3 perinteistä käsittelyä puulattialle

Saippua, öljy ja lakka ovat kolme yleisintä tapaa uuden tai hiotun puulattian käsittelyyn. Pintakäsittelytavan valinta on makuasia, mutta se riippuu myös lattian tyypistä. Katso tapojen hyvät ja huonot puolet täältä.

Öljy, saippua vai lakka?

Käsittelytapa vaikuttaa siihen, kuinka paljon puu kestää kulutusta, miltä puu näyttää ja kuinka paljon sitä pitää huoltaa.

Pintakäsittelytavan valinta on makuasia, mutta se riippuu myös lattian tyypistä. Lattian voi käsitellä myös lipeällä, mutta lipeäpinta ei kestä sellaisenaan. Lipeäkäsitelty pinta pitää viimeistellä joko saippualla, lakalla tai öljyllä. Markkinoilla on sekä läpinäkyvää että valkoista lipeää, jotka molemmat korostavat puun syykuviota.

Lipeää käytetään yleensä vaaleiden puulattioiden kuten saarnin, pyökin ja havupuiden vaalentamiseen. Lipeäkäsittely ei sovi tammelle, sillä se sisältää happoja ja värjäytyy helposti lipeän vaikutuksesta. Lipeä ehkäisee puun kellastumista auringonvalossa.

Saippuakäsittely

Saippua tekee lattiaan himmeän ja tyylikkään pinnan mutta ei imeydy puuhun eikä kyllästä lattiaa pintaa syvemmältä. Saippuasuojaus tehdään kerroksittain väkevällä liuoksella. Saippua suojaa puuta sitä paremmin, mitä useampi kerros saippuaa levitetään.

Saippuapinta hylkii vettä ja likaa. Saippua kuluu helposti, joten lattia pitää käsitellä usein. Toisaalta saippuapinta on helppo pitää kunnossa, sillä siihen tarvitaan pelkkää saippuavettä. Saippuakäsittely sopii useimmille vaaleille puulajeille. Saippuan kanssa käytetään tarpeen mukaan lipeää.

Puulattian käsittely saippualla

Saippuapinta koostuu useasta kerroksesta väkevää saippuaa. Se toimii suojaavana kalvona puun pinnalla.

Öljykäsittely

Oljy tekee puun pinnasta himmeän ja luonnollisen näköisen ja korostaa puun lämmintä hehkua. Öljy voi olla kirkasta tai sävytettyä. Läpinäkyvää öljyä käytetään yleensä tummille puulajeille, kun taas valkoista käytetään vaaleille puille, jotka on mahdollisesti käsitelty lipeällä.

Puun rakenne tuntuu selvästi öljyn läpi, ja öljytty lattia tuntuu pehmeältä jalan alla. Öljyäminen tekee lattiasta kestävän, sillä öljy imeytyy puuhun ja suojaa sitä syvältä. Öljy kovettuu, mutta ei suojaa pintaa naarmuilta. Öljykäsittely on melko työlästä, sillä lattia pitää kiillottaa ennen öljyn levittämistä. Lisäksi öljyttyä lattiaa pitää huoltaa hoitoöljyllä. Toisaalta kulunut öljypinta on helppo kunnostaa, sillä puhki kuluneen kohdan voi paikata öljyämällä.

Puulattian käsittely öljyllä

Öljy imeytyy syvälle puuhun ja suojaa myös sen pintaa. Öljy ei ole yhtä kestävää kuin lakka.

Lakkakäsittely

Lakka muodostaa puun pinnalle tiiviin ja yhtenäisen kerroksen, joka kestää kulutusta ja on helppo pitää puhtaana. Lakkaa on suhteellisen helppo levittää telalla, pensselillä tai lastalla.

Lakan perusvärit ovat kirkas ja valkoinen, ja sen kiiltoaste vaihtelee himmeästä täyskiiltävään. Edes täyshimmeällä lakalla käsitelty pinta ei näytä yhtä himmeältä kuin öljyllä tai saippualla käsitelty lattia. Kulunut kohta pitää lakata uudestaan ennen kuin lakkapinta kuluu puhki, sillä muuten lattia pitää hioa ja lakata kokonaan uusiksi. Lakattu lattia on helppo pitää kunnossa ja puhtaana, sillä siihen tarvitaan vain tavallista puhdistusainetta.

Puulattian käsittely lakalla

Lakka ei imeydy kovinsyvälle vaan muodostaa lujan ja suojaavan kerroksen puun pinnalle.

    Muut lukevat juuri nyt …