Toimivat suihkuhyllyt

Hyvännäköiset hyllyt syntyvät edullisesti ylijääneistä laatoista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
12 tuntia
Hinta
60 euroa

Johdanto

Hyvin toimivassa suihkutilassa on laskutilaa saippualle, hoitoaineille ja shampoille. Laskutilan voi rakentaa esimerkiksi kulmahyllyistä,
ja jos kylpyhuoneen remontista on aikoinaan jäänyt muutamia laattoja yli, hyllyt syntyvät kätevästi.

Ensinnäkin vanhoista laatoista rakentamisella säästää rahaa. Nämä hyllyt myös sopivat ilmeeltään kylpyhuoneeseen. Tulos näyttää siltä kuin tilassa olisi aina ollutkin kulmahylly.

Näytämme, miten selviät tehtävästä käyttämällä verrattain isoja laattoja (45 x 45 cm). Periaatteessa voit käyttää hyllykön rakentamiseen mitä tahansa laattoja, joita varastoistasi sattuukaan löytymään. Näin pääset samalla eroon ylimääräisistä laatoistasi.

Ohjeet

01
Laattojen leikkaus 3 Vaihe

Käytämme kahta, suihkuti-lan laattojen kaltaista 45 x 45 cm:n laattaa. Ne ovat kovaksi poltettuja italialaisia klinkke-reitä: kauniita ja yksinkertai-sia, mutta kovia leikata.

Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä ne voi leikata pienellä märkäleikkurilla tai hyvällä kulmahiomakoneen laikalla. Varsinaiset hyllyt, joihin laatat kiinnitetään, tehdään Wedi-levyistä. Levyt kestävät erinomaisesti vettä, ja niitä on helppo työstää.

1

Tee laattoihin merkin-nät. Vedämme laattoihin viivan kulmasta kulmaan. Näin saamme neljä laattakappaletta, jotka ovat 45 cm leveitä ja 23 cm syviä mitattuna kohti-suoraan etureunasta.

2

Viistoviillot tehdään laattaleikkurilla. Jos sinulla ei ole leikkuria käytettävissä, voit leikata laatat tavallisella kulmahiomakoneen timanttileikkuulaikalla.

3

Myös kolme hylly reu-naa leikataan kulmahioma koneella. Teemme niistä 30 mm korkeita (vaikka Wedi-levyt ovat vain 20 mm paksuja), sillä tämä näyttää hyvältä, eivätkä laatat murru niin helposti.

02
Wedi-levyjen leikkaus 2 Vaihe

Suihkutilan kulmaan asen-nettavat hyllyt tehdään 20 mm:n Wedi-levyn paloista.

Wedi-levyt sopivat erinomaisesti kylpyhuoneeseen, sillä ne eivät ime itseensä lainkaan vettä. Lisäksi levyt säilyttävät hyvin muotonsa ja niitä on helppo työstää.

1

Tee levyihin merkinnät. Me teemme hyllystä sauma leveyden verran laattaa pienemmän, sillä kuten myö-hem min huomaat, näin liitos ja reuna näyttävät kauneimmalta.

2

Wedi-levyä on hyvin helppo sahata. Voit sahata levyt vanhalla, tylsällä käsisahalla.

03
Hyllyjen liimaus kulmaan 3 Vaihe

Ennen kuin liimaat hyllyt paikoilleen, puhdista seinä-laatat niin, että saat vanhan rasvan ja lian pois. Voit käyt-tää sienessä hieman spriitä ja pyyhkiä pinnan lopuksi puhtaalla vedellä. Purista liimaa tämän jälkeen hyllyjen taka-reunoihin ja paina ne seinää vasten. Jos haluat mieluum-min kiinnittää hyllyn takasauman läpi lastulevyruu-villa (ja näin rikkoa vesi-eristekalvon), täytä ruuvin-reikä lopuksi silikonilla.

1

Liimaa hylly seinään. Purista liimaa hyllyn takareunoihin ja paina hylly paikalleen seinää vasten.

2

Voit kiinnittää hyllyn myös tavallisella lastu-levyruuvilla, kun liima on kuivunut. Tässä tapauksessa joudut sijoitta maan hyllyn vanhan sauman kohdalle.

3

Tarkista, että hyllyissä on hieman kaatoa etureunaa kohti. Parin millimetrin kaato riittää jo siihen, että vesi valuu hyllyn etureunasta alas.

04
Laattojen liimaus 8 Vaihe

Kun liima on kovettunut ja Wedi-levyt ovat kunnolla kiinni, laatat voidaan asentaa. Liimaamme ne hyllyihin laattalaastilla ja viimeistelemme tiivistämällä saumat kylpyhuoneeseen tarkoitetulla silikonisauma-aineella.

1

Kaada ämpäriin hiukan laattalaastia ja lisää vesi. Kolmeen pieneen hyllyyn ei tarvita kovin paljon laastia. Jos käytössäsi ei ole porakonee­ seen kytkettävää vispilää, voit sekoittaaa laastin käsin.

2

Levitä laattalaasti levyille hammaslastalla.

3

Paina laatta tämän jälkeen paikalleen. Vedä sitä hiukan eteen­ ja taakse päin, kunnes se asettuu oikealla paikalleen.

VINKKI: Tarkista, että hyllyssä on yhä kaatoa etureunaa kohti.

4

Vedä laattalaastia ylimmän hyllyn etureunaan ja paina laatanpalat reu naan. Etureuna kannattaa kiinnit tää parilla ilmastointi­ teipin pätkällä laastin kovettumisen ajaksi.

5

Asenna sitten muiden hyllyjen etureunat. Niitä voi joutua hieman liikuttelemaan (eteen­ ja taaksepäin), kunnes ne ovat tarkasti oikeilla paikoillaan.

6

Täytä saumat saniteetti silikonisauma-aineella. Huomaa, että pystysaumat täytyy saada täyteen silikonia, jotta saumoihin ei pääse vettä.

7

Silota sauma sormella tai saumapalalla. Jos käytät sormea, kostuta se ensin saippuaveteen, niin silikoni ei takerru liiaksi sormeen.

8

Hyllyt saavat nyt muotonsa. Märkä laattalaasti pitää laattakaistaleet kiinni vain nipin napin, joten reunoja tuetaan väli aikaisesti mustalla ilmastointiteipillä.

Materiaalit

  • Pala 20 mm:n Wedi-levyä
  • 1 Wedi-liimapatruuna
  • Laattalaastia
  • Silikonisaumamassaa
  • 2 laattaa, 45 x 45 cm

Erikoistyökalut

  • Laattaleikkuri
  • Kulmahiomakone + timanttileikkuulaikka
  • Hammaslasta, saumavälikkeitä (tarv.)

Vie aikaa

Työn tekee puolessa päivässä.

Hinta

Käytimme kylpyhuone remontista ylijääneitä laattoja. Jos aloitat aivan alusta, työlle tulee hintaa noin 60 €.

Vaikeusaste

Tämä on helppo tehtävä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …