Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna lattia ponttilaudoista

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kun seiniä puretaan ja huoneita yhdistetään, lattiasta tulee eri suuntiin sojottavien lautojen sekasotku. Lattian voi panna järjestykseen vain yhdellä tavalla. Huoneeseen on rakennettava kokonaan uusi ja yhtenäinen lattia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
50 € /m2
Vinyylilattia

Vinyylikorkkilattian asentaminen on erittäin helppoa. Näytämme, miten selviät neljästä vaikeimmasta paikasta.

Johdanto

Väliseinien purkaminen on usein hyvä idea, sillä se muuttaa pimeät nurkat ja ahtaat käytävät isoiksi ja valoisiksi huoneksi. Seinien purkaminen johtaa kuitenkin siihen, että saman huoneen lattiaan jää erilaisia, erivärisiä ja eri suuntiin asennettuja lautoja, joiden välissä on uusia, väliseinien kohdalle asennettuja paikkauslautoja. Lopputulos näyttää sekavalta, vaikka koko lattia hiotaan ja pintakäsitellään samalla tavalla. Jos haluat panna lattian järjestykseen, joudut asentamaan koko huoneeseen uudet laudat.

Toimitus suosittelee: Iso teema: Kaikki lattian tekemisestä

Puulta näyttävä vinyylilattia

Tämän huoneen lattia oli alunperin seitsemän erilaisen lautalattian tilkkutäkki. Sen päälle asennettiin perinteistä puulattiaa muistuttava vinyylikorkkiparketti. Sen asentaminen ja huoltaminen on äärimmäisen helppoa, ja lattian alle asennettava askeläänieriste vaimentaa melua. Lisäksi joustava askeläänieriste tasoittaa vanhan lattian pienet epätasaisuudet.

Vinyylikorkkiparketti on ”uiva” ponttilattia, jota ei kiinnitetä alustaan tai asenneta kiinni huoneen seiniin. Parketin reunoille pitää jättää raot myös keittiössä, eikä lattian päälle saa kasata kiinteitä kalusteita.

ENNEN
Ennen remonttia huoneessa oli seitsemän erilaista vanhaa lattiaa, joiden välissä oli paikkauksia.

JÄLKEEN
Vinyylikorkkilattia näyttää tavalliselta puulattialta ja yhdistää keittiön ja olohuoneen saumattomasti toisiinsa.

Ohjeet

Tarkista, että pohja on suora

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ponttilattian asentaminen aloitetaan tarkistamalla pohjan suoruus. Lue valmistajan ohjeista, kuinka epäta-saiselle alustalle parketin voi asentaa. Jos lattia on tarpeeksi suora, varmis-ta, että se on myös puhdas. Poista pienet epätasaisuudet kuten maali-tahrat ja imuroi lattia huolellisesti.

Jos asennat uuden lattian vanhan puulattian päälle, tarkista aluksi, onko lattiassa narisevia lautoja. Ne on helppo ruuvata kiinni lattia-palkkeihin ennen uuden lattian asentamista.

1

Tarkista, onko pohja tarpeeksi suora. Käytä apuna pitkää vatupassia. Jos vanhassa lattiassa on mutkia, ne pitää oikaista ennen ponttilattian asentamista.

2

Poista lattiasta liimajäämät, maali-tahrat ja muut kiinteät esteet. Ole huolellinen. Imuroi lattiat lopuksi perusteellisesti.

Mittaa ensimmäisen laudan paikka

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ensimmäisen laudan asentamisessa on tärkeää ajatella myös lattian viimeistä lautaa. Muuten peräseinän viereen voi jäädä ohut suikale, joka näyttää rumalta ja on vaikea asentaa.

Ota huomioon myös huoneessa olevat muut esteet kuten mahdolliset keittiösaarekkeet, nurkat ja putket.

Harkitse huolellisesti, kuinka leveä ensimmäinen lauta johtaa parhaaseen lopputulokseen. Huolellisuus on ratkaisevaa hyvän lopputuloksen kannalta.

1

Merkitse ensimmäisen laudan reunalinja värilangalla. Muista jättää laudan ja seinän väliin sentin levyinen rako, jotta lattia mahtuu ”elämään”. Räpsäytä linjalangalla merkki lattiaan.

2

Sovita ensimmäistä lautariviä paikalleen. Aseta laudat linjan viereen ja tarkista, että laudan ja seinän väliin jää joka paikassa vähintään sentin levyinen rako. Jos seinä on kiero, sahaa laudan takareunaa pistosahalla.

3

Piirrä uusi merkkilinja, poista laudat ja levitä askeläänieriste. Piirrä toinen linja metrin päähän ensimmäisestä. Toinen linja tarvitaan, koska askeläänieriste peittää ensimmäisen viivan.

4

Tue ensimmäinen lautarivi sentin päähän seinästä puukapuloiden ja kiilojen avulla. Tue laudat saumojen molemmilta puolilta ja jokaisen laudan keskeltä vähintään kahdesta kohdasta.

5

Kiilaa ensimmäinen lautarivi tarkasti metrin päähän merkkilinjasta. Tee työ erittäin huolellisesti ja ajan kanssa. Ensimmäisen rivin suoruus ratkaisee, miten lattian rakentaminen onnistuu.

Limitä seuraavan rivin laudat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Toisen rivin lautojen saumojen pitää osua vähintään 50 sentin päähän ensimmäisen rivin saumoista, jotta lattiasta tulee tarpeeksi kestävä.

Toisen rivin voi aloittaa ensimmäisen rivin lopusta jääneellä pätkällä. Jos saumat osuvat liian lähelle toisiaan, aloita toinen rivi puolikkaalla laudalla. Käytä ensimmäisen rivin viimeistä pätkää kolmannen rivin aloittamiseen ja toisen rivin loppupätkää neljännen rivin alkuun. Jatka asentamista samalla kaavalla.

1

Sahaa seuraavan rivin viimeinen lauta ja yhdistä rivin laudat toisiinsa, ennen kuin liität ne ensimmäiseen riviin. Varmista, että saumat limittyvät vähintään 50 senttiä.

2

Lyö rivit yhteen lyöntikapulan avulla. Varmista, että rivien välinen sauma painuu kokonaan kiinni joka paikasta. Lyöntikapula jakaa iskun voiman isolle alueelle ja pitää laudan reunan ehjänä.

Asenna viimeinen lauta

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Sahaa viimeinen lauta siten, että laudan ja seinän väliin jää sentin levyinen rako.

Seinä ei välttämättä ole aivan suora ja suorassa kulmassa lattiaan verrattuna, joten mittaa viimeisen rivin lautojen leveys vähintään lattian molemmista päistä ja parista kohdasta niiden väliltä.

1

Mittaa viimeisten lautojen leveys. Aseta laudat toiseksi viimeisen rivin päälle ja piirrä mitat lautoihin. Halkaise laudat ja sahaa niitä pistosahalla tarpeen mukaan.

2

Levitä viimeisen rivin päätypontteihin liimaa, jotta lautojen päät pysyvät aloillaan. Kokoa rivi valmiiksi ja paina se paikalleen yhtenä kappaleena.

3

Lyö viimeisen rivin laudat ponttiin parkettiraudan avulla. Sorkkarauta voi tehdä rumia jälkiä ja jopa rikkoa seinän.

Nurkkien ohittaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Lattian asentamisessa ei voi laskea sen varaan, että seinät ovat suoria. Seuraava lautarivi pitää asentaa aina edellisen rivin mukaan, eikä linjoja voi piirtää seinien perusteella. Linjat pysyvät suorina ja lautojen väliset saumat tiiviinä, kun nurkan molem-mille puolille piirretään suorat linjat värilangalla.

1

Tee värilangalla merkkilinja, joka jatkuu nurkan toiselle puolelle. Asenna jatko­ laudat linjan mukaan.

2

Asenna laudat valmiin lattian jatkoksi ja varmista, että merkkiviiva on samassa linjassa laudan kanssa.

Putkien kiertäminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Tapa 2: Putken suuntaisesti

Patterin putket ovat seinien vieressä, joten viimeisen rivin lautojen saumat voi yleensä kohdistaa putkien ympärille. Putkien kolot on helppo sahata lautojen päihin tai laudan reunaan. Reiät peitetään manseteilla.

Kolot tehdään sen mukaan, miten päin laudat ovat putkiin nähden. Jätä putkien ja lautojen väliin sentin rako joka puolelle.

1

Mittaa ja merkitse putkien paikat. Sahaa kolot pistosahalla. Jätä putkien ympärille tarpeeksi tilaa. Sahaa laudan alapuolelta, jotta reunat eivät mene rikki.

2

Levitä päätyponttiin liimaa ja paina laudat paikoilleen. Peitä kolojen reunat ja putkien väliin jäävä rako manseteilla.

Tapa 2: kohtisuoraan

1

Mittaa putken paikka ja piirrä mitat lautaan. Muista jättää laudan ja putken väliin noin sentti tilaa.

2

Sahaa kolot pistosahalla laudan ala­ puolelta, jotta terä ei revi laudan reunoja.

3

Liimaa laudanpalanen putkien taakse, jotta se ei lähde liikkumaan myöhemmin.

Keittiön lattian asentaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Uivan ponttilattian pitää olla irti kaikista reunoista ja mahtua liikkumaan. Keittiön kaappeja ja muita kiintokalusteita ei saa asentaa lautojen päälle.

1

Leikkaa alusmateriaalista palanen, joka sopii kaappien sokkelien ympärille.

2

Asenna laudat sokkelin viereen ja lyö ne kiinni toisiinsa lyöntikapulan avulla. Muista jättää sentin levyiset raot joka puolelle.

3

Sahaa lauta, joka yhdistää keittiösaarekkeen eri puolilla olevat lattiat toisiinsa.

Peitelistojen sahaaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jalkalistat pitää irrottaa lattian asentamisen ajaksi, mutta peitelistat kannattaa jättää paikoilleen. Peitelistan alapään voi katkaista monitoimityökalulla tai listasahalla, ja uuden lattian voi ujuttaa helposti listan alle.

1

Katkaise peitelistan alapää siten, että sen alle jää tarpeeksi tilaa sekä alusmateriaalille että lattialaudoille.

2

Poista lukkopontti laudan päästä noin 30 sentin matkalta mattoveitsellä. Lukko-ponttia ei voi käyttää peitelistan takia.

3

Liimaa laudat yhteen. TÄRKEÄÄ Liimaa vain poistetun pontin matkalta, jotta lattia pääsee ”elämään”.

Materiaalit

 • Vinyylikorkkilautoja
 • Askeläänieriste
 • Erikoistyökalut

 • Lyöntikapula
 • Parkettirauta
 • Värilankaa

Vie aikaa

Olohuoneen lattian rakentaminen kestää noin päivän.

Hinta

Noin 50 euroa/m2

Vaikeusaste

Lautalattian tekeminen on help-poa, kun mittaat huolellisesti ja varmistat, että alusta on tasainen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna lattia ponttilaudoista
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin