Näin kokoat suihkukaapin

Liikkeissä on valtava valikoima valmiita hienoja lasisia suihkukaappeja. Niiden laatua ei aina kuitenkaan voi kehua, jos mittarina pidetään tuotteiden asennusohjeita. Nyt puutumme tähän asiaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
480 euroa

Magneettilistat

Johdanto

Lasinen suihkukaappi on näyttävä ja kätevä. Se ohjaa suihkuavaa vettä paremmin kuin pelkkä suihkuverho. Suihkutangon voi vaihtaa suihkukaappiin melko vähällä rahalla, jolloin kylpyhuoneesta saadaan heti arvokkaamman näköinen. Suihkukaappeja myydään valmiina, joten vaihdon pitäisi sujua helposti. Valitettavasti asennusohjeet eivät kuitenkaan aina ole hyvät.

Tämänkään suihkukaapin ohjeissa ei ole tekstejä, vain paljon piirroksia, mittoja ja merkintöjä. Tämä nostattaa kylmän hien kenelle tahansa.

Nyt saat pari hyvää neuvoa "valmiin" suihkukaapin asennusta varten. Niiden avulla selviät työstä paremmin kuin vain alkuperäisohjeita katsomalla. Selvitä, minkälaiseen seinään suihkukaappisi kiinnitetään. Esimerkin kaappiin sisältyivät ruuvitulpat, mutta kylpy-huoneeseen, johon kaappi tulee, on mär-kätilan kipsilevyseinät, joten ruuvitulpat eivät ole paras ratkaisu. Ne vaihdetaan levyankkureihin, jotka vankistavat huo-mattavasti seinäkiinnitystä.

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

1

Puhdista seinä. Seinä- ja lattialaa-toista on saatava kaikki saippua- ja rasvajäänteet pois, sillä muuten saumausaine ei kiinnity kunnolla. Sekoita vettä ja peruspuhdistetta ja pese laatat hankaus-sienellä. Huuhtele lopuksi vedellä.

2

Aseta lattialle kiilat ja nosta seinä ja ovi kulmaan. OIkaise ne pystysuoraan ja saata niiden yläreunat samaan tasoon. Oikaise ne myös laattakuvion suhteen. Tätä ei sanota ohjeissa, mutta näin toimien lopputulos näyttää paremmalta.

3

Työnnä U-profiilit sisäkkäin koesovitusta varten. Lasiovi ja -seinä kiinnitetään U-muotoisella alumiiniprofiililla seinään. Lasiseinä ja -ovi kiinnitetään toiseen alumiiniproiiliin, joka työnnetään seinäprof ilin sisään.

02
Kiinnitys seinään 4 Vaihe

Lasiseinäke ja -ovi kiinnitetään seinään siten, että niiden U-profiilit työnnetään seinään kiinnitettävään U-profiiliin.

Ennen kuin poraat seinään U-profiileja varten, ota selvää, mistä materiaalista seinä on rakennettu. Esimerkkikohteessa laattojen alla on kipsilevyt, mutta suihkukaapin mukana tulevat ruuvitulpat on tarkoitettu kiviseinään, ei kipsilevyihin. Tämän vuoksi U-profiilien kiin-nitykseen käytetään ruuvitulppien sijasta levyankkureita. Näin lasiseinäke ja -ovi saadaan kiinni kunnolla.

1

Kiinnitä seinään teippiä, kun lasiovi ja -seinäke ovat pystysuorassa. Kiin-nitä teippi aivan U-prof ilin eteen ja taakse, prof iliin valmiiksi porattujen reikien kohdalle. Poista lasiseinäke, -ovi ja U-prof ilit. Aseta ylimääräinen teipinpala reikien merkiksi.

2

Poraa seinään reikä U-profiilia varten teippimerkintöjen viereen. Jos poraat teipin läpi, pora pysyy paremmin paikallaan liukumatta. Esimerkissä porataan kahden kipsilevyn läpi. Kivi- ja betoni-seinän poraaminen vaatii iskuporakoneen.

3

Naputa levyankkuri seinään. Tätä ennen reikään on työnnetty kaksi väkästä pihtien avulla. Ruuvia ruuvataan niin paljon ulos, että siitä saadaan pihdeillä kiinni. Purista pihtejä, kunnes huomaat, että "väkäset" ovat levinneet levyjen taakse.

4

Ruuvaa ruuvit kokonaan ulos levyankkureista, niin voit sijoittaa U-profiilit paikoilleen. Pitele niitä seinää vasten ja kiinnitä ne levyankkureiden ruuveilla.

03
Lasin asennus 4 Vaihe

Kun lasiseinä ja -ovi asennetaan seinän U-profiileihin, lasi pitää nostaa lattiasta irti, jotta se ei hajoa. Varmista, että ovi mahtuu avautumaan ja sulkeutumaan täysin esteittä.

Hyödynnä lasin asentamisessa pieniä muovikiiloja, kun oikaiset lasioven ja -seinän pystysuoraan. Kun ne on sijoitettu oikein, ne voidaan kiinnittä yläosastaan U-profiileihin parilla ruuvipu-ristimella. Lasisivut ja -ovi ruuvataan kiinni ruuveilla kahden U-profiilin läpi; yksi lasissa olevan ja yksi seinässä olevan profiilin läpi. Profiilit on työnnetty toistensa sisään.

1

Leikkaa muovikiilat ja sijoita ne seinäprof ilien alle, jolloin saat seinän ja oven kiilattua väliaikaisesti paikoilleen. Lasi pitää nostaa irti lattiasta, sillä se ei voi levätä suoraan laattojen päällä, eikä ovi tällöin edes aukeaisi.

2

Asenna sivu ja ovi jälleen seinä-profiileihin. Oikaise ne pystysuoraan, jotta sivun ja oven etureunojen magneetit osuvat tarkasti. Pidä seinää ja ovea ruuvi-puristimilla kiinni kummassakin seinässä, kun ne seisovat tarkasti paikoillaan.

3

Poraa alumiiniprofiileihin reiät itseporautuville lukitusruuveille, joilla lasiseinä ja -ovi kiinnitetään seinään. Sivele rasvaa tai öljyä itseporautuviin ruuveihin, niin ne on helpompi ruuvata sisään. Asenna ne reikiin. Piilota ruuvien kannat peitelevyillä.

Poraa kaapin sisältä molempien alumiiniprofiilien läpi, kun ne on työnnetty toistensa sisään.

4

Kiinnitä ylös tanko lasiseinän ja sen vastakkaisen seinän väliin. Tanko vakauttaa lasiseinän. Tanko kiinnitetään seinän laattasaumaan.

04
Saumaus 2 Vaihe

1

Nyt reunat saumataan. Laita raon molemmin puolin teippiä ja pursota harmaata saumausainetta. Käytä hyvää saumapistoolia ja -ainetta, jotta pystyt ohjaamaan massaa helpommin. Käytä alumiinilistojen sivuilla väritöntä silikonia.

2

Silota sauma sormella. Käytä muo-vihansikkaita ja paina saumausaine kunnolla sisään. Saumaa lasiseinän molem-mat sivut. Älä työnnä massaa lasiseinään. Harmaa sauma sopii paremmin lattiaan. Silota pystysaumat samaan tapaan.

Materiaalit

• Sivuseinäke ja oviosa sisältäen ruuvit yms. (tässä Camargue Vario)

Lisäksi:
• Peruspuhdistetta
• Muovi- tai puukiiloja
• Tarvitt. levyankkuri kipsilevyseinään
• Väritöntä saniteettisilikonia
• Harmaata Sikaflex 11 FC -saumausainetta
• Peiteteippiä

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Esimerkin valmis suihkunurkkaus maksaa noin 450 €. Valmisteluihin kuluu noin 30 €.

Vaikeusaste

Työ näyttää helpommalta kuin se käytännössä on. Neuvoillamme ratkaiset helpommin hankalat työvaiheet.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …