Näin asennat lattialaudan putken ympärille

Lattialautojen asentaminen on enimmäkseen helppoa, mutta lautoja voi olla vaikea saada siististi putkien ympärille. Laudat pitää asentaa eri tavoilla siitä riippuen, onko putkia yksi vai kaksi ja ovatko putket pituus- vai poikkisuunnassa lautoihin nähden.

Laudat pitää asentaa tiiviisti ja siististi putken ympärille, jotta putken viereinen lauta ei erotu muusta lattiasta.

Laudat pitää asentaa tiiviisti ja siististi putken ympärille, jotta putken viereinen lauta ei erotu muusta lattiasta.

Kiilanmuotoisen palan asentaminen

1. Lauta on helpompi asentaa yhden kuin kahden putken ympärille. Piirrä putkien paikat tarkasti lautaan (jätä seinän viereen 8 millin rako). Merkitse poranterän paikka putken keskelle.

2. Poraa putkille reiät pienellä reikäsahalla. Reiän halkaisijan pitää olla 10 milliä isompi kuin putken, jotta putken ympärille jää noin 5 milliä tyhjää tilaa.

3. Sahaa laudasta kiilanmuotoinen pala. Piirrä rei'istä viivat laudan reunaa kohti 20–25 asteen kulmassa. Säädä sahan terä noin 25 asteen kulmaan, jotta palan yläosasta tulee alaosaa leveämpi.

4. Levitä kiilanmuotoisen palan päähän reilusti puuliimaa ja paina pala paikalleen. Varmista, että pala on samalla tasolla lattian kanssa.

5. Asenna kiilanmuotoisen palan ja seinän väliin pystykiila siksi aikaa, että liima kuivuu. Pyyhi ylimääräinen liima pois kostealla rätillä.

Kahden pitkittäisen laudan välinen sauma

1. Sahaa seinän viereinen lauta. Jätä seinän ja laudan väliin 8 millin rako. Kohdista laudan toinen reuna putkien keskelle. Merkitse putkien paikat.

2. Paina laudat ponttiin ja tee putkille reiät reikäsahalla. Tee rei'istä 10 milliä isommat kuin putkista, jotta putkien ympärille jää tarpeeksi tilaa.

3. Asenna reunimmainen lauta ja työnnä kiilat sen taakse. Lyö seuraava lauta ponttiin parkettiraudan avulla, jotta pontti ei mene rikki.

Kahden poikkilaudan välinen sauma

1. Voit asentaa putken lautojen päätysaumaan, jos aloitat lautojen asentamisen putken puoleiselta seinältä. Piirrä reiän paikka lautoihin.

2. Ota laudat pois ja paina niiden päät yhteen. Poraa saumaan reikä, joka on kymmenen milliä isompi kuin putki.

3. Paina laudat ponttiin putken ympärille. Jos lautojen päässä ei ole ponttia, levitä saumaan liimaa.

VINKKI: Tilaa putkille

Jätä putkien ympärille reilusti tilaa, sillä lattialaudat laajenevat ja supistuvat ilmankosteuden mukaan. Ellei putkien ympärillä ole tarpeeksi tilaa, lattialaudat hankaavat niitä vasten ja narisevat kostealla säällä. Putken ja lattian välinen rako peitetään muovirenkaalla, joten putken ympärille kannattaa jättää mieluummin paljon kuin liian vähän tilaa.

Reikäsaha tekee tarkat reiät

Kuppiteriä eli reikäsahoja myydään erikseen ja valmiina sarjoina. Kokonaisen sarjan ostaminen on hyvä idea, sillä remontoinnissa ja rakentamisessa tarvitaan erikokoisia teriä. Tavallisimmat kuppiterät ovat kooltaan 22, 29, 35, 44, 51, 64, 73 ja 95 milliä. Kuppiterän lisäksi tarvitaan keskityskärki, johon terä kiinnitetään.

Rautakaupoissa on monenlaisia kuppiteriä. Jotkut kuppiterät on tarkoitettu puumateriaalien sahaamiseen, toisilla voi tehdä reikiä kipsilevyihin. Timanttikuppiterät on tarkoitettu laattojen ja muiden kovien materiaalien sahaamiseen.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puulattiat