Korjaukset
Helppo
Vaikea
Tumma, lakattu lattia on poissa ja kauniit vaaleat laudat uudistivat koko huoneen ilmeen.

Tumma, lakattu lattia on poissa ja kauniit vaaleat laudat uudistivat koko huoneen ilmeen.

Puu pölyää, kone meluaa ja työpäivät ovat pitkiä, mutta tumman puulattian hiominen vaaleaksi palkitsee lopuksi yllin kyllin ja silkinsileän pinnan tuottama ilo kestää vuosia.

Jos olet valmis parin päivän edestakaiseen taivaltamiseen hengitys- ja kuulosuojaimiin pukeutuneena, voit säästää monta sataa euroa hiomalla lattian itse. Ota kuitenkin oppia ammattilaisilta. Muutoin saatat helposti käyttää enemmän rahaa hiomapapereihin ja laitevuokriin kuin mitä ammattilainen veloittaisi hionnasta. Eikä lattiastakaan välttämättä tule yhtä siistiä, ja voit jopa joutua pian uusimaan työn.

Ennen kuin hiot lattian

Lattia on mm. esikäsiteltävä niin, että se ei vaurioita hiomapaperia. Jokainen hioma-arkki maksaa yli 10 € ja jo yksi yksittäinen naula voi rikkoa sen.

Myös hiomapaperi on osattava valita oikein. Jos aloitat liian karkealla paperilla, hiot tarpeettoman paljon pois ja joudut tekemään turhan paljon töitä hiomaurien poistamiseksi. Jos taas aloitat liian hienolla paperilla, työ kestää aivan liian kauan ja maksaa paljon hiomapapereissa.

Jos et saa lattiasta hiomauria ja kolhuja pois, sitä on käytännössä mahdoton lakata kestävästi.

Tavallisimmat virheet

Lattiaa hiottaessa siirrytään usein aivan liian nopeasti yhä hienompaan paperiin. Tämä vie paljon aikaa ja maksaa paljon paperikuluissa. Voi myös olla, ettet saa työtä koskaan valmiiksi. Karkein paperi on tehokkain, joten hio sillä lattia puhtaaksi ja sileäksi. Kaikki lakka, vauriot ja epätasaisuudet on saatava pois. Tämän jälkeen kyse on hiontaurien poistamisesta pienempiä uria jättävällä paperilla. Paperi on sitä tehottomampi mitä hienompi se on, joten poista kaikki paperin 24 urat karkeudella 40 ja kaikki paperin 40 urat karkeudella 80 jne. Hio jokaisella paperilla, kunnes et näe uria.

Hio loppuun asti kaikilla hiontakarkeuksilla
Vanha lattialakka: Syvin vaurio määrittää, kuinka syvälle puuhun pintaa on poistettava. Aloita tehtävään sopivalla paperikarkeudella.
Korn 24Karkeus 24 (esim.) Karkea paperi poistaa puuta, kunnes pinta on tasainen ja puhdas – ja hiontaurat näkyviä.
Korn 60 Karkeus 60 (esim.) Karkeat hiontaurat poistetaan hienommalla paperilla, joka jättää uusia mutta pienempiä uria.
Karkeus 100 (esim.) Yhä hienompi ja tehottomampi hiomapaperi jättää yhä matalampia uria.
Karkeus 150 (esim.) Hienoin hiomapaperi poistaa vain hyvin vähän puuta - ja jättää pienimmät urat.

Lataa koko artikkeli, niin näet, miten hioimme ja käsittelimme vanhan puisen lautalattian.