Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Paraskaan silikonisauma ei kestä ikuisesti. Tämä silikonisauma ainakin pitää vaihtaa pikimmiten. Osaksi siksi, ettei se näytä enää siistiltä, mutta ennen kaikkea siksi, että se ei ehkä ole enää tiivis.

Silikonisaumojen uusiminen kylpyhuoneessa

Silikonisaumoihin on vaikeaa ihastua toden teolla. Niihin eivät ole ihastuneet meidän sauma-asiantuntijammekaan, jotka ovat jo vuosia hankkineet elantonsa niiden laitolla.

Näillä sitkeillä ja sileillä saumoilla on kuitenkin myös vahvuutensa ja paikkansa nykykylpyhuoneessa. Ne tarttuvat lähes kaikkiin pintoihin, ovat joustavat ja vesitiiviit, ja niiden pinta on helppo puhdistaa ja pitää puhtaana. Joissakin paikoin on seinien ja lattioiden välisten saumojen tiivistäminen silikonilla määräysten asettama vaatimus.

Mutta silikonisaumat myös ärsyttävät. Silikoni itsessään on vedenpitävää, mutta saumojen päitä ja reunoja on niin vaikea saada tiiviiksi, että uuden rakennuksen tiiviys ei saa olla riippuvainen silikonisauman tiiviydestä. Siitä on huolehdittava jo aikaisemmassa vaiheessa rakentamista.

Sileä pinta on helppo kuivata ja pitää puhtaana, mutta jos sitä ei tee jatkuvasti, pureutuu homesieni sauman pintaan.

Ja siinä missä homeinen laastisauma voidaan pelastaa harjaamalla ja jynssäämällä ei silikonisauma kestä samankaltaista käsittelyä. Ainoaksi ratkaisuksi jää sauman puhdistaminen se vaihtamalla. Kovettumaton silikonimassa tarttuu muihin materiaaleihin erittäin helposti.

Vastaavasti muiden materiaalien on erittäin vaikeaa tarttua kovettuneen silikonimassan pintaan. Eli jos olet kerran laittanut silikonia saumaan, sinun on käytettävä silikonia saumassa jatkossakin. Tämän vuoksi taitavimmatkin saumaihmiset suosittelevat silikonia vain sinne, missä sen vahvuudet ovat sen heikkouksia suuremmat: kosteisiin tiloihin, joissa vaaditaan joustavuutta ja tiiviyttä.

Mutta jos tiiviys on riippuvainen silikonisaumasta, asia kannattaa ilman.

KYLPYHUONEEN SILIKONISAUMOJEN POISTO

Silikonisaumojen poisto saumoista

1. Leikkaa vanhat saumat irti mattopuukolla molemmilta puolilta. Varo, ettei veitsi painu niin syvälle, että vesieristys menee rikki. Vesieriste on vesitiivistä, mutta ei kestä leikkaamista. Sauma avataan aluksi kokonaan toiselta puolelta, ja sitten toiselta puolelta laattojen reunaa pitkin. Pitämällä veistä hieman vinossa sauman voi nyt irrottaa ja vivuta ulos.

Silikonisaumojen poisto kylpyhuoneen saumoista

2. Vedä vanhat saumat varovasti irti, mahdollisuuksien mukaan kokonaisina. Yritä irrottaa saumojen reunat seinästä veitsellä varovasti samaan aikaan, kun vedät saumaa irti.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen poisto ja puhdistus

3. Pyyhi silikonijäämät pois saumojen reunoilta. Kaapiminen on hidasta, mutta se kannattaa tehdä huolellisesti. Kaavi vuorotellen terä- ja hamarapuolella.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen poisto ja puhdistus asetonilla

4. Pyyhi sauma puhtaaksi asetonilla. Asetoni kannattaa kaataa purkkiin, jotta sitä on helppo käyttää. Muista tuulettaa kunnolla.

SILIKONINPOISTOAINE

Vanhojen silikonisaumojen poistamiseen ei kannata käyttää silikoninpoistoainetta.

Silikoninpoistoaine liuottaa vanhan silikonin tehokkaasti irti seinästä, mutta jos ainetta jää seinään, se liuottaa irti myös uuden silikonin tai ainakin estää sitä tarttumasta kunnolla kiinni. Aine voi liuottaa myös silikonin takana olevaa vesieristettä. Vanhoista silikoninpaloista ei ole haittaa, jos ne ovat lujasti kiinni seinässä.

Jos kuitenkin käytät silikoninpoistoainetta, puhdista sauma lopuksi märällä, etikkahappoon kastetulla rätillä vähintään kahteen kertaan. Varmista pienellä koevedolla, että uusi silikoni tarttuu kiinni laattoihin, ennen kuin aloitat uusien saumojen tekemisen.

LUE LISÄÄ: Silikoni: Näin käytät saumaussilikonia

Kylpyhuoneen silikonisaumojen joustava sauma

KYLPYHUONEEN SILIKONISAUMOJEN UUSIMINEN

Kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen

1. Saumaussuutin leikataan vinosti, niin että terävä pää tulee täsmälleen sauman levyiseksi. Tee reiästä aluksi mieluummin liian pieni kuin iso. Laajenna reikää, kunnes se on juuri sopivan kokoinen.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen ja sauman täyttö

2. Sitten saumauspistoolia käännetään puoli kierrosta ja silikonikitti pursotetaan saumaan hitaasti ja tasaisesti. Kannattaa aina hankkia saniteettikittiä, jossa on homeenestoaineita, sillä se estää sieni- ja homekasvustojen muodostumisen, ja samalla sauma pysyy siistinä kauemmin kuin kitti, joka ei sisällä torjunta-aineita.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen kostuttaminen

3. Kostuta tuoreen saumausaineen ympärillä olevat kaakelit ja saumat vedellä, johon on sekoitettu pesuainetta. TÄRKEÄÄ! Sauman on oltava aivan täynnä. Jos silikonin ja sivun välissä on vettä, saumausaine ei tartu kiinni.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen ja tasoittaminen

4. Kun sauma on pursotettu, se pitää kaapia tasaiseksi saumauslastalla. Näin saumasta tulee sileä ja samalla tiivis. Saumauslastaa vedetään niin, että sauma painautuu samanaikaisesti kumpaankin laattaan, ja ylimääräinen kitti poistetaan. Poikittaissaumojen kohdalla ylimääräisen kitin voi poistaa myös saumauslastalla.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen ja tasoittaminen sormella

5. Tasoita silikonisauma tarvittaessa toiseen kertaan. Monet silottavat sauman tässä vaiheessa saippuaveteen kostutetulla sormella. Ammattilainen ei kuitenkaan tee niin. Vesi on haitaksi saumalle, ennen kuin sauma on kuivunut. Nyt sauma on uusittu, ja kylpyhuonetta voi käyttää taas 12 tunnin kuluttua, tai sitten kun käytettävän silikonikitin käyttöohjeessa sanotaan.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen: silikonin painaminen saumaan

6. Saumaaminen vaatii näppäryyttä. Silikonisaumaajat ovat erinomaisia saumaustyökaluja, sillä niissä on erilaisia nurkkaprofiileja. Paina silikoni kunnolla sauman pohjaan asti.

Tee työ hyvin – tai jätä se tekemättä

  • Älä leikkaa liian syvälle, kun poistat vanhaa saumaa. Jos vaurioitat kostean tilan eristettä sisemmältä rakenteista, kannattaa kutsua ammattilainen apuun.
  • Puhdista vain asetonilla vanhan sauman poiston jälkeen. Asetoni poistaa rasvan. Jos käytät silikonin poistajaa, pilaat samalla uudenkin silikonin.
  • Valitse hyvälaatuinen silikonisaumausaine. Saatat aineen valinnalla säästää muutamia kymppejä, mutta puolen päivän työ voi toisaalta mennä hukkaan, koska sauma ei pidä.
  • Levitä saumausainetta runsaasti. Sauman on oltava aivan täynnä ennen kuin pinta tasoitetaan saumaustikulla.
  • Näe vaivaa – alusta loppuun. Sauman kovettuminen vie paljon aikaa.

Nämä säännöt on kirjannut Tee Itse -lehden sauma-asiantuntija, joka on vuosikymmenten varrella tutkinut saumauksia tuhansissa kylpyhuoneissa. Hän puhuu selvää kieltä: Voit hyvin itse vaihtaa silikonisauman tavanomaisissa olosuhteissa silloin kun saumalla ei varmisteta tiiviyttä. Mutta silikonisaumojen kohdalla lähes riittävän hyvin tehty ei ole tarpeeksi hyvä. Jos et voi noudattaa ym. kuutta käskyä, on viisaampaa soittaa ammattilaiselle. Vain näin syntyy kaunis ja kestävä sauma. Siksi aikaa kuin se on mahdollista...

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin