Valitse sopiva vessanpöntön kansi

Vessanpöntön kannen vaihtaminen voi olla hankalaa, sillä kansien muoto ja koko vaihtelee ja asentamiseen tarvitaan paljon pikkuosia. Katso tästä, miten onnistut varmasti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
150 euroa

Johdanto

Millainen WC-istuin sopii juuri minun vessaani? Kaupoista löytää mitä moninaisimpia istuimia. Kannattaakin tarkistaa oman WCistuimen mitat ja muoto ennen kuin lähtee ostamaan uutta WC-istuinta.

Ohjeet

01
Istuimen vaihto 5 Vaihe

Suunnittelultaan puhdaslinjaisia tai koristeellisia istuimia löytyy kaikissa hintaluokissa. Moder-neimman istuimen voi jopa läimäyttää kiinni, sillä se on varustettu vaimenti-milla (Soft Close), jotka vievät istuimen ja kannen hitaasti ja hiljaa paikoilleen.

1

Mittaa wc-istuin. WC-altaat eivät ole samanlaisia, kuten eivät kaikki WC-istuimetkaan. Tosin saatavilla on myös ns. yleisistuimia, jotka sopivat lähes kaikkiin WC-allasmalleihin.

Löytääksesi juuri omaan WC-altaaseesi sopivan istuimen sinun pitää tietää istuimesi nimi ja malli. Tai sitten sinun on mitattava allas kuvassa esitetyllä tavalla.

Ota mitat A-B-C kauppaan mukaan, kun haluat valita uuden istuimen ja kannen. Jos niiden muoto poikkeaa perinteisestä mallista, kannattaa leikata muotti vaikkapa paperista. Myös reikien paikat pitää merkitä.

2

Paina ruostumattomat teräshelat paikoilleen istuimen holkkeihin ja asenna sen jälkeen muoviset ohjausholkit ylhäältä päin altaan kahteen reikään.

3

Kierrä kierretankoja heloihin, kunnes ne sopivat täydellisesti holkkeihin. Aseta ylimmät tiivistekumit paikoilleen helojen ja posliinialtaan väliin.

4

Paina pitkät kierretangot alas ohjausholkkien läpi. Säädä helat siten, että istuin lepää tiivistekumien päällä, mutta ei niin lähellä allasta, että istuinta ei saa nostettua ylös.

5

Aseta alin tiivistekumi kierretankoon ja työnnä se altaaseen saakka. Kiristä helaa pitävä mutteri kiinni kierretankoon.

02
Tarkista asennus ja säädä istuin 3 Vaihe

1

Väärin: Nosta istuin ja kansi WC-säiliötä vasten. Tarkista, pysyvätkö ne pystyasennossa ja ovatko ne suorassa.

2

Oikein: Kansi on aivan suorassa säiliöön nähden, kun istuin on asennettu altaaseen oikein.

3

Paina istuin alas WC-altaan päälle. Istuimen vaimentimien tulee olla juuri tarkalleen altaan reunoilla ja istuimen etuosan seurata altaan ulkoreunaa.

Vaimentimet ovat poikittain altaaseen nähden. Istuimen tulee asettua juuri altaan reunaan.

Vie aikaa:

Helppoa, jos kiinnitysruuvit irtoavat hyvin. Jos ne ovat ruostuneet, käytä papukaijapihtejä tms. Niillä saat hyvän otteen. WC-allas ei tästä rikkoudu.

Vaikeusaste:

1 tunti koko työhön.

Hinta:

20–150 €

Video

TEKNIIKAT: Asenna wc-pöntön kansi

Tee se itse -työ, joka kestää vain 10 minuuttia

Video

TEKNIIKAT: Vaihda wc-pönttö

Pönttö on helppo saada suoraan välikapuloilla

Video

VINKIT: Irrota lattiaan liimattu wc-pönttö siimalla

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta WC-istuin