Hio MONTA kertaa!

Vanhan lautalattian hiominen puupuhtaaksi on iso ja pölyinen urakka. Tuloksesta tulee kuitenkin upea ja itse tehden säästät satoja euroja, kunhan teet työn oikein. Hiomapaperit ja koneiden vuokraus maksavat, joten huolellisuus kannattaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
400 €/ 2 vrk:n

Johdanto

Puu pölyää, kone meluaa ja työpäivät ovat pitkiä, mutta tumman puulattian hiominen vaaleaksi palkitsee lopuksi yllin kyllin ja silkinsileän pinnan tuottama ilo kestää vuosia.

Jos olet valmis parin päivän edestakaiseen taivaltamiseen hengitys- ja kuulosuojaimiin pukeutuneena, voit säästää monta sataa euroa hiomalla lattian itse. Ota kuitenkin oppia ammattilaisilta. Muutoin saatat helposti käyttää enemmän rahaa hiomapapereihin ja laitevuokriin kuin mitä ammattilainen veloittaisi hionnasta. Eikä lattiastakaan välttämättä tule yhtä siistiä, ja voit jopa joutua pian uusimaan työn.

Hio moneen kertaan

Lattian hionta puupuhtaaksi ja sileäksi vaatii monta työstökertaa. Nämä kuvat on otettu jokaisen hionnan jälkeen. Joka kerralla käytettiin hiomakarkeutta 24 - tapa, jota ei todellisuudessa noudateta. Katso, miten vähän materiaalia jokainen hionta karkeallakin paperilla poistaa.

puulattian hionta
  1. kerta
puulattian hionta
  1. kerta
puulattian hionta
  1. kerta
puulattian hionta
  1. kerta
puulattian hionta
  1. kerta
puulattian hionta
  1. kerta

Ennen kuin hiot lattian

Lattia on mm. esikäsiteltävä niin, että se ei vaurioita hiomapaperia. Jokainen hioma-arkki maksaa yli 10 € ja jo yksi yksittäinen naula voi rikkoa sen.

Myös hiomapaperi on osattava valita oikein. Jos aloitat liian karkealla paperilla, hiot tarpeettoman paljon pois ja joudut tekemään turhan paljon töitä hiomaurien poistamiseksi. Jos taas aloitat liian hienolla paperilla, työ kestää aivan liian kauan ja maksaa paljon hiomapapereissa.

Jos et saa lattiasta hiomauria ja kolhuja pois, sitä on käytännössä mahdoton lakata kestävästi.

Tavallisimmat virheet

Lattiaa hiottaessa siirrytään usein aivan liian nopeasti yhä hienompaan paperiin. Tämä vie paljon aikaa ja maksaa paljon paperikuluissa. Voi myös olla, ettet saa työtä koskaan valmiiksi. Karkein paperi on tehokkain, joten hio sillä lattia puhtaaksi ja sileäksi. Kaikki lakka, vauriot ja epätasaisuudet on saatava pois. Tämän jälkeen kyse on hiontaurien poistamisesta pienempiä uria jättävällä paperilla. Paperi on sitä tehottomampi mitä hienompi se on, joten poista kaikki paperin 24 urat karkeudella 40 ja kaikki paperin 40 urat karkeudella 80 jne. Hio jokaisella paperilla, kunnes et näe uria.

Hio loppuun asti kaikilla hiontakarkeuksilla

Vanha lattialakka

Syvin vaurio määrittää, kuinka syvälle puuhun pintaa on poistettava. Aloita tehtävään sopivalla paperikarkeudella.

Karkeus 24 (esim.)

Karkea paperi poistaa puuta, kunnes pinta on tasainen ja puhdas – ja hiontaurat näkyviä.

Karkeus 60 (esim.)

Karkeat hiontaurat poistetaan hienommalla paperilla, joka jättää uusia mutta pienempiä uria.

Karkeus 100 (esim.)

Yhä hienompi ja tehottomampi hiomapaperi jättää yhä matalampia uria.

Karkeus 150 (esim.)

Hienoin hiomapaperi poistaa vain hyvin vähän puuta - ja jättää pienimmät urat.

Ohjeet

01
Valmistaudu 5 Vaihe

Mittari alkaa raksuttaa heti, kun noudat hiomakoneen liikkeestä lattiasi hiontaa varten, joten tee kaikki hionnan ennakkovalmistelut hyvissä ajoin tätä ennen.

Muu osa taloa on suojattava pölyltä ja lisäksi on suunniteltava, miten hiottavasta huoneesta liikutaan sisään ja ulos.

Lattian pitää olla puhdas, jotta et hio esim. lautaraoista tulevaa likaa puupintaan siinä vaiheessa, kun huomaat lian.

Ja mikä tärkeintä: kaikki naulat ja ruuvit on upotettava 2-3 mm lattian sisään. Jo yksi yksittäinen uppokantanaula rikkoo hiomapaperin täysin tuusan nuuskaksi.

puulattian hionta 1

Pese ja puhdista lattia - myös kaikista lautaraoista. Ne voit kaapia puhtaiksi ja imeä lian samanaikaisesti imuriin. Likaa ei ole syytä hioa puun sisään hiontavaiheessa, joten ole huolellinen lattiaa puhdistaessasi.

puulattian hionta 2

Kaavi vanhat liima- ja tasoitejäänteet yms. pois, jotta ne eivät tartu hiomapaperiin ja riko sitä.

VINKKI: Jos matosta on jäänyt paljon liimaa tai kumia, se on usein helpointa kaapia pois laikkahiomakoneella (pap.karkeus 16).

puulattian hionta 3

Upota kaikki naulat 2-3 mm lattiaan ja ruuvaa ruuvit sisään. Jos ne jäävät pintaan, ne repivät hiomapaperin välittömästi. Samalla saat irronneet laudat kiinni, jolloin hiomalaite ei poista liikaa puuta.

puulattian hionta 4

Suojaa muu talo huolellisesti pölyltä. Ovet eivät sulkeudu tarpeeksi tiiviisti estääkseen pölyä kulkeutumasta kaikkialle, jopa laatikoihin ja kaappeihin. Tässä oviaukko on teipattu tiiviiksi höyrynsulkumuovilla.

puulattian hionta 5

Vedä laitteiden sähköjohdot muovin läpi niin korkealta, että ne eivät ole laitteiden tiellä. Muista varmistaa helppo sisään- ja uloskäynti huoneeseen.

VINKKI: Kostea lakana kerää hyvin pölyä.

02
Hio reunat ensin 3 Vaihe

puulattian hionta 1

Tutki lattiaa ja valitse hiomakarkeus. Tämä lattia on tasainen, eivätkä laudat kupruile, joten poistamme vain lakan ja pienet vauriot. Aloitamme karkeudella 24, jotta lakka ei tartu paperiin. Jos lattiaa ei olisi lakattu, aloittaisimme karkeudella 40.

puulattian hionta 2

Aloita hiomalla seinustat koko huoneesta puhtaaseen puuhun asti karkeudella 24. Tässä hiomme reunahiomalaitteella. Valtaosa alueesta hiotaan vetämällä laitetta seinustaa pitkin, uloin alue pitämällä laitetta suorassa kulmassa seinään nähden.

puulattian hionta 3

Käytä kulmiin ja jalkalistakohtiin kärkihiomakonetta, niin pääset aivan reunaan asti. Valta osaan seinustoja ei tarvita kärkihioma konetta, sillä jalkalistat on jo poistettu ja uudet listat peittävät uloimman hiomattoman alueen.

03
Hio lattia puhtaaksi 4 Vaihe

puulattian hionta 1

Nyt hiomme isolla hiomakoneella. Johto ripustettiin koukusta keskelle huonetta, valssiin on kiinnitetty karkeuden 24 paperi ja laitteeseen on ripustettu pölypussi. Valssin nosto irti lattiasta, käynnistys ja matkaan - valssi lasketaan alas vasta nyt.

puulattian hionta 2

Nosta valssia vaihdetangosta heti, kun lähestyt seinää. Jos valssi pyörii silmäyksenkin vielä, kun laite jo seisoo paikallaan, laite jättää lattiaan jäljen. Aloitamme vetämällä laitetta taaksepäin, ennen kuin laskemme valssin alas lattiaan.

puulattian hionta 3

Työnnä laitetta eteenpäin ja vedä sitä taaksepäin ja limitä kaistaleita, niin lattiasta hioutuu pois yhtä paljon kaikkialta. Ensimmäisestä alueesta näkee selvästi, mistä lakka on poistettu, mutta tämän jälkeen on työskenneltävä järjestelmällisesti.

puulattian hionta 4

Käännä laitetta välillä ja aja eteen- ja taaksepäin vastakkaissuuntaan, jotta saat hiottua tiiviisti seinään asti huoneen molemmissa päädyissä. Hio lattia karkealla paperilla yhä uudestaan, kunnes lattia on tasainen ja pinta puupuhdas.

04
Hio lattia sileäksi 5 Vaihe

Poistimme lakan ja pienet vauriot ja lattia on nyt tasainen ja täynnä hiomauria. Urat haittaavat lattian puhtaanapitoa, jos ne saavat jäädä. Lattia imee vettä ja likaa, ja jokainen yritys lakata tai öljytä se olisi rahanhaaskausta ja tilanteen pahentamista.

Hiomaurat on poistettava hiomalla ne yhä hienommalla paperilla, joka jättää uusia uria. Lopuksi käytettävät hienot hiomapaperit vaativat aivan liian paljon aikaa karkeimpien urien poistoon, joten lattia hiotaan jatkuvasti yhä hienommalla paperilla. Voit päättää urakan karkeuteen 150, 180 tai ehkä vielä hienompaan paperiin.

puulattian hionta 1

Harjaa edellispäivän karkean hiontapaperin jättämä pöly pois. Poistamme uria yhä hienommalla paperilla ja työstämme pinnan puhtaaseen puuhun asti, joten pintaa ei haluta liata lakkajäänteillä, lautarakojen lialla tai irronneilla hiontarakeilla.

puulattian hionta 2

Aloita isolla koneella karkeudella 60 ja hio reunat vasta hienoimmalla hiomapaperilla. Työnnä ja vedä konetta järjestelmällisesti, käännä laitetta, jotta yllät molempiin päätyihin ja hio lattiaa kunnes siitä ei enää tule sileämpää karkeudella 60.

puulattian hionta 3

Siirry karkeudesta 60 karkeuteen 100 ja lopuksi karkeuteen 150. Lattia hiotaan jokaisella karkeudella useaan kertaan, kunnes eroa ei enää näe. Toista ja liiku paljon, jotta pinnasta tulee mahdollisimman yhtenäinen ja tasainen.

puulattian hionta 4

Hio reunat karkeudella 60, 100 ja lopuksi 150. Iso kone on jättänyt lautojen päihin koskemattoman 10-12 cm:n alueen ja se hiotaan nyt tasaiseksi muun lattian tasoon, ennen kuin hiomme reuna-alueet yhä hienommalla paperilla.

puulattian hionta 5

Viimeistele karkeudella 150 tai valitse vielä hienompi, 240 karkeuden hiomapaperi lattiatyypistä riippuen. Pitkän päivän päätteeksi lattia on nyt hiottu täysin sileäksi ja kauniiksi.

05
öljyä lattia 4 Vaihe

Lattia on nyt hiottu ja se näyttää tasaiselta, puhtaalta ja silkinsileältä. Sitä on kuitenkin suojattava, jotta se ei naarmuunnu ja ettei siihen pääse hiekkaa ja likaa tai muodostu kosteusvaurioita.

Käsittelynä voi olla pesu silloin tällöin laadukkaalla, rasvaisella saippuaseoksella tai öljyäminen, vahaus tai lakkaus - tai yhdistelmä useammasta käsittelystä, kuten tässä, kun lattia käsitellään pellavaöljyllä ja mehiläisvahalla. Öljy tunkeutuu ja kyllästää puun syvältä ja vaha muodostaa pintaan ohuen kalvon.

Seos sisältää valkoisia pigmenttejä, joten puunsyyt näkyvät ohuen, valkoisen harson läpi.

puulattian hionta

Tumma, lakattu lattia on poissa ja kauniit vaaleat laudat uudistivat koko huoneen ilmeen. Lattia pitäisi puhdistaa ja öljyvahata viiden vuoden välein.

puulattian hionta 1

Puhdista pölyt pois. Koneet keräsivät kolme säkillistä pölyä, mutta pölyä on yhä: seinissä, katossa, vaatteissa ja työkaluissa. Imuroi ja pyyhi se pois.

TÄRKEÄÄ! Jos käytit hiomaöljyä, pöly voi olla itsestään syttyvää, joten vie se ulos.

puulattian hionta 2

Puhdista saumat vielä kertaalleen. Kaavi pöly saumoista ja anna imurin imeä se saman tien talteen.

puulattian hionta 3

Pese lattia. Jotta pintakäsittely onnistuisi mahdollisimman hyvin, lattia hangataan vielä peruspuhdistusaineella ja huuhdotaan puhtaalla vedellä. Tämän jälkeen se saa kuivua ainakin vuorokauden ennen käsittelyä.

puulattian käsittely 4

Lattia käsitellään pellavaöljymehiläisvahaseoksella. Tämä tehdään kuvan tapaan kolmessa vaiheessa: kaksi vasenta lautaa ovat valmiit vahattavaksi, keskimmäiset ovat saaneet kuivua 10 minuuttia ja loput on kiillotettu liinalla.

Vie aikaa

1-2 päivää/huone

Hinta

250-400 €/ 2 vrk:n laitevuokrat ja hiomapaperit.

Vaikeusaste

Hiottaessa on tärkeää, että laite ei hio kauan samaa kohtaa. Työ sujuu helposti, kunhan vaihtaa paperin oikeaan aikaan.

Piirustus

Hio loppuun asti kaikilla hiontakarkeuksilla

Lattiaa hiottaessa siirrytään usein aivan liian nopeasti yhä hienompaan paperiin. Tämä vie paljon aikaa ja maksaa paljon paperikuluissa. Voi myös olla, ettet saa työtä koskaan valmiiksi. Karkein paperi on tehokkain, joten hio sillä lattia puhtaaksi ja sileäksi. Kaikki lakka, vauriot ja epätasaisuudet on saatava pois. Tämän jälkeen kyse on hiontaurien poistamisesta piene piä uria jättävällä paperilla. Paperi on sitä tehottomampi mitä hienompi se on, joten poista kaikki paperin 24 urat karkeudella 40 ja kaikki paperin 40 urat karkeudella 80 jne. Hio jokaisella paperilla, kunnes et näe uria.

Hio loppuun asti kaikilla hiontakarkeuksilla

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kärkihiomakonetta

Tällä videolla esitellään kärkihiomakoneen käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Hiomakoneen kapea kärki mahtuu kapeisiin nurkkiin ja ahtaisiin paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa. Konetta voi käyttää myös isojen pintojen hiomiseen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät verstaspölynimuria

Pölynimurilla voi tehdä muutakin kuin imuroida lattioita. Sen voi yhdistää esimerkiksi käsisirkkeliin tai hiomakoneeseen, jolloin puulastut ja sahanpuru menevät suoraan imuriin. Tällä videolla esitellään verstaspölynimurin toiminnot ja työt, joihin sitä voi käyttää.

Video

Vinkit & niksit

Sileä lattia säästää lakkaa ja kestää käyttöä

Ammattilaiset käyttävät paljon aikaa hiontaurien poistoon hionnan jälkeen myös muista kuin esteettisistä syistä. Karkeat hiontaurat syövät enemmän öljyä ja lakkaa, jolloin niitä tarvitaan paljon enemmän urien peittämiseen ja tästä huolimatta urien väliset kohoumat peittyvät vain hyvin ohuesti. Tällöin ei auta, että lattiaan on käytetty paljon lakkaa tai öljyä. Kun lattiapinnan hiontaurien korkeimmat kohdat kostuvat ja vaurioituvat, koko lattia on hiottava. Eikä lipeä tai valkolakka tai öljy peitä, vaan ainoastaan korostaa hiomauria.

Hiomauria sisältävä lattia imee valtavasti lakkaa, ja vaurioituu silti nopeasti kohoumistaan.

Sileää lattiaa voi suojata parhaiten tasaisella lakkatai öljymäärällä

Karkeahiotussa lattiassa lipeä ja valkoöljy jää uriin raidoiksi, tässä kirkkaan lakan alle.

Valkoiset rakeet levittyvät sileään lattiaan tasaisemmin, tässä kirkkaan lakkapinnan alle.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puulattiat