Näin teet täydellisen laattalattian

Kylpyhuoneen lattian laatoittamiseen ei tarvita laatoittajaa. Tässä jutussa näytetään, miten teet sopivan kaadon ja mahdollisimman siistin laatoituskuvion.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5-6 päivää
Hinta
110 euroa

Johdanto

Kylpyhuoneen laatoittamiseen ei välttämättä tarvita ammattilaista. Voit laatoittaa suihkun lattian itse, jos teet esivalmistelut huolella ja käytät yksinkertaisia, toimivia ratkaisuja. Näillä ohjeilla opit tekemään lattian, jossa vesi valuu oikeaan suuntaan ja laatat jakautuvat parhaalla mahdollisella tavalla.

Tässä jutussa lattian laatoittamista helpotetaan neljällä eri tavalla. Esivalmistelut vievät jonkin verran aikaa, mutta vaivannäkö kannattaa. Lattia valmistuu nopeasti ja lopputuloksesta tulee tyylikäs, kun maltat suunnitella kaiken tarkasti.

4 VARMAA VALINTAA

 1. Koko suihkunurkkauksen levyinen kouru helpottaa lattian valamista, kun kaatoa tarvitaan vain yhteen suuntaan.
 1. Liimaa korkomerkkejä eri puolille lattiaa. Oikeaan korkoon asetetut korokkeet helpottavat kaatojen valamista.
 1. Suihkunurkan ja muun lattian väliin tehtävä notko estää veden valumisen suihkun ulkopuolelle. Laatat on helppo asentaa vinoon, ja notko pitää veden suihkun puolella. Jos suihku erotetaan muusta huoneesta harjanteella, vesi valuu helposti reunan yli.
 1. Tee koelaatoitus jotta näet, miten laatat sijoittuvat kylpyhuoneen nurkkiin.

Ohjeet

01
Tee lattiaan sopivat kaadot 4 Vaihe

Vanha betonilattia on harvoin valmis laatoitusta varten. Lattia voi olla epätasainen tai siitä puuttuvat oikeat kaadot.

Suunnittele vatupassin avulla, miten lattian pitää kallistua viemäristä ylöspäin. Kallistuksen pitää olla jyrkin suihkunurkkauksessa. Nosta muuta lattiaa siten, että suihkua kohti tulee kaato. Merkitse oikeat korot eri puolille ja tasoita lattiaan sopivat kallistukset.

1

Liimaa korokkeet korkoon, johon lattiatasoitteen pinta on tarkoitus valaa. Jos suihkuun tulee lattia-lämmitys, se asennetaan lattia-tasoitteen alle.

2

Viritä rima huoneen poikki suihku-nurkkauksen reunan kohdalle. Suihkuseinä tulee samaan linjaan. Vesikouru päättyy suihkunurkkauk-sen reunaan.

3

Levitä lattiatasoite ensin huoneen kuivaan osaan kumilastalla. Tasoita pinta korkomerkkien tasoon. Sekoita laasti säkin kyljessä olevan ohjeen mukaan.

4

Tasoita suihkunurkkauksen lattia. Tee tasainen ja suora kaato seinän vieressä olevaan kouruun päin. Poista rima, kun huoneen kuivan osan lattia on varmasti kovettunut.

02
Suunnittele yksityiskohdat 2 Vaihe

Tee koelaatoitus ja leikkaa kaikki laatat valmiiksi, ennen kuin levität laastin lattiaan. Laattojen huolellinen sijoittelu varmistaa tyylikkään lopputuloksen. Se myös säästää aikaa laatoitusvaiheessa, eikä laasti kuivu liian nopeasti.

Joitakin laattoja on pakko leikata, joten pane asiat tärkeysjärjestykseen. Asenna kokonaiset laatat kourun viereen ja suihkuseinän linjaan. Leikkaa loput laatat siten, että seinien viereen tulee mahdollisimman vähän pieniä palasia.

1

Lado laatat lattialle ja suunnittele sopiva jako. Käytä lähtökohtina vesikourua ja suihku seinän linjaa. Asettele laatat siten, ettei laattojen reunoja tarvitse leikata suihkuseinän tai kourun vieressä.

2

Leikkaa seinien viereen tulevat laatat valmiiksi. Numeroi laatat ja pinoa ne siten, että löydät oikeat laatat helposti.

03
Aloita laatoitus kourun vierestä 6 Vaihe

1

Sekoita laastia sopiva määrä kerrallaan. Sekoita laasti pussin kyljessä olevan ohjeen mukaisesti. Käytä sekoittamiseen vispilää ja porakonetta. Lisää jauhe veteen.

2

Aloita laatoitus kourun vierestä. Levitä kourun viereen laastikammalla tasainen kerros laastia ja asenna ensimmäinen laattarivi paikalleen. Jätä laattojen ja kourun väliin kapea tila silikonisaumalle.

3

Asenna seuraavat laattarivit paikoilleen. Voit käyttää ensimmäisten laattojen välissä välikiiloja ja asentaa seuraavat rivit paikalleen silmämääräisesti ensimmäisten saumojen mukaan.

4

Vatupassi näyttää, että kaato on juuri sopiva. Vatupassi paljastaa myös liian korkealla tai matalalla olevat laatat.

5

Asenna viimeiset laatat. Laasti kuivuu vuorokaudessa niin kovaksi, että voit asentaa reunalaatat seinien alaosaan. Anna laas-tin kuivua vuorokausi ennen saumaamista, ettei saumalaasti värjäydy.

6

Levitä laastia pienten reunalaattojen takapuolelle ja paina ne huolellisesti kiinni seinään. Anna laastin kuivua vuorokauden ennen saumaamista.

04
Saumaa laastilla ja silikonilla 4 Vaihe

Kylpyhuoneessa tarvitaan kahdenlaisia saumoja. Laattojen väliset saumat täytetään saumalaastilla ja eri rakenteiden väliset saumat silikonilla. Venyvä silikoni kestää myös saumoissa, jotka elävät hieman.

Laattojen alla oleva vesieriste varmistaa, että kylpyhuone on vesitiivis, joten vedenpitävää silikonia tarvitaan vain kourun ja laattojen sekä kynnyksen ja laattojen väliseen saumaan.

1

Sekoita saumalaasti perusteellisesti vispilällä ja vahvalla porakoneella. Noudata ohjeita huolellisesti, jotta laastiin ei tule paakkuja. Kaada paljuun ensin vesi ja lisää jauhetta vasta sen jälkeen.

2

Täytä saumat laastilla. Levitä laastia viistoilla vedoilla, jotta se painuu kunnolla saumojen pohjaan asti. Vedä lasta saumojen yli useita kertoja eri suunnista, jotta saumat täyttyvät kokonaan.

3

Pese pois ylimääräinen saumalaasti. Pese ylimääräinen laasti pois puhtaalla sienellä, kun saumat ovat ehtineet kovettua 10-15 minuuttia. Pese ja kuivaa sieni tiheästi.

4

Purista silikonia kynnyksen saumaan. Odota, kunnes saumalaasti on täysin kuivaa