Näin helposti kokoat ponttilattian

Lattian kokoaminen uusista pontatuista laminaateista käy kuin leikki. Näytämme, kuinka se tehdään ja miten helposti lattiasta saa täydellisen.

Lukkoponttilattiat ovat yleistyneet viime vuosina. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että ne on helppo asentaa ja tarvittaessa purkaa.

Valmistele laminaattien asennus

1

Laminaatit viedään siihen tilaan, johon ne on tarkoitus asentaa. Useimpia lautoja pitää varastoida tietty tunti- tai päivämäärä huoneessa, johon ne asennetaan, jotta ne ilmastoituvat oikein.

2

Jos uusi ponttilattia asennetaan vanhan päälle, ovien peitelistoja on usein hiukan lyhennettävä. Sahaa käsisahalla tai monitoimityökalulla ja aseta terän alle puu- tai levypala.

3

Askeläänten vaimentamiseksi koko lattia-alalle levitään ensin äänieriste.

4

Mittaa lattia, jotta voit suunnitella lautojen asennuksen. Saumakohtia on limitettävä vähintään 25 cm rivistä riviin. Päätypalat eivät saa olla alle 10 cm:n levyisiä.

5

Ponttilautoja on helppoa ja nopeaa sahata pistosahalla. Suorat viillot laudan poikki voidaan tehdä käsi-, pyörö- tai katkaisu/jiirisahalla.

Loistojippo: Tee merkkiviiva

Kun olet levittänyt äänieristeen, kannattaa piirtää viivat, joiden avulla on helppo jatkuvasti seurata, että ponttilaudat sijoittuvat suoraan.

Merkkiviiva on kaikkein helpoin tehdä liitunarulla, mutta voit käyttää apuna myös pitkää vesivaakaa viivaa merkitessäsi. Tai voit merkitä viivan teipinkaistaleilla, jollon viiva näkyy helposti työtä tehtäessä.

Näin asennat ponttilattian

1
  1. Ponttilattiaa ei asenneta aivan kiinni seinään. Laudan ja seinän väliin jätetään vähintään 10 mm rakoa. Jos käytät vakiokokoisia välikkeitä, raon koko ei muutu, kun myöhemmin isket laudat yhteen.
2
  1. Laudat napsautetaan yhteen sivusta ja päädystä. Kun laudat on asennettu yhteen, ne isketään tiiviisti paikalleen vasaralla. Käytä laminaatista tehtyä lyöntipalikkaa.
3
  1. Seinän vierustalla laudat vedetään tiiviisti paikalleen sorkkarautaa käyttäen. Käytä puukiilaa seinän suojana, kun painat lautoja sorkkaraudalla.
4

Joitakin lautoja voi olla vaikea napsauttaa yhteen - esimerkiksi viimeistä lautaa seinän vieressä. Tällöin voit poistaa alimman ponttiliitoksen ja liimata kaksi lautaa yhteen puuliimalla.

5

Putkia vasten asetetaan irtolauta, jotta voit mitata, merkitä ja sahata sopivan kokoisen palan. Seinän ja putken väliin asennetaan laudanpala, joka liimataan sahattuun lautaan kiinni.

6

Viimeinen lauta sahataan. Sitä ei yleensä saa napsautettua paikalleen, vaan se pitää liimata. Levitä paksut liimavanat molempiin lautoihin. Käytä apuna sorkkarautaa tai parkettirautaa.

Nerokas lukkopontti

G5-lukkoponttijärjestelmän salaisuus on pienissä muoviliuskoissa.

Joustava liuska liukuu ponttiin, kun lautojen päät painetaan yhteen.

Sen ansiosta laudan voi kiinnittää yhtä aikaa viereiseen lautaan ja edessä olevaan riviin, eikä rivejä tarvitse asentaa kokonaisina.

Lisää samasta aiheesta Lattiat