Sileää jälkeä tyylillä

Uudet laastit helpottavat vanhojen laattojen rappaamista piiloon. Kun kattokin uusitaan samalla, vanhasta kylpyhuoneesta tulee tyylikäs ja tyylipuhdas uutta aikaa edustava tila.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
500 euroa

Johdanto

Muoti muuttuu, ja vaikka moni haaveili isosta laatoitetusta kylpyhuoneesta vielä muutama vuosikymmen sitten, nykyään yhä useampi hylkää laatat. Remontin alkuun pääsemisen haaste ja kaikkien sääntöjen rikkomisen riski saavat useimmat kuitenkin antamaan periksi. Toisaalta kylpyhuoneen ilmettä ja tyyliä on vaikea vaihtaa vain kalusteiden ajoittaisella vaihtamisella.

LUE LISÄÄ: Mihin märkätilatasoitetta tarvitaan?

Uusien laastituotteiden avulla laatoituksen päälle on helppo vetää rappaus, ja kun kaikkein vesialtteimpien alueiden laatat jättää paikoil-leen, ei tiukkojen märkätilavaatimusten rikkomista tarvitse pelätä.

Sileä kattopinta ja kunnollinen höyrynsulku

Ennen kuin ryhdymme rappaamaan seiniä, työstämme katosta täysin sileän ja poistamme vanhan kattopinnan päältä pienet kipsilevyt. Varmuuden vuoksi asennamme myös nykyaikaisen höyrynsulun.

Rapatut seinäpinnat ja katto maalataan märkätilaan sopivalla maalilla. Rapatusta seinästä ei tule aivan yhtä helppohoitoista kuin laatoituk-sesta, jonka voi vain pyyhkäistä puhtaaksi. Jo tämänkin vuoksi rappaamme vain ne alueet, jotka eivät ole alttiita vesiroiskeille.

Ohjeet

01
Tiivis höyrynsulku 6 Vaihe

1

Uusi höyrynsulku kiinni-tetään muutamilla sinki-löillä, kun vanha katto on puret-tu ja puhdistettu nauloista ja muovisulun mahdollisesti rikko-vista muista esineistä. Vuota asetetaan koolauksen suuntaisesti.

2

Seuraavat vuodat sijoitetaan limittäin koolauslautojen yli. Kiinnitä ensin pitkä sivu ja vedä sitten muovi puoliväliin poikittais-suunnassa, niin saat lopun muovin helposti sileäksi.

3

Höyrynsulku kiinnite-tään seiniin koko matkalta erityisellä höyrynsulkuliimalla. Purista seinään yhtenäinen vana liimaa ja kiinnitä sitten höyryn-sulku siihen sinkilöillä.

4

Leikkaa kalvo 8-12 mm päästä katon ja seinän rajalinjasta tukemalla samalla vuotaa leveällä lastalla. Taita veitseen uusi terä, jottet vaurioita kalvoa.

5

Kahden höyrynsulku-vuodan limitykset teipa-taan täysin tiiviiksi erityisellä höyrynsulkuteipillä. Sinkilät peitetään pienillä teipinpaloilla ja pienimmätkin repeytymien alut teipataan.

6

Katon ilmastointi-ja tuuletusaukot tiivistetään erityisillä kauluksilla. Kauluksen keskellä on sitkeä, elastinen kangas, joka leikataan ja puristetaan tiiviisti aukon ympärille.

LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas

02
Sileä katto, jossa on 1 levykerros 8 Vaihe

Höyrynsulku estää kosteaa ilmaa pääsemästä ammeen päällä olevaan kylmään ullakkotilaan, joka kärsisi helposti kosteusvaurioista.

Höyrynsulku suojataan vankalla kuitukipsilevyllä. Se on tavallisia kipsilevyjä raskaampaa käsitellä, mutta jo yksi kerros muodostaa vah-van ja vankan rakenteen. Käytämme 90 x 120 mm le-vyjä, joissa on tasoitereunat.

1

Kuitukipsilevyt sahataan joko pistosahalla tai käsisahalla, jota ei tämän jälkeen enää käytetä puutöihin.

2

Levyt kiinnitetään erikoisruuveilla, jotka vetävät kannat kovan pinnan sisään. Tasoitereunat poistetaan seinien kohdalta ja rajalinjaan jätetään 5-7 mm rakoa, jotta akryylisaumalle jää tilaa.

3

Seuraavat levyt kiinnitetään limittäin, jotta saumakohtiin ei muo-dostu ristikohtia. Ruuvit kiinni-tetään 20 cm välein. Ne painetaan tiiviisti levyyn niin, että kannat uppoavat levyn sisään.

4

Saumat tasoitetaan erityisellä tasoiteliimalla. Täytä saumat ensin lastalla sauman suuntaisesti, niin saat ne varmasti pohjia myöten täyteen. Silota sitten lastalla poikkisuuntaan.

5

Paina vahvikenauha pehmeään massaan lastalla. Silota jälleen leveällä lastalla koko sauman huullosreunan yli.

6

Pinnat tasoitetaan vähintään kerran vielä, jotta sekä saumat että kaikki ruuvit on varmasti katettu. Voit tasoittaa koko pinnan lopuksi. Käytä tavallista tasoitemassaa, jota on helpompi hioa.

7

Katto hiotaan sileäksi hienolla hiomapape-rilla joko hiomapalalla tai koneella. Ole huolellinen: tässä vaiheessa voi paljastua pieniä epätasaisia alueita. Sulje sau-mat akryylisaumamassalla.

8

Katto maalataan 2-3 kertaan, kun se on ensin käsitelty tartuntapohjusteella. Pohjuste estää levyjä imemästä maalia ja helpottaa huomattavasti yhtenäisen valkoisen pinnan luomista.

03
Vanhojen laatto-jen ylirappaus 9 Vaihe

Jos vanhat kylpyhuoneen laatat kyllästyttävät, ne tekisiu mieli iskeä rikki ja asentaa uusi märkätilaeriste. Tämän ajatteleminen saa monet kuitenkin tyytymään vanhaan kylpyhuoneeseensa.

Uudet, hyvin kiinnittyvät ja elastiset laastit helpottavat urakkaa paljon: vanhat laatat voi rapata yli ja asentaa uudet laatat vanhojen päälle kuor-mitetuilla märkätila-alueilla.

1

Seinät raivataan mahdolli-simman puhtaiksi. Lvi-asentaja irrottaa vesikalusteet. Irrotamme myös muutaman pistorasian kannen, jotta saamme rapattua ja maalattua niiden ympärystät siististi.

2

Laatat puhdistetaan perusteellisesti. Ensin poistetaan rasva ja lika puhdis-tusaineella ja seinä huuhdellaan puhtaalla vedellä. Lopuksi laatat hiotaan hienolla hiomapaperilla tarttuvuuden takaamiseksi.

3

Laatat katetaan laatta-laastilla. Levitämme joustavaa, lujasti tarttuvaa laastia melko ohuen kerroksen leveällä teräslastalla. Käytä mielellään saman valmistajan laastituotteita (tässä Alfix).

4

Syvennyksen pinnasta tehdään tasainen uusille laatoille. Kun irrotimme vanhat laatat syvennyksen alareunasta, vaurioitimme niiden päällä olevaa rappausta. Nyt kiilaamme laudan kulman työstämiseksi.

5

Rappauslaasti levitetään seuraavana päivänä. Rappauskerros ei oikaise vinouk-sia, joten levitämme ohuen ker-roksen ohutta rappauslaastia, jonka 0,8 mm jyväkoosta saa-daan 1-3 mm paksu kerros.

6

Rappaus hierretään yh-teen puolipehmeällä hierti-mellä 15-30 minuutin päästä, kun pinta tuntuu sormin kuivalta mutta yhä elävältä kostean hier-timen alla. Isoin, pyörivin liikkein syntyy nopeasti sileä pinta.

7

Ulkokulmat voivat olla hankalia. On paras silottaa molemmat sivut suoraa reunaa vasten samalla kertaa. Materiaalia ei ole liian vaikeaa myöskään painaa työstettävää sivupintaa kohti.

8

Syvennyksen uudet laa-tat kiinnitetään, kun rappaus on valmis. Laatat leikataan niin, että laatat ja rappaus koh-taavat reunassa eli rappaus yltää reunaan asti. Laatat pyöristetään hienolla hiomapaperilla.

9

Seinä pohjustetaan ja maalataan muutaman päivän päästä, kun ohut rappaus on täysin kuiva. Tartuntapohjus-te estää läikät ja maalin liian nopean imeytymisen. Pintamaalaa 2-3 kertaan.

Materiaalit

Kattoon:
• Höyrynsulkupaperi
• Höyrynsulkuliima
• Höyrynsulkuteippi
• Höyrynsulkukaulus
• Sinkilöitä
• Kuitukipsilevyjä, 90 x 120 cm
• Ruuveja kuitukipsilevyihin
• Kuitukipsilevytasoitetta vahvikenauhalla
• Tasoitemassaa
• Akryylisauma-ainetta
• Tartuntapohjusta (sininen)
• Märkätilan kattomaalia

Seiniin:
• Elastista laattalaastia, Profix
• Tartuntapohjustetta
• Rappauslaastia, DuraPuds 703
• Märkätilaan sopivaa maalia

Erikoistyökalut
• Tehokas porakone + vispilä
• Leveitä lastoja
• Hiomakirahvi
• Muuraustyökaluj

Vie aikaa

2 viikkoa kuivausaikoineen (kuivuminen vie aikaa, joten tee katto ja seinät yhtä aikaa).

Hinta

Noin 500 €/8 m2.

Vaikeusaste

Rappaaminen vaatii hieman kätevyyttä, mutta sen oppii nopeasti. Muutoin on vain oltava tarkka ja huolellinen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät varsihiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät isoa ja tehokasta varsihiomakonetta seinien ja kattojen viimeistelyyn. Pitkän varren ansiosta koneella voi työskennellä lattialta. Ilman telineitä hiominen säästää paljon aikaa ja voimia.

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone