Alle 2 neliön vierasvessa

Vierasvessa on yksi talon tärkeimmistä huoneista, eikä sen rakentamiseen tarvitse paljon tilaa. Seinään asennettava WC-istuin, sisäänrakennettu vesisäiliö ja seinään kiinnitetyn tason päälle tuleva käsienpesuallas säästävät tilaa ja tekevät huoneesta helposti siivottavan. Rakenna oma vessa viikossa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
1 500 euroa.

Johdanto

Olemme kaikki nähneet suuria ja ylellisiä kylpyhuoneita (ja ehkä myös haaveilleet sellaisesta), jotka muistuttavat ennemminkin fiinimmän hotellin kylpyläosastoa kuin tavallista kotikylpyhuonetta. Myös pienemmillä ratkaisuilla voi kuitenkin saavuttaa saman lopputuloksen.

Näissä ohjeissa näytämme, miten sisustamme vain kahden neliömetrin kokoisen vieras-WC:n.

Asennamme piilotetun vesisäiliön ja seinään kiinnitettävän WC-istuimen, mikä tekee huoneesta helposti siivottavan.

Ohjeet

01
Suojaus vesivahingoilta 3 Vaihe

Tässä vierasvessassa ei ole suihkua, lattiakaivoa eikä vesieristystä. Sisäänrakennettu vesisäiliö on kuitenkin tiivistettävä vesivahinkojen välttämiseksi. Tämä voidaan ratkaista joko asettamalla vesisäiliö vesitiiviiseen kasettiin tai tekemällä kalusteen ympärille vesitiivis kotelointi ja lattian rajaan rako varoittamaan vuodoista. Seinään kalustekotelon päälle kannattaa asentaa myös tarkastus- ja huoltoluukku. Näin pääset helposti käsiksi takana oleviin teknisiin asennuksiin.

1

Tarkastus- ja huoltoluukun kautta pääset käsiksi sisäänrakennetun vesisäiliön sisäosan teknisiin asennuksiin.

2

Rako lattian rajassa vesisäiliön kalustekotelossa varoittaa mahdollisista vuodoista johdattamalla veden raon kautta lattialle.

3

Vuotolaatikolla varustettu kalusteisiin sijoitettava vesisäiliö estää vettä valumasta kalustekoteloon. Tyhjennysletku johtaa vuotoveden ulos ja varoittaa vuodosta.

02
Pesuallastason rungon rakentaminen 5 Vaihe

Pienessä vessassa ei ole tilaa kaapeille eikä isolle pesualtaalle. Sen sijaan rakennamme seinästä seinään ulottuvan pesutason samanlaisista teräsprofiileista, joita käytetään kevyiden seinien rakentamiseen. Profiilit päällystetään kuituvahvistetuilla sementtipohjaisilla, niin kutsutuilla Aquapanel-levyillä. Ne ovat täysin vedenkestäviä eivätkä murene tai turpoa.

Aloita mittaamalla ja piirtämällä seiniin teräsprofiilien paikat. Useimmat seinät ovat hieman vinoja, joten mittaa seinästä seinään - sekä edestä että takaa.

1

Leikkaa alaprofiilit (U-profiilit) kulmahiomakoneella mittojen mukaan. Tee niistä pari milliä liian lyhyitä ja poista sitten purseet (karheat ja epätasaiset reunat).

2

Liimaa tiivistysnauha profiileihin, jotka tulevat lattiaa ja seiniä vasten. Nauha estää tärinän ja ääniaaltojen siirtymisen metallirakenteesta muualle taloon ja päinvastoin.

3

Kiinnitä lattiaan kaksi U-profiilia. Toinen seinän viereen ja toinen tason etureunaan. Profiilit kiinnitetään ruuveilla tai naulatulpilla, kuten tässä. Esiporaus tehdään profiilin läpi lattiaan.

4

Jatka pystysuorilla C-profiileilla. Ne leikataan mittaansa, upotetaan lattian U-profiileihin ja kiinnitetään seinälevyihin seinämateriaalille sopivilla ruuveilla ja tulpilla.

5

Asenna U-profiilit seiniin ja varmista, että ne ovat vaakasuorassa, ennen kuin painat syrjällään olevat C-profiilit uraan. Ruuvaa eri profiilit yhteen tai yhdistä ne teräsprofiileille tarkoitetuilla kiinnityspihdeillä.

03
Tason verhoilu levyillä 7 Vaihe

Pesutason laatoilla on oltava tukeva alusta, joka ei saa pettää. Siksi käytämme kuituvahvisteisia sementtipohjaisia levyjä, jotka voidaan leikata mattoveitsellä (suorat leikkaukset) ja karbidikärkisellä pistosahalla (pyöreät leikkaukset).

Käyttämämme levyt painavat 11-12 kg, ja ne asennetaan teräsprofiileihin erikoisruuveilla, jotka lävistävät levyn ja teräsprofiilin ilman esiporausta.

Valitse profiilit, levyt ja ruuvit samalta toimittajalta, jotta voit olla varma, että ne sopivat hyvin yhteen.

1

Itse pöytätaso mitataan ja leikataan. Suorat leikkaukset voi tehdä mattoveitsellä, jolloin levyn voi murtaa jälkeenpäin tavallisen kipsilevyn tapaan.

2

Kiinnitä pöytätaso erikoisruuveilla. On olemassa ruuveja, jotka voivat porautua sementtilevyjen ja teräsprofiilien läpi. Niiden ansiosta sinun ei tarvitse esiporata, mikä säästää aikaa ja rahaa - sekä poranteriä.

3

Vesi- ja viemäriputkien aukko sahataan pistosahalla. Merkitse, poraa reikä ja sahaa se pistosahalla. Käytä kovien levyjen leikkaamiseen tarkoitettua sahanterää, kuten Bosch Fiber Plaster -terää.

4

Asenna yksi levy alapuolelle. Se auttaa vakauttamaan tasoa. Tee samalla tavalla kuin yläpuolen levyn kanssa, mutta muista sahata ensin aukko vettä ja viemäriä varten.

5

Levitä saumaliimaa levyn etureunaan. Tätä levyille tarkoitettua liimaa on levitettävä kaikkien levyliitosten väliin saumojen tiivistämiseksi.

6

Etureuna asennetaan. Etureunaan liimataan ja ruuvataan levykaistale ja ylimääräinen liima raaputetaan pois lastalla. Sitten pitää vain asentaa levy, joka muodostaa takaseinän allastason alle.

7

Takaseinä asennetaan, kun vesi- ja viemäriaukot on porattu. Käytä sementtilevyille tarkoitettua hammastettua reikäsahaa. Levy ruuvataan teräsprofiileihin samalla tavalla kuin muutkin levyt.

04
Piilotetun vesisäiliön asennus 7 Vaihe

Seinään asennettavan WC-istuimen vesisäiliö on kehyksessä, joka asennetaan koteloon. Kotelon ulkopuolelle tulee teräsprofiilien rungon päälle samanlaisia levyjä kuin allastasoon.

Jos huoneeseen tehdään märkätilan eristys, on tärkeää muistaa, että eristyksen on jatkuttava vesisäiliön peittävän seinän takana, jotta asennus on suojauksen sisäpuolella. Katso tämän artikkelin aiemmilta sivuilta, miten voit rajoittaa kuivan tilan vesisäiliöiden vesivahinkoja.

1

Kehys nostetaan paikalleen. Kalusteyksikkö tulee valmiiksi asennettuna, joten vesisäiliö on jo paikallaan. Tässä selvitetään kehyksen oikeaa korkeutta, sijaintia ja kiinnitystä ennen teknisten asennusten tekemistä.

2

Korkeutta säädetään. Jalat säädetään korkeussuunnassa ja kiristetään. Myös WC­istuimen istuma korkeus on nyt säädettävissä. Valitse ensin haluamasi korkeus. Asennuskorkeus on yleensä noin 42 sentin päässä valmiista lattiasta.

3

Kehys säädetään vaaka­ ja pystysuoraan kaikkiin suuntiin. Se on tärkeää, jottei WC­istuin ala vuotaa.

4

Kiinnityskohdat merkitään seinään. Yk sikön mukana tulee yleensä omat pultit, joita voi käyttää kehyksen kiinnittämiseksi seinään ja lattiaan. On tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita.

5

Etureuna valmistetaan ja asennetaan kokeeksi paikoilleen. Koteloon käytetään samoja teräsprofiileita kuin pesuallastasoon. Tässä tehdään kotelo, jonka yläosa voidaan nostaa pois mahdollisten korjausten yhteydessä.

6

Ruuvaa etureuna kiinni sen jälkeen, kun kotelon sisäpuolen asennukset eli vesiputket ja vuotosuojat ovat paikoillaan. Kaikki levyyn tarvittavat reiät piirretään ja porataan tai sahataan takapuolelta.

7

Kaikki levyt käsitellään pohjusteella. Sauma liima kovettuu 12 tunnissa, minkä jälkeen ylimääräinen liima voidaan hioa pois. Tämän jälkeen kaikki levyt pohjustetaan, jotta ne ovat valmiita laatoitettavaksi tai tasoitettavaksi ja maalattavaksi. Pohjusta pitkänukkaisella telalla.

05
Suurten laattojen asennus lattialle 5 Vaihe

Ennen laattojen asentamista lattialle kannattaa testata, miltä laatoitus näyttää. Ei esimerkiksi näytä hyvältä, jos toisella puolella on kokonaisia laattoja ja toisella taas kapeita kaistaleita.

Jos laattoja asennetaan myös limittäin (ja limittäisillä saumoilla), kuten tässä, työ edellyttää hieman enemmän suunnittelua. Varaa suunnitteluun aikaa, koska hyvä lopputulos riippuu siitä.

1

Levitä laattaliimaa hammaslastalla. Tässä on tärkeää käyttää hammaskokoa, joka soveltuu laattoihin käytettävän liiman paksuudelle. Kysy tarvittaessa neuvoa laattojen ostopaikasta.

2

Käytä saumoihin laattaristejä. Laattaristejä on saatavana eri paksuisia, joten voit itse määrittää sauman leveyden. Aseta ristit pystyasennossa, jotta ne on helppo poistaa liiman kovettumisen jälkeen.

3

Leikkaa laatat laattaleikkurilla. Hyvän sahausjäljen takaavan laattaleikkurin voi vuokrata laitevuokraamosta. Voit myös ostaa halvan mallin ja myydä sen, kun kaikki laatat on asennettu. Se tulee joskus halvemmaksi.

4

Viimeistele monitoimityökalulla. Kulmien sisäpuolet on syytä viimeistellä erityisellä laattaterällä varustetulla monitoimityökalulla. Reiät putkia varten voi porata helpoiten kulmahiomakoneen timanttiporalla.

5

Kiinnitä huomiota kulmien sopivuuteen. Etäisyyden seinään on oltava tasainen joka puolelta. Mahdolliset vinoudet näkyvät vasta saumauksen jälkeen, jolloin laatan paikan korjaaminen ei ole enää mahdollista.

06
Allastason laattojen asentaminen 7 Vaihe

Pesualtaan taso koostuu yhdestä suuresta laatasta, ja altaan takana olevassa seinässä on samanlainen laatta. Etureunaan asennetaan kaksi riviä mosaiikkilaattoja, mutta voit käyttää myös tason tai lattian laattoja.

Suojaa tason reunat ruuvaamalla ensin ruostumattomasta teräksestä valmistetut kulmalistat paikoilleen. Ne on suunniteltu erityisesti laattoja varten, ja ne työntyvät hieman ulospäin, jotta laatat saa siististi ja kätevästi niitä vasten.

1

Ruuvaa kulmalistat kiinni. Listat ruuvataan tason molempiin reunoihin ja seinien ulkokulmiin ennen laattojen asennusta. Älä kiristä listoja liikaa, jotta ne eivät väänny.

2

Sovita ylälaatta ja aseta se löysästi paikalleen. Varmista, että laatta on yhtä kaukana seinästä joka puolelta ja että se on täysin vaakasuorassa.

3

Piirrä laattaan reikä viemäri- ja vesiputkia varten. Sen saa tehtyä tarkimmin alapuolelta levyjen aukkojen läpi.

4

Leikkaa reikä laattaan kulmahiomakoneella. Reiän leikkaaminen puisen alustan päällä voi olla hyvä ajatus, jotta reiän keskusta ei yhtäkkiä putoa ja saa laattaa esimerkiksi halkeamaan.

5

Levitä laattaliimaa allastason päälle ja aseta laatta paikalleen. Paina se tiukasti kiinni ja käytä tarvittaessa kumivasaraa hienosäätöön. Tarkista vatupassilla, että laatta on vaakasuorassa molempiin suuntiin.

6

Asenna takalevy. Laatta leikataan ja takaseinään levitetään laattaliimaa ennen laatan nostamista ja kallistamista paikalleen. Paina laatta tiukasti kiinni ja tue laattaa tarvittaessa jollakin, joka pitää sitä paikallaan liiman kovettuessa.

7

Laatoita tason etuosa. Levitä laattaliimaa etureunaan ja paina laatat kiinni liimaan (tässä käytetään verkotettuja mosaiikkilaattoja). Laattoja kannattaa painaa hiertimellä, jotta saat ne samalle tasolle.

07
Seinien laatoitus ja tasoitus 8 Vaihe

Laatoitus lattiasta kattoon ei ole hyvä idea pienessä huoneessa, koska silloin huone näyttää vieläkin pienemmältä. Sen sijaan asennamme laattoja ja viimeistelemme ne mosaiikkilaatoilla ja päätylistalla, jotta ne ovat samassa tasossa pesualtaan takana olevan roiskelevyn kanssa.

Laattojen yläpuolinen seinä rapataan sileäksi ja maalataan märkätilamaalilla, joka kestää pesun saippualla ja vedellä.

1

Aloita päätylistasta, joka on laattojen ja tasoitettavaksi tarkoitetun seinän välinen yhtymäkohta. Merkitse listan sijainti ja kiinnitä se paikalleen laattaliimalla. Hankaa ylimääräinen liima pois seinästä.

2

Asenna seinälaatat alhaalta ylös. Tässäkin kohdassa kannattaa testata laattojen latomista (lattialle) niin, ettei sivuihin jää kapeita kaistaleita. Kokeile laattoja eri paikkoihin ja piirrä niihin sitten leikkauskohdat.

3

Mosaiikkilaatat kiinnitetään lopuksi. Varmista, että mosaiikkimattojen väliset saumat eivät ole muita saumoja leveämpiä tai kapeampia. Näin saat kauneimman lopputuloksen.

4

Paina mosaiikkilaatat kiinni hiertimellä ja poista ylimääräinen liima. Käytä puutikkua tai tulitikkua kapeisiin saumoihin ja varmista, että saat kaiken pois. Laattaristit poistetaan seuraavana päivänä liiman kuivuttua.

5

Saumauksen voi aloittaa seuraavana päivänä. Laattaliiman on annettava kovettua ennen saumausta, sillä muuten laatat voivat vääntyä. Vedä saumauslastaa viistosti saumojen päältä.

6

Laattojen yläpuoliset seinät tasoitetaan. Tässä käytetään seinälevysarjaan kuuluvaa tasoitetta. Näin varmistamme, että tasoite tarttuu levyjen pintaan. Tasoituslaasti levitetään hammaslastalla.

7

Tässä tasoite vahvistetaan lasikuituverkolla. Näin vältetään laastin halkeaminen myöhemmin. Verkko painetaan tasoitteeseen ja tasoitetaan tavallisella hampaattomalla teräslastalla.

8

Viimeinen silaus. Seuraavana päivänä levitetään toinen kerros tasoitetta, joka hiotaan kuivana. Seinä on pohjustettava ennen maalaamista. Näin seinä ei ime niin paljon maalia, ja maali tarttuu paremmin.

08
Altaan asennus 5 Vaihe

Jos olet joskus vaihtanut vesihanan tai pesualtaan pohjaventtiilin, tiedät, miten vaikeaa siihen on päästä käsiksi. Siksi kannattaa asentaa kaikki osat ennen altaan asettamista paikalleen.

Pohjaventtiili ja hana on helppo kiinnittää ruuveilla. Kun allas on paikoillaan, sinun tarvitsee vain liittää vesi ja vesilukko viemäriin.

Tässä käyttämäämme pientä allasta ei saa ruuvata tasoon tai seinään. Se on tarkoitettu asetettavaksi tason päälle ja kiinnitettäväksi silikoniliimalla.

1

Pohjaventtiili ja viemäriliitäntä ruuvataan kiinni ennen pesualtaan asentamista. Se on paljon helpompi tehdä nyt kuin myöhemmin alapuolelta käsin.

2

Asenna myös hana. Kaikki, jotka ovat vaihtaneet hanan paikoilleen asennettuun pesualtaaseen, tietävät, kuinka hankalaa se on.

3

Pesuallas liimataan paikalleen saniteettisilikonilla. Tämä pesuallas on tarkoitettu asetettavaksi tasolle, ja sen pohjalle levitetään vain paksu kerros saniteettisilikonia ennen kuin se käännetään ja asetetaan paikalleen.

4

Pesuallas nostetaan paikalleen ja painetaan kiinni silikoniin. Merkitse ensin tason ja altaan keskikohta, jotta altaan voi laskea suoraan alas oikeaan kohtaan.

5

Vesi- ja viemäriputket liitetään. Tämä tehdään tason alla, mutta koska kaikki on jo valmisteltu, työ ei ole kovinkaan suuri. Liitä ensin vesi ja lopuksi vesilukko ja viemäriputki.

09
Seinä-wc:n asennus 8 Vaihe

Kun kaikki laatat ovat paikoillaan ja ne on saumattu ja kun myös allas on paikoillaan ja liitetty, jäljellä on enää WC-istuimen kiinnittäminen paikalleen.

Jos asennat esimerkkimme tapaan huuhtelukauluksettoman istuimen, säädä huuhtelua huolellisesti. Jos huuhtelu on liian voimakas, lattialle voi päätyä suuria vesimääriä.

1

Irrota huuhtelumekanismia suojaava kääre mattoveitsellä. Leikkaa se laattojen tasalle. Noudata sen jälkeen pakkauksen ohjeita.

2

Kiinnitä painonappien kehys reunojen ruuveilla.

3

Yhdistä painonapit. Järjestelmä toimii pneumaattisesti eli ilmanpaineella, joten on tärkeää, että pieni ilmaletku on kiinnitetty oikein ja tukevasti. Muussa tapauksessa WC-istuin ei huuhtele. Liitä letku ensin vesisäiliöön ja sen jälkeen painonappien takapuolelle.

4

Asenna kromattu paneeli paikoilleen. Painikkeet ja niitä ympäröivä kehys napsautetaan paikalleen. Älä käytä työkaluja, sillä ne voivat naarmuttaa paneelia tai rikkoa sen.

5

Sovita kaikki putket pituussuunnassa. Huomaa seinään kiinnitetty suoja. Se estää WC-istuinta painamasta suoraan laattoihin. Suoja leikataan lopuksi, kun WC on paikallaan.

6

Ruuvaa WC-istuin kiinni. Kun putket on saatu sopivan pituisiksi pituussuunnassa ja WC-istuin on vaakasuorassa, se kiristetään paikoilleen. Muista, että istuin on posliinia, joten älä kiristä liikaa.

7

WC-istuimen ympärillä oleva sauma on joustavaa saniteettisilikonia. Se tiivistää ja varmistaa, ettei seinän ja WC-istuimen väliin keräänny likaa ja bakteereja.

