Uusi lattia päivässä

Kulunutta lattiaa on turha surra. Voit nimittäin jo päivässä asentaa tuliterän lattian kohtuuhintaan.

Johdanto

Kaunis lattia kohentaa asunnon ilmettä merkittävästi, joten lattian kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Usein jo pelkkä hionta saa ihmeitä aikaan, mutta jos lattia on vanha ja useaan kertaan hiottu, voi olla jo aika uusia se. Lattialaudat voi purkaa ja uuden lattian voi asentaa vanhojen kannatinpalkkien päälle, mutta tästä koituu paljon työtä – varsinkin, jos myös kaikki keittiönkaapit joudutaan poistamaan uuden lattian tieltä.

Toimitus suosittelee: 8 parasta lattiaa keittiöön

Kelluva lattia

Tällaisissa tilanteissa niinsanottu kelluva lattia on mainio ratkaisu, sillä sen voi asentaa nykyisen lattian päälle. Näin vältytään työläältä purkutyöltä, työstön aiheuttamalta lialta ja pölyltä sekä vanhan lattian poistamiselta.

Kelluvuus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että lattiarakenteeseen jää hiukan liikkuvuutta eli muutamia millimetrejä ilman lämpötilan ja kosteuden mukaan. Tästä syystä lattiaa ei kiinnitetä mistään kohdasta alustaan, vaan se asennetaan irrallisena alustan päälle. Seiniin ja sokkeliin on jätettävä noin 10–15 mm etäisyyttä, ja rako voidaan peittää listalla, kun lattia on asennettu.

Ennen asennustyötä

Lattian asennus sujuu nopeasti alkuun päästyä. Tämän 22 m2:n lattian asennus onnistui päivässä. Välttämättömät esivalmistelut saattavat toki hiukan pidentää urakkaa, sillä vanhan lattian on oltava jokseenkin tasainen. Jos lattia kallistuu johonkin suuntaan yli 3 mm/metri, se on tasoitettava, ja tasoitteelle on annettava aikaa kuivua.

Ohjeet

01
Kelluvan lattian valmistelu 8 Vaihe

Koska uusi lattia asennetaan vanhan päälle, on tärkeää, että vanha lattia ei ole liian vino. Mahdolliset vinoudet on oikaistava lattiatasoitteella, ja kun se on kuivunut, voidaan askeläänieriste asentaa, leikata ja teipata saumoistaan.

Askeläänieriste asennetaan sekä melun että iskujen vaimentamiseksi. Tarjolla on monia erilaisia tuotteita, mutta kannattaa valita laadukas materiaali - askeläänieriste, joka ei menetä melun- ja iskunvaimennus-kykyään vuosienkaan saatossa.

1

Irrota aluksi kaikki vanhat mattolistat. Listat on poistettava seinän­ vierustoilta, jotta voimme myöhem min jättää uuden lattian ja seinän väliin tarpeelli­ sen elämisvaran (noin 10 mm:n raon).

2

Tutki, onko alustaa tasoitettava. Lattiassa saa olla korkeintaan 3 mm/m kaatoa tai nousua. Useimmissa tapauksissa lattia voidaan asentaa ilman alustan tasoittamista.

3

Tässä kohteessa oven vierustalla oli kohta, joka oli tasoitettava. Kuten kuvasta näkyy, lattiassa on noin 10 mm:n kuoppa tässä kohtaa.

4

Tasoite levitetään lastalla ja oikaistaan laudalla. Lattian joutuu mahdollisesti pohjustamaan ennen tasoittamista, tämä riippuu tasoitteesta. Tarkista asia.

5

Kun tasoite on kuivunut, levitä ensimmäinen eristevuota. Koska uusi lattia asennetaan vanhan puulattian päälle, höyrynsulkua ei asenneta. Tilanne olisi toinen, jos vanha lattia olisi tehty betonista.

6

Kun kaksi vuotaa leikataan sa mal ­ la kertaa, leikkuualustaa ei tarvita. Leik­ kaamme suoraan vanhaan lattiaan sa maan tapaan kuin tapetoidessa: asetamme vuodat päällekkäin, leikkaamme ja poistamme palan.

7

Eristevuodat teipataan yhteen. Näin vuodat pysyvät varmasti paikoillaan juuri siten kuin pitää.

8

Paina eristevuota tiiviisti jalkalistaa vasten ja leikkaa ylimää­ räinen kaistale pois. Tämän voi tehdä vapaalla kädellä taittoteräveitsen avulla.

02
Ota laminaatit esille ja mittaa tila 3 Vaihe

Kun alustan äänieriste on paikallaan, päästään asentamaan laminaatteja. Tätä ennen huoneen pituus on kuitenkin mitattava. Jos nimittäin vain aloitat asennuksen kokonaisella laudalla, vaarana on, että loppupäähän jää asennet-tavaksi vain hyvin pieni, hankala ja ikä-västi erottuva laminaatinpätkä.

Suosittelemme, että asennat uuden lattian poikkisuuntaan vanhaan nähden, jotta se ei myötäile vanhojen lautojen ”taipuilua”. Näin lattiasta tulee huomat-tavasti tukevampi.

1

Avaamme aluksi kolme lami-naatti pakettia. Lattian sävystä muodostuu mahdollisimman yhtenäinen, kun lautoja otetaan vuorotellen kustakin lautapaketista.

2

Kun muutaman laudan leveys merkitään listaan, on helpompi mitata, mihin asennus päättyy toisella sivulla/ päädyssä, ja laskea, kuinka paljon reunim-maisia lautoja joutuu kaventamaan.

3

Laudat on nopea ja helppo sahata katkaisu/jiirisahalla (tai laminaattileikkurilla), mutta voit käyttää työhön myös käsisahaa.

03
Asenna laminaatit - pontti kerrallaan 5 Vaihe

Jotta uusi lattia voisi hieman elää, on kaikille seinille ja sokkeleita vasten jätettävä rakoa. Tämä tapahtuu kiiloilla ja vetämällä laminaattilaudat toisiinsa kiinni parkettiraudan ja pontatun, kovan puupalan avulla.

Tässä keittiössä laudat päätettiin asentaa jalkalistoihin asti ja peittää rako mattolistalla, mikä on nopein ratkaisu. Voit myös irrottaa jalkalistat ja asentaa laudat seinään asti (1 cm:n etäisyydelle seinästä) ja tämän jälkeen asentaa jalka-listat lattian päälle.

1

Seiniin, sokkeleihin yms. on jätettävä 10-15 mm rakoa. Käytä kiiloja tai listanpätkiä etäisyyden säilyttämiseen.

2

Laminaattilaudat napsautetaan yhteen. Lauta asetetaan paikalleen uraan ja painetaan hitaasti alaspäin, jolloin laudat lähestulkoon imeytyvät yhteen.

3

Jalkalistoja vasten tulevat laudat naputellaan paikalleen parketti­ raudalla. Älä yritä selvitä tehtävästä perinteisellä sorkka raudalla, sillä siitä jää jalkalistoihin varmasti rumia jälkiä.

4

Pontattu, kova puupala on hyvä apuväline kohdissa, joissa vasaran käytölle on tilaa. Rakennustarvikeliikkeistä voi ostaa erilaisia lattian asennustyökaluja.

5

Näin lattian asennus etenee. Poikittain asennettavat laudat on nopea asentaa. Se kappale, joka jää laudan päästä yli, käytetään seuraavan rivin alussa, jolloin hukkapaloja syntyy hyvin vähän ja liitokset limittyvät kauniisti.

Materiaalit

• Valkoiseksi öljyttyjä lehtikuusilautoja, hinta noin 40 €/m2
• Askeläänieriste, hinta noin 8 €/m2
• Teippiä (leveää pakkausteippiä)
• Tasoitetta

Työkalut

• Taittoteräveitsi
• Katkaisu/jiirisaha
• Pistosaha
• Parkettirauta/pontillisia puupaloja
• Tasoitetta
• Sorkkarauta
• Vasara
• Taltta
• Hohtimet

Vinkit & niksit

Asenna lattia raivatulle alustalle

Koska kelluvan lattian on pystyttävä elämään, sen päälle ei saa asentaa kaappeja tai muita kiinteitä kalusteita. Tämä koskee tietysti myös keittiösaarekkeita, ja ratkaisuna on tällöin uuden lattian asentaminen ilman sokkelia - sopivalle etäisyydelle.

Kelluvan lattian etuna on, että voit antaa kaappien ymv. seistä paikallaan ja leikata lattialaudat kalusteiden ympäri.

Kun eteen osuus esim. keittiö saare ke, ota mitta saarek keesta seu-raavaan lautaan kiris tä mällä naru näiden väliin. Mittaa etäisyys...

... ja tee merkki lautaan, jota on kavennettava.

Huomaamattomasti putkien ympäri

Kun asennat kelluvaa lattia putkien ympärille, tapahtuu sama kuin kaikissa muissakin reu-nakohdissa: lattialle on jätettävä laajentumis-ja kutistumisvaraa.

Tämän vuoksi putkille porataan reiät, jotka ovat hieman putken halkaisijaa suuremmat. Tämän jälkeen sahataan kaksi viiltoa noin 45 asteen kulmaan, kuten kuvassa näkyy. Tämän jälkeen kohtaan liimataan puupala, ja nyt on tärkeää, että sitä ei liimata kiinni put-kiin. Palaa tuetaan liiman kovettumisen ajan.

Sivele liimaa vain niille sahauspinnoille, jotka ovat kontaktissa lattialautoihin.

uupala paikalleen ja kiilaa se lattialautaa vasten
liiman kuivumisajaksi.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Lattiat