Nerokkaat lukkoponttilaudat

Lukkoponttilautojen keksiminen mullisti lattiamarkkinat. Lattian tekeminen on paljon entistä helpompaa ja nopeampaa, kun lautojen asentamiseen ei tarvita liimaa. Lukkopontit ovat kehittyneet koko ajan paremmiksi, ja lautojen asentaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan. Uuden sukupolven lukkoponttilautojen salaisuus on pienissä muoviliuskoissa.

G5 er en lille rød plstikfætter, der ligner et stykkr vingummi. Den sidder i endesamlingerne på brædderne og gør, at de kan klikkes sammen på begge ledder samtidig.

Tee Itse testasi lukkoponttilautoja ensimmäisen kerran vuonna 2004. Olimme heti erittäin vakuuttuneita uudesta menetelmästä. Aiemmin parkettilautojen pontteihin piti levittää liimaa, nyt riitti, että ne painetaan yhteen. Keksintö oli vain pari vuotta vanha, sillä Pergo sai patentin menetelmälle vuonna 2001.

Vanhasta jutusta käy kuitenkin ilmi, ettei ensimmäisten lukkoponttilautojen käyttäminen ollut kovin helppoa. Niitä piti käännellä ja väännellä, paukuttaa ja suostutella paikalleen.

Toimitus suosittelee: Melua vaimentava lattia

Erityisen haastavaa oli, että laudat piti koota huoneen levyiseksi riviksi ja asentaa edellisiin lautoihin rivi kerrallaan. Työhön tarvittiin yleensä kaksi käsiparia, sillä pitkää riviä oli vaikea saada pysymään oikeassa kulmassa. Lukkoponttilaudat olivat kuitenkin niin suuri edistysaskel, että parketin ja laminaatin asentamisesta tuli muotia. Monet lukkoponttilattiat kootaan edelleen samalla tavalla.

Lukkoponttilautojen uusimmasta mallista käytetään nimeä G5. Se tarkoittaa viidennen sukupolven lukkoponttilautoja, jotka voi asentaa lauta kerrallaan. Se on mahdollista uuden ja kätevän päätypontin ansiosta. Uutinen on melkein yhtä hyvä kuin uutinen vuodelta 2004. Olemme – jälleen kerran – erittäin vakuuttuneita.

Alla näytetään, miten lukkoponttijärjestelmä toimii:

Ensimmäiset lukkoponttilaudat

Ensimmäiset lukkoponttilaudat näyttivät tältä. Lautoja ei voinut asentaa yksi kerrallaan, vaan ne piti asentaa kokonaisina riveinä. Päätyponttia ei voinut painaa kiinni edelliseen lautaan, jos laudan pitkä sivu oli kiinni edellisen rivin laudassa. Kokonaisen rivin asentaminen oli todella hankalaa ilman työkaveria etenkin leveissä huoneissa.

Muut lukevat juuri nyt …