Melua vaimentava lattia

Vinyylikorkin pehmeät kerrokset ja lautojen alle asennettavat puukuitulevyt laskevat huoneen melutasoa. Yläkerran lattiassa ne vaimentavat myös alakertaan kuuluvaa ääntä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
70 €/m²
Pontattu lattia

Asenna ensimmäisen rivin laudat tarkasti suoraan. Sen jälkeen loppu sujuu leikiten.

Johdanto

Akustiikka kannattaa ottaa huomioon uuden lattian suunnittelussa. Se on erityisen tärkeää yläkerrassa, sillä askelten äänet kantautuvat herkästi alla olevaan huoneeseen.

Tähän yläkertaan asennetaan vinyylikorkkilattia. Ponttilautojen pinta näyttää puulta, mutta materiaali eroaa parketista ja laminaatista. Puulattiasta lähtee kova ääni, kun sen päällä kävellään. Sen sijaan vinyyli ja korkki ovat pehmeitä materiaaleja, jotka vaimentavat melua tehokkaasti.

LUE LISÄÄ: Haluatko lukea lisää parketti- ja laminaattilattioista? Olemme koonneet tänne kaikki ponttilattioita koskevat jutut.

Lattia vaimentaa melua vielä paremmin, kun sen alle asennetaan puukuitulevyt.

Ohjeet

Tee nämä ennen lattian asentamista

Tee valmistelutyöt oikein, jotta lattian asentaminen sujuu helposti ja lopputulos näyttää hyvältä.

1. Anna laudoille ilmaa. Avaa korkkilautapakkaukset ja levitä ne huoneeseen, johon laudat asennetaan. Lue pakkauksesta, kuinka kauan lautojen pitää mukautua huoneen ilmankosteuteen.

2. Tarkista linjalaudalla tai pitkällä vatupassilla, että lattia on suora. Oikaise lattia tarvittaessa ennen vinyylikorkkilautojen asentamista.

3. Mittaa lattia ja varmista, että viimeisestä lautarivistä tulee vähintään viisi senttiä leveä. Kavenna ensimmäisen rivin lautoja tarpeen mukaan.

4. Valitse kohdistuslinja, jotta lattiasta tulee suora. Jos seinät ovat vinot, voit piirtää lattiaan suoran linjan kynällä tai räpsäyttää viivan värilangalla.

5. Käytä höyrynsulku- muovia, jos sille on tarvetta.

Asenna ääntä vaimentava kerros

Nämä ääntä vaimentavat levyt on tehty puukuidusta, joten levyjä on helppo leikata mattopuukolla.

Varmista ennen ensimmäisten levyjen asentamista, että ne tulevat suoraan linjaan. Ellei seinä ole suora, voit piirtää lattiaan suoran linjan tai räpsäyttää merkkiviivan värilangalla.

1

Asenna ensimmäisen rivin levyt. Levyjen pitää painua tiiviisti seinää vasten.

2

Leikkaa viimeinen levy mattopuukolla. Mittaa levyn koko huolellisesti, jotta seinän viereen ei jää rakoa.

Asenna ensimmäinen rivi

Ponttilaudat pitää asentaa hieman irti seinästä, jotta lattia mahtuu elämään. Raon minimileveys vaihtelee jonkin verran tuotteesta toiseen. Nyrkkisään-nön mukaan raon pitää olla 1,5 milliä lattiametriä kohti, kuitenkin vähintää kuusi milliä.

Ensimmäisen rivin pitää olla niin leveä, että viimeisestä rivistä tulee vähintään viisi senttiä leveä.

Asenna ensimmäisen rivin laudat huolellisesti, sillä se ratkaisee, millainen muusta lattiasta tulee.

1

Leikkaa pontti pois ensimmäisestä, seinän viereen asennettavasta rivistä. Vinyylikorkki on niin pehmeää, että sitä voi leikata matto­ puukolla. Voit käyttää myös pistosahaa.

2

Paina ensimmäisen rivin laudat kiinni toisiinsa. Nämä laudat asennetaan oikealta vasemmalle. Jotkut laudat asennetaan vasemmalta oikealle.

3

Varmista, että lattian ja seinän väliin jää rako. Tässä käytetään pieniä muoviliuskoja, mutta voit käyttää myös levynpalasia. Asettele liuskat 60-70 sentin välein.

4

Mittaa viimeisen laudan koko ja sahaa se pisto­ sahalla. Voit asettaa mitta­ tikun päähän välikapulan ja mitata etäisyyden siihen,

5

Sahaa ja paina viimeinen lauta paikalleen. Aseta välikapula sekä sauman kohdalle että päätyseinän ja lattialaudan väliin.

Asenna seuraavat rivit limittäin

Asenna viereisten rivien saumat eri kohtiin, jotta lattiasta tulee luja ja kestävä. Limitä saumoja vähintään 30 senttiä.

Aloita toisen rivin asentaminen ensimmäisen rivin viimeisen laudan ylijäämäpalalla. Elleivät saumat limity vähintään 30 sen-tillä, aloita toinen rivi puolikkaalla laudalla ja käytä ensimmäisen rivin ylijäämäpalaa kolmannen rivin aloittamiseen.

1

Asenna seuraavat lautarivit. Varmista, että saumat limittyvät vähintään 30 senttiä. Aloita jokainen rivi edellisen rivin ylijäämä- palalla, jotta materiaalia ei mene hukkaan.

2

Lyö rivit paikalleen yksi kerrallaan. Käytä lyöntikapulaa, jotta iskun voima jakaantuu tasaisesti eikä lauta mene rikki.

Asentaminen peite­listojen viereen

Peitelistat on helpointa sahata poikki monitoimityökalulla. Voit käyttää myös tavallista sahaa tai talttaa, mutta se on paljon hitaampaa ja vaikeampaa.

Ota huomioon terän paksuus, kun sahaat listaa. Muuten lattian ja listan väliin jää 2-3 millin rako.

1

Lyhennä peitelista kapulan avulla. Aseta kapula terän alle ja sahaa lista poikki. Puu­ levy ja pontti laudat ovat yhdessä 17,5 milliä paksuja, joten tukena käytetään 15 milliä paksua kapulaa. Terä on kaksi milliä paksu.

2

Sahaa lauta siten, että se sopii tiiviisti sekä seinän että kynnyksen viereen. Paina lauta paikalleen, piirrä sahausmerkit ja sahaa lauta pistosahalla.

3

Leikkaa pontti pois mattoveitsellä noin 20 sentin matkalta. Seuraavaa lautaa ei voi painaa paikalleen normaalisti peitelistan takia.

4

Levitä puuliimaa irti leikatun pontin kohdalle. Liima pitää laudat lujasti kiinni toisissaan.

5

Työnnä laudan pää peitelistan alle ja paina pontti kiinni koko matkalta. Lyö laudat lujasti kiinni toisiinsa kapulan avulla.

Viimeistele lattia siististi

Viimeisen rivin lautojen sahaamisessa pitää ottaa huomioon seinän mahdol-liset epätasaisuudet. Mittaa viimeisen rivin lautojen leveys puolen metrin välein. Muista jättää riittävän leveä rako seinän ja lattialautojen väliin. Käytä välikapuloita jo mittausvaiheessa, jotta vältyt turhilta laskutoimituksilta.

1

Mittaa viimeisen laudan leveys väli kapulan avulla. Mittaa laudan leveys lattian kummastakin päästä ja väliltä 50 sentin välein.

2

Piirrä viivat merkistä toiseen, jotta voit sahata laudat.

3

Paina laudat paikalleen. Viimeisen lauta­ rivin pitäisi olla vähintään viisi senttiä leveä.

4

Lyö viimeisen rivin laudat paikalleen. Käytä apuna parkettirautaa, jotta seinä tai laudat eivät mene rikki.

Materiaalit

  • Vinylkorkkilautoja
  • Puukuitu- tai akustiikkalevyjä
  • Lasinpalasia, mineriittilevyjä tai muita välikapuloita

Erikoistyökalut

  • Parkettirauta
  • Lyöntikapula

Vie aikaa

Jos alusta on tasainen, lattian rakentaminen sujuu päivässä.

Hinta

Noin 70 €/m²

Vaikeusaste

Asenna ensimmäisen rivin laudat tarkasti suoraan. Sen jälkeen loppu sujuu leikiten.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …