Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Kaikki laatat pitää asentaa kovalle ja kiinteälle alustalle. Jos alusta elää tai antaa periksi, laattojen saumat halkeavat ja laatat saattavat särkyä. Laatoittajat ja tee se itse -rakentajat pitivät pitkään selvänä, ettei puurunkoista lattiaa voi laatoittaa. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kovat levyt ratkaisevat ongelman

Puurungon päälle asennettujen laattojen ja saumojen halkeilu johtuu puun luontaisista ominaisuuksista. Puu taipuu jalan alla jonkin verran sekä laajenee ja supistuu rakenteen kosteuden mukaan. Jäykät saumat ja laatat eivät kestä elämistä pitemmän päälle. Laatoituksen ja rungon väliin voi kuitenkin rakentaa niin jäykän ja kestävän alustan, ettei puun eläminen aiheuta minkäänlaisia ongelmia.

Luja välikerros on helpoin tehdä puulattian laatoittamiseen erikseen suunnitelluista kuitukipsilevyistä.

Kuitukipsilevyt

Lattiaan tarkoitetut kuitukipsilevyt ovat niin jäykkiä, ettei runkopuiden liike vaikuta niihin millään tavalla. Laatat ja saumat säilyvät ehjinä vuosikausia, kun laatat kiinnitetään ja saumat saumataan joustavalla laastilla, joka kestää pientä elämistä. Kun lattia on päätetty purkaa ja rakentaa kokonaan uusiksi, laattojen alle kannattaa asentaa saman tien lattialämmitys.

VINKKI: Kierrätä lattialaudat

Jos vanhat lattialaudat lähtevät irti ehjinä ja ovat muutenkin kunnossa, voit käyttää niitä jossain toisessa huoneessa.

Lataa koko juttu, ja saat rakennusohjeet vaihe vaiheelta!