8

Asenna WC-istuinkansi. On hyvä valita pehmeästi sulkeutuva istuinkansi, joka voidaan myös irrottaa pesun ajaksi. Se ei maksa paljon enempää kuin tavallinen istuinkansi.

10
Näin saumaat silikonimassalla 5 Vaihe

Saniteettisilikonimassa on joustavaa ja vesitiivistä, mutta sen levittäminen ei ole aivan helppoa. Aine tarttuu kaikkeen, joten pidä vanhoja liinoja käden ulottuvilla, jotta silikonia ei tartu joka paikkaan. Kovettumatonta massaa on vaikea poistaa. Jos silikonia on joutunut väärään kohtaan, odota, kunnes se on kuivunut. Silloin voit raaputtaa sen pois mattoveitsellä.

1

Tarvikkeet: Tasoitusneste, saumatasoittimia/saumaustikkuja, sauman levyistä saumateippiä ja rulla maalarinteippiä (ei näy kuvassa). Jos valitset puisen saumaustikun, sitä on pidettävä saippuavedessä vuorokausi ennen käyttöä.

2

Sauman oikea rakenne. Joustava sauma tulee kiinnittää vain kahdelta sivulta, muuten se irtoaa laatoista. Tämä onnistuu kiinnittämällä saumanauhaa sauman taakse.

3

Aseta saumanauhaa pohjalle, kun olet suojannut sauman maalarinteipillä. Paina teippi tiukasti kiinni reunaan saumaa vasten.

4

Täytä sauma saumapistoolilla. Etene verkkaisesti ja paina samalla alaspäin, jotta sauma täyttyy. Suihkuta sitten saumaan tasoitusnestettä.

5

Poista ylimääräinen sauma. Monet vannovat puisen saumaustikun nimeen, mutta useimmat tee-se-itse-harrastajat saavat parhaan tuloksen silikonista valmistetulla saumatasoittimella.

Materiaalit

 • Kalusteisiin sijoitettava vesisäiliö (tässä Grohe Rapid SL, korkeus 113 cm)
 • Seinään asennettava WC-istuin
 • Pehmeästi sulkeutuva WC-istuinkansi
 • Käsienpesuallas
 • Yksikahvainen hana
 • Väliseinän teräsprofiilit (tässä U- ja C-profiilit Knaufilta)
 • Tiivistenauhaa teräsprofiileihin (tässä Knaufilta)
 • Naulatulppia, 6 x 35 mm
 • 12,5 mm kuituvahvisteisia sementtilevyjä (tässä Aquapanel Indoor, 90 x 125 cm)
 • Ruuveja sementtilevyjen kiinnittämiseen
 • Saumaliimaa sementtilevyihin
 • Sementtilevyjen pohjustetta
 • Laattaliimaa
 • Laattaristejä
 • Saumausmassaa
 • Laattojen kulmalistoja, ruostumattomia
 • 60 x 120 cm ja 30 x 60 cm laattoja sekä 30 x 30 cm mosaiikkilaattamattoja
 • Seinän raudoitusverkkoa
 • Seinätasoitetta
 • Seinämaalia
 • Saumateippiä
 • Märkätilasilikonia

Erikoistyökalut

 • Iskuporakone
 • Käsisirkkeli ja timanttilaikka
 • Laattaleikkuri
 • Monitoimityökalu ja laattaterä
 • Teräsprofiileille tarkoitetut kiinnityspihdit

Vie aikaa

1 viikko (mukaan lukien kuivausajat).

Hinta

Hinnaksi tuli noin 1 500 euroa.

Vaikeusaste

Tämä projekti on hieman haastava, mutta jos olet asentanut aiemmin laattoja, se on täysin toteutettavissa.

Video

Vesieristeen levittäminen

Valitse järjestelmä, jonka osat toimivat yhteen

Vesieristeen levittäminen putkien ympärille

Erikoiskauluksilla vesieristeestä tulee tiivis

Esteiden ympärille

Opettele tekniikat rei'ille, loville ja "puolikkaille" rei'ille

Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

Silikonisaumat

Pohjalla oleva teippi varmistaa, että sauma pääsee liikkumaan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …