Asenna lattia yhdessä päivässä

Lattian voi asentaa monella tavalla, esimerkiksi ruuveilla koolauksen päälle tai lukkoponttitekniikalla. Tässä näytämme, miten asennetaan uiva lattia suoraan alusmatolla eristetyn betonipohjan päälle.

Aivan ensimmäiseksi on tutkittava, onko lattia tasainen. Tarkistamisessa on hyvä käyttää joko pitkää vatupassia tai kuten tässä, mittalautaa.Kahden metrin matkalla saa olla korkeintaan 2 mm:n korkeusero. ässä on peräti 7 mm:n korkeusero, mikä on aivan liian paljon. Tässä tapauksessa syntyisi keinuva lattia, jolla on epämiellyttävä kävellä.

Korkeusero johtuu siitä, että betonipohja on halkeillut poikkisuunnassa. Lattia on kohonnut halkeaman molemmilta puolilta. Merkitse lattiaan mittalaudan avulla, missä lattia on korkeimmillaan. Kätevin tapa on piirtää ympyröitä lattian korkeimpiin kohtiin.

Koko lattia tutkitaan tietysti joka suunnalta, mutta tässä tapauksessa vain halkeaman ympäristö on ongelmallinen. Seuraavaksi tutkitaan, ovatko huoneen seinät suorassa toisiinsa nähden. Taitettava suorakulma on tähän erinomainen työkalu. Tässä nurkassa seinät ovat suorassa.

Niin myös muissa nurkissa. Tässä huoneessa seinät eivät ole vinossa. Ennen lattian asentamista on välttämätöntä tasoittaa halkeaman ympäristössä olevat korkeuserot. Sitä varten on vuokrattu betonijyrsin, jonka pyörivällä timanttiterällä betonikerros jyrsitään tasaiseksi.

Työ on erittäin pölyistä, joten hengityssuojainta on ehdottomasti käytettävä. Laitteeseen on liitetty imuri, joka vähentää pölyhaittaa jonkin verran. Aina silloin tällöin on hyvä tarkistaa, että lattia todella tasoittuu tarpeeksi. Näin ei vielä ole, joten työtä jatketaan. Kun lattia on tasainen, tarkistetaan, että alusmatto ja lattialauta mahtuvat oven alle.

Aina ovea ei tarvitse sahata lainkaan. Nosta ovi pois saranoilta, niin pääset alkuun lattian asentamisessa. Lattiasta tulee ovenkin kohdalta huoliteltu, kun ovilistan alaosasta otetaan pieni pala pois, jotta lattialauta mahtuu sen alle.

Se on helpointa tedä yleisleikkurilla, mutta jos sellaista ei ole käytettävissä, hienoteräinen selkäsahakin käy hyvin.Terä liikkuu puolelta toiselle ja leikkaa listasta kohtisuoraan palan pois. Kun terä on leikannut paneelin läpi, voit ottaa irtopalasen pois. Aseta lattialauta toisellakin puolella karmin eteen, niin se leikkaantuu oikealta korkeudelta.

Lattialauta sopii nyt täsmälleen karmin alle. Seuraavaksi mitataan koko huone. Koko lattian peittämiseen tarvitaan 13½ lautaa.Jotta huoneen toiseen reunaan ei tulisi puolikasta lautaa, jaetaan 12 cm kahden laudan osalle. Nyt leikataan siis 6 cm pois sekä ensimmäisestä että viimeisestä laudasta.

Ennen lautojen asentamista lattiaan levitetään alusmatto. Sen tulee toimia sekä kosteusulkuna että askeläänien vaimentajana, koska lattia asennetaan uivana betonin päälle. Alusmatto koostuu kolmesta kerroksesta. Alimmaisena on paksu huopa. Keskellä on kosteutta eristävä muovikalvo ja päällimmäisenä tiivis raakapaperi.

Yhdessä nämä kerrokset tasaavat pieniä epätasaisuuksia ja vaimentavat tehokkaasti ääniä. Jos huoneessa ei ole kosteusriskiä, voit käyttää pelkästään ääniä vaimentavaa huopamattoa.Leikkaa alusmatto niin, että se sopii oviaukon kohdalle. Huomaa, että alusmatto asetetaan niin, että se ulottuu myös seinän puolelle. Siten varmistutaan siitä, että lattialautoihin ei pääse kosteutta.

Ensimmäinen lauta on ratkaiseva koko lopputuloksen kannalta, joten sen asentamisessa on oltava erityisen tarkkana. Ensimmäisestä laudasta sahataan 6 cm pois. Kynnyksen kohdalla laudan on oltava 2 cm leveämpi, jotta se on täysin tiivis.

Mittaa lauta kummastakin päästä ja piirrä vatupassin avulla merkkiviiva koko lautaan. Sahaa lauta työpöydällä käsisirkkelillä. Voit käyttää myös pyörösahaa, pistosahaa tai tavallista käsisahaa. Sahaa kaksi lyhyttä sivua pistosahalla. Ensimmäinen lauta on nyt valmis asennettavaksi. Lauta asetetaan paikalleen nin, että että se on 10 mm:n etäisyydellä seinästä. Näin lattialle jää tilaa elää, kuten se aina jonkin verran tekee. Etäisyys on eri lattiamateriaalien kohdalla erilainen, joten noudata aina valmistajan ohjeita.

Kun lauta on paikallaan, sen etäisyys seinästä mitataan. Tässä lauta mitataan kummastakin päästä ja varmistetaan, ettei seinä ole vino. Tässä tarkistetaan jatkettavien lautojen yhteensopivuus ennen kuin laudan päähän sivellään liimaa.Seuraavaksi yhdistettävien lautojen päät painetaan tiiviisti yhteen. Pane ensimmäisen laudan taakse kiiloja, jotta se pysyy tarvittavalla etäisyydellä seinästä ennen toisen laudan naputtelua paikalleen.

Vaikka tietäisikin, että seinä on suora, kannattaa tarkistaa suoran laudan avulla, että myös laudan etureuna on suorassa. Tämä reuna on suora, joten työ voi jatkua. Seuraavaksi aloitetaan lyhyellä laudalla. Tällä tavoin liitoskohdat jakautuvat tasaisesti eri kohtiin lattiaa, jolloin lopputulos on parhaan näköinen. Jatkosten ei pidä koskaan olla samoilla kohdilla. Lattiasta tulee kaunis ja tukeva, kun liitosten välillä on vähintään 25 cm.

Sivele liimaa urospuolen yläreunaan ja naaraspuolen alareunaan. Näin puoliskot pysyvät varmasti paikallaan. Lyö lauta paikalleen lyöntipalan avulla, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman tiivis. Huomaat erityisesti kahta ensimmäistä lautaa asentaessasi, että ne liikkuvat, kun lyöt niitä paikalleen. Siksi kannattaa tarkistaa usein, että etäisyys seinästä pysyy oikeana ja että etureunat ovat linjassa.Kolmen ensimmäisen laudan jälkeen työ alkaa sujua nopeasti. Nyt laudat ovat niin tukevasti paikallaan, että tarkistusmittauksia tarvitaan harvemmin.

Tässä on pantu paikalleen vain yksi alusmattomitta kerrallaan, jotta matto ei siirtyisi paikaltaan tai vahingoittuisi ensimmäisten lautojen asennuksen aikana. Tämän alusmaton reunassa on teippi, joten limittäiset osat on helppo yhdistää siististi. Nyt lattian asennuksessa on kulunut neljä tuntia. On jo syntynyt rutiini, ja työ etenee ripeästi.

Päätykohtaan ei pääse käsiksi lyöntipalan avulla, joten liitoksen voi tiivistää esimerkiksi sorkkaraudalla. Muista pyyhkiä ylipursunut liima kostealla kankaalla ennen kuin se ehtii kuivua. Koska viimeisen laudan takana ei ole tilaa lyöntipalalle, voit käyttää lyöntirautaa.

Lyöntipala asetetaan sen alle. Siten lattiaan ei tule raudasta naarmuja, kun sitä lyödään vasaralla. Ennen viimeisen laudan asentamista tarkistetaan vielä, että alkuperäinen mittaus pitää paikkansa. Kaikki on hyvin, joten nyt on vuorossa laudan asentaminen putkien kohdalle. Aukkokohdan onnistuminen kannattaa ensin varmistaa asettamalla lauta paikalleen ilman liimaa. Putkien taakse tuleva pala kiinnitetään paikalleen ja sen taakse pannaan kiila liiman kuivumisen ajaksi. Työn aloittamisesta on nyt kulunut yhdeksän tuntia, ja kiilat voidaan ottaa pois. Lattia on valmis.