Hiljainen lattia

Laminaattilattia on erittäin luja ja helppohoitoinen. Kätevä lattia on toisaalta myös erittäin kova ja vaatii vaimennusta, jotta sillä olisi mukavampi kävellä, eikä siitä kuuluisi niin paljon ääntä – etenkään alla olevaan kerrokseen. Tutkimme, miten ääntä voi vaimentaa ennen lattian asennusta.

Laminaattilattialla on monta etua. Se on nopea asentaa, näyttää siistiltä vuosikaudet, ja se on myös helppo puhdistaa ja pitää kunnossa. Ei siis ihme, että laminaatista on tullut hyvin suosittu ympäri maailmaa.

Laminaattilattia tuntuu kuitenkin jalan alla kovalta, mikä johtuu materiaalin lujasta rakenteesta. Lisäksi lami-naatti on pinnoitteena sangen äänekäs. Kova lattia painaa ääntä myös alaspäin niin, että alla olevassa kerroksessa voi miltei kuulla, onko kävelijä sukkasillaan vai avojaloin. Askelten kaiku kuuluu selvästi myös samassa huoneessa.

Melulta on syytä suojautua kunnon äänieristyksen avulla. Laminaattilattioiden valmistajat ovat kehittäneet tarkoitukseen erilaisia tuotteita alkaen ohuesta, rullatavarana myytävästä vaahtomuovista puukuitulevyihin, joi-hin on yhdistetty erikoiskumia ja liimattu päälle metalli-kalvo. Mieti, haluatko eris-tää alaspäin kul-keutuvia ääniä (askeläänien eristys) vai haluatko eristää ääntä myös paikallisesti ko. huoneesta (kaikuäänet). Ratkaisu riippuu huoneen käyttötavasta ja -määrästä. Olohuoneessa kannattaa vaimentaa kaikua, jotta huoneessa oleskelevilla olisi mukavampaa, mutta tälle ei ehkä ole samanlaista tarvetta makuuhuoneessa tai keittiössä.

Tutkimme äänieristekerrosten valikoimaa, jotta saisit kuvan tarjolla olevista vaihtoehdoista ja osaisit valita sopivan, ennen kuin ostat uuden laminaattilattian.

Aluslattian tulee olla hyvin kiinni

Laminaatin voi asentaa betonille, lautalattialle, linoleumi-lattialle tai vaikka vanerilevyistä tehdylle lattialle.

Sivuistaan ja päistään pontatut levyt on helppo asentaa, ja niistä muodostuu oikein hyvä lattia. Lattialevyt kannattaa ruuvata kiinni alla oleviin kannattimiin, jotta lattia ei narise eikä anna myöten.

Ohut vaahtomuovi

Ohut, rullatavarana myytävä vaahtomuovi on yleisimmin käytetty ja edullisin äänieristemateriaali. Se vähentää askelääniä yhtä hyvin kuin muutkin äänieristeet mutta vaatii paljon lattian alusrakenteelta. Alusta ei saa olla epätasainen, sillä vaahtomuovi on niin ohutta, että se ei pysty tasaamaan alustan epätasaisuuksia.

● Paksuus: 2 mm
● Askeläänien eristys: 18-20 dB
● Kaikueristys: Ei ole
● Tasoituskyky: < 1 mm
● Tiheys: 20 kg/m3
● Hinta: 1 €/m2

Halpa muttei paras mahdollinen.

Puukuitulevyt pieniin epätasaisuuksiin

Jos haluat äänieristää hieman epätasaisen lattian, asenna lami-naattilattian alle puukuitulevyt. Levyt voivat tasoittaa alustasta jopa 3 mm epätasaisuuksia ja ne imevät myös ääntä.

Tässä käytetään Pergon Whisperwalk-Comfort -levyjä, jotka vaimentavat melua ja teke-vät kovasta lattiasta mukavam-man kävellä. Levyt ovat kovaksi puristettua puukuitua, ns. peh-meää kovalevyä. Levyt asennetaan laminaattilattiaan nähden poikittain, jolloin vältytään siltä, että laminaattien ja levyjen sau-mat osuvat päällekkäin.

● Paksuus: 4 mm
● Askeläänien eristys: 17-19 dB
● Kaikueristys: Ei ole
● Tasoituskyky: < 3 mm
● Tiheys: 300 kg/m3
● Hinta: 3,50 €/m2

Näppärä haitarieriste

Pergon Smart Underlay on vahva vaahtomuovi-alusta, joka vaimentaa hyvin ääntä ja tasoittaa pieniä epätasaisuuksia. Sitä ei myydä rullittain, vaan haitarimaisesti taiteltuina 10 m2:n paloina. Riittää, kun haitarin avaa ja levitä sen aluslattialle. Tämän jälkeen voi asentaa laminaatit.

Eristettä ei limitetä, vaan sen reunat pusketaan kiinni toisiaan vasten. Vahvaa vaahtomuovia on helppo leikata taittoteräveitsellä sekä pituuteen että kulmien ja putkien ympärille hyvin istuvaksi.

● Paksuus: 3 mm
● Askeläänien eristys: 18-20 dB
● Kaikueristys: 6 %
● Tasoituskyky: < 2 mm
● Tiheys: 40 kg/m3
● Hinta: 2,50 € /m2

1

Eristemateriaali on nopea taittaa auki.

2

Materiaalia ei rullata esille, ja se sietää kävelyä ja ryömintää.

3

Materiaalia on helppo leikata putkien ja kulmien kohdalta.

Äänieriste, jossa on höyrynsulku

Jos asennat laminaattilattian betonipinnan pääl-le, voit käyttää edellä mainittuja materiaaleja, mutta tarvitset myös höyrynsulun. Voit asentaa äänieristeen ja höyrynsulun myös yhdellä kertaa.

Tässä käytetään Pergon nk. akustista mattoa. Se muodostuu joustavasta polymeerimatosta, johon on liimattu erityinen kosteudelta sulkeva metallikalvo.

Hyvän kosteudelta eristävän vaikutuksen lisäksi matto eristää esitellyistä materiaaleista parhaiten sekä askelääniltä että kaiulta.

● Paksuus: 4 mm
● Askeläänien eristys: 22 dB
● Kaikueristys: 32 %
● Tasoituskyky: < 1,5 mm
● Tiheys: 100 kg/m3
● Hinta noin 8 €/m2

1

Akustiset matot voi asettaa betoni-lattialle niiden sisältämän höyryn-sulun ansiosta, mutta ne sopivat myös kaikille muille aluslattioille.

2

Saumat suljetaan erikoisteipillä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Lattiat