Rakenna itse kalanruotoparketti

Haaveiletko puulattiasta, jossa on ajaton ja tyylikäs kalanruotokuvio? Nyt voit mennä siitä mistä aita on matalin ja rakentaa upean kalanruotoparketin ponttilaudoista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
50 euroa

Johdanto

Kalanruotoparketin tekeminen on varsin vaikeaa, joten moni pitää sitä työnä, joka sopii vain ammattilaisille. Sauvat eli laudat pitää asentaa juuri oikealla tavalla, ja seinien viereen pitää sahata paljon pieniä palasia. Lisäksi kaikki laudat pitää liimata kiinni lattiaan.

Kalanruotoparketin rakentaminen ponttilaudoista on huomattavasti helpompaa kuin perinteisen parkettilattian tekeminen. Ponttilautoja ei tarvitse liimata kiinni alustaan, ja laudat on helppo painaa kiinni toisiinsa. Ponttilaudoista rakentaminen sopii erinomaisesti kokeneelle tee se itse -rakentajalle. Työ on vaativaa, mutta näillä ohjeilla lattian rakentaminen sujuu varmasti.

Tämä lattia tehdään valokuvausstudiossa, jotta rakentamisperiaate käy mahdollisimman selväksi. Muista, että parketin alle pitää asentaa askelten ääntä vaimentava kerros. Askeläänieriste voi olla esimerkiksi solumuovia tai korkkia.

Tiedä tämä, ennen kuin aloitat

Laminaattipintaiset kalanruotolaudat ovat halvempia kuin parkettilaudat. Kalanruoto kuvion rakentamiseen tarvitaan kahdenlaisia lautoja. A- ja B-lautojen (tai oikean- ja vasemmanpuoleisten lautojen) pontit ovat erilaisia. Osta lautoja hieman tavallista enemmän, sillä reunapalasten sahaaminen lisää hävikkiä. Anna lautojen olla viikon ajan huoneessa, johon rakennat lattian. Muuten lattia voi haljeta, kun puun kosteusprosentti muuttuu.

Ohjeet

01
Mittaaminen ja koeladonta 3 Vaihe

Tee koeladonta ja arvioi, miten rakennettu lattia näyttää kaikkein siisteimmältä. Aloita parketin rakentaminen vasta sen jälkeen.

Parketin rakentamiseen tarvitaan kahdenlaisia lautoja. A- ja B-laudat ovat joskus omissa paketeissaan, joten varmista, että ostat molempia. Tässä koeladonnassa B-lautoja käytetään apulautoina, jotka varmistavat, että pontit painuvat kunnolla kiinni.

Laudat ovat ympäripontattuja. Toisessa päässä ja toisella pitkällä sivulla on ura eli naaraspontti. Toisessa päässä ja sivulla on ulkoneva urospontti, joka sopii naarasponttiin. Ensimmäisten lautojen naaraspontit käännetään lähtöseinään päin, jotta asennus onnistuu. Kuvausstudion lattialle asetetut pitkät rimat esittävät kuvassa sivuseiniä.

1

Merkitse huoneen keskilinja. Tarkista, että keskilinja on suorassa kulmassa lähtö-seinään nähden. Keskilinjan pitää osua kalanruotokuvion kärkeen tai alapäähän.

2

Asenna ensimmäiset laudat. Sahaa laudan B naarasponttipää 45 asteen kulmassa. Käännä pitkä naaraspontti lähtöseinään päin. Paina lauta A kiinni laudan B päähän. Myös laudan A naaras-pontti kääntyy lähtöseinään päin.

3

Jatka kuvion latomista sivuseinään asti. Paina laudat A ja B kiinni toisiinsa. Apulaudat (B) varmistavat, että laudat yhdistyvät toisiinsa tii-viisti. Kun rivi on valmis, mittaa, kuinka kaukana laudan kärki on keskilinjasta.

02
Suunnittele huolellisesti 3 Vaihe

Lattia pitää asentaa siististi ja tarkasti noin sentin päähän sivuseinistä.

Lattiaa ei ole pakko mitata niin tarkasti kuin tässä esimerkissä. Keskilinjan mukaan rakentami-nen varmistaa kuitenkin sen, että lattian molemmille reunoille tulee samanlaiset kuviot ja lopputulos näyttää mahdollisimman hyvältä. Keskilinjan mittaaminen ei vie kovin paljon aikaa.

Muista, että lattian ja seinän väliin pitää jättää pieni rako. Muu-ten lattia saattaa laajentuessaan kupruilla. Lautojen ja seinän väliin asennettavat muovikiilat pitävät laudat irti seinästä.

Viereisessä kappaleessa selvisi, että kuviota pitää siirtää kaksi senttiä, jotta parketin kärki osuu huoneen keskelle.

1

Piirrä merkki kahden sentin päähän laudan B kärjestä. Siirrä kuviota sen verran vasemmalle. Muista asentaa laudan ja seinän väliin muovikiila, jotta reunalle jää vähintään 1 sentin rako.

2

Työnnä laudat kohdalleen, kun olet sahannut laudan B. Kuvion kärki on nyt lattian keskilinjan kohdalla, 2 senttiä aiempaa vasemmalla.

3

Lyhennä lauta A huoneen toisella puolella. Lyhennä lautaa kaksi senttiä 45 asteen kulmassa. Tarkista, että kuvion kaikki kärjet ovat yhtä kaukana lähtöseinästä, ennen kuin sahaat laudan poikki.

03
Rakenna lattian alku 2 Vaihe

Kuvio on nyt kohdallaan ja keskilinja selvillä. Voit aloittaa lattian raken-tamisen ja asentaa ensimmäiset laudat.

Enempää apulautoja ei tarvita, sillä laudat painuvat nyt toisiaan vasten. Varmista, että kaikki laudat menevät kunnolla ponttiin ja tarkkaile, että kuvion kärki pysyy lattian keskilinjan kohdalla. Keskeytä työ hetkeksi, kun olet rakentanut lattiaa puoli metriä.

1

Kuvio on kohdallaan, joten lattian rakenta-minen voi alkaa. Paina irtolaudat kiinni toisiinsa ja jatka rakentamista samalla tekniikalla. Muista käyttää välikapuloita seinien vieressä.

2

Pysähdy hetkeksi, kun olet rakentanut noin puoli metriä lattiaa. Lattia pitää työn-tää kohta kiinni lähtöseinään, joten se ei saa olla liian painava.

04
Kun lautoja ei voi painaa ponttiin 3 Vaihe

Seinän vieressä ei aina ole tarpeeksi tilaa, jotta laudat voisi painaa ponttiin. Silloin pontista pitää sahata puolet pois ja liimata laudat yhteen.

1

Sahaa päätypontista puolet pois, ellei lauta sovi paikalleen kokonaisena. Puolikasta päätyponttia ei väännetä kiinni viereiseen lautaan, vaan lauta työnnetään paikalleen.

2

Sahaa päätypontista puolet pois. Nyt laudan päässä ei ole enää lukkoponttia.

3

Paina lauta paikalleen. Liimaa laudat yhteen.

05
Viimeistele lattia lähtöseinän vieressä 3 Vaihe

Helpoin tapa viimeistellä lattia lähtöseinän vieressä on sahata laudat suoraksi.

Juuri rakennetun lattian sahaaminen saattaa tuntua hullulta, mutta se on helpoin keino päästä työssä eteenpäin. Toinen vaihtoehto on merkitä kaikki laudat, erottaa ne toisistaan ja sahata laudat yksitellen. Sekin on mahdollista, mutta tarpeettoman työlästä. Käytä upotus­ sahaa ja ohjainkiskoa sekä pistosahaa viimeisten lautojen sahaamiseen. Oikeassa huoneessa viimeisiä lautoja ei voi sahata upotus sahalla, sillä saha osuu seinään.

1

Sahaa lattia suoraksi upotussahalla. Lattia sopii seinää vasten, kun kalanruotokuvion kärjet sahataan pois. Valmiin lattian sahaaminen on helpompaa kuin pienten laudan­ pätkien sahaaminen erikseen.

2

Irrota reunimmaiset laudat. Upotus­ sahalla ei voi sahata aivan seinän vierestä. Reunimmaiset laudat pitää irrottaa ja sahata yksitellen pistosahalla.

3

Pane laudanpätkät talteen. Voit käyttää pätkiä tai niiden palasia peräseinän vieressä. Työnnä lattia lähtö seinän viereen. Muista jättää pieni rako.

06
Rakenna lattia loppuun ja viimeistele työ 5 Vaihe

Nyt työ muuttuu helpoksi. Jatka vain aloitetun kuvion rakentamista.

Tarkkaile koko ajan, että kuvion kärki pysyy lattian keskilinjan kohdalla. Var-mista myös, että kaikki saumat painuvat kokonaan kiinni, etenkin lautojen päissä. Muuten kuvio leviää käsiin.

Mittaa, kuinka pitkiä palasia tarvitset lattian viimeistelyyn. Voit käyttää hyödyksi lähtöseinän vierestä sahattuja palasia.

Käsittele ja suojaa valmis parkettilattia. Laminaattilattia pitää vain pyyhkiä kuivalla kankaalla.

1

Jatka rakentamista sen jälkeen, kun olet työntänyt suoraksi sahatun lattian alun lähtöseinää vasten. Asen-na laudat samalla tavalla kuin tähänkin asti. Varmista, että kaikki laudat painuvat tiiviisti toisiaan vasten.

2

Mittaa viimeiset laudat, kun lähestyt peräseinää. Mittaa laudat tarvittaessa kahteen kertaan, sillä mittaaminen voi olla vaikeaa.

3

Käytä lähtöseinältä sahattuja palasia, jos ne sopivat peräseinälle. Tässä tapauksessa ne sattuvat sopimaan täydellisesti. Yleensä paloista voi käyttää vain osia.

4

Paina palat paikoilleen. Ne sopivat kuvioon samalla tavalla kuin tähänkin asti.

5

Viimeistele lattia. Viimeiset pätkät tekevät lattiasta siistin näköisen. Nyt huoneessa on klassinen ja tyylikäs kalanruotoparketti.

Materiaalit

  • Kalanruotolattialautoja
  • Askeläänieristettä
  • Välikapuloita
  • Puuliimaa

Erikoistyökalut

  • Katkaisusirkkeli
  • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

Varaa kunnolla aikaa. 20 neliön lattian rakentaminen vie päivän.

Hinta

Halvimmat kalanruotoparketit maksavat noin 50 euroa neliöltä. Lisäksi lattian alle tarvitaan aske-läänieristettä.

Vaikeusaste

Tämä on helpoin tapa rakentaa kalanruotoparketti. Työssä tarvi-taan siitä huolimatta kokemusta, tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.

3D-malli

3D-malli

Kalanruotolattia ponttilaudoista

Helpoin tapa tehdä kalanruotolattia

Avaa 3D-malli

3D-malli

Aloita suunnittelemalla

Suunnittele lattia tarkasti seinien mukaan, jotta siitä tulee siisti.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Jos tila ei riitä

Päätypontti voi aiheuttaa ongelmia. Sahaa se pois ja liimaa laudat yhteen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Viimeistele asennus ensimmäisen seinän vieressä

Sahaa upotussahalla ja asenna lauta seinän viereen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tee lattia loppuun ja viimeistele

Jatka asennusta irti leikatuilla kärjillä

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattiat