Lattian valaminen

Ennen kuin lattialle valetaan betonia, poimulevyt kiinnitetään paikalleen kiilamaisilla puupalikoilla, jotka kiinnitetään ruuveilla.

Ennen kuin lattialle valetaan betonia, poimulevyt kiinnitetään paikalleen kiilamaisilla puupalikoilla, jotka kiinnitetään ruuveilla. Palikat on muotoiltu niin, että ne tulevat betonikerroksen yläpinnan tasalle. Näin betonin pinnan korkeuden voi tarkistaa niiden avulla. Seiniä vasten tehdään reunus EPS-muovista, joka estää kylmäsillan muodostumista ja pitää betonia paikallaan valettaessa. EPS-muovi ulottuu noin kolme senttimetriä valettavaa betonikerrosta ylemmäksi.Sitten tarkistetaan vesivaa’alla, että lattian kallistuksesta tulee sopiva. Tästä näkyy selvästi, kuinka lattia kallistuu suihkunurkkaan päin.

Kun betonia tuodaan huoneeseen, lämmitysletkut on suojattu oviaukossa olevalla levyllä.Sitten sekoitetaan betoni. Sen voi tehdä itse sementistä, sorasta, vedestä ja 4-8-millisistä kivistä. Yhteen osaan sementtiä sekoitetaan kaksi osaa soraa ja kaksi osaa kiveä, ja veden avulla betonin koostumusta säädellään niin, että siitä tulee verraten paksua eikä liian märkää. Tässä voi käyttää myös kuivabetonia ja lisätä kiviä ja vettä pakkauksessa olevien ohjeiden mukaisesti.Tässä betoni sekoitetaan pihakäytävällä, josta se kuljetetaan kottikärryillä ovelle ja sieltä sangossa ylös portaita. Tämä on raskasta työtä, jossa tarvitaan vahvaa apumiestä.Betonin levittäminen aloitetaan kylpyhuoneen nurkasta, ja on tärkeää huolehtia, että betoni levitetään kunnolla reunoja pitkin.Betoni pitää täryttää, ettei siihen tule ilmataskuja. Se sujuu helpoimmin kävelemällä kostealla betonilla, jolloin se tallautuu tiiviisti.

Suihkunurkassa pinta kannattaa tasoittaa huolellisesti. Mitä tarkemmin kallistus tulee, sitä vähemmän sitä tarvitsee tasoittaa seuraavassa vaiheessa. Betonipintaa tasoitetaan ja silotellaan sekä hiertimellä että muurauskauhalla ja koko ajan tarkistetaan, että siihen tulee oikea kallistus kohti lattiakaivoa. Kuten näkyy, myös vesivaakaa käytetään betonin tasoittamiseen suhteessa puupalikoihin, jotka ruuvattiin lattiaan aikaisemmassa vaiheessa.

Sitten merkitään kahdella laudalla, mihin suihkunurkka tulee.Sen jälkeen tarkistetaan, että reunat ovat täysin suorassa, lautoja myöten raaputetaan hieman betonia pois, lattia suoristetaan muurauskauhalla ja tarkistetaan uudelleen, että kaikki on suorassa.Teräksisellä suorakulmalla tarkistetaan, että nurkka tulee kohtisuoraan seinää vasten.

Sitten tehdään hiertimellä oikeaa kallistusta lattiakaivoon päin.Kun betoni tulee laudan yläreunan tasolle nurkkauksen ulkopuolella ja alareunan tasolle sen sisäpuolella, suihkunurkka on varmasti muuta lattiaa alempana. Mitä enemmän betonia silotellaan, sitä enemmän vettä siihen imeytyy, ja lopulta sen käsittely on lähes mahdotonta. Suihkunurkka on nyt valmis, ja loput betonista levitetään tasaisesti lattialle lapion, hiertimen ja vesivaa’an avulla. Lopuksi lattia peitetään muovilla, jotta betoni ei kuivu liian nopeasti, sillä silloin se saattaa halkeilla. Kuumana päivänä betonia kannattaa kostuttaa hieman. Voi kestää jopa kuukausi, ennen kuin betoni on täysin kovettunut ja valmis laatoitettavaksi.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone