Remontoi suihkutilat

Suihkutila oli kuluneen näköinen. Lattian kaato ei ollut enää kunnossa, ja laattojen saumoihin pääsi kosteutta. Väliseinä oli haljennut. Pinnat olivat kalkkeutuneet ja niihin oli pinttynyt likaa. Katso, miten hienoksi kylpyhuone muuttuu, kun sinne asennetaan uusi lattia, uudet laatat ja uusi lasinen väliseinä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
1000 euroa

Johdanto

Tuttu juttu useimmille: Suihkutila toimii ihan hyvin, joten sille ei tarvitse tehdä mitään. Vähitellen korjattavaa kertyy kuitenkin melko lailla, kuten esimerkkikohteessa. Suihkun jälkeen lattialle jäi lammikoita, koska kaato ei ollut kunnossa, laatat olivat haljenneet, saumat näyttivät tuhruisilta ja niissä oli kalkkijäänteitä. Tämä oli liikaa! Suihkutilan kuuluu olla kaunis ja edustava.

Lattian kaato pitää korjata, seinät ja lattia laatoit-taa uudestaan ja pystyttää uusi laminoidusta lasista tehty väliseinäke. Vanhassa metallirunkoisessa väli-seinässä oli monta kulmaa, jonne vesi ja lika kerään-tyivät, joten sitä oli vaikea pitää puhtaana. Uudessa väliseinäkkeessä on suuri lasipinta, jolloin puhtaana pidettäviä kulmia on vähemmän.

Laminoidun lasiseinäkkeen voi tilata lasiliikkeestä. Laminoituna seinäke ei aiheuta loukkaantumisia, vaikka se asennusvaiheessa hajoaisi. Seinäke kiinni-tetään kaksipuolisella erikoisteipillä. Lasiseinä ja laa-tat tekevät remontoidusta suihkutilasta kuin uuden.

Ohjeet

01
Esivalmistelut 8 Vaihe

Ennen kuin suihkutilan remonttiin pääsee kunnolla käsiksi, tarvitaan melkoi-sesti valmisteluja.

Vanha väliseinä ja kalusteet irrote-taan ja vedentulo suljetaan. Seinä pitää tarkistaa mahdollisten ulos työntyvien tulppien varalta. Vanhat silikonisaumat pitää poistaa ja vanhat mutta ehjät laatat puhdistaa huolella, sillä uudet laatat lisä-tään vanhojen päälle. Laattojen väliin asennetaan kosteussulku. Koska kos-teussulku tulee asentaa sileälle pinnalle, laatoituksen saumat ja epätasaisuudet täytetään laattalaastilla. Myös lattia tasoitetaan tasoitekerroksella ja kaato oikaistaan oikeaan kaltevuuteen.

1

Poista vanha väliseinä. Irrota vanha ripustustanko. Irrota kaikki väliseinän näkyvät ruuvit ja poista väliseinä. Poista kiskot ja helat.

2

Kaavi pois silikonisaumamassa. Jos sitä on käytetty tiivistämiseen, kaikki jäänteet pitää poistaa. Käytä talttaa tai taittoteräveitsen terää.

3

Irrota sekoitin. Jos se on varustettu sulkuhanalla (Ballofix) tai sen yhteydessä on sulkuventtiilejä, sekoittimen voi poistaa itse.

4

Tarkista seinä ruuvitulppien varalta. Kaikki tulpat, jotka työntyvät ulos seinästä, pitää katkaista taltalla tai iskeä seinän sisään tulpan paksuisella pyörökepillä, jotta seinästä saadaan täysin tasainen.

5

Hankaa kaikki pinnat puhtaiksi yleispuhdistusaineella. Kaikki rasva-, kalkki- ja saippuajäänteet pitää saada pois. Pese pinnat lopuksi puhtaalla vedellä.

6

Lattia oikaistaan itsetasoittuvalla lattiatasoitteella. Sivele lattiaan ensin tartunta-aine, jotta tasoite kiinnittyy paremmin. Sekoita tasoite hieman kiinteämmäksi, jotta sillä voidaan tehdä kaato kohti lattiakaivoa.

7

Saumat ja seinien epätasaisuudet täytetään laattalaastilla, jotta seinästä saadaan yhtenäinen ja tasainen. Levitä laasti teräslastalla liikuttaen sitä ristiin laattojen yli.

8

Hio seinä betonikivellä, kun laatta-laasti on kuivunut. Näin mahdolliset kohoumat ja epätasaisuudet tasoittuvat. Älä kuitenkaan paina liian kovaa, jottet poista laattalaastia kokonaan.

02
Kosteuseristys 7 Vaihe

Nyt tehdään suihkutilojen kosteuseris-tys. Kohteen kylpyhuone on niin vanha, että laattojen taakse ei ole aikoinaan lisätty kosteuseristystä. Se tehdään nyt uusien laattojen taakse, sillä ne asennetaan vanhojen päälle.

Kosteuseristämisellä estetään seinän taipumus imeä kosteutta itseensä. Eriste on juoksevaa ja se levitetään useassa kerroksessa. Lisäksi kaikkia seinien ja lattian kulma- ja saumakohtia vahvis-tetaan kuitunauhalla.

Taloyhtiössä asuvien on pyydettävä kaikille märkätilatöille lupa. Taloyhtiön tarkastaja käy mittaamassa eristepak-suudet ja antaa luvan laatoitukseen.

1

Sivele seinään akryylipohjainen tartunta-aine. Se takaa yhtenäisen imupinnan ja kosteuseristeen kunnollisen kiinnittymisen.

2

Painele kuitunauha kulmiin kosteuseristeen päälle. Käytä sormia apuna ja ole huolellinen, jotta saat kuidun tiiviisti kulmaa vasten. Kaistale jatkuu hieman kulman molemmille sivuille. Paina ilmataskut pois kuivalla siveltimellä.

3

Sivele kulmiin vielä lopuksi ker-ros juoksevaa kosteuseristettä. Levitä sitä niin runsaasti, että kuituverkko peittyy kokonaan. Kuidun alle ei saa jäädä ilmataskuja. Paina mahdolliset ilmataskut pois siveltimellä.

4

Seinän ja lattian rajapinta vahvis-tetaan kuitunauhalla samaan tapaan kuin kulmat. Leikkaa nauhoihin terävät kulmat, niin niitä ei tarvitse sijoittaa päällekkäin. Käytä tarvittaessa valmiita vahvikepaloja. Niitä on sekä sisä- että ulkokulmia varten.

5

Kiinnitä putkien ulostulokohtiin putkikaulukset sekoitinta varten. Sivele putkien ympärille ensin runsaasti kosteuseristettä. Jos et löydä valmiita kauluksia, leikkaa pari palaa kuitukangasta.

Kun putkikaulukset on asennettu, sivele jälleen kosteuseristettä.

6

Sivele nyt kaksi kerrosta juoksevaa kosteuseristettä maalaustelalla. Eristekerroksen pitää olla noin 1 mm paksu. Kerrokset vaativat pari tuntia kuivumisaikaa.

7

Asenna kuitunauhaa myös lattian ja reunuksen väliin sekä sisä- ja ulkosivuun. Levitä kosteuseriste tämän jälkeen telalla lattiaan.

03
Laatoitus 8 Vaihe

Kylpyhuoneen laatoitustyöt aloitetaan lattiasta. Sen jälkeen laatoitetaan seinät. Kohteeseen valittujen laattojen koko on 10 x 10 cm, ja ne on koottu verkoiksi, joten laatat on nopea asentaa.

Suihkutilaa ympäröi korotettu reunus, joten seinien laatoitus aloitetaan hieman tämän reunuksen yläpuolelta. Seinää vasten asennetaan lista, ja laatoitus teh-dään alhaalta ylöspäin. Alimman rivin laatat joudutaan leikkaamaan, ja tämä laattarivi asennetaan vasta viimeiseksi.

Lopuksi asennetaan uusi laminoitu lasiseinäke. Se koostuu kahdesta yh-teen liimatusta lasiosasta, joiden välissä on muovikalvo. Vahingon sattuessa lasi halkeaa, mutta seinämä säilyy ehjänä.

1

Sivele laattalaasti hammaslastalla suihkutilan lattiaan. Asenna laatat kuvioon niin, että ne istuvat lattiakaivon ympärille.

2

Kiinnitä seinälle lista, johon toinen laattarivi asemoidaan. Tässä lista on asennettu niin, että se myötäilee lattiareunuksen ylälinjaa, ja muodostaa siistin suoran alareunan.

Sijoita lista niin, että se myötäilee suihkutilan reunusta ja toinen laattarivi sijoittuu suoraan reunuksen päälle.

3

Asenna seinälaatat. Peitä lattia ennen kuin aloitat. Levitä laasti seinille teräslastalla rivi kerrallaan. Vedä hammaslasta laastipinnan läpi. Pidä lastaa 45 asteen kulmassa seinään nähden.

4

Paina laatat laastiin kevyesti painaen. Käytä saumanarua laattojen välissä, jotta saumoista tulee yhtä leveät. Paina laattoja suurella kumilastalla, kun koko rivi on paikallaan.

5

Tarkista toistuvasti, että laattarivit ovat suorassa sekä vaaka- että pystylinjassa. Jos näin ei ole, "työnnä" laattoja oikeille paikoilleen.

6

Asenna lopuksi alin laattarivi. Kun seinä on laatoitettu kattoon asti, voit poistaa alalistan. Leikkaa laatat yksi kerrallaan. Sivele laastia laatan taakse, paina se paikalleen ja kiinnitä teipinpalalla.

7

Laatat voidaan saumata seuraavana päivänä. Sekoita saumalaasti ja paina sitä saumoihin ristikkäisliikkein, jotta saumat täyttyvät kokonaan. Kiillota laatoista niihin kuivunut "harso" pois puolen tunnin kuivumisajan jälkeen pehmeällä puuvillaliinalla.

8

Asenna lasiseinäke, kun saumat ovat täysin kuivat. Lasilevyjen reunoissa on kaksipuolista erikoisteippiä, jolla seinäke kiinnitetään lattiaan ja seinään. Seinää ja lattiaa vasten tulevat sivut saumataan myöhemmin silikonisauma-aineella.

Materiaalit

Materiaalit:

 • Laattalaasti
 • Lattiatasoite ja tartunta-aine
 • Akryyliprimeri (seiniin)
 • Kosteussulku
 • Kuituvahvike
 • Tarvittaessa putkikaulukset
 • Tarvittaessa kulmavahvike

Lasiliikkeestä:

 • 10 mm laminoitua lasia (väliseinäke)
 • Kaksipuolista erikoisteippiä
 • Silikonisauma-ainetta
 • Hela

Lisäksi:

 • Peruspuhdistetta
 • Saumanarua
 • Puulista ja kiiloja
 • Laattoja (tässä 10 x 10 cm)
 • Saumalaastia
 • Uusi sekoitin/suihku
 • Uusi lattiakaivon ritilä
 • Kirkasta kyllästysainetta

Vie aikaa

3–4 päivää + kuivumisajat

Hinta

Kosteuseristys ja laatat maksavat noin 20 €/m2. Lasilaminoitu väliseinäke maksaa noin 700 €, kuvioidulla kalvolla noin 800 €.

Vaikeusaste

Onnistunut lopputulos vaatii tarkkuutta, mutta alusta selvittyä työ ei ole vaikeaa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …