Ylelliset laatat tuovat lämpöä

Puukuvioidut laatat luovat lämpimän tunnelman kylpyhuoneeseen, jossa ennen oli tylsä harmaa-keltainen mosaiikkilaatoitus. Ensin on kuitenkin tehtävä vesieristys, joka estää uudet halkeamat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
800 €/9 m2

Johdanto

Uusi tiikkilautaa jäljittelevä laattalattia on niin upea ja houkut-televa, että se muuntaa vanhan ja tylsän kylpyhuoneen irtoile-vine laattoineen aivan uudeksi tilaksi, joka suorastaan kutsuu tassuttelemaan paljain jaloin ja sisustamaan.

Näillä 80 cm pitkillä laatoilla päällystettävän lattian suunnittelu on tehtävä huolellisesti, sillä laattojen ladonta suhteessa seiniin, lattiakaivoon ja saumauskuvioon vaikuttaa koko tilan ilmeeseen. Näin on, kun laatat eivät vain lepää huomaamattomasti jalkojen alla vaan herättävät ansaitsemansa huomion.

Siksi hankimme matalat sokkelilistat, joissa on pyöristetty ylä-reuna ja jotka luovat tyylikkään siirtymän lattiasta rapattuihin sei-niin. Laatat muodostavat suuren osan kustannuksista, mutta tilan pysyviin elementteihin kannattaa panostaa. Valaisimia ja pyyhe-tuovat koukkuja on helppo vaihtaa myöhemmin, mutta laatat pysyvät lattiassa toivottavasti useita vuosia. Silloin nii-hin voi käyttää muutaman satasen enemmän.

Vesitiivistä halkeamista huolimatta

Ensin loimme tasaisen alustan, jotta pitkien laattojen kulmat eivät pääse irvistelemään.

Kun vanhat irtoilleet pikkulaatat poistettiin, alta paljastui halkeamia. Se edellytti uutta vedeneristystä.

Koska rakennus saattaa elää jatkossakin, käytimme vedeneristyskangasta. Sen käyttö on hankalampaa kuin nestemäisen vedeneristeen, mutta se säilyttää vesitiiviyden, vaikka lattia eläisikin.

Ohjeet

01
Puhdas ja vankka alusta 4 Vaihe

1

Tyhjennä remontoitava tila täysin. Vanha WC-istuin, vanhat kaapit, pöytätaso ja pesukone poistetaan ja viemäriaukot peitetään.

2

Vanha laatoitus poistetaan piikkauskoneella. Työn voi toki tehdä tehokkaalla poravasaralla ja sopivalla terällä, mutta työ vie kauemmin.

3

Irrota lattiasta laattalaasti, sauma-laastin jäämät ja vanhojen laatta-arkkien kiinnitys-verkko perinpohjaisesti suorateräisellä lapiolla.

4

Imuroi lattia huolellisesti ja pidä koko laatoitettava tila ja erityisesti lattian nurkat koko ajan siisteinä, jotta pöly, kivet ja laastijäämät eivät pääse tuhoamaan työtä.

02
Kuitukangas takaa tiiviyden 9 Vaihe

Märkätilojen ja lattiakaivol-listen tilojen vesiristykseen käy nestemäinen vesieriste. Se levitetään siveltimellä tai telalla maalin tapaan, ja kui-vuessaan se muodostaa kumisen kalvon.

Kohteemme rakenteet voivat elää ja aiheuttaa hal-keamia lattiaan, joten valitsimme varman ratkaisun eli vedeneristyskankaan, jonka molemmille puolille tulee kiinnityslaasti.

1

Tarkista, ettei lattia ole epätasainen ja että kaato on oikeaan suuntaan, jotta vesi valuu lattiakaivoon. Tasoita lattia poistamalla kohoumat ja täyttä-mällä yli 2 mm:n kuopat tartuntapohjusteella.

2

Täytä kuopat sitkeällä hienojakoisella pikatasoitteella, jonka jälkeen työtä voidaan jatkaa 2 tunnin kuluttua.

3

Tiivistä lattiakaivon ympärys synteettisellä kumikauluksella. Pohjusta betoni sinisellä pohjusteella ja poista rasva lattiakaivon metallireunasta. Leikkaa aukko lattiakaivon kohdalle.

4

Pohjusta betoni märkä-tilapohjusteella, joka on väriltään vaaleanpunaista. Beto-nille se laimennetaan vedellä suhteessa 1:1. Punainen pohjuste on diffuusiotiivistä toisin kuin tavallinen sininen pohjuste.

5

Levitä lattialle kerros tiivistemassaa hieman kalvoa leveämmästi. Levitä massa ensin sileällä lastalla, sitten 4 mm:n hammaslastalla ja tasoita lopuksi leveällä lastalla.

6

Leikkaa kuitukangas mittaan ja pane se kostean tiivistemassan päälle siten, että se nousee seinille 4-6 cm:n matkalta. Painele vuodan alta ilmakuplat pois pyöreäkulmaisella lastalla.

7

Vahvista nurkat kuitu-kangasvahvisteella. Käytä joko valmiita nurkka-paloja tai leikkaa kuitu-kankaasta sopivia kappaleita.

8

Kiinnitä seuraavat vuodat samalla tavalla. Tiivistemassaa käytettäessä vuodat voivat tarvittaessa mennä limittäin muutaman sentin.

9

Levitä vesieriste-kankaan päälle heti uusi kerros tiivistemassaa telalla. Massan voi hyvin se-koittaa ainesten mukana tule-vassa ämpärissä, jossa sementti ja sideaine ovat erillään.

03
Aloita laatoitus tarkasti 3 Vaihe

Lattia on nyt valmis laatoitet-tavaksi, mutta vielä on syytä laittaa jäitä hattuun!

Jos laatoituksen vain aloit-taa nurkasta, koko huoneen laatoitus voi mennä pieleen. Varmista, ettei seinän vie-reen tule kapeita laattapaloja.

Etsi kaunis laattajako, eli lado laatat irrallisina lattialle, kunnes laatat asettuvat hyvin näkyvimpien seinien vierelle. Kiinnitä vasta sitten ensim-mäinen laatta.

Ensimmäisen pitkän laatan asennus on suuri hetki. Se on koko laatoituksen kulmakivi, sillä se määrittää kaikkien muiden laattojen sijainnin.

1

Asenna laatat seinän keskikohdasta molempiin suuntiin pitkittäissuunnassa. Tässä paras ratkaisu on sijoittaa keskilinjaan sauma. Kun sauma-koko on 5 mm, laattoja ei tarvitse leikata leveyssuunnassa.

2

Sitten on kahden lyhyen poikkisauman vuoro. Suihkunurkan ulkoseinä on erittäin näkyvällä paikalla, joten sen vierustalla on syytä aina välttää lyhyitä laatanpätkiä.

3

Kun laattajako on selvillä, levitä laasti sisimpiä rivejä varten. Ensim-mäinen rivi ei tule seinää vasten, vaan kolmen rivin päähän seinästä. Se asennetaan ohjainkiskon avulla.

04
Säilytä kuvio koko lattiassa 7 Vaihe

Pitkänmalliset, näyttävät laatat, joissa on tiikkilauta-kuviointi, asennetaan 7 cm:n eli reilun puolen laatan-leveyden limityksellä. Ratkaisussa on se etu, että laattojen päädyt eivät lähde irvistämään, jos laatoituksen alla oleva lattia ei olekaan täysin tasainen.

Limitys saa lisäksi lautakuvion näyttämään entistäkin upeammalta, joten asennuksessa ja saumaleveydessä kannattaa olla erityisen tarkkana.

1

Asenna laatat tarkasti 7 cm:n limityksellä. Sauma-koko pysyy tasaisena, kun käytät 5 mm:n saumanarua.

VINKKI: Riittää, että naru on saumassa vain laatan molemmissa päissä.

2

Leikkaa laatat suurella laattaleikkurilla. Laattaleikkuri kannattaa vuokrata. Pitkänmallisia ja erittäin lujia lattialaattoja on yleensä vaikea leikata pienemmällä leikkurilla.

3

Ulommainen laattarivi täytyy yleensä leikata leveyssuunnassa. Me vältyimme työltä, koska muutimme saumakokoa, ja koska sokkelilaatta peittää seinäsauman.

4

Jatka laatoittamista taaksepäin. Levitä paksu kerros kiinnityslaastia 10 mm:n hammaslastalla seuraavien laattarivien alle. Älä levitä liian suurelle alueelle, sillä laastin pinta ei saa kuivua.

5

Tarkista säännöllisesti, että linjat ovat suorat. Vaikka käyttäisit saumanarua ja piirtäisit apuviivat lattiaan, pitkä vesivaaka ja kriittinen katse ovat ratkaisevia.

6

Älä limitä suihku-nurkan laattoja, jotta vesi ei pääse valumaan suihkunurkan ulkopuolelle. Tällöin kaato ohjaa valuvan veden laattojen poikki lattiakaivoon.

7

Lado laatat oviaukon kohdalta hieman syvennyksen yli, jotta syntyy pieni reuna. Huolellinen suunnittelu kannatti, sillä vältimme täysin lyhyet laatanpätkät.

05
Sokkelilaatat limitetään 3 Vaihe

Kun lattialaatat on saatu asennettua, on aika asentaa seinien sokkelilaatat. Sokkeli-laatat voidaan asentaa joko ennen tai jälkeen lattian saumauksen.

Sokkelilaattoja ei asenneta suoran viivan mukaisesti vaan lattiakorkeuden mukaan. Saumakoko pide-tään tasaisena välikkeillä. Näin syntyy suoralta näyt-tävä yläreuna.

Kauniit laatat ja suunnittelu antavat lupauksen upeasta lattiasta - kaiken kruunaa huolellisuus, josta ei kannata tinkiä.

1

Leikkaa sokkelilaatat ja kiinnitä ne paikoilleen lattialaattojen tavoin. Koska tilassa on useita väliseiniä, kuten suihkunurkan seinät, laattoja on leikattava 45 asteen kulmassa.

2

Levitä kiinnityslaasti laattojen takapuolelle. Levitykseen riittää 4 mm:n hammaslasta, kun taas lattialaatat vaativat 10 mm:n hammaslastan, jotta laastia olisi tarpeeksi.

3

Saumaa laatan ja seinän väli akryyli-saumamassalla. Riittää, että peität raon. Saumasta tulee näkymätön, kun se maalataan. Laatan ja lattian väli suljetaan joustavalla laattalaastilla.

06
Saumat kruunaavat kaiken 3 Vaihe

Kun laatat on asennettu, kiinnityslaasti saa kuivua kaksi vuorokautta, jotta se ei sekoitu saumamassaan.

Laattalaastiksi valittiin joustavaksi laastityyppi, sillä se pystyy myötäilemään lat-tian liikkeitä lämmitetyissä lattioissa. Laastin tyyppi määräytyy saumakoon mukaan. Kohteessa käy-timme laattalaastia, joka sopii 2-10 mm:n saumoihin.

1

Levitä saumalaasti laattojen väliin kumilastalla. Vedä laastia vinottain kaikkiin suuntiin useita kertoja, kunnes saumat ovat täyttyneet.

2

Pese ylimääräinen saumalaasti pois kuivaksi väännetyllä sienellä, mieluiten sienilatalla, joka on kuivattu ämpärin reunaa vasten. Pyyhi vinottain, jotta laasti ei lähde saumoista.

3

Kun laasti on kovettu-nut, kiillota laatat puuvillaliinalla. Jos laatoissa on laastijäämiä, pese ne 12-24 tunnin kuluessa lämpimällä vedellä, johon on lisätty etikkaa. Lattia on nyt valmis.

Materiaalit

Vesieristykseen

• Pohjustetta (tavallista, sinistä)
• Pikatasoitetta
• Lattiakaivonkauluksen
• Märkätilapohjustetta (vaaleanpunaista)
• Tiivistemassaa
• Vesieristyskangasta
• Vahvikenauhaa

Laatoitukseen

• Laattoja, tässä: 12,6 x 80 x 0,9 cm
• Lattialaattoja, tässä: 8 x 40,3 x 0,9 cm
• Kiinnityslaastia
• Saumalaastia
• Akryylisaumamassaa

Erikoistyökalut

• Porakone ja vispilä
• Piikkauskone
• Suuri laattaleikkuri (vuokra)
• Hammaslasta
• Saumaustarvikkeet (ämpäri, saumauslatta ja saumaussieni)

Vie aikaa

Pari viikkoa kuivumisaikoineen

Hinta

Noin 800 €/9 m2

Vaikeusaste

Vedeneristys vaatii taitoa. Jos et ole varma, teetä työ ammattilaisella. Laatoitus on tehtävä huolella, jotta lopputulos on upea.

Piirustus

Tiivistemassakerrokset vesieristyskankaan molemmin puolin takaavat tiiviyden, vaikka lattia halkeilisi.

Vinkit & niksit

Näin leikkaat suuresta laatasta pieniä paloja

Suuri laattaleikkuri on korvaamaton apuväline 9 neliömetrin kylpyhuoneen lattian laatoittamisessa, etenkin seinien vieruslaattojen leikkaamisessa.

Leikkurissa on riittävästi voimaa ja terä kestäväksi poltettujen, kovien lattialaattojen leikkaamiseen, ja sen koko riittää pitkien laattojen käsittelyyn.

Tärkein ominaisuus on kuitenkin tarkkuus. Kun vähän harjoittelet, säästyt koko joukolta leikkauksia leikkaamalla laattaa ensin vähän ja sitten syvemmin samasta kohdasta.

Leikkurilla saat tehtyä tarkasti myös vinot leikkaukset, joita tarvitaan ulkonurkissa. Kun hallitset tekniikan, selviät useimmista pienistäkin leikkuu-töistä suurella terällä.

Laatan kulmaan pitää tehdä lovi. Kuvassa A laatta leikataan yläpuolelta tarkasti hahmotellun loven kulmaan.

Kuvassa B laatta leikataan takapuolelta syvemmälle kuitenkin siten, ettei terä tule laatan läpi.

Leikattu pala katkaistaan ja laattaa asetetaan paikallaan (kuva C).

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuoneen laatat