Näin teet suihkutilasta vesitiiviin

Rakenteisiin vuotava vesi voi aiheuttaa laajoja kosteusja homevaurioita, joten suihkutila pitää vesieristää hyvin huolellisesti. Näytämme, miten suihkutilasta tulee VESITIIVIS.

Vaikeusaste
Vie aikaa
9 päivää
Hinta
900 euroa

Johdanto

Laatat kestävät vettä mutta eivät pidä rakenteita kuivina. Toisin sanoen vesi valuu rakenteisiin suihkun seinien ja lattian läpi, ellei niitä vesieristetä huolellisesti. Oikein tehty vesieristys pitää rakenteet kunnossa ja pysyy kunnossa yhtä pitkään kuin kylpyhuoneen pinnat.

Vesieristäminen voit näyttää vaikealta mutta on itse asiassa varsin helppoa. Vesieristys tehdään sivelemällä seinät ja lattia paksulla maalia muistuttavalla aineella. Vesieriste levitetään pensselillä tai telalla. Huoneen nurkat, levyjen saumat ja muut liitoskohdat vahvistetaan vahvikekankaalla, ja kaivon ympärille asennetaan kaivolaippa. Koko kylpyhuone käsitellään vesieristeellä kahteen kertaan. Laatoittaminen aloitetaan vasta, kun vesieriste on kuivunut kokonaan.

Ohjeet

01
Vesieriste 4 Vaihe

Vesieriste muuttuu kuivuessaan kumimaiseksi ja vesitiiviiksi kalvoksi, joka pitää kylpyhuoneen rakenteet kuivina. Vesieristeen pitää olla yhtenäinen, jotta vesi ei vuoda rakenteisiin reikien läpi.

1

Käsittele seinät ja lattia tartunta­ pohjusteella. Levitä vesieristettä nurkkiin, kaivon ympärille ja levyjen sau- moihin. Paina vahvikekangas märkään vesieristeeseen ja sivele kankaan päälle toinen kerros vesieristettä. Tarkista pinnat huolellisesti ja paikkaa mahdolliset pälvet lisäämällä vesieristettä.

2

Paina läpivientikaulukset putkien päälle, jotta vesi ei vuoda rakenteisiin putkia pitkin. Sivele vesieristettä kaulusten alle ja päälle sekä putkien reu-noille. Voit tehdä läpi vienti palat myös vahvikekankaasta.

3

Levitä lattiaan ja seiniin kaksi kerrosta vesieristettä. Voit vesieristää myös kylpyhuoneen katon, jos sen takana ei ole höyrynsulkua. Anna ensimmäisen vesieristekerroksen kuivua parin tunnin ajan. Toisen kerroksen pitää kuivua 8-16 tuntia ennen laatoittamista. Noudata kuivumisaikoja, jotta vesieriste ei sekoitu laatoituslaastiin. Suihkun kaivo on seinän takana, joten kaivoa ei tarvitse korottaa ja vesieristää uusiksi.

4

Peitä lattia ja kaikki seinät vesi­ eristeellä. Eristä myös ikkunan karmin ja seinän välinen rako, jotta kosteus ei pääse rakenteisiin sen kautta.

02
Seinälaattojen asentaminen 5 Vaihe

Mittaa seinä tarkasti ja kohdista laatat siten, että lopputulos näyttää mahdol-lisimman siistiltä. Asenna ensimmäinen rivi tarkasti, jotta loppu sujuu helposti.

Oikein vesi eristetty ja huolellisesti laatoitettu suihku on käyttö­ valmis.

1

Ruuvaa seinään tukirima sopivaan korkeuteen. Tukirima on kuin hylly, jonka varaan ensimmäisen rivin laatat asennetaan. Varmista vatupassilla tai linjalaserilla, että rima on suorassa. Kun koko seinä on laatoitettu valmiiksi, ruuvaa rima irti ja tuki ruuvien reiät sauma-silikonilla.

2

Levitä laatoituslaastia vähän kerrallaan laastikammalla. Levitä laastia vain sen kokoiselle alueelle, jonka ehdit laatoittaa ennen laastin kuivumista. Kaksi tai kolme riviä on yleensä sopivasti.

3

Mittaa seinän leveys ja kohdista laatat siten, että seinän molempiin reunoihin jää yhtä leveät palaset. Tähän seinään asennetaan viisi kokonaista laattaa ja kaksi kapeam-paa palasta joka riviin. Lopputulos näyttää siistiltä, kun reunimmaiset palaset ovat yli puolen laatan levyisiä.

4

Aseta laatoitusnaru laattojen väliin. Naru varmistaa, että laattojen välinen etäisyys eli sauman leveys pysyvät samanlaisina joka puolella seinää. Laatoitusnarujen paksuus vaihtelee kolmesta kuuteen milliin. Tässä käytetään kolmen millin narua, koska saumoista halutaan kapeat.

5

Leikkaa reunimmaiset laatat, kun muut l aatat ovat paikoillaan. Mittaa laattojen koko ja pidä huoli, että laatan kummallekin puolelle jää kolme milliä leveä rako saumaa varten. Käytä saumaus­ narua, jotta kaikista saumoista tulee yhtä leveitä.

03
Lattian laatoittaminen 3 Vaihe

Suihkutilan lattialaattoja ei keskitetä, vaan ne asennetaan samaan linjaan kellarin muiden laattojen kanssa. Yleensä lattia laatat kannattaa keskittää tai asentaa lattiakaivon mukaan. Laatta jako on sivuseikka, jolla ei ole käytännön merkitystä.

1

Leikkaa helmalaatat ja kiinnitä ne seinään. Levitä laastia laattoihin ja paina ne lujasti kiinni.

2

Asenna kaksi keskimmäistä laattaa ja piirrä linjat niiden mukaan. Levitä laastia latti-aan tai laattoihin ja asenna laatat yksi kerrallaan.

3

Levitä laastia koko lattiaan ja asenna loput laatat. Vasempaan reunaan pitää leikata kapeat suikaleet.

Materiaalit

  • Tartuntapohjustetta
  • Vesieristettä
  • Vahvikekangasta (10 cm leveää)
  • Seinälaattoja (15x15 cm)
  • Lattialaattoja (30x30 cm)
  • Laatoitusnarua (3 mm)
  • Laatoituslaastia
  • Tukirimoja (2x4,5 cm)
  • Läpivientivahvikkeita

Vie aikaa

8-9 päivää.

Hinta

Noin 900 euroa.

Vaikeusaste

Laatoittamisessa tarvitaan hyvää suunnittelua ja sorminäppäryyttä.

3D-malli

3D-malli

Kylpyhuoneen laatat

Tässä on tiivis suihkunurkkaus

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna tiivistekaulukset

Vesiliittimien ympärille on asennettu läpivientikaulukset. Kankaan alle ja päälle levitetään vesieristettä, jotta liitoksesta tulee tiivis.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vesieristys koostuu useasta kerroksesta

Kerrokset ovat: vanha alusta ja tartuntapohjusta, vesieriste, vahvikekangas, vesieriste, laatoituslaasti ja laatat.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna seinään tukirima

Tukirima kiinnitetään seinään, jotta laatat tulevat vaakasuoraan. Ruuvinreiät täytetään riman irrottamisen jälkeen silikonilla.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen

Valitse järjestelmä, jonka osat toimivat yhteen

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen putkien ympärille

Erikoiskauluksilla vesieristeestä tulee tiivis

TEKNIIKAT: Laattojen leikkaaminen

Se sujuu helposti ja nopeasti laattaleikkurilla

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

VINKIT: Oikea saumalaastia laatoille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Suihkukaappi