13 ärsyttävää lattiaongelmaa

Nariseva, laikukas tai reikäinen puulattia voi tuntua todella ärsyttävältä. Onneksi ongelmista voi päästä eroon.

Nariseva, laikukas tai reikäinen puulattia voi tuntua todella ärsyttävältä. Onneksi ongelmista voi päästä eroon.

Osasta selviää käden käänteessä, mutta joidenkin korjaaminen vaatii kovaa työtä.

1. Kädestä pudonnut tähtisadetikku

Teinit innostuivat leikkimään uudenvuodenaattona tähtisade tikuilla, minkä seurauksena vaaleassa laminaattilattiassa on nyt polttomerkki. Laminaatit on pontattu yhteen, joten lattian keskelle ei voi vaihtaa yhtä lautaa. Lattiaa ei voi myöskään hioa, sillä se pilaa laminaatin pinnan. Paras tapa päästä eroon jäljestä on etsiä samanväristä maalia ja peittää palanut kohta mahdollisimman tarkasti.

2. Kadutko lattian maalaamista?

Lattian maalaaminen on hyvä vaihtoehto, jos lattia on kulu nut eikä sitä voi hioa tasaiseksi.

Maalattua lattiaa ei voi kuitenkaan palauttaa takaisin alkuperäiseen sävyynsä.

Lattia pitää joko maalata uudestaan eri värillä tai vaihtaa kokonaan uuteen. Se on aina kallis ja työläs vaihtoehto.

3. Paikkaa lämpö­ putken reikä puutulpalla

Puulattiaan jää ammottava reikä tai kaksi, kun lämpöpatteri ja sen putket puretaan pois. Vika ei ole iso, mutta voi alkaa ärsyttää, jos reikä pistää silmään joka päivä. Paras ratkaisu on paikata reikä puutulpalla. Tee tulppa laudasta ja liimaa se reikään. Tulppaa on vaikea erottaa muusta lattiasta sen jälkeen, kun tulppa on muut tunut kuluneen näköiseksi.

1

Aseta reiän päälle vanerilevy. Poraa levyyn reikä, joka on hieman isompi kuin lattiassa. Piirrä tulpan ääriviivat lautaan ja sahaa tulppa irti.

2

2 Sivele tulppaan puuliimaa ja koputa se paikalleen vasaralla. Käytä välissä puukapulaa. Hio aluksi reunat ja tarkista, että tulppa sopii reikään.

3

Hio tulppa samalle tasolle muun lattian kanssa. Käytä tarvittaessa talttaa tai monitoimityökalua, jos tulppa jää koholle. Tulppa tummenee ajan myötä.

4. älä vaihda lattiaa viini­ tahran takia

Liian kostea ja kömpelö ilta ei ole katastrofi, vaikka lautalat tiassa näkyisi aamulla räikeä punaviini tahra. Tällä keinolla puusta voi poistaa jopa kuivuneen viini läikän.

Puu saattaa kärsiä käsitte lystä, joten se kannattaa suojata lopuksi öljyllä, saippualla tai vastaavalla tavalla. Käytä samaa suojausta kuin muussa lattiassa.

1

1 Kaada tahran päälle reilusti glyserolia ja peitä se puuvillapyyhkeellä ja muovilla. Anna glyserolin vaikuttaa vuorokauden ajan, jotta kangas imee suurimman osan väristä.

2

Pese lauta saippuavedellä ja anna lattian kuivua. Kostuta rätti vety peroksidilla (3%) ja pyyhi tahra. Odota 3 minuuttia, pyyhi pinta etikkahapolla (33%) ja pyyhi aineet pois.

5. Putki huutaa apua!

Patterin putken ympärille asennettava lauta pitää mitata ja sahata huolellisesti.

1

Lattia laudan ja putken väliin pitää jättää vähintään yhden sentin levyinen rako, jotta putki ei ala myöhemmin hangata ja narista lautaa vasten. Poraa lautaan reikä ja sahaa se irti viistosti kahdesta suunnasta. Liimaa irti sahattu palanen myöhemmin putken ja seinän väliin. Lattia laudan ja putken väliin pitää jättää vähintään yhden sentin levyinen rako, jotta putki ei ala myöhemmin hangata ja narista lautaa vasten.

2

Poraa lautaan reikä ja sahaa se irti viistosti kahdesta suunnasta. Liimaa irti sahattu palanen myöhemmin putken ja seinän väliin.

6. Ruuvi lopettaa narinan

Nariseva lautalattia voi ärsyttää todella pahasti. Narina johtuu yleensä siitä, että koolauslautoi-hin tai runkolankkuihin tulee halkeamia ja naulat pääsevät liikkumaan lautojen mukana.

Ruuvaa lauta kiinni ohuilla, esimerkiksi 4,8x70 millin ruuveilla. Väännä ruuvit laudan toiseen reunaan, jotta ne eivät osu naulan kanssa samaan halkeamaan. Poraa ruuveille valmiit reiät, jotta lauta ei halkea.

7. Eroon naarmuista paikkapalalla

Parkettilattiaan tullut naarmu voi pistää silmään todella pahasti. Koko lattiaa ei kuitenkaan tarvitse panna uusiksi, sillä parkettiin voi vaihtaa yksittäisen sauvan. Tee paikkapala samasta parketista kuin muu lattia.

1

Mittaa paikkapalan koko.

2

Tee puulevystä sapluuna sahaamalla siihen paikkapalan kokoinen reikä. Kiinnitä sapluuna vaihdettavan sauvan kohdalle kaksipuoleisella teipillä. Varmista, että reikä on tarkasti saumojen kohdalla.

3

Jyrsi lattiaan paikan mentävä reikä sapluunan reunoja pitkin. Yläjyrsimellä ei voi jyrsiä suoria kulmia, joten nurkat pitää hioa teräviksi.

4

Lyö paikka reikään kumivasaralla. Levitä aluksi liimaa sekä lattiaan että paikkapalaan.

5

Hio paikka samalle tasolle muun lattian kanssa.

8. Kulunut lakkapinta vaatii kovaa työtä

Sieltä täältä puhki kuluneen lakka-pinnan korjaamiseen ei ole helppoa keinoa, jos puu on alkanut tummua. Lakka pitää kaapia pois koko lattiasta, minkä jälkeen lattia pitää hioa sileäksi ja lakata kahteen tai kolmeen kertaan. Poista hiomapöly, anna lakan kuivua ja hio lakka ennen seu-raavan kerroksen levittämistä. Sivele lakka puun syiden suuntaisesti.

Pese laudat huo lellisesti, kun olet hionut lakan pois.

9. Apua, madonreikiä!

Hyönteisten kairaamat reiät eivät näytä hyvältä valkoiseksi maalatussa puulattiassa. Onneksi rei’istä on varsin helppo päästä eroon täyttämällä ne valkoisella korjauskitillä.

Puhdista reiät huolellisesti ennen paikkaamista jäykällä harjalla, jotta kitti tarttuu kunnolla kiinni reiän reunoihin. Imuroi reiät ja lattia ja täytä reiät pintaan asti.

10. Vaimenna ääntävä kynnys

Jalan alla notkuva ja nariseva kynnys voi saada kenen tahansa raivon partaalle. Narina johtuu siitä, ettei kynnyksen alla ole kunnon tukea, joka estäisi kynnyksen notkumisen. Jos haluat päästä eroon narinasta, tue kynnys kunnolla.

Kynnyksen tukeminen kiiloilla edellyttää vanhojen kiilojen ja tuki kapuloiden poistamista. Lisäksi kyn­ nyksen alla pitää olla tukeva pohja. Ellei pohja ole kunnossa, korjaa se ennen kiilaamista.

1

Asenna kiilat pareittain kynnyksen keskelle ja reunoille. Työnnä kiila kynnyksen alle paksu pää edellä ja toinen kiila sen päälle toisin päin. Tarkista, että kynnys on suorassa.

2

Katkaise kiilat terävällä taltalla, jotta voit asentaa kynnyksen viereen listan. Älä kiilaa kynnystä mutkalle, jotta ovi mahtuu kiinni.

11. Peitä väliseinän kohta pitkällä laudalla

Puretun väliseinän kohdalle jää usein pitkä ja kapea reikä. Se pitää peittää, jotta lattiasta tulee ehjä. Paikasta tulee kohtuullisen siisti, kun se tehdään yhdestä pitkästä laudasta ja samanlaisesta puusta kuin muu lattia. Ellei reiän kohdalla ole sopivia lattiapalkkeja tai koolaus­ lautoja, voit rakentaa tuen runko puiden kylkeen. Ruuvaa koolauslautoihin tai lattiapalkkeihin rimat ja asenna nii­ den päälle lautoja tukevat poikkirimat. Halkaise lauta sopivan levyiseksi ja paina se paikalleen.

1
2

12. Korjaa kolo silitysraudalla

Lautalattian korjaaminen silitysraudalla saattaa kuulostaa hullulta, mutta se toimii. Keino sopii etenkin pienten kolojen korjaamiseen. Tiputa koloon aluksi pari pisaraa vettä ja anna sen imeytyä puuhun. Pelkkä vesi kohottaa puuta selvästi, minkä jälkeen kasteltu kohta silitetään silitysraudalla. Keino toimii vain, jos puun syyt ovat ehjät. Muussa tapauksessa kolo pitää paikata uudella puulla.

Laita märkä käsipyyhe kolon päälle, kuumenna silitysrauta ja liikuttele sitä edestakaisin kolon päällä. Silitä uudestaan niin monta kertaa, että kolo katoaa.

13. Oho, naula nousee ylös

Naulojen kohoaminen ei ole vaarallista, sillä ne on helppo lyödä alas vasaralla. Suojaa lattia levyn palasella tai paksulla pahvilla, jotta lattiaan ei tule koloja.

Jos naulat eivät pysy alhaalla, se johtuu luultavasti siitä, että naulat ovat halkeamien kohdalla. Ruuvit sen sijaan pysyvät alhaalla lähes poikkeuksetta.

    Lisää samasta aiheesta Puulattiat