Lankkulattia alusta asti

Haaveiletko uudesta lankkulattiasta? Lopeta siis jahkailu ja tartu toimeen! Näytämme, miten purat vanhan lattian, teet uuden rungon, asennat eristeet ja uudet lattialankut. Siihen tarvitaan vain puuta, eristeitä, ruuveja ja laadukasta lattialakkaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää.
Hinta
1000 euroa.
Koolauslankut kiinnitetään vanhoihin runkolankkuihin pitkillä ruuveilla. Tässä käytetään 6x150 millin ruuveja.

Koolauslankut kiinnitetään vanhoihin runkolankkuihin pitkillä ruuveilla. Tässä käytetään 6x150 millin ruuveja.

Johdanto

Kun tulee puhe uudesta lattiasta, moni hätääntyy soittamaan tutulle kirvesmiehelle tai lattifirmaan ihan vain varmuuden vuoksi. Pelko siitä, että lattiasta tulee vino, voittaa helposti ajatuksen itse tekemisestä.

Huoli on aiheellinen, mutta suoran lattian tekeminen on yllättävän helppoa. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon viitsit nähdä vaivaa rungon koolaamisessa. Jos lattian alapohja on suora, voit asentaa uudet runkolankut suoraan sen päälle. Jos pohja on vino, lankut pitää koolata ja tukea vaakasuoraan. Lattian suoruus on helppo tarkistaa pitkällä vatupassilla.

Tässä talossa oli kiero lattia, joka piti purkaa kokonaan pois uuden tieltä. Kun se oli tehty, uudet lankut oli helppo koolata suoraan. Sen jälkeen lattia piti vielä eristää, asentaa laudat ja viimeistellä pinta lakalla.

Näytämme, miten muutat vanhan ja kärsineen keittiön lattian uuden veroiseksi 30 milliä paksuilla mäntylaudoilla.

Ohjeet

01
Pura vanha lattia 5 Vaihe

Puulattian voi tehdä monella tavalla. Runkolankut voi tukea vanhan betonilattian päälle tai ruuvata kiinni entisiin lattiapalkkeihin.

Tässä tapauksessa uuden lattian rakentaminen piti aloittaa vanhan purkamisella. Jotkut lattiat on helppo purkaa ruuvinvääntimellä, mutta joskus tarvitaan raakaa voimaa ja sorkkarautaa. Yleensä lattian purkaminen onnistuu melko nopeasti. Kaikki konstit ovat sallittuja.

1

Pura vanha lattia. Nämä laudat olivat kiinni niin huonosti, että ne lähtivät irti sorkkaraudalla nostamalla. Tyhjennä huone kaikesta turhasta, jotta mahdut työskentelemään kunnolla.

2

Sitten on seuraavan kerroksen vuoro. Irrota niin paljon ruuveja kuin voit, ja väännä laudat ja levyt irti sorkkaraudalla.

3

Potkaise sorkkarauta laudan alle runko-lankun kohdalta ja väännä laudat irti yksi kerrallaan. Heitä laudat ulos huoneesta heti, kun olet saanut ne irti. Laudat vievät tilaa ja ovat täynnä nauloja.

4

Irrota lankuista naulat, ruuvit ja vanhat koolaukset. Työssä kannattaa käyttää turvakenkiä, sillä nauloja on joka puolella.

5

Poista lankkujen välistä vanhat eristeet ja kaikki ylimääräinen. Paljut ovat usein kätevämpiä kuin jätesäkit.

02
Koolaukset 4 Vaihe

Lattiapalkkien pitää olla samalla korkeudella, jotta lattiasta tulee suora. Jos osa palkeista on muita alempana, lattiaan tulee kuoppa, kun laudat kiin­ nitetään palkkeihin ruuveilla. Tämän lattian palkit ovat noin sata vuotta van­ hat, ja ne ovat painuneet ajan kuluessa.

Palkkien kylkeen ruuvataan koolauslankut. Ne asennetaan tarkasti samalle korkeudelle, jotta lattiasta tulee suora.

1

Asenna koolauslankku oikeaan korkeuteen. Ensimmäisen koolauslankun korko määrittelee muiden lankkujen ja lattian koron. Kiinnitä lankku yhdellä ruuvilla oikeaan korkoon, tarkista, että se on suorassa ja ruuvaa lankku kiinni useammalla ruuvilla.

2

Asenna seuraava koolauslankku samalle tasolle ensimmäisen kanssa. Aseta vatupassi molempien lankkujen päälle ja säädä toinen koolauslankku suoraan. Tee sama niin monta kertaa, että kaikki koolauslankut on asennettu. Voit käyttää myös laseria tai linjalankaa vatupassin sijaan.

3

Harjaa loput roskat pois, jotta voit eristää lankkujen välit.

4

Eristä koko lattia. Villalevyt eivät mahdu sellaisinaan vanhojen palkkien kohdalle. Voit leikata villaa vanhalla leipäveitsellä, jos sinulla ei ole eristysveistä.

03
Asenna ensimmäinen lauta suoraan 10 Vaihe

Ensimmäinen lattialauta pitää asentaa tarkasti suoraan. Jos huone on suun nikas, lauta pitää halkaista viistosti. Kun ensimmäinen lauta on paikallaan, loppujen asentaminen sujuu nopeasti.

Laudat ruuvataan kiinni vain uros ponteista. Laudan toinen reuna pysyy kiinni edellisen laudan pontissa.

1

Kiinnitä jokaiseen koolauslankkuun suikale solumuovia. Se vähentää lattian narinaa ja vaimentaa askelääniä.

2

Sahaa ensimmäinen lauta. Jätä laudan molempiin päihin 5 millin raot, jotta puu mahtuu elämään. Raot peitetään jalka­ listoilla.

3

Asenna ensimmäinen lauta seinän viereen ja tarkista, että se on suorassa huoneeseen nähden. Jos huone on suunnikas, lattiasta voi tulla vinon näköinen.

4

Ruuvaa ensimmäinen lauta kiinni pysty­ suorassa parin sentin päästä seinästä. Reunimmaista ruuvia ei voi asentaa piiloon, joten reikä pitää peittää myöhemmin tasoitteella.

5

Asenna ruuvit noin 45 asteen kulmassa urospontin yläpuolelta. Väännä ruuvit niin syvälle, etteivät ne estä seuraavan laudan asentamista. Ole varovainen, jotta ruuvit eivät riko ponttia.

6

Ota seuraava lauta ja lyö se ponttiin pienen laudanpätkän avulla. Tarkista, että pontit painuvat tiukasti yhteen koko laudan matkalla.

7

Jatka lankkujen asentamista samalla periaatteella. Työ sujuu nopeasti, kun opit tekniikan. Aseta lauta paikalleen, lyö se kiinni edellliseen lautaan ja ruuvaa lauta kiinni koolauslankkuihin.

8

Ruuvien pitää tarttua kunnolla kiinni koolauksiin, jotta laudat eivät ala narista ajan kuluessa. Lautoja ei ole mukava ruuvata kiinni uudestaan parin vuoden päästä.

9

Sahaa lautaan reikä vesiputkelle, jos huoneessa on pattereita. Tässä selvittiin parilla pienellä lovella. Vesiputkien viereiset raot peitetään muovikauluksilla.

10

Seinän viereen asennetaan ohut suikale, sillä se jää piiloon patterin alle. Jos et halua huoneen toiseen reunaan kapeaa lautaa, voit halkaista ensimmäisen laudan siten, että peräseinälle mahtuu yhtä leveä lauta.

04
Hio ja lakkaa 5 Vaihe

Puulattian voi pintakäsitellä monella tavalla. Lipeä, öljyäminen ja lakkaus ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Tavan valinta on lähinnä makuasia.

Tämä lattia lakataan himmeällä lakalla, joka kestää kulutusta ja estää puun kellastumisen. Lisäksi lakka suojaa pintaa punaviiniltä, limsalta ja muilta sotkevilta nesteiltä.

1

Peitä reunimmaisten lautojen ruuvin­ reiät. Voit käyttää valmista puutäyte­ massaa tai tehdä tasoitteen itse lakasta ja sahanpurusta.

2

Hio lattia kevyesti koon 120 hioma­ paperilla. Voit käyttää epäkeskohioma­ konetta tai hiomatukea ja jatkovartta.

3

Levitä lakka pensselillä tai telalla. Sekoita aluksi lakka ja kovetin toisiinsa valmistajan ohjeiden mukaan. Kun lakka on kovettunut, laudat tuntuvat hieman karheilta. Se johtuu lakassa olevista kuplista.

4

Hio pinta koon 180 hiomapaperilla ja imuroi lattia perusteellisesti. Lakkaa ja hio lattia niin monta kertaa, että pinta tuntuu sileältä ja mukavalta. Tämä lattia lakattiin neljään kertaan.

5

Valmista! Vanhasta keittiöstä tuli mukava työhuone, jossa on kestävä lautalattia.

Materiaalit

  • Koolauslankkuja, 48x73 mm
  • Mäntylautoja, 30x180 mm
  • Lattialakkaa
  • Asennusruuveja, 4,2x55 mm ja 6x150 mm

Erikoistyökalut

  • Pitkä vatupassi

Vie aikaa

10 neliön lattian tekeminen vie viikonlopun.

Hinta

Noin 1000 euroa.

Vaikeusaste

Työ sujuu helposti sen jälkeen, kun runkolankut on asennettu ja koolattu suoraan.

Piirustus

Multimedia

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Asenna eristeet tarkasti

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puulattiat