Mustaa laattaa isoille pinnoille

Lattia kaipaa kipeästi päivitystä. Bidee puretaan pois, jotta huoneeseen saadaan lisää tilaa. Lattia laatoitetaan isoilla laatoilla. Niissä on kiiltävä pinta, joka heijastaa hyvin valoa ja saa huoneen näyttämään isommalta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää.
Hinta
40 euroa/neliö.

Johdanto

Isot laatat näyttävät hyviltä, mutta ne ovat myös käteviä. Isoista laatoista tehdyissä pinnoissa on vähemmän rispaantuvia saumoja, joten pinnat on helppo pitää puhtaina. Näissä ohjeissa näytetään, miten:

 • asennat ensimmäisen ja ratkaisevan laatan.
 • leikkaat reiät putkille ja viemärille.
 • asennat laatat seiniin.
 • teet kaadon suihkun lattiaan.
 • saumaat laattojen väliset raot.

Ohjeet

01
Isot lattialaatat 8 Vaihe

Uudet laatat asennetaan suoraan vanhojen päälle. Vanhat laatat puhdistetaan sitä ennen huolellisesti.

Tee koelaatoitus, ennen kuin sekoitat laastin. Yksi koelaatoitus huoneen pituus- ja leveyssuunnassa näyttää, miten laatat sopivat huoneeseen. On tärkeää, ettei seinien viereen jää kapeita suikaleita, sillä isot reunapalat näyttävät siistimmiltä. Isojen palojen leikkaaminen on sitä paitsi helpompaa kuin pienten, sillä isot palat voi katkaista laattaleikkurilla. Pienten palasten tekemiseen tarvitaan kulmahiomakone.

1

Tee koelaatoitus. Lado laatat vieri viereen huoneen leveyssuunnassa ja asenna niiden väliin laattaristit. Asettele laatat siten, että reunapaloista tulee yhtä isot.

2

Jos laatoitus jatkuu seinän toiselle puolelle kuten tässä, ota se huomioon jo aluksi. Lado pari laattaa linjalautaa vasten ja säädä laattojen paikkaa pituus suunnassa.

3

Piirrä ensimmäisen laatan paikka keskelle lattiaa. Ensimmäinen laatta on lattian keskimmäinen laatta pituus- ja leveyssuunnassa.

4

Viritä linjalanka ensimmäisen laattarivin reunaan. Sido lanka kiinni esimerkiksi painaviin kiviin.

5

Sekoita laasti ja levitä sitä lattiaan ensimmäisen laatan alle. Sekoita laasti pakkauksen ohjeen mukaan notkeaksi massaksi ja levitä sitä lattiaan laastikammalla.

6

Asenna ensimmäinen laatta. Paina se laastiin linjalangan suuntaisesti. On tärkeää, että ensimmäinen laatta on täysin suorassa, sillä se määrittelee muiden laattojen paikat.

7

Asenna loput kokonaiset laatat. Levitä laastia lattialle ja asenna laatat paikalleen laattaristien avulla. Tarkista linjalaudalla, että laattarivit ovat suorassa. Sahaa pienet palat reunoille myöhemmin.

8

Tee seinälle reunus lattialaatoista. Leikkaa lattialaatoista 12x30 sentin kokoisia palasia. Levitä laastia laattojen taakse ja paina palat kiinni seinään. Varmista, että yläreunasta tulee suora.

02
Näin sahaat laatat kaivon ja putkien ympärille 3 Vaihe

Nurkkiin ja putkien ympärille tulevat laatat pitää sahata kulmahiomakoneella.

1

Teippaa laatat tarvittaessa, jotta voit piirtää niihin. Tässä kaivo osuu keskelle laattaa. Piirrä kaivon leveys laattaan ja mittaa, mihin kohti laattaa reikä tulee. Piirrä reiän paikka.

2

Sahaa kulmahiomakoneella ja timanttilaikalla viivoja pitkin. Leikkaa reikä aluksi varovasti kaivon keskeltä reunoja kohti. Leikkaa palat lopuksi irti varovasti reunoja pitkin.

3

Laatta on nyt sahattu sopivaksi ja vesiputkelle on tehty lovi. Laatan voi nyt asentaa kiinni.

03
Isot laatat suihkun seinälle 5 Vaihe

Asenna puurimat seinään ja aloita laatoittaminen sen päältä. Kun rimat ovat suorassa, laattojen asentaminen sujuu nopeasti rivi kerrallaan. Laatat on helppo latoa päällekkäin saumoihin painettavien laattaristien avulla.

Tee koelaatoitus, jotta et joudu leikkaamaan nurkkiin liian pieniä palasia.

1

Asenna rimat ensimmäisen laattarivin alle. Asenna rimat noin 10 senttiä lattiasta. Tarkista vatupassilla, että rimat ovat vaakasuorassa.

2

Sekoita laasti ja levitä se seinälle. Aloita peräseinästä. Sekoita laasti notkeaksi massaksi porakoneen ja vispilän avulla ja levitä laasti seinälle laasti kammalla.

3

Asenna ensimmäinen laattarivi riman päälle. Toisessa reunassa laattaa pitää leikata. Jätä laatan pään ja viereisen seinän väliin vähintään viiden millin rako.

4

Asenna seuraava laattarivi. Käytä laattaristejä, jotta saumoista tulee yhtä leveitä. Varmista, että laastia on tarpeeksi, jotta laattojen taakse ei jää onttoja kohtia.

5

Asenna viimeinen laatta paikalleen. Keskimmäisiin laattoihin piti sahata putkien mentävät reiät. Irrota alarima vuorokauden kuluttua. Täytä reiät märkätilasilikonilla, jotta vesieristys ei vuoda.

04
Pienet laatat suihkun lattialle 5 Vaihe

Suihkun lattian pitää kallistua kaivoa kohti joka suunnasta, joten lattiaa ei voi laatoittaa isoilla laatoilla.

Isoja laattoja oli kuitenkin puoli laatikollista liikaa, joten ne leikattiin pieniksi, 10x10 sentin paloiksi. Pienet laatat sopivat täydellisesti suihkun lattian laatoittamiseen.

Isojen laattojen pienentäminen säästi tässä tapauksessa rahaa. Lisäksi lattialaatat ovat nyt täsmälleen saman värisiä kuin seinälaatat.

1

Tee koelaatoitus. Lado laatat peräkkäin lattialle ja katso, miten ne sopivat parhaiten kaivon ympärille. Varmista, ettet joudu leikkaamaan liian pieniä palasia.

2

Tee koelaatoitus myös lattian leveyssuunnassa, jotta reunoille ei jää liian pieniä paloja. Lattiaan kannattaa piirtää apuviivat, jotta rivit pysyvät suorina.

3

Aloita laatoittaminen huoneen keskeltä. Asenna yksi laattarivi sekä huoneen pituusettä leveyssuunnassa. Paina laatat kevyesti kiinni laastiin.

4

Asenna loput laatat. Levitä laastia lattiaan ja paina laatat paikalleen. Leikkaa laatat sopiviksi kaivon viereen ja lattian reunoille. Leikkaa suorat laatat laattaleikkurilla ja käytä kaivon vieressä kulmahiomakonetta.

5

Asenna alimmat laatat seinälle. Leikkaa laatat sopiviksi paloiksi. Levitä laastia laattoihin ja paina ne kiinni seinään. Leikkaa laatat tarvittaessa kulmahiomakoneella lattian kallistuskulman mukaan.

05
Näin saumaat laatat 3 Vaihe

Tämän kylpyhuoneen kaikki saumat täytetään saumalaastilla. Huoneen nurkat kannattaa saumata silikonilla etenkin uusissa taloissa, sillä niiden rakenteet voivat liikkua ja murtaa laastin.

1

Sekoita saumalaasti, ja levitä sitä saumoihin kumilastalla. Sekoita laasti ohjeiden mukaan kiinteäksi massaksi. Levitä laasti saumoihin vinosti laattojen yli. Ole huolellinen, jotta kaikki saumat täyttyvät kokonaan.

2

Pese ylimääräinen saumalaasti pois sienellä, kun laasti on kuivunut noin puolen tunnin ajan. Huuhtele sieni säännöllisesti puhtaassa vedessä. Kun olet pyyhkinyt koko lattian, annan laastin kuivua hieman, kunnes laattojen pintaan jäänyt saumalaasti muuttuu harmaaksi.

3

Pyyhi kuivunut laasti pois kuivalla pyyhkeellä. Kuiva saumalaasti irtoaa yleensä helposti. Jos osa laastista on tarttunut kiinni lujasti, voit käyttää apuna patojen puhdistamiseen tarkoitettua sientä.

Materiaalit

 • Laattoja, 30x60 cm
 • Laastia
 • Linjalankaa
 • Laattaristejä
 • Rimaa
 • Saumalaastia
 • Saumasilikonia

Vie aikaa

Noin 3-4 päivää.

Hinta

Noin 40 euroa/neliö.

Vaikeusaste

Suunnittele laatoittaminen huolel-lisesti, jotta pääset hyvin alkuun. Isot laatat eivät ole niin joustavia kuin pienet laatat.

Video

Tarkat laastisaumat

Laattaristit pitävät saumat yhtä leveinä

Laattojen leikkaaminen

Se sujuu helposti ja nopeasti laattaleikkurilla

Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …