Puutappien käyttö

Lattiaan saa uutta ilmettä, jos ruuvit piilottaa puutappien alle.

Tätä varten pitää hankkia erityinen tappiporasarja. Toista terää käytetään tappien tekemiseen, ja toisella porataan reiät niitä varten. Poratelineen avulla porataan valmiiksi runsaasti tappeja.

Jos lattia on vaalea, tappeja varten kannattaa valita hieman tummempaa puuta, niin että syntyy hieno väriyhdistelmä. Ei tarvitse porata puun läpi, yksi senttimetri riittää. Tapit on nyt helppo katkaista taltalla. Tapit ovat nyt valmiit. Seuraavaksi ne asennetaan lattiaan.

Tappien paikat on mitattava tarkasti, sillä pienikin poikkeama pistää silmään lattiassa. Tässä ruuvit tulevat 3 senttimetrin päähän kummastakin reunasta. Mitattuihin kohtiin porataan reiät ruuveja tappeja varten.

Aluksi porataan vajaan senttimetrin syvyinen reikä tappisarjan terällä.Sitten ruuvataan ruuvit joka reikään. Kuten näkyy, ruuvit ovat nyt niin syvällä rei’issä, että tapit mahtuvat hyvin niiden päälle. Tappiin sivellään hieman liimaa, ja se naputellaan varovasti reikään.

Tapin syiden pitää tulla samaan suuntaan kuin lattialaudassa. Lopuksi veistetään tapin esiintyöntyvä osa pois taltalla. Ammattilainen aloittaa tapin yläreunasta ja tarkistaa syiden suunnan ja taltan suunnan.

Jos taltta lähtee kulkemaan alaspäin, on veistettävä toiselta puolelta, jottei vahingossa veistä lattialautoja. Nyt tappi on suunnilleen lattian tasalla, ja lopuksi se hiotaan 120 numeron hiekkapaperilla. Sama tehdään koko lattialle. Työ vaatii aikaa, mutta tuloksena on hieno ja omaperäinen lattia.

LUE LISÄÄ: Pikaopas: Tulppaterä

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattiat