Näin hiot vanhan puulattian

Vanhan lankkulattian hiominen on kovaa työtä, mutta se palkitsee tekijänsä. Oikein hiottu lattia näyttää todella hyvältä, ja itse hiomalla voi säästää satoja euroja. Tärkeintä on siistiä lattia siihen kuntoon, ettei pinta riko hiomapaperia. Jokainen hiomapaperi maksaa noin 15 euroa, eikä sen rikkomiseen tarvita kuin yksi naula. Myös hiomapaperin valintaan pitää kiinnittää huomiota.

puulattian hionta

KÄRSIVÄLLISYYTTÄ: Hiomakoneella pitää tehdä monta kierrosta, ennen kuin lattiasta tulee siisti ja tasainen.

Valmistelut

1. Pese ja puhdista lattia. Puhdista lautojen väliset raot veitsellä ja imuroi roskat pois saman tien. Muuten hiomakone voi hieroa lian puun sisään.

2. Kaavi pois liimat, tasoitteet ja muut sotkut, jotta ne eivät tartu hiomapaperiin ja pilaa sitä.

3. Kiinnitä irtolaudat, upota naulojen kannat 2–3 millin syvyyteen ja väännä ruuvit pohjaan. Törröttävät naulat ja ruuvit repivät hiomapaperin pilalle.

Reunat ja nurkat

1. Hio aluksi lattian reunat. Suojaa seinät levyllä tai paksulla pahvilla ja vedä reunahiomakonetta seinää pitkin.

2. Hio nurkat ja jalkalistojen vierustat kärkihiomakoneella

VINKKI: Pysäytä pöly

Suljettu väliovi ei estä hiomapölyn kulkeutumista huoneesta toiseen. Pöly leviää oven raoista joka puolelle taloa ja tunkeutuu jopa laatikoihin. Oviaukko kannattaa sulkea muovilla, joka teipataan kiinni lattiaan ja seiniin.

Isojen pintojen hiominen

1. Lakatuille lattioille suositellaan jyväkoon 24 hiomapaperia, lakattomille kokoa 40. Nosta hiomakoneen tela irti lattiasta, käynnistä kone ja työnnä se liikkeelle, ennen kuin aloitat hiomisen.

2. Nosta tela irti lattiasta, ennen kuin se osuu seinään. Kone rouhaisee hetkessä lattiaan kolon, jos tela pyörii, kun kone on paikallaan.

3. Liikuttele konetta edestakaisin. Aja aina puoliksi edellisen kohdan päältä, jotta ensimmäisellä hiomiskerralla syntyneet urat hioutuvat pois.

4. Käännä kone välillä toisin päin, jotta saat hiottua seinien vierustat. Hio koko huone, kunnes lattia on tasainen ja pinta näyttää puhtaalta.

Työkalut: 3 konetta

Lattian hiomiseen tarvitaan lattiahiomakone, jossa on tela. Konevuokraamoissa on kahdenlaisia malleja. Iso lattiahiomakone painaa 70 kiloa ja pieni malli noin 45 kiloa. Iso lattiahiomakone on tehokkaampi, mutta sen käsittely on raskasta.

Reunahiomakone on kätevä, sillä se mahtuu aivan seinän viereen ja sen matala keula mahtuu putkien ja muiden esteiden alle. Myös reunahiomakoneita voi vuokrata konevuokraamoista.

Nurkkien ja jalkalistojen vierusten hiomiseen tarvitaan kärkihiomakone.

Tavallisimmat virheet

Lattiaa hiottaessa siirrytään usein aivan liian nopeasti yhä hienompaan paperiin. Tämä vie paljon aikaa ja maksaa paljon paperikuluissa. Voi myös olla, ettet saa työtä koskaan valmiiksi. Karkein paperi on tehokkain, joten hio sillä lattia puhtaaksi ja sileäksi. Kaikki lakka, vauriot ja epätasaisuudet on saatava pois. Tämän jälkeen kyse on hiontaurien poistamisesta pienempiä uria jättävällä paperilla. Paperi on sitä tehottomampi mitä hienompi se on, joten poista kaikki paperin 24 urat karkeudella 40 ja kaikki paperin 40 urat karkeudella 80 jne. Hio jokaisella paperilla, kunnes et näe uria.

Hio loppuun asti kaikilla hiontakarkeuksilla

Vanha lattialakka

Syvin vaurio määrittää, kuinka syvälle puuhun pintaa on poistettava. Aloita tehtävään sopivalla paperikarkeudella.

Karkeus 24 (esim.)

Karkea paperi poistaa puuta, kunnes pinta on tasainen ja puhdas – ja hiontaurat näkyviä.

Karkeus 60 (esim.)

Karkeat hiontaurat poistetaan hienommalla paperilla, joka jättää uusia mutta pienempiä uria.

Karkeus 100 (esim.)

Yhä hienompi ja tehottomampi hiomapaperi jättää yhä matalampia uria.

Karkeus 150 (esim.)

Hienoin hiomapaperi poistaa vain hyvin vähän puuta - ja jättää pienimmät urat.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puulattiat