Lattian kiinnittäminen

Asennettaessa massiivipuulautoja suoraan koolingeille ne voi joko ruuvata tai naulata kiinni. Kirvesmies esittelee nyt molemmat menetelmät.

Kun laudat asetetaan palkeille, palkklien päälle kannattaa asettaa kaistale vaahtomuovikalvoa. Se vähentää lattialautojen kopinaa ja natinaa. Ensimmäisen laudan kohdalla pitää varmistaa, että laudan ja seinän välille jää noin 10 millimetrin rako.

Siihen käytetään sovituskappaletta. Kun sovituskappaleet ovat paikallaan, ensimmäinen lauta ruuvataan paikalleen suoraan ylhäältä. Se ruuvataan kiinni kaikkiin koolinkeihin. Ensimmäinen lauta ruuvataan sekä ylhäältä että piiloon.

Piiloruuvaaminen tarkoittaa ruuvaamista vinosti ponttiin, niin että se jää piiloon seuraavan laudan alle. Kun ensimmäinen lauta on kiinnitetty, asetetaan seuraava paikalleen, ja taas huolehditaan siitä, että reunoilla on sovituskappaleet. Lauta naputellaan nyt paikalleen käyttäen sopivanmuotoista palikkaa.

LUE LISÄÄ: Lastulevyjen asentaminen

Jos ponttiuran reunoja naputetaan suoraan vasaralla, voi käydä niin, että ura menee pilalle, ja seuraavan laudan ponttia on vaikea saada paikalleen. Tämä ja seuraavat laudat ruuvataan pelkästään piiloon.

Piiloon ruuvattaessa ruuvin pitää tulla noin 45 asteen kulmaan.Ruuvien sijasta lautojen kiinnittämiseen voi käyttää upponauloja. Lauta asetetaan paikalleen ja naputetaan kiinni samalla tavoin kuin edellisetkin, mutta ruuvaamisen sijasta lyödään upponaula laudan läpi koolinkiin.

Naulattaessa on tärkeää että osuu naulaan eikä lautaan, sillä vasarasta voi jäädä rumia jälkiä lautaan. Viimeiset puoli senttimetriä hakataan upotustuurnalla. Loput laudoista naulataan kiinni samalla tavalla.

Aiemmin on käytetty perinteisesti upponauloja, mutta nykyään käytetään yhä useammin ruuveja, koska se on helpompaa eikä silloin ole yhtä suurta vaaraa että vasarasta jää rumia jälkiä uuteen lattiaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattiat