Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin helposti saat sileät seinät

Tulosta Tallenna artikkeli

Epätasaisten seinien tasoittamisen tai rappaamisen sijaan on huomattavasti helpompaa verhoilla seinät suoraan seinään liimattavilla kipsilevyillä. Ratkaisu maksaa noin 10 €/m2.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
10 €/m2

Johdanto

Joitakin vuosia sitten oli hyvin suosittua rapata sisäseinät tai hiertää ne antiikkilaastilla. Koristepinnoitteet ja sktruktuurimaalit siveltiin tai telattiin seinään. Mutta onko mitään tehtävissä, jos myöhemmin haluaa koristepintaisesta seinästä jälleen tasaisen sileän?

Pitäisikö koristemaali saada pinnasta pois keinolla millä hyvänsä? Tämän talon isäntä oli ajatellut hioa pahimmat epätasaisuudet pois ja sen jälkeen tasoittaa koko seinän, mutta idea oli tuhoon tuomittu. Koristepintaan käytetty maali oli nimittäin niin kovaa, että sitä olisi ollut mahdoton saada irti seinästä.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea kipsilevy

Kipsilevyt ratkaisivat ongelman

Niinpä hän päätti antaa koristerappauksen jäädä paikoilleen ja verhoilla koko seinän kipsilevyillä.

Tässä kohteessa käytettiin 13 mm paksuja kipsikartonkiverhouslevyjä, joissa on viistetyt reunat. Levyjä saa 900 ja 1200 mm:n levyisinä. Me valitsimme pienemmän levykoon, koska sitä on helpompi käsitellä. Toisaalta kapeampi kipsilevy merkitsee valitettavasti myös useampia paklattavia levysaumoja.

Seinän vaatimukset

Kipsilevyillä voidaan käytännössä verhoilla lähes mikä tahansa seinä, kunhan se on puhdas, kuiva ja tiivis. Jos pinta ei ole tiivis, kipsilaasti ei pysty kiinnittymään kunnolla.

Jos osa seinästä on hyvin sileä, sen voi esivalmistella siveltimellä levitettävällä juoksevalla liimalla. Näin levyt kiinnittyvät varmasti tiukasti ja hyvin seinäpintaan.

Ohjeet

Valmistelut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ensimmäinen tehtävä on pyytää sähkö-asentajalta arvio siitä, voidaanko katkaisimet ja pistorasiat irrottaa ja asentaa kipsilevyjen päälle ongelmitta ja määräysten mukaisesti. Muussa tapauksessa sähköasentajan on valmistauduttava perusteellisempiin asennustöihin.

Irrota tapetit ja kaavi pois irtorappaus ja muu irtoaines. Käsittele ohutrappaukset ja muut vastaavat erittäin huokoiset pinnat akryyliprimerilla. Ota huomioon, että voi olla hankalaa saada kipsilevy kiinnittymään täysin sileään maalipintaan. Tee testi kipsilevypalalla. Anna sen kuivua vuorokausi ja tarkista sitten, pysyykö pala alustassa hyvin kiinni.

1

Poista ikkunalaudat, jos ne kaipaavat jo kuntonsa puolesta vaihtoa. Käytä sorkkarautaa myös jalkalistojen irrottamiseen. Listat voi panna takaisin, kun uudet kipsilevyt ovat paikoillaan. Katkaisimet, pistorasiat yms. irrotetaan.

2

Oven kehyslaudat irrotetaan sorkkaraudalla. Kehyslaudat säästetään ja asennetaan myöhemmin listojen päälle. Katso seuraavan sivun piirroksesta, kuinka se tehdään.

3

Repeytyneet tapettiliuskat on kaavittava huolellisesti kokonaan irti. Kipsilaastin alle ei saa jäädä mitään irtoainesta.

4

Hio betonikivellä pahimmat ”nyppylät” tasaisiksi, jotta kipsilevy saadaan painettua tiukasti seinää vasten ja selvitään vähemmällä määrällä kipsilaastia.

Asenna levyt

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kipsilevyt kiinnitetään taustapuolelle levitetyllä kipsilaastilla. Sen jälkeen kipsilevyt painetaan seinää vastenja niin on saatu hieman epätasaiset tai jopa vinot seinät oikaistua täysin suoriksi. Seinäpinta on nyt valmis loppuviimeistelyä varten.

Levyihin laitettavan kipsilaastin määrä riippuu alustasta. Suoraan ja tasaiseen alustaan riittää vähemmän laastia ja se voi olla koostumukseltaan melko ohutta. Kupruilevaan ja epätasaiseen pintaan tarvitaan enemmän ja jäykempää laastia. Kipsilevyn etäisyys seinäpinnasta voi olla jopa 2,5 cm.

1

Lyhennä levyt niin, että lattian ja katon rajoihin jää hieman rakoa. Levyjen on oltava noin 10-15 mm huonekorkeutta matalampia. Viillä kartonkipinta matto-veitsellä, taita levyt ja puhkaise niiden kartonkipinta lopullisesti takapuolelta.

2

Laita laastinokareita levyn päälle 20-30 cm:n välein. Laasti on käytettävä puolen tunnin kuluessa. TÄRKEÄÄ! Kun sekoitat lisää laastia, ämpärissä ei saa olla vanhoja laastijäämiä. Ne hidastavat kovettumista.

3

Paina levy seinää vasten. Kipsi-laastin koostumuksen on oltava niin kova, että nokareet eivät valu levyä pitkin tai tipahda, kun levy nostetaan pystyyn.

4

Levyä voi tukea alareunasta asentamalla muovikiiloja tai paloja levyn ja lattian väliin. Kipsilevy naputellaan paikoilleen kumivasaralla. Käytä kahvalla varustettua puupalaa lyöntialustana.

5

Tarkista säännöllisesti vesi-vaa'alla, että levy on täysin suorassa ja vaaterissa. Kun asennat seuraavan levyn, käännä vesivaaka vaakaan, jotta saat tarkistettua, että levyt ovat samassa tasossa.

6

Kiinnitä ikkunasyvennykseen tarvittaessa kipsilevyt. Kulmakohdassa sekä seinälevy että ikkunasyvennyksen levy kiinnitetään laastilla joka puolelta. Seuraavana päivänä syvennyksen kulmiin voidaan asentaa kulmasuojat.

Kehyslaudat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jotta remontti ei tulisi liian kalliiksi, kaikki kehyslaudat ja jalkalistat pyritään käyttämään uudestaan, mikäli ne eivät vaurioituneet irrotusvaiheessa. Kipsilevyt ovat kuitenkin kasvattaneet seinän paksuutta, joten kipsilevyn ja ovikarmin väliin pitää kiinnittää ylimääräinen lista. Piirroksessa (oik.) näytetään uusien kehyslautojen asentaminen.

1

Aloita mittaamalla etäisyys kipsilevystä ovikarmiin. Asenna karmin päälle lista (kts. piirros viereisellä sivulla). Lista kiinnitetään muutama millimetri karmin reunan sisäpuolelle nauloilla tai ruuveilla.

2

Vanhat kehyslaudat käytetään uudelleen. Ole tarkkana, että sivujen pystykehyslaudat eivät tule liian etäälle karmista. Muuten voi käydä niin, että yläja sivukehyslautojen jiiriin jää irvistävät raot.

Lopuksi

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Liitoskohdista tulee vahvat, jos kipsilevyjen väliin jätetään asennus-vaiheessa noin 2 mm:n raot. Paina saumoihin kaistaleet itsekiinnittyvää kartonkipohjaista saumanauhaa.

2

Levitä saumatasoitetta nauhan päälle huolellisesti. Vedä yli-määräinen tasoite pois lastalla. Tasoita saumat vähintään kahdesti. Hio saumat lopuksi kevyesti, mutta vasta sitten, kun tasoite on täysin kuivunut.

3

Tasoitus- ja hiomavaiheen jälkeen pintaan sivellään yleispohjuste. Tässä pintaan on laitettu tasoitetapetti, joka lopuksi maalataan olohuoneen sävyihin sopivalla värillä.

Materiaalit

13 mm:n kipsilevyt:
• 90 cm leveitä kipsilevyjä

Lisäksi:
• Kipsilaastia, esim. Danogips
• Kulmasuojia
• Saumanauhaa
• Kipsilevyjen saumatasoitetta
• Yleispohjuste, tasoitetapetti, maalia
• Ylimääräiset listat ovikarmien viereen

Erikoistyökalut
• Kulmaniittaaja kulmasuojia varten

Vie aikaa

Pienehkö huone: noin 2 päivää + kuivumisaika.

Hinta

Noin 10 €/m2.

Vaikeusaste

Levyjen liitoskohtien työstäminen tasaiseksi vaatii huolellisuutta.

Piirustus

Uudet kehyslaudat

Tältä näyttää oven ja seinän välinen rajapinta sen jälkeen kun kipsilevyt on kiinnitetty laastilla seinään. Mittaa etäisyys kipsilevyn ulkoreunasta karmin reunaan. Valitse mahdollisimman tarkasti mittoihin sopiva höylätty lista. Sen koko voi olla esimerkiksi 21 x 21 mm tai 15 x 21 mm. Kehyslaudat tulevat uloimmaksi.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen saumaaminen

Liimapohjainen lasikuituverkko tekee saumasta kestävän

TEKNIIKAT: Karmin täytelistojen asentaminen

Ohuet listat nostavat karmin seinän tasolle

TEKNIIKAT: Peitelistojen asentaminen

Viimeistelynaulat tekevät nurkkasaumasta tiiviin

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Näin helposti saat sileät seinät
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin