Linoleumi piristää ilmettä

Linoleumista tehtyjen kätevien lukkoponttilaattojen avulla keittiön lattian saa nopeasti ehostettua uuteen ilmeeseen. Laatat asennetaan kelluvana vanhan lattian päälle. Linoleumilaatat voi sovittaa lattialle myös diagonaalisesti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
60 €/m2

Johdanto

Useimmat lukkoponttilattiat asennetaan rivi kerrallaan. Rivi napsautetaan kiinni edelliseen riviin, jonka jälkeen jatketaan seuraavaan riviin. Jos laatat halutaan asentaa diagonaalisesti, tämä asennustapa ei toimi. Tällöin lattiaa ei voi koota lukkoponteista. Teemme tässä niin, että leikkaamme laattojen yhdeltä sivulta ”lukituksen” pois, jolloin sivuun jää ponttiliitos.

Näin laatat on helpompi yhdistää ja liimata. Liimaamisessa on omat etunsa, sillä se sinetöi liitokset niin, että niihin ei pääse esimerkiksi vahingossa lattialle kaatunutta vettä. Ensimmäistä laattariviä ei tarvitse muuttaa, se asennetaan ohjeiden mukaan. Lukkopontin voi leikata irti terävällä taittoteräveitsellä.

Ohjeet

01
Valmistelut 7 Vaihe

Linoleumilattia asennetaan kuten kelluva lattia. Tämä tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä vaan se asennetaan irralleen vanhan lattian päälle.

Jotta näin voidaan tehdä, alustan pitää olla täysin tasainen. Siinä ei saa olla kahta millimetriä suurempia epäta-saisuuksia kahden metrin matkalla. Jos alusta on tätä epätasaisempi, lattia on ensin oikaistava lattiatasoitteella.

Pienemmät epätasaisuudet voi korjata vankalla alusmateriaalilla, jonka päälle lattia asennetaan. Alusmateriaali lievit-tää myös melua eli alustaa vasten iskey-tyvän laatan ääntä. Jätä seinään ja sokkeliin 5 mm:n rako kiilojen avulla.

1

Poista jalka- ja reunalistat. Tässä vanhan vinyylilattian ja sokkelin välinen rako on peitetty muovisella reunalistalla, joka irrotetaan varovaisesti.

2

Lyhennä peitelistoja. Aseta saha kahden pahvinpalan tai laatan päälle ja katkaise lista. Näin lattia saadaan työnnettyä siististi peitelistan alle.

3

Leikkaa monitoimityökalulla, mikäli lista ottaa vielä kiinni. Käsisahalla ei pääse kaikkiin kohteisiin, toisin kuin monitoimityökalulla. Työ sujuu myös nopeasti.

4

Poista sahatut palat. Joskus palan saa kitkuteltua ulos kokonaisena, joskus se täytyy pilkkoa osiin taltalla.

5

Tarkista, että lattia on suora. Aseta kahden metrin ohjauskisko tai suoraksi höylätty lauta lattialle ja tarkista tasaisuus. Kiskon alla saa olla ilmaa vain 2 mm kahden metrin matkalla. Jos sitä on enemmän, lattia on oikaistava.

6

Levitä lattialle vankka aluspaperi ja jätä se irti jalkalistojen ja sokkelin reunasta noin 10 mm:n verran. Liitokset saumataan yhteen, mutta niitä ei limitetä.

7

Teippaa kaikki saumat, jotta et vahingossa potki reunoja ylös. Ohuella rullalta vedettävällä pakkausteipillä työ sujuu nopeasti.

02
Koeasemoi 4 Vaihe

Aseta laattoja kaksi poikkiriviä, niin näet, miltä ne näyttävät. Kun olet löy-tänyt parhaan asennustavan, jolla sokkelin ja seinien vierustoista tulee viimeistellyn näköiset, piirrä merkkiviiva. Viivan pitää olla yhdensuuntainen seinän tai sokkelin kanssa. Helpoin ratkaisu on mitata yhtä pitkä linja seinästä tai sokkelista kahteen kohtaan ja yhdistää sitten linjat. Piirrä risti koh-taan, jossa laatat kohtaavat. Se on käytettävä risteyskohta.

Piirrä sitten viiva, joka osuu lähtöpis-teeseen 45°:n kulmassa, koska laattoja ei asenneta suoraan vaan diagonaalisesti.

1

Asenna rivi linoleumilaattoja huoneen molempiin sivuihin. OIkaise kuvio niin, että sokkelin/jalkalistan myötäisesti ei osu vajaita laattoja. Piirrä yhdensuuntainen viiva kuvion läpi.

Sama etäisyys sokkelista keskilinjaan.

2

Merkitse risteyskohta, kun kuvio on selvillä. Risti osoittaa keskilinjan, mutta yksittäiset laatat voivat olla vinossa seinään ja sokkeliin nähden, joten oikaise niitä hieman.

Poista laatat ja muista merkitä laatan väri risteyskohtaan.

3

Vältä laattapaloja. Varma keino välttää paloja on asettaa koeasemoin-nissa kaksi ulointa laattaa parin senttimet-rin verran limittäin. Sitten vain lopuksi leik-kaat viimeisestä laatasta pois kärjen verran.

4

Merkitse risteyskohdan viivat. Merkitse viivaan (X) 45 asteen kulma ja vedä sitten viiva (Y) risteyskohdan läpi. Nyt voit asentaa laatat linjaa (Y) pitkin.

03
Lattian asennus 8 Vaihe

1

Napsauta rivi laattoja yhteen ja asenna rivi viivalle Y. Säilytä lukkopontit kaikilla neljällä sivulla tässä laattarivissä. Pidä silmällä risteyskohtaa.

2

Jatka pontittomilla laatoilla. Kun ensimmäinen laattarivi on kiinnitetty, jatka uudella rivillä ensimmäisen rivin vieressä. Voit tehdä rivit valmiiksi kulmaan asti.

3

Kun asennat laatan, laita ensin liimaa sen kahteen liitosreunaan. Lisää yläreunaan nokare liimaa, joka sinetöi liitokset.

4

Pidä laattaa kallellaan, kunnes lukkoliitos on kohdallaan. Paina laattaa alaspäin, niin liima pursuaa ylös. Asenna laatta lattiaa vasten, kun se on tarkalleen oikealla kohdalla.

5

Naputa laatta paikalleen. Aseta laatasta tehty lyöntikapula laatan reunaan ja napauta laatan viimeiset 5 mm sisään samalla kun painat laattaa alaspäin.

6

Pyyhi ylipursuava liima pois haaleaan veteen kostutetulla puuvillaliinalla. Purista liina kuivaksi.

7

Kun teet leikkausmerkintöjä, seuraavan laatan väliaikainen asentaminen voi koitua suureksi avuksi. Tällöin nimittäin saadaan kolme reunaa, joiden mukaan mitata.

8

Sahaa laatat pistosahalla. Voit käyttää täyttä nopeutta ja pende-löintiä. Linoleumireunat eivät rispaannu.

04
Viimeiset laatat 5 Vaihe

1

Asenna viimeiset laattarivit. Ole tarkkana, ettet seiso asennetun laatan reunalla. Sitä ne eivät kestä.

2

Säilytä etäisyys seinään. Kelluva lattia täytyy jättää vähintään 5 mm irti seinästä/sokkelista. Tämän voi tehdä kiilojen avulla ennen kuin lattia on asennettu ja liima kuivunut.

3

Ujuta viimeisetkin laatat paikalleen. Tämän sivun viimeisiä laattoja ei voi iskeä paikalleen. Parhaiten ne saa asennettua ujuttamalla ne varovasti paikalleen sorkkaraudan avulla.

4

Sahaa reunalistat. Sahaa ne jiiriin jiirilaatikossa vanerisahalla tai katkaisu-/jiirisahalla. Voit niitata reuna-listat kiinni, mutta työ sujuu nopeam-min naulaimella.

5

Uusi lattia piristi koko huoneen ilmeen.

Materiaalit

• Forbo Marmoleum -linoleumilaatat 30 x 30 cm (Eternity ja Silver Shadow)
• Alusmateriaali
• Teippiä
• Muovikiiloja (tai vastaavia)
• Parkettiliimaa
• Jalkalistoja, 9 x 15 mm, valk.maalatut
• 1,4 x 25 mm uppokantanauloja

Erikoistyökalut
• Tarvitt.monitoimityökalu: Peitelistojan lyhentämiseen
• Jiirilaatikko/vanerisaha/ katkaisusaha: Jalkalistojen sovittamiseen
• Tarvitt. naulain: Jalkalistojen asennukseen

Vie aikaa

Viikonloppuprojekti

Hinta

Noin 60 €/ m2

Piirustus

Näin voit liimata laatat yhteen

Jotta laatat voidaan asentaa diago-naalisesti, poistamme taittoteräveit-sen avulla osan liitosponteista. Näin laatat on helpompi taivuttaa yhteen ja liimata niin, että lattia kestää sille vahingossa kaatunutta vettä.

Vinkit & niksit

Pienet esteet

Esteiden alle

Kun laatat työnnetään peitelistan alle, niitä ei voi napsauttaa kiinni tavalliseen tapaan. Laatoista on poistettava pont-tilukitus riippumatta siitä asennetaan-ko ne diagonaalisesti vai suoraan.

Putkien ympärille

Jos laatta pitää asentaa putken ympä-rille, siihen porataan putkihalkaisijan kokoinen reikä reikäsahalla ja tehdään siisti suora sahausviilto.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Linoleumlattiat