Näin eristät styroksilla

Joskus ennen kaikki sanoivat valkoisten kylmälaukkujen materiaalinakin tuttua kevyttä muovia styroksiksi sen suomalaisen tuotemerkin mukaan. Nykyisin rautakaupoissa myydään EPS-levyjä eli paisutettua polystyreeniä, mutta saman muovin tarkoituksena on edelleen eristää mahdollisimman tehokkaasti.

Polystyreeni eli styroksi on monipuolinen ja tehokas eriste, jonka ominaisuudet sopivat erityisen hyvin betonilaatan ja lattian eristämiseen.

Tästä jutusta voit lukea lisää polystyreenilla eristämisestä.

Näin polystyreeniä käytetään

Polystyreenilevyjen kiinteän muodon ansiosta ne soveltuvat moniin eri paikkoihin, kuten ulkopintojen eristämiseen, jolloin niillä voi verhoilla seinät ennen maalaus- tai rappaustöitä, sekä maanvastaiseen eristämiseen joko valetun betonilattian alle tai osana kevyempää rakennetta, jossa lattia on heti polystyreenilevyjen päällä. Maanvastaisen routaeristämisen EPS-levyjä on saatavana eri puristuslujuuksilla sen mukaan, kuinka niitä tullaan kuormittamaan.

Levyjä voidaan käyttää ulkoseinien eristämiseen.

Muotoon puristetut levyt ovat ilmeinen eriste betonilaatan alle.

Tehokasta eristystä

Mitä vähemmän jokin tuote johtaa lämpöä, sitä parempi on sen eristyskyky. Polystyreeni eristää pääsääntöisesti yhtä hyvin kuin mineraalivilla.

Esimerkiksi polystyreenilevyn, jonka puristuslujuus on 80, lambda-arvo on0,038 W/mK. Vastaavasti mineraalivillan lambda-arvo on noin 0,033 W/mK.

Uudentyyppisiin polystyreenilevyihin lisätään myös grafiittia. Se tekee levyistä harmaita mutta ennen kaikkea parantaa niiden eristä- vyyttä 20 prosenttia. Harmaan polystyreenilevyn puristuslujuus on 80, ja sen lambda-arvo on 0,031 W/mK.

LUE LISÄÄ: Mikä on lambda-arvo?

Levyjen paksuus on yleensä 10–250 milliä.

Harmaat levyt sisältävät grafiittia, joka tekee niistä 20 prosenttia eristävämpiä.

Vahva muovi kestää painoa

Joku voi ajatella, että polystyreeni on liian pehmeää lattian kannattelemiseen tai betonin valamiseen sen päälle. Lattiaeristeiksi valmistettuja levyjä on kuitenkin saatavana eri puristuslujuuksilla, joten lattian voi todella asentaa suoraan polystyreenin päälle ilman betonikerrostakin.

Mitä enemmän lattiaa kuormitetaan, sitä suurempaa puristuslujuutta eristeeltä vaaditaan. Paine mitataan pascaleina (paine neliömetriä kohti). Käytännön syistä käytetään kilopascalia, jonka lyhenne on kPa. Usein levyt on nimetty niin, että niiden puristuslujuus selviää heti. Esimerkiksi S60-merkinnällä varustetun levyn puristusvoima on juuri 60 kPa.

Lujuudeltaan 60 ja 80 kilopascalin levyt sopivat mainiosti betonin alle asuinrakennuksissa. 250 kPa:n vahvuisia levyjä voidaan käyttää routaeristykseen ilman betonia. Silloin lattia asennetaan suoraan polystyreenin päälle. Valetut lattiat, joiden pitää kestää suurta kuormitusta, eristetään myös 250 kPa:n levyillä.

Polystyreeninleikkaaminen

Jos sinun tarvitsee sahata vain vähän polystyreeniä, pääset pitkälle erikoisterällä varustetulla pistosahalla, joka on tarkoitettu erityisesti EPS-levyille ja muille pehmeille materiaaleille.

Sahanterässä on terävä, aaltoileva leikkaussärmä. Paksuja levyjä ei saa aina leikattua viivasuoraan.

Kuumalankaleikkurin vuokraaminen voi olla järkevää, jos aiot leikata useita levyjä. Saatavana on useita versioita, jotka katkovat levyt nopeasti ja tarkasti niin, ettei leikkuujätettä synny suuria määriä.

Yksittäiset lyhyet leikkaukset onnistuvat käsisahallakin. Mutta saha juuttuu kiinni, jos yrität katkaista koko levyn pituussuunnassa. Siksi käsisaha ei ole oikea väline pitkiin leikkauksiin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit