Lopeta ärsyttävä narina

Lattian narina johtuu hankauksesta. Lauta hankaa naulaa, kaksi lautaa hankaa toisiaan vasten – jokin hankaa joka tapauksessa jotakin vasten. Jos olet onnekas, pääset narinasta eroon muutamassa minuutissa. Pahimmassa tapauksessa voit joutua uusimaan koko lattian. Tarvitset hyvän suunnitelman.

Lattia narisee siihen astuttaessa

Lattian narina johtuu yleensä siitä, että alustan palkkeihin tai kannattimiin on tullut hiushalkeama, jolloin yhden tai useamman naulan kiinnitys on löystynyt. Koska halkeama tulee lähes aina keskelle palkkia ja lattia on usein naulattu kiinni juuri laudan keskeltä, vauriokohta voi olla monen narisevan askeleen syy.

Johdanto

Nirsk-narsk. Narsk-nirsk. Nirsk-narsknarsk. Viaton pieni ääni. Ensimmäisellä kerralla et ehkä edes kuullut sitä. Mutta kahdennellakymmenennellä kerralla se alkaa jo ärsyttää.

Nirsk-narsk. Narsk-nirsk. Joka kerta, kun astut samaan kohtaan. Astutpa sitten kovaa tai hiljaa, mikään ei tunnu auttavan.

Sen kanssa on vain elettävä

Voit yrittää saada narinan loppumaan. Jos olet onnekas, saatat onnistua poistamaan perhettäsi jo pitkään kiusanneen äänen muutamassa minuutissa. Ja olet muiden silmissä sankari.

Toisaalta: jos sinulla ei ole onnea, saatat joutua uusimaan koko lattian poistaaksesi narinan lähteen. Mutta toisaalta ei myöskään ole olemassa lattian narinaa kieltävää lakia.

Voihan olla, että sinä ja perhe opitte elämään narinan kanssa. Ainakin tiedätte, että olet sentään yrittänyt!

Kaksi pintaa hankaa toisiaan vasten

Narinalle on monenlaisia syitä ja ratkaisuja. Kaikille niille on yhteistä se, että narina syntyy kahden pinnan hankauksesta.

Jos lattiasi on rakennettu kannattimien tai lattiapalkkien varaan, narinan syynä on useimmiten lautaa vasten hankaava naula. Laudat eivät ole kiinni alustassa, ja lattialla käveltäessä lauta liikkuu alaspäin naulaa vasten. Nirsk. Eteenpäin siirtyessäsi lauta taas liikkuu ylöspäin naulaa vasten. Narsk.

Ääni voi johtua myös laudan liikkumisesta putkea vasten tai parkettisauvan hankaamisesta toista sauvaa vasten. Betonin päälle asennetussa kelluvassa lattiassa ei ole nauloja, joita vastaan hangata, joten syy täytyy löytää jostain muualta.

Toimi järjestelmällisesti

Urakka on aloitettava selvittämällä, kuinka lattia on rakennettu ja kuinka vanha se on.

Näin voit jo saada jonkinlaisen käsityksen ongelman aiheuttajasta. Useimmiten on yksinkertaisinta edetä kokeilemalla. Lattian voi hyvin usein korjata päältä päin, mutta täysin varmaa diagnoosia varten voi myös joutua poistamaan kaikki laudat.

On hyvin tärkeää tietää, missä järjestyksessä ongelman ratkaisuja kannattaa lähteä kokeilemaan. Kerromme sen sinulle seuraavilla sivuilla.

Saatat onnistua hiljentämään ikuisen narinan.

Ohjeet

01
Strategia riippuu lattiastasi 3 Vaihe

Ota ensin selville lattiasi rakenne, niin tiedät, millaisella strategialla kannattaa lähteä taisteluun narinaa vastaan.

Kannattimille tehdyn lattian narina 1

Kannattimille tehty

Kannattimiin kiinnitetystä lattiasta kuuluvan narinan voi useimmiten poistaa kiinnittämällä lattian paremmin. Lyö naulat paremmin kiinni ennen kuin mietit lattian poistoa.

Palkeille tehdyn lattian narina 2

Palkeille tehty

Myös lattiapalkeille rakennettu lattia tulee ensisijaisesti yrittää kiinnittää paremmin. Jos se ei riitä, täytyy koko lattia tai osia siitä vaihtaa.

Kelluvan lattian narina 3

Kelluva lattia

Kannattaa toivoa, että kelluvan lattian narina johtuu sen hankaamisesta vesiputkea tai paneelia vasten. Muutoin joudut useimmiten vaihtamaan äänieristeen tai tasoittamaan lattian.

02
1. Korjaussuunnitelma: kannattimille tehty lattia

Kannattimille tehdyn lattian narinan voi useimmiten poistaa kiinnittämällä laudat paremmin kannattimiin. Ennen kuin siis alat uusia koko lattiaa, kannattaa lyödä naulat paremmin paikoilleen.

Kannattimien päällä lepäävän lattian narina johtuu useimmiten lautojen hankaamisesta ylös ja alas nauloja vastaan. Näin tapahtuu, jos lattialaudat eivät ole aivan kiinni kannattimissaan. Ratkaisu on niinkin yksinkertainen, että naulat vain lyödään paremmin paikoilleen. Jos narina ei sillä lopu, kannattimet eivät varmaankaan ole siten kuin niiden tulisi olla. Ne ovat voineet taipua tai kutistua kuivuessaan, ja jotkut ovat ehkä liikkuneet pois paikaltaan. Asian voi kenties korjata ruuvaamalla laudat paremmin kannattimiin kiinni.

Syynä voi olla myös kannattimien alla olevien korokepalojen tai kiilojen siirtyminen. Tämän huomaa siitä, että yksittäisten lautojen lisäksi suuremmat pinnat antavat periksi niillä liikuttaessa. Jos hyvin käy, ongelman voi korjata päältä päin. Muussa tapauksessa joudut purkamaan koko lattian. Näin on tehtävä myös silloin, kun kannattimien välit ovat suuremmat kuin mistä laudat pystyvät selviytymään. Tarkista kuitenkin ensin, että laudat eivät ota putkiin kiinni.

Kannattimille tehdyn lattian narina piirustus

03
2. Korjaussuunnitelma: palkeille tehty lattia

Palkeille tehty lattia narisee suurimmaksi osaksi samoista syistä kuin kannattimien varaan rakennettu lattia. Ensimmäiset korjaustoimet ovatkin aivan samat eli laudat kiinnitetään paremmin alustaan.

Vanhan palkkirakenteisen lattian narina johtuu useimmiten, kannattimille tehdyn lattian tapaan, lautojen hankaamisesta nauloja vasten. Tarkista ensin, syntyykö ääni hankaamisesta putkea tai muuta vastaavaa vasten ja kiinnitä sen jälkeen lattialaudat paremmin.

Jos tämä ei auta kuin hetken, ei yleensä ole muuta mahdollisuutta kuin vaihtaa koko lattia tai osia siitä ja suoristaa palkit. Palkkeja täytyy ehkä höylätä tai kiilata hieman tai muuten vakauttaa. Vahvan laudan kiinnittäminen jokaisen palkin molemmin puolin on tällöin hyvä ratkaisu.

Palkeille tehdyn lattian narinan piirustus

04
3. Korjaussuunnitelma: kelluva lattia

Kelluva lattia narisee harvoin. Jos siitä syntyy ääntä, syynä on useimmiten lattian kolina eli se, että lattia lyö alustaansa vasten. Useimmiten korjaus vaatii lattian uusimisen.

Kelluva lattia on irrallaan oleva pinta, joka ”kelluu” kiinteän alustan päällä. Lattianarinan syynä eivät voi olla lattialautoja vasten hankaavat naulat tai ruuvit, sillä niitä ei kelluvassa lattiassa ole.

Lattiasta kuuluva ääni johtuu yleensä siitä, että se kolisee alustaansa vasten tai osa laudoista (tai sauvoista ) hankaa toisiinsa.

Ääntelevän kelluvan lattian korjaussuunnitelma on sen vuoksi hyvin erilainen kuin palkki- tai kannatinlattioita varten laadittu suunnitelma. Itse asiassa et pysty tekemään paljon vaan joudut purkamaan lattian ja aloittamaan alusta. Parhaassa tapauksessa voit kuitenkin uusiokäyttää laudat, jos niitä ei ole koottu liimalla.

Kelluvan lattian narina piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puulattiat