Kylmistä klinkkereistä leutoihin lankkuihin

Ei ole mitään syytä tehdä asioista vaikeampia kuin on pakko. Sen sijaan, että yrittäisimme purkaa vanhan klinkkerilattian, päätimme asentaa klinkkereiden päälle kelluvan lattian. Työntekokin oli näin paljon siistimpää.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
65 €/m2

Johdanto

Jos harkitset kylmän klinkkerilattiasi korvaamista puulattialla, voit säästää aikaa ja rahaa asentamalla kelluvan lattian. Sillä tavoin voit säilyttää vanhat klinkkerit ja vain oikaista alustan. Sen jälkeen puulattia on helppo asentaa kuten tässä kohteessa, jossa asennamme 14 x 190 x 1900 mm:n bambusta tehdyn lankkuparketin.

Korotettu lattia voi aiheuttaa ongelmia jois-sakin kohdissa, kuten ovien ympärillä. Tutki tämän vuoksi hyvissä ajoin, onko huoneessa tilaa puulattialle. Voi olla, että joudut lyhentä-mään hieman ovilevyä tai tarvittaessa poista-maan ovikynnyksen ja lyhentämään ovea. Sen jälkeen voit laudan avulla mitata, kuinka paljon oven peitelautoja pitää lyhentää.

Bambuparketti koostuu kolmesta kerrokses-ta: bambusta tehdystä neljän mm:n kulutus-kerroksesta, poikittaissuuntaisesta puukerrok-sesta ja pitkittäissuuntaan kulkevasta viiluker-roksesta. Kun ensimmäiset lankut on klikattu yhteen, liitoksia on lähes mahdoton nähdä.

Ohjeet

01
Lattian oikaisu 6 Vaihe

Kelluvan lattian alustan on oltava tasainen. Se ei saa heittää enempää kuin +/- 2 mm 2 m:n pituudella. Tämän vuoksi hiomme pahimmat kohoumat pois. Muista epätasaisuuksista sel-viämme itsetasoittuvalla ja nopeasti kovettuvalla lattiatasoitteella. Sen voi levittää lähes kaikille alustoille 1-20 mm:n kerroksena. Kun lattia on huolella puhdistettu, se käsitellään sidosaineella. Sillä varmistetaan hyvä kiinnittyminen, ja samalla se vähentää alustan imukykyä ja estää näin tasoite-massaa kuivumasta liian nopeasti.

1

Poista vanhat jalkalistat, jotta voit asentaa uuden lattian siististi seinään saakka. Jos aiot käyttää listoja uudelleen, irrota ne varovasti. Näin et turhaan vaurioita seinäpintaa sitten, kun lattia on laitettu.

2

Aseta 2 metrin oikaisulauta tai pitkä vesivaaka suoraan ja poikittain lattialle. Näin saat nopeasti selville, onko lattia joka suuntaan tasainen. vinkki: Voit varjostaa lyijykynällä painaumat ja kohoumat.

3

Kulmahiomakoneen timantti-laikalla saat nopeasti pahimmat kohoumat vanhasta lattiasta pois. TÄRKEÄÄ! Käytä kulmahiomakoneella työskennellessäsi suojalaseja ja kuulo- ja hengityssuojaimia sekä tukevia käsineitä.

4

Puhdista lattia huolella ennen kuin levität sille kostealla harjalla tasaisen kerroksen sidosainetta (suhde 1:3 sidosainetta ja vettä). Levitettäessä aine on kalkinvalkoista, kuivuttuaan se muuttuu läpinäkyväksi.

5

Lattiatasoitetta saa 25 kg:n säkeissä, joka sekoitetaan 6 litraan kylmää vettä. Käytä tehokasta vispilällä varustettua porakonetta, jotta tasoitteen koostumuksesta tulee oikea.

6

Kaada annos lattiatasoitetta lattialle. Nyt sinulla on noin vartti aikaa levittää se. Parin tunnin päästä voit jo kävellä tasoitteen päällä, ja vuoro-kauden kuluttua noin 2-3 mm:n tasoitekerros on kovettunut.

02
Näin asennat lautaparketin

Kun asennetaan kelluvaa puulattiaa klinkkeri- tai betonilattian päälle, lattian alle on aina laitettava askelääniä vaimentava eriste. Betonilattiassa saattaa olla kosteutta, joten pinnoitteen alle tulee asentaa myös kosteussuoja (voi sisältyä askeläänieristeeseen). Valitsimme tähän kohteeseen Icopalin SoftStep-eristeen. Se sopii tarkoitukseen hyvin ja on nopea asentaa.

03
Lattian asennus 7 Vaihe

Käyttämämme lattianaluseristeen ala-pintaan liimattu muovikalvo toimii kos-teussuojana. Sen alla on paksu ääntä vaimentava synteettinen kuitukerros. Rullien reunoissa on limityskaistat, joissa on tiiviyden takaavat teippiraidat.

Lautaparketeissa on lukkopontit - päädyissä pontit ja urat -, joten ne on helppo kiinnittää yhteen. Maahantuojan mukaan bambulattian liitoksissa ei välttämättä tarvita liimaa. Päätimme kuitenkin sinetöidä liitokset yläpuolelta liimalla varmistaaksemme muun muas-sa, että liitoksiin ei joudu vettä lattioita pestäessä ja että lattia ei narise.

1

Lattiaeriste rullataan klinkkereiden päälle. Eriste limitetään reunoistaan vähintään 10 cm:n leveydeltä, jotta lattiaan ei pääse alapuolelta kosteutta. TÄRKEÄÄ! Vain eristeen limityskaistat limitetään - ei kuitu- eikä pintakerrosta.

2

Taita ylijäämäpala viimeisestä eristepalasta. Poista suojateippi ja liitä kaistaleet. Jos käytät eristettä, jossa ei ole teippiä, ota huomioon, että kaikki teipit eivät tartu yhtä hyvin. Valitse niin kutsuttu kosteussulkuteippi.

3

Aseta kaksi lautariviä seinää vasten ilman liimaa ja pane 12 mm:n pala seinää vasten - tämä on seinän ja laudan väli. Piirrä lyijykynällä lautaan viiva, jotta näet, miten lauta pitää sahata. Nosta laudat pois ja sahaa lauta viivaa pitkin.

4

Koska parketeissa on lukkopontit, niitä ei tarvitse valmistajan mukaan liimata yhteen pitkiltä sivuilta. Me sivelim-me kuitenkin pontteihin parkettiliimaa. TÄRKEÄÄ! Liika liima voi vaikeuttaa lattialautojen liittämistä toisiinsa.

5

Laudat kiinnitetään ensin pitkältä sivultaan ja työnnetään sitten paikoil-leen napauttamalla päätyyn varovasti. Käytä kiilapalaa tai vastaavaa, jotta et vahingoita ponttia, sillä tällöin lattia saattaa alkaa pahimmassa tapauksessa keinua.

6

Laudat on helpointa lyhentää katkaisemalla ne pistosahalla alapuolelta käsin. Päällipinnan sahaus-jäljestä tulee siisti, ja vältyt laudan halkei-lulta. Rivin viimeisen ylijäämäpalan voi käyttää seuraavan rivin ensimmäisenä.

7

Viimeinen reunalauta painetaan paikoilleen sorkkaraudalla tai parkettiraudalla. Tämän jälkeen ei tarvitse tehdä muuta kuin kiinnittää jalkalistat.

Materiaalit

• Puhdistusaine
• Primer (Bostik 6000)
• Lattiatasoite (Bostik)
• Lattianalusmateriaali (Icopal SoftStep)
• Lattia (Bambu-lautaparketti – 14 x 190 x 1900 mm), Holse & Wibroe
• Parkettiliima (Dana Lim 264)
• Lattiaöljy (Natur Trip Trap)

Erikoistyökalut

• Timanttilaikallinen kulmahiomakone
• Vispilä

Vie aikaa

N. 2-3 pv + kuiv.aika/25 m2

Hinta

Noin 65 € / m2, sis. lankut ja muut tarvittavat materiaalit

Vaikeusaste

On paljon helpompaa levittää klinkkerilattiaan tasoitetta kuin yrittää hioa lattiaa tasaiseksi esimerkiksi epäkeskohiomakoneella.

Video

TEKNIIKAT: Itsetasoittuva lattiatasoite

Levitä massa tasaisesti hammasharjalla ja piikkitelalla

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - ensimmäinen rivi

Näin pääset alkuun - mittaa perusteellisesti

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

TEKNIIKAT: Lattialauta peitelistojen alle

Sahaaminen on helppoa monitoimityökalulla

TEKNIIKAT: Lattialauta - putken ympärille

Kiila tekee saumausta lähes näkymättömän

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puulattiat