Uudista kylppäri superedullisesti

Kylpyhuoneen uudistaminen ei välttämättä vaadi suurta lainaa. Jo muutamalla sadalla eurolla voi uudistaa vanhan kylpyhuoneen hienoksi tilaksi. Katso, miten pitkälle pärjää noin 400:lla, 800:lla ja 1 200 eurolla.

Johdanto

Kylpyhuoneremontti maksaa paljon. Jos palkkaa ammattilaiset ehostamaan 40 vuotta vanhan kylpyhuoneen nykyajan ilmeeseen, remontin hinnaksi voi hyvin tulla kymppitonni ja enemmänkin. Ei kuitenkaan kannata tyystin unohtaa kylpyhuoneremonttia ja keskittyä vain talon muiden huoneiden remontointiin yksi kerrallaan. Harvoin kylpyhuoneen remonttia nimittäin tarvitsee aloittaa aivan alusta. Jos katsot kylpyhuonettasi luovasti, näet, että tummat seinälaatat voisivat näyttää upeilta, jos katon maalaa valkoiseksi, ja kaappeja ja kalusteita voi hieman uusia. Näin me teimme – onnistuneesti. Sitten lisäsimme budjettiin toiset 400 € ja asensimme uudet lattialaatat ja uuden wc-istuimen. Sijoitimme vielä 400 €, ja näin huoneesta tuli se, mikä se nyt on. Yhteensä 1 200 €:lla.

Valoa, tilaa ja tyyliä

Uusi maali valaisee hyvin, ja kun kaapeistakin tehdään valkoiset, vanhat siniset laatat pääsevät oikeuksiinsa.

Vanha kylpyhuone on hyvin tumma, ja halusimme siitä valoisam-man ja pirteämmän näköisen.

Radikaaliratkaisu olisi ollut tum-mansinisten seinälaattojen vaihto uusiin, mutta annoimme laatoille vielä yhden mahdollisuuden. Maalasimme niiden sijasta katon ja seinien yläosat valkoiseksi ja sijoitimme loput 400 eurosta uuteen altaaseen, valkoiseen kaappiin ja ruostumattomiin teräsko-reihin, jotka vaihdoimme vanhojen muovisten kylpyhuonekorien tilalle. Lisäksi asensimme valkoisen suojako-telon putkien eteen lähelle katon rajaa ja vaihdoimme suihkuverhon uuteen.

Rahat riittivät hyvin. Huone näyttää uudelta. Muutos vaati toki työtä.

Valitse hintatasosi

Pikkurahalla pärjää pitkälle. Jo 400 €:lla voi maalata seinät ja katon ja vaihtaa altaan, kaapin, peilin ja muita varusteita.

Lisäsimme sum-maan 400 € ja asensimme lattiaan uudet laatat ja vaihdoimme wc-istuimen. Lisäsimme summaan vielä 400 € ja asensimme kylpy-ammeeseen lasiseinän ja hankimme upean suihkukalusteen.

400 €

Valkoinen katto ja uudet kalusteet

Täysin uusi ilme joka tuo valoa ja ilmavuutta, syntyy jo 400 €:lla.

800 €

Vesipihi WC-istuin ja uudet lattialaatat

Seuraava vaihe merkitsee järeämpiä muutoksia: uudet lattialaatat ja vesipihi WC-istuin.

1.200 €

Lasinen suihkuseinäke ja hieno suihkukaluste

Ripaus luksusta syntyy 400 lisäeurolla: amme säästyy, mutta ehostuu lasiseinällä ja suihkulla.

Ohjeet

01
Tasoittaminen - 15 euroa 3 Vaihe

Ennen oli tavanomaista rapata seinät ja katto laastilla. Pinnoista saatiin vahvat, mutta hieman karkean tuntuiset, mikä toi huoneeseen vanhanajan tuntua.

Seinien tasoittaminen märkätilaan tarkoitetulla tasoitteella tekee pinnoista täysin sileät ja modernin näköiset.

Ennen tasoittamista vuosien varrella syntyneet reiät ja kolot täytetään laas-tilla tai kipsilaastilla.

1

Ennen maalaamista kaikki laatat peitetään suojamuovilla, joka kiinnitetään reunoistaan maalarinteipillä. Lattia suojataan pahvilla tai suojahuovalla, joka imee maalitahrat nopeasti itseensä.

2

Tasoitemassa sivellään seiniin ja kattoon tasaisesti leveällä lastalla, kun reiät on paikattu. Mitä viistommassa asennossa lastaa pitää, sitä paksumpi tasoitemassakerros seinään jää.

3

Kun tasoitemassa on kuivunut, pinta hiotaan sileäksi. Käytä hiomapalaa tai kahvallista hiomalevyä. Jos katto on korkealla, pitkän varren päähän kiinnitetty hiomapala on suureksi avuksi.

02
Tapetointi - 20 euroa 1 Vaihe

Tasoitepinnan voi maalata suoraan, mutta jos pinnat verhoilee märkätiloihin sopivalla lasikuitutapetilla, ne kestävät paremmin kolhuja ja halkeamia.

Liima telataan suoraan alustaan, ja karkea kuitutapetti kiinnitetään. Vuo-dan kulmakohdat siistitään ja saumat saumataan akryylisauma-aineella. Kah-den vuodan liitoskohdat leikataan pääl-lekkäin ja ylimääräinen kaistale poistetaan, jolloin saumasta saadaan siisti.

1

Kuitu kiinnitetään kattoon ja sei-niin siveltyyn märkätilaliimaan. Vuodat painetaan liimaan kiinni pehmeällä lastalla tai harjalla. Vuodat limitetään 5-10 cm, jotta saumoista saadaan päällekkäin leikkaamalla huomaamattomat.

03
Maalaaminen - 50 euroa 2 Vaihe

Kylpyhuoneessa ei yleensä ole ikkunoita tai ne ovat hyvin pienet. Tämän vuoksi tilassa on tärkeää olla vaaleita pintoja, jotta vähäinenkin valo heijastuisi ja saataisiin hyödynnettyä hyvin.

Me säästimme tummat laatat, joten maalasimme niiden yläosan ja katon täysin valkoiseksi. Valitse vähintään 10-kiiltoasteen maali, jotta se kuivuu hyvin ja sietää vettä.

1

Tapetti tiivistetään kuitutäytteellä, joka on edullisempaa kuin maali ja tiivis-tää kuitupinnat nopeammin ja paremmin. Aloita kulmista ja reunoista siveltimellä, sen jälkeen voit käyttää telaa.

2

Maalaamme pinnat kahteen kertaan, jotta niistä saadaan täysin puhtaat ja valkoiset. Maalaa jälleen sivel-timellä kulmat ja reunat, mutta vain sellai-nen ala kerrallaan, jonka ehdit telata niin kauan kuin siveltimen jälki on märkää.

04
Patterin maalaus - 25 euroa 2 Vaihe

Putket ja patterit voi hyvin maalata sivel-timellä, mutta nopeammin ja helpom-min työ sujuu spraymaalia käyttämällä. Myös työnjälki on hienoa.

Ruiskumaalaus vaatii kuitenkin pintojen huolellista suojaamista.

Spraymaalissa on liuotusaineita, joten suojaa keuhkojasi käyttämällä hengitys-suojainta ja varmistamalla tilan hyvä tuuletus maalaamisen aikana.

1

Patterin ja putkien taustat peitetään paperilla. Muoviin verrattuna paperi on jäykempää, joten se ei väpätä. Roiskuva maali tarttuu siihen paremmin eikä näin valu lattialle. Pinnat hiotaan ensin tasaisiksi ja mattamaisiksi.

2

Ruiskuta patteriin ensin pohjuste-maali. Kun pohjuste on kuivunut, ruiskutetaan pintamaali pitkin, rauhallisin liikkein. Maalaa ohuita kerroksia ja anna niiden kuivua välillä. Näin estät maalia valumasta. Aloita reunoista ja kulmista.

05
Uusi kaluste ja peili - 80 euroa 4 Vaihe

Peili ja kaikki pienet kalusteet vaikutta-vat vanhoilta. Vanha pyöreä peili, jossa on muoviset kiinnityshelat, korvataan yksinkertaisemmalla ja isommalla pei-lillä, joka saa huoneen tuntumaan suu-remmalta. Myös ruostumattomasta teräksestä valmistetut wc-paperi- ja pyyheteline piristävät huoneen ilmettä.

1

Uusi pyyheteline ruuvataan seinään. Hyödynnä vanhoja reikiä, jos mahdollista. Uudet reiät porataan leikkaavalla kiviseinä-poralla, joka pystyy leikkaamaan laattaa ilman iskutoimintoa. Teippi estää terää liukumasta.

2

Vanhat reiät täytetään, mikäli niitä ei voida hyödyntää. Paras täyte on kova korjausmassa kuten kemiallinen metalli tai lasikuitutasoite.

VINKKI: Gelcoat-massa (polyesterihartsia) sopii valkoisille laatoille.

3

Uusi peili ripustetaan sen taakse asennetusta helasta seinän koukkuun. Hela kiinnitetään puhtaalle ja kuivalle pinnalle.

VINKKI: Asenna hela niin, että ripustus sopii laattojen väliseen saumaan.

4

Peili ripustetaan koukkuun. Helaa voi säätää hieman sivulle, jotta peilin ripustus saadaan keskelle allasta.

VINKKI: Peilin alareunaa voi vetää hieman irti seinästä parilla huopapalalla, jotta peili saadaan riippumaan pystysuorassa.

06
Uusi allas ja kaappi - 130 euroa 2 Vaihe

Vapaasti seisova allas, jota kannattelee kaksi vahvaa kulmarautaa, henkii historiaa. Uusi allas alakaappeineen maksoi noin 80 € ja sekoittimen löysimme 50 €:lla. Näiden avulla kylpy-huoneen ilme muuttui täysin. Alakaappi kätkee kätevästi viemäröinnin ja tarjoaa samalla hieman lisää säilytystilaa.

1

Kaappi kiinnitetään seinään sen mukana saatavalla helalla. 85-90 cm lattiasta on hyvä allaskorkeus aikuisille. Kaa-pin reunaan laitetaan vana saniteettisiliko-nia ennen kuin allas asetetaan paikalleen.

2

Sekoitin, letkut ja viemäriputki asennetaan. Sekoittimen mukana tu-lee usein joustava putki, jonka voi kiinnittää vanhaan putkeen ilman erikoisvälineitä.

VINKKI: Tarkista etukäteen, sopivatko vesi-lukko ja viemäriputki uuteen altaaseen.

07
Uusi kaappi - 60 euroa 3 Vaihe

Kylpyhuoneessa säilytetään monenlaisia tavaroita. Käsipyyhkeitä, wc-paperia, hygieniatarvikkeita yms. Vaikka altaan alla olisi kaappi, tarvitaan saippualle, hammastahnalle, rasvoille yms. enem-män tilaa kuin vanha pölyä keräävä avohylly pystyi tarjoamaan.

Tilanne on nopeasti ratkaistu tyy-likkäällä, yläripusteisella ovella varus-tetulla kaapilla, joka on allaskaapin tavoin puhtaan valkoinen.

1

Kaapin helat ruuvataan kiinni seinään. Laita reikään uusi tulppa, jotta ruuvi tarttuu hyvin kiinni, olipa reikä vanha tai juuri porattu.

TÄRKEÄÄ! Valitse märkätilaan soveltuva kaappi, joka kestää kosteassa ympäristössä.

2

Saranan osat ruuvataan kiinni. Ovi ripustetaan paikalleen ja sääde-tään niin, että se roikkuu suorassa ja sulkeutuu tiiviisti. Valitse vedin, joka sopii allaskaapin vetimeen. Se luo kylpy-huoneeseen yhtenäistä ilmettä.

3

400 €

Jälkeen

Tuloksena on kuin uusi huone, kun käytimme yksinkertaisia ja edullisia tarvikkeita ja paljon työaikaa. Mutta enemmän-kin voi tehdä. Käännä sivua...

08
Uudet lattialaatat - 180 euroa 5 Vaihe

Uusi lattia ja wc-istuin

Nyt kylpyhuoneessamme alkaa tapahtua. Asennamme näyttävän lattian ja kauniin, vesipihin WC-istuimen.

Vanha WC-istuin ja lohkeillut lattia pistivät silmään, kun olimme saaneet tilasta valoisamman ja nykyaikai-semman valkoisen katon, kaappien ja tarvikkeiden avulla.

Nyt remontin hinta kuitenkin nou-see. Valkoisten laattojen asentaminen vanhojen mosaiikkilaattojen päälle ja vesipihin WC-istuimen asennus mak-savat noin 400 euroa, joten kokonais-budjetti kasvaa 800 euroon.

Olemme kuitenkin vielä kaukana täyden kylpyhuoneremontin kustan-nuksista. Lopputulos on nyt jo häikäi-sevä: uusi lattia tuo huoneeseen rau-haa ja valoa, ja uusi WC-istuin on paitsi kauniimpi, myös selvästi vesipihimpi.

Onneksi vanhat mosaiikkipalat olivat tiukasti lattiassa kiinni. Nyt voimme asentaa uudet, mieltymystemme mukai-set laatat vanhojen päälle. Työ vaatii huolellista puhdistamista ja mielellään myös hieman hiomista, mutta se ei ole vaikeaa. Jos laatat olisivat olleet irti, ne olisi pitänyt poistaa ja uusia vesieriste.

1

Vanhat laatat puhdistetaan huolella kalkista ja saippuajäänteistä. Jos laatat on lasitettu, niiden pinta kannattaa hioa matta-maiseksi, esimerkiksi epäkeskohioma-koneella ja karkealla hiomapaperilla.

2

Varaa aikaa mittaamiseen, kokei-lemiseen ja merkitsemiseen, niin varmistat, että molemmille seinustoille osuu yhtä suuret laatat. Lattiaan sivellään ohut laastikerros. Se saa kuivua vuoro-kauden kiinnittymisen varmistamiseksi.

3

Ensimmäiset laatat asennetaan keskelle lattiaa merkintöjen mukaan ja työtä jatketaan sivuille. Laasti levitetään hammaslastalla. Laattoja sovitetaan, kunnes saumat ovat yhtä leveät. Paina laatat kiinni.

4

Seinustalla, putkien ympärillä ja ovikarmin kohdalla laatat leikataan laattaleikkurilla tai kulmahiomakoneella.

VINKKI: Levitä laasti lattiaan tai laatan taakse vasta kun olet kokeillut, sopiiko leikattu laatta sille tarkoitetulle paikalle.

5

Saumat täytetään, kun laasti on ko-vettunut vuorokauden. Tunnin kulut-tua ylimääräinen saumalaasti poistetaan kostealla sienellä ja seuraavana päivänä sameahko pinta kiillotetaan liinalla.

09
Vesipihi wc-istuin - 220 euroa 5 Vaihe

Vanha WC-istuin käytti paljon vettä jokaisella huuhtelukerralla. Se myös näytti vanhanaikaiselta näkyvine vesi-lukkoineen. Vaihdamme sen vesipihiin malliin, jossa on kaksi huuhtelua ja piilo-tettu vesilukko, joka säästää aikaa ja hel-pottaa puhtaana pitoa. WC-istuin löytyi tarjouksesta, joten rahaa jäi näin myös soft-close-istuinkanteen.

1

Vaihdamme viemärin kauluksen, vaikka vanha toimi vielä hyvin. Viemäriin on kuitenkin vaikea päästä käsiksi, kun uusi istuin on paikallaan, ja tuore kumitiiviste takaa, että liitos on tiivis ja pitää pahat hajut WC:n ulkopuolella.

2

Istuin asennetaan paikalleen, ja ruuvinreiät merkitään. Tavallinen lyijy-kynä tai tussi ei yllä reikien pohjalle, joten merkitsemme ruuvien paikat tipalla maalia ja ohuella siveltimellä. Pidä sivellintä täysin pystyssä ja upota sen maalikärki alas.

3

Poista istuin ja poraa neljä reikää. Kiviporan pitää sopia ruuvitulppiin ja kyetä poraamaan laattojen läpi ilman iskua. Istuin asetetaan paikalleen ja oikaistaan pienillä muovikiiloilla. Ruuvit kiristetään ruuvitaltalla tai räikkäavaimella.

4

Uusi soft-close istuinkansi asetetaan kulhon päälle. Varmista, että se on täysin suorassa ja kiristä se alapuolelta. Vedentulo voidaan avata, WC on valmis.

VINKKI: Usein vanhoja letkuja voidaan uusiokäyttää, mutta tiivisteet vaihdetaan.

5

800 €

Jälkeen

Nyt huone on kuin juuri raken-nettu. Nykyai-kaiset kalusteet, puhtaat linjat ja alhainen veden-kulutus. Tämän jälkeen puhutaan jo luksuksesta...

10
Suihku ja hana - 220 euroa 2 Vaihe

Hieman luksusta

Ammeessa on oma hohtonsa, mutta arkisin suihku on kätevämpi. Lasiseinäke sallii molempien käytön yksinker-taisen tyylikkäällä tavalla.

Kaksi ensimmäistä työvaihetta siir-sivät vanhan kylpyhuoneen nykyai-kaan. Nyt tehtävät työt luovat huo-neesta modernin ja ajanmukaisen - mutta eivät ole välttämättömiä. Nyt sijoitettavat 400 € kasvattavat kokonaisbudjetin 1 200 euroon ja tuovat tilaan jo ylimääräistä loistoa.

Säästimme kylpyammeen. On niin mukavaa upottaa itsensä ammeen lämpimään veteen aina silloin tällöin. Arkiaamuina tyydymme kuitenkin suihkuun, ja ammeeseen jätetty käsisuihku ei näytä kovin tyylikkäältä. Keksimme ratkaisun: karkaistu lasiseinäke, joka tuo valon sisään ja on help-po pitää puhtaana ja jota ei tarvitse avata ja sulkea. Lisäksi ostimme sekoit-timen ja upean suihkukalusteen.

Koska sekoittimessa pitää olla sekä hana että liitäntä suihkulle, valikoima on vähän pienempi, ja tarjouksia joutuu hieman hakemaan, jotta pysyy 200 euron budjetissa.

Ostokset pitää sovittaa myös katon ja sekoittimen väliseen etäisyyteen. Valitse suihkusetti, jonka alla voi seistä ja jolle on tilaa katon alla.

1

Voit vaihtaa sekoittimen itse, jos voit sulkea vedentulon. Ota vanha sekoitin mukaasi, kun lähdet ostamaan uutta. Näin voit varmistaa, että uusi sekoitin sopii varmasti vanhoihin putkiin.

2

Suihkutangon helat kiinnitetään sei-nään keskelle sekoitinta, minkä jälkeen suihkutanko voidaan asentaa heloihin. Tässä mallissa sekoitin liitetään letkun kautta, ja sen korkeutta voidaan säädellä.

11
Kiinteä suihkuseinä - 180 euroa 5 Vaihe

Vedeltä suojaavan lasilevyn pitää olla karkaistua lasia. Se tehdään mittojen mukaan, sillä karkaistua lasia ei voi leikata, ja niiden toimitusajat ovat viikkoja.

Levy asennetaan kiskoille, jotka on alhaalla liimattu kiinni altaaseen ja ylhäällä ruuvattu kattoon. Jotta kiskoille jäisi tilaa, lasi tilataan 15 mm matalam-pana kuin ammeen ja katon väli.

1

Lasilevyn mitta katosta ammeelle otetaan huolella, sillä toimitusajat ovat pitkät. Korkeutta pitää olla 15 mm vähem-män kuin katosta ammeelle, jotta kiskoille jää tilaa. Tilaamme lasin noin puolikkaan ammeen levyisenä, jotta se suojaa hyvin.

2

Toinen kisko liimataan ammeen reunaan asennusliimalla. Teipinpala pitää listan paikallaan vuorokauden, kunnes asennusliima on kovettunut.

TÄRKEÄÄ! Asennusliiman pitää olla vahvaa ja koville pinnoille soveltuvaa.

3

Ylhäällä lista ruuvataan kiinni kattoon pystysuoraan alalistan yläpuolelle. Paikkojen pitää olla tarkat, sillä lasilevy ei pysty vääntymään. Jos et omista pitkää vesivaakaa tai laservesivaakaa, mittaa ja merkitse paikat luotinarulla.

4

Lasilevy työnnetään kiskoihin, kun ammeen kisko on kunnolla kiinnittynyt - siis aikaisintaan vuorokauden kuluttua. Lasi laitetaan parin muovikiilan päälle ja työnnetään kiskoissa vain niin pitkälle, että seinää vasten jää yhä pari millimetriä rakoa.

5

Lasi sijoitetaan keskelle kiskoja ja saumataan molemmilta puolilta kirkkaalla silikonilla, sekä ammeen että katon kohdalta. Myös lasin takareunan ja seinän väli suljetaan silikonilla. Saumat silotetaan saumaustikulla tai saumapalalla.

Materiaalit

400 euroa

Käytimme näitä aineita tasoittaminen
● Kuivalaastia/kipsiä (isot korjaukset)
● Märkätilojen kevyttasoitetta
● Hiomapaperia (120), maalarinteippiä

Käytimme näitä aineita tapetointi
● Märkätilojen liimaa
● Lasikuitutapettittia
● Akryylisauma-ainetta

Käytimme näitä aineita maalaaminen
● Kuitupohjustetta
● Valkoista seinämaalia, kiiltoaste 10
● Akryylisauma-ainetta

Käytimme näitä aineita patterin maalaus
● Spraymaalia, pohjustetta
● Spraymaalia, valkoinen, ral 90
● Suojapaperia
● Maalarinteippiä

Tarvikkeet uusi kaluste ja peili
● Neliskulmainen peili, 60 x 80 cm
● Käsipyyheteline
● WC-paperirullateline
● 3 koukkua
● Ruuveja ja pultteja kiviseinään

Tarvikkeet uusi allas ja kaappi
● Allas + allaskaappi
● Uusi sekoitin
● Uusi viemäriputki, jos tarpeen

Tarvikkeet uusi kaappi
● Valkoinen kaappi, 40 x 60 x 30 cm, jossa on yläripusteinen ovi
● Ruuveja ja helat ripustusta varten

800 euroa

Tarvikkeet uudet lattialaatat
● Laattoja
● Laattalaastia
● Saumausainetta
● Silikonia
● Laattapuhdistetta

Tarvikkeet vesipihi WC-istuin
● WC-kulho, Ifö Cera - tarjouksesta
● Istuinkansi soft-close -toiminnolla
● Letku vedenliitäntää varten
● Kaulus viemäriliitäntää varten
● Silikonisaumausainetta

1 200 euroa

Tarvikkeet suihku ja hana
• Sekoitin, jossa on hana allasta varten ja liitäntä suihkulle
• Suihkusetti kiinteällä suihkutangolla ja käsisuihkulla

Tarvikkeet kiinteä suihkuseinä
• 6 mm karkaistu lasilevy
• 2 kiinnityskiskoa
• Valkoista asennusliimaa
• Kirkasta silikonisauma-ainetta

Video

TEKNIIKAT: Ylitasoittaminen

Työ vaatii monta tasoitekerrosta ja kärsivällisyyttä

Video

TEKNIIKAT: Lasikuitutapetin asentaminen

Fiksulla tekniikalla saumoista tulee näkymättömät

Video

TEKNIIKAT: Patterin maalaaminen

Ohuet kerrokset tekevät pinnasta tasaisen.

Video

TEKNIIKAT: Seinä- ja lattialaatat

Jaa pinnan kenttiin, jotta linjat pysyvät suorina

Video

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

Video

TEKNIIKAT: Vaihda wc-pönttö

Pönttö on helppo saada suoraan välikapuloilla

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.