiden ja kylpyhuoneiden seiniä on laatoitettu iät ja ajat. Nykyään laattoja asennetaan myös muiden huoneiden seiniin koristeiksi.
PORTAISIIN Sisä- ja ulkoportaita verhoillaan laatoilla, sillä ne näyttävät kauniilta ja ovat helppohoitoisia.

MITEN KLINKKEREITÄ JA LAATTOJA KÄYTETÄÄN?

Laatat asetetaan aina laattalaastiin, joka levitetään hammaslastalla. Pinnan tulee olla kuiva ja puhdas, ennen kuin laasti levitetään. Hammaslastan koko valitaan laattakoon mukaan. Pieniin laattoihin käytetään hammaslastaa, jonka hammasvälit ovat lyhyet.

Laattoja asennettaessa apuna käytetään joko laattaristikoita tai narua, jotta saumoista saadaan yhtä leveät. Laattoja on helpointa leikata laattaleikkurilla.

Pyöristykset tehdään laattapihdeillä. Pistosahaan saa laattojen leikkuuseen tarkoitettuja teriä ja kulmahiomakoneeseen erikoislaikkoja. Kun laatat on asennettu, saumat täytetään saumalaastilla.

TÄRKEÄÄ!

Kun ostat laattoja, niitä kannattaa ostaa enemmän kuin tarve vaatii. Laattoja menee ensinnäkin hukkaan asennuksen aikana, ja lisäksi niitä on hyvä olla varastossa, jos jokin laatoista myöhemmin rikkoutuu.

ERITYISPIIRTEET

Voit selvittää laatan kestävyyden tarkistamalla sen kovuuden. Tämä ilmenee valmistajan antamista materiaalitiedoista. Kovuus ilmoitetaan asteikolla 1–5, jossa 5 on kovin. Jos laatat asennetaan kovalle kulutukselle joutuvaan kohteeseen, valitse laatta, jonka kovuusaste on vähintään 4.

KLINKKERIT Sanoja klinkkeri ja laatta käytetään usein sekaisin. Klinkkerit poltetaan korkeammassa lämpötilassa kuin muut keraamiset laatat, joten ne ovat kovempia. Monet lattialaatat ovat klinkkereitä.

LAATAT Keraamisilla laatoilla tarkoitetaan yleensä niitä laattoja, jotka asennetaan lattiaan tai seinään. Ne on tarkoitettu sisäkäyttöön. Vain lumihiutalesymbolilla varusteltuja tuotteita voi käyttää ulkona.

MOSAIIKKIKIVET JA -LAATAT Mosaiikkikivet on yleensä verkotettu asennuksen helpottamiseksi. Mosaiikkikivet valitsemalla pääsee todella leikkimään väreillä ja kuvioilla. Niitä saa myös luonnonkivisinä, metallisina ja lasisina.

LUONNONLAATAT (KOVAT) Kovat luonnonkivet kuten graniitti ja liuskekivi ovat kestäviä. Ne sopivat kovan kulutuksen tiloihin, ja ovat helppoja pestä. Isoja mustia liuskekivi- tai graniittilaattoja on vuosikausia käytetty lattioissa.

LUONNONKIVET (PEHMEÄT) Marmori ja kalkkikivi ovat näyttäviä,mutta myös huokoisia. Ne eivät ole täysin vedenpitäviä, joten ne on vahattava,jos niitä halutaan käyttää märkätiloissa. Ne eivät yleensä kestä kalkinpoistokäsittelyä.

LASILAATAT Lasilaattoja tai lasimosaiikkia saa useimmiten pieninä verkkoon kiinnitettyinä laattoina. Yhden verkon koko on esim. 32,7 x 32,7 cm. Laatat ovat kovia ja kiiltäviä. Niitä voi usein käyttää myös ulkona.

METALLILAATAT Teräksestä, alumiinista tai kuparista tehtyjä metallilaattoja käytetään ensisijaisesti keittiöissä. Laatat ovat yleensä pieniä ja verkotettuja, ja niiden valikoima on runsas. Asennus muiden verkkolaattojen tapaan.

LAATTAKOOT:

Klinkkeri- ja laattakokoja on valtava määrä. Neliömäisiä laattoja saa jopa 2 x 2 cm:n koossa, ja isoimmat laatat voivat olla jopa 79,8 x 79,8 cm.

Tavallisimmat koot:

? 10,8 x 10,8 cm ? 14,7 x 14,7 cm ? 19,7 x 19,7 cm ? 29,7 x 29,7 cm ? 59,7 x 59,7 cm

Suorakulmaisten laattojen tavallisimmat koot:

? 9,7 x 19,7 cm ? 9,7 x 29,7 cm ? 14,7 x 29,7 cm ? 19,7 x 39,7 cm

VINKKI: Pienet laatat sopivat parhaiten suihkutilan lattiaan, sillä tällöin lattiaan on helpompi työstää oikea kaato kohti lattiakaivoa.