Laivankansilattia kumisaumoin

Laivankansilattian tekijä voi unohtaa saumamassan ja hionnan. Lattian saumat on tehty irrallisista kumilistoista. Ne muistuttavat aitoja saumoja, mutta ne on paljon helpompi asentaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
80 €/m2

Johdanto

Laivankansilattia upeine tummine saumoineen on näyttävä valinta erityisesti isompiin huoneisiin. Saumojen teko ei kuitenkaan ole aivan helppo tehtävä: ensin on teipattava, saumattava, silotettava ja annettava saumo-jen kuivua, jonka jälkeen lattia vielä hio-taan ja öljytään. Melkoinen urakka.

Uuden sukupolven laivankansilattiat asennetaan kuten kelluvat lattiat. Han-kalat saumat on korvattu aitoja saumoja muistuttavilla kumilistoilla.

Laudat kootaan urista ja ponteista ja liimataan toisiinsa mutta ei alustaan. Asennuksen aikana kumilistat painetaan lautojen väliseen uraan ja liimataan paikoilleen.

Lautojen pinta on esimerkissä öljykä-sitelty jo tehtaalla, joten asennustöiden jälkeen lattia vaatii vain viimeistelevän öljykäsittelyn. Lattiaa ei enää hiota, ja kumilistat ovat lautojen tasossa.

Irtokumilistoista tehtävien laivan-kansilattioiden valmistajia löytää inter-netistä. Monilla valmistajilla on valikoi-massaan useita puulajeja: vaaleita ja tummia, kirkkaalla tai valkopigmentoi-dulla lakalla käsiteltyjä. Saumaväriksi voi usein valita harmaan tai mustan.

Esimerkin lattia on 14 mm valkoöljyt-tyä saarnea harmain kumisaumoin. Laudat ovat 15 cm leveitä ja 182 cm pitkiä. Ne on lamelloitu, mikä tekee niistä eri-tyisen vakaita. Laudat koostuvat 3 mm:n kulutuskerroksesta, poikittaissuuuntaisesta mänty-ytimestä ja alimpana olevasta pitkittäissuuntaisesta vanerista. Myös toisenlaisia lautoja voi käyttää.

Ohjeet

01
Valmistele lattia 5 Vaihe

Esimerkin lattia-alusta on vanerista, jonka päällä on aikaisemmin ollut koko-lattiamatto. Lattiamatto leikataan pie-nemmiksi kappaleiksi ja vedetään irti. Kaikki maton takapinnan kumijäänteet hiotaan vanerin pinnasta pois. Vanerin joutuu todennäköisesti ruuvaamaan kannattimiin kiinni, jos levyt ovat irral-laan tai taipuneet. Isommat painaumat voi oikaista tasoitemassalla.

Laivankansilattia sietää vain muutaman millimetrin epätasaisuutta, joten jos et halua narisevaa lattiaa, laita alusta ennen lattian asennusta kuntoon.

Jos oven ympärillä olevia peitelistoja pitää lyhentää, sen voi tehdä monitoimi-työkalulla listoja irrottamatta.

1

Aseta lattialle 2 m pitkä vesivaaka tai ohjainkisko. Alustassa saa olla korkeintaan 2 mm painaumia tai kohoumia. Kaavi mahdolliset kohoumat tasaisiksi.

2

Poista kohoumat ja maton-jäänteet. Lamellihiomalaikka on nopea ja tehokas. Käytä kuulosuojaimia, hengityssuojainta ja suojalaseja.

3

Lamellihiomalaikassa on päällekkäin pieniä hiomapaperipaloja. Lattian saa tehokkaasti puhdistettua käyttämällä hiomakarkeutta 40-60.

4

Aseta lattialaudan pala vaahto-muovilevyn päälle. Nyt voit lyhentää peitelistat monitoimityökalulla ilman, että joudut irrottamaan listoja.

Kaksi vaahto-muovilevyä takaavat, että lattialaudalle on tarpeeksi tilaa.

5

Irrota peitelistasta sahattu pala ruuvitaltalla. Nyt oven reunuksella on tilaa niin, että lattialaudat voidaan työntää jalkalistan alle ja osaksi sitä. Hieno yksityiskohta.

02
Asenna laivan lattia 8 Vaihe

Työ on tärkeää saada onnistuneesti alkuun. Yhdistä kaksi lautaa liimalla ja anna niiden kuivua. Näin saadaan vankka ”perusta”, jota vasten seuraavat laudat voidaan naputella kiinni. Liimaa huolellisesti, ja varmista, että laudat napsahtavat tiiviisti yhteen, jotta ne eivät pääse vetäytymään irti toisistaan. Tällöin voi lopputuloksena olla halkeama keskellä lattiaa.

1

Sahaa ensimmäisen rivin laudoista pontit pois, jotta seinän ja lautarivin väliin jää 10 mm rakoa ja lautojen etureuna on täysin suora. Asenna lauta huolellisesti ja tarkasti oikealle paikalleen ennen kuin ryhdyt liimaamaan.

Etäisyys seinään varmistetaan muovikiiloilla.

2

Limitä seuraavan rivin laudat puolella laudan pituudella, jotta päätyliitokset eivät osu samaan kohtaan. Liimaa kaikki saumat ja liimaa kumilista uraan. Purista laudat yhteen ja anna liiman kuivua tunnin verran.

3

Rullaa vain kaistale äänieristettä kerrallaan, sillä kengänkärjet tekevät siihen helposti reiän. Leikkaa eriste katkoteräveitsellä.

4

Kaistaleet eivät saa limittyä päällekkäin. Säilytä noin 5 mm:n etäisyys reunojen välillä. Liitoskohdat kannattaa teipata, jotta kaistaleita on helpompi hallita työskentelyn aikana.

5

Sivele liimaa kumilistan edessä olevan pontin yläpintaan. Liimaa myös viimeisen laudan päätypontti. Pursota liimavana pontin etureunaan.

6

Seuraava lauta asennetaan äsken asennetun rivin eteen. Laita liimavana uran alareunaan pitkälle sivulle. Levitä liimaa myös päätysaumaan.

7

Aseta lauta edellistä lautaa vasten. Pidä lyöntipalikkaa päätyä vasten ja napauta, kunnes liima pursuaa toisen päädyn saumasta ulos. Napauta myös pitkään sivuun.

8

Kun asennat viimeisen seinän vastaisen laudan, asenna se pontti edellistä riviä kohti. Vedä lauta 10 mm irti ja tee sahausmerkki, niin saat sen paikoilleen.

03
Listat ja öljy 3 Vaihe

Jalkalistoja tehdään eri puulajeista ja eri kokoisina, ja niitä myydään myös valkoi-siksi maalattuina. Valitse leveys, joka on pari millimetriä rakoa suurempi. Listat sahataan 45°:n kulmaan (jiiriin) jiirilaati-kossa hienohampaisella sahalla tai tar-vittaessa nopeasti katkaisu-/jiirisahalla.

Laudat on öljykäsitelty tehtaalla. Lattia on hyvä kiillottaa lopuksi hoitopastalla tai puulattiaöljyllä ennen kuin se otetaan käyttöön. Viimeistely tekee pinnasta kestävämmän. Lattialla voi toki työsken-nellä, vaikka sitä ei ole öljytty.

1

Poista muovikiilat. Muovikiilojen avulla varmistettiin, että seinää vasten jää 4 mm:n rako.

2

Asenna jalkalistat. Naulaimella työ sujuu nopeasti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vasaraa ja esimerkiksi 1,8 x 35 mm uppokantanauloja.

3

Öljyä lattia. Levitä öljy puuvillaliinalla. Öljyä noin 3 lattianeliömetriä kerrallaan. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ja kiillota lattia, mieluiten koneella.

Materiaalit

• Lattialautoja ja kumilistoja
• 2 mm askeläänieriste

Lisäksi:
• Liimaa (vesitiivis D3)
• Dyckert-nauloja
• Puulattiaöljyä
• Teippiä

Erikoistyökalut

• Monitoimityökalu
• Naulain (tarvittaessa)
• Nailonisia lyöntipaloja
• Kiillotuskone (tarvittaessa)

Vie aikaa

1 viikonlopun

Hinta

Noin 50–80 €/m2

Piirustus

Näin yhdistät laudat

Lattia liimataan samalla kun kumilistat asennetaan uriin. Aloita asentamalla kaksi kapeaa liimavanaa laudan pontin päällireunaan ja viereisen laudan uran alareunaan. Aseta kumilista pontin sisäreunaan ja yhdistä laudat. Iske ne kevyesti yhteen asettamalla lyöntipala tai vastaava laudan ja vasaran väliin. Liima pitää lattian yhdessä ja takaa, ettei se narise. Liima tekee lattiasta myös paremmin vettä kestävän.

Näin yhdistät laudat

Video

VINKIT: Tarkista lattian suoruus vatupassilla

VINKIT: Suojaa ponttilattia lyöntikapulalla

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puulattiat