Vaihda vessanpönttö ja säästä rahaa

Jos vessanpönttösi on rikki tai vanhaa, vettä tuhlaavaa mallia, sen käyttäminen tulee kalliiksi. Onneksi voit vaihtaa pöntön nopeasti uuteen, vettä säästävään malliin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
200 euroa

Johdanto

168 euroa wc-istuimesta alas

Vuotavan WC-istuimen voi toki jättää korjaamatta kunnes vaja on valmis ja olohuone maalattu, mutta lue kuitenkin ensin tämä tarina. Eräs perhe nimittäin ihmet-teli, miksi he kuluttivat niin paljon enemmän vettä kuin muutama vuosi takaperin. Itse asiassa perhe kulutti vuo-sitasolla jo lähes 130 kuutiota vettä (130 000 litraa). Kun perhe kuuli vuotavan WC-istuimen vaikutuksesta, tilanne alkoi hahmottua heille. Vanhat WC-istuimet pää-tettiin vaihtaa uuteen, koska ne ilmeisesti “vuotivat hieman”... Tätä nykyä perheen vedenkulutus on verrattain normaalilukemissa noin 35 kuution vuositasolla. Toisin sanoen perhe maksoi vuosittain lähes 100:sta ylimää-räisestä vesikuutiosta - eli noin 330 ylimääräistä euroa kun se ei ottanut vuotavia WC-istuimia heti tosissaan.

Näin paljon voit säästää

WC:n huuhtelu kattaa noin 27 % tavallisen talouden vedenkulu-tuksesta, joten kannattaa tarkistaa, voiko vedenkulutusta tältä osin mitenkään pienentää.

  • Jos vaihtaa vanhan 8-9 litraa huuhteluvettä kuluttavan WC-istuimen uuteen 2/4 litran malliin, voi säästää reilusti yli 100 € vuodessa. Tämä on lähellä uuden WC-istuimen tarjoushintaa.
  • Vähänkin vuotava WC-istuin voi aiheuttaa satojen eurojen lisä-laskun - tällä rahalla saa jo kalliimmankin uuden WC-istuimen.

Esimerkki
Kahden aikuisen ja kahden lapsen perhe osti talon alueelta, jossa vesi maksaa 3,50 € kuutiometriltä. Perheen kuukausittainen vedenkulutus kahta vanhempaa wc-istuinmallia käyttäen oli noin 12 m3. Nämä WC-istuimet vaihdettiin vesipihiin malleihin, jolloin vedenkulutus putosi 8 m3:iin kuukaudessa.

Laskutoimitus tehdään näin:

2 kpl Ifö Sign -WC-istuimia hintaan 800 € / kappale:

1600 €

säästö: 12 m - 8 m = 4 m /kk x 12 = 48 m x 3,50 €:

168 €

Jos uusien WC-istuimien käyttöiäksi lasketaan 10 vuotta, investoinnille saa joka vuosi ihan mukavan tuoton.

Mitä voit tehdä itse?

  • Tarkista vesimittarisi säännöllisesti. Mielellään ainakin kerran kuukaudessa.
  • Sulje kaikki vesihanat, astian- ja pyykinpesukoneet. Jos vesimittari edelleen “raksuttaa”, jossakin on vikaa. Ehkä WC-istuin vuotaa.
  • Korjaa vuotava WC-istuin mahdollisimman pian.

Vuotaako WC-istuin?
Voit kokeilla, onko WC-istuin tiivis laittamalla palan WC-paperia istuimen sisäreunaan kohtaan, josta vesi huuhtoutuu ulos. Jos paperi kastuu, vaikka WC:n edellisestä huuhtelusta on jo kauan aikaa, wc-istuin vuotaa varmasti.

Tiesitkö, että ...
... Tiesitkö, että yhden ihmisen keskimääräinen vuosittainen kylmän veden kulutus on noin 55-75 m3 eli noin 55 000-75 000 litraa?

Tiesitkö, että ...
... Jos vedenkulutuksesi on ollut epätavallisen suurta, olisi hyvä, jos se paljastuisi selkeästi vesilaskusta. Selviääkö siitä vedenhukka, ja näkyykö siitä, onko hukkavesi valunut viemäriin?

TOIMITUS SUOSITTELEE: 3 syytä valita seinä-wc

Ohjeet

01
Vanhan poisto 7 Vaihe

Jotta WC-istuimen voi poistaa, pitää vedentulo ensin sulkea sulkuventtiilistä tai muusta tähän vesikalusteeseen liite-tystä hanasta. Jos vettä ei voi sulkea, tarvitset lvi-asentajan apua.

Monet vanhemmat WC-istuimet on yhdistetty valurautaviemäriin. Usein istuimet ovat niin tiukasti kiinni, että työt saa aloittaa naputtelemalla vasaralla istuimen liitinputkenpään rikki.

Ennen kuin uuden istuimen voi asentaa, valurautaputken suu puhdistetaan ja vanhat ruuvinreät tasotetaan. Uudet WC-istuimet vievät vähemmän tilaa kuin vanhat, joten kaikki lattiassa olevat jäljet eivät välttämättä jää piiloon.

1

Poista ruuvit ja nosta istuin irti. Varmista, että vedentulo on suljettu - joko sulkuventtiilistä tai muusta vesikalusteeseen liitetystä sulkuhanasta.

2

Poista loput posliinin jäänteet, tiivisterive ja muut putken tiivistysmateriaalit. Käytä vasaraaa ja ruuvitalttaa tai tarvittaessa vanhaa talttaa.

3

Hio loput jäänteet pois porakonee-seen kytketyllä pyörivällä teräsharjalla, jotta liitoskohdasta saadaan tiivis.

Tärkeää! Käytä hengityssuojaa työn aikana, sillä viemäri on täynnä bakteereita.

4

Hio ruuvien reiät tasaisiksi. Asenna kulmahiomakoneeseen hioma- tai timanttilaikka. Hio reikä “puhtaaseen pintaan” asti.

Koeasenna uusi istuin ja tee lattiaan viivat, niin näet alan, jonka istuin peittää.

5

Täytä ruuvinreiät kemiallisella metallimassalla. Tähän voi käyttää myös sementtilaastia (sementti/hiekka 1:3), mutta tällöin työ vaatii kuivumisaikaa.

6

Hio metallimassa tasaiseksi, se kovettuu vartissa. Hio pinta muun lattian kanssa samaan tasoon. Hio myös muut mahdolliset jäänteet lattiasta parin senttimetrin etäisyydeltä merkkiviivasta.

7

Sivele putken sisäpintaan silikonirasvaa, ja paina uusi muovi-liitoskappale putkeen. Käsittele liitos ruosteenestomaalilla (esim. Hammerite).

02
Uuden asennus 5 Vaihe

Uuden WC-istuimen paikka määräytyy lattian viemäriputken sijainnin mukaan. Näyttää kuitenkin parhaimmalta, mikäli istuin on asetettu suoraan, joten piirrä ensin paperille malli, jotta voit asentaa istuimen tarkasti oikealle paikalle.

Istuimen kiinnitysruuveille pitää po-rata reiät lattiaan. Jos kohteessa on lattia-lämmitys, käytä rakenneilmaisinta, jolla voit paikallistaa putket ja sähkökaapelit, tai asenna istuin vahvalla saumaus- / liimausmassalla (esim. Sikaflex 11 FC).

Jotta liitoksesta tulee tiivis ja tasainen, sen ympärille asennetaan tiivistenauha. Lopuksi kiinnitetään istuimen kansi ja avataan vedentulo.

1

Kiinnitä viemäriputken eteen tei-pillä paperi. Piirrä keskilinja putkesta ulospäin istuimen sijainnin merkitsemiseksi. Ota mitat sivuseinistä kahteen pistee-seen, jotta istuin tulee varmasti suoraan.

2

Asenna istuin väliaikaisesti. Sivele silikonirasvaa isuimen liitosput-keen ja paina se viemäriputkeen. Oikaise istuin keskilinjan mukaan. Merkitse 4 ruu-vinreikää paperiin lyijykynällä reikien läpi.

3

Poraa 10 mm:n reiät paperin merkki-pisteisiin. Reiät saavat olla hieman vinot, jotta ne vastaavat istuimen reikien kallistuskulmaa. Poista paperi, pursota reikiin hieman silikonimassaa ja iske tulpat paikoilleen.

4

Asenna U:n muotoinen tiiviste-nauha alareunan ympärille. Kiin-nitä se myöhemmin poistettavilla teipin-paloilla, kun asennat istuinta lattiaan. Lista takaa tiiviin ja tukevan liitoksen lattiaan.

5

Kun istuin on paikallaan, kiinnitä neljä ruuvia ja piilota ne peitelevyillä. Nyt vesihana voidaan aukaista.

Materiaalit

• WC-istuin (Ifö Sign)
• WC-istuimen kansi
• Tiivistenauhaa
• Tarv. kemiallista metallimassaa
• Ruosteenestomaalia
• Silikonirasvaa, silikonimassaa
• Teippiä

Vie aikaa

Tämän istuimen vaihto kesti noin pari tuntia.

Hinta

WC-istuimien hinnat alkavat noin 200 eurosta.

Vaikeusaste

Jos voit katkaista vedentulon WC-istuimeen, voit helposti vaihtaa istuimen uuteen.

Video

Vaihda wc-pönttö

Pönttö on helppo saada suoraan välikapuloilla.

Irrota lattiaan liimattu wc-pönttö siimalla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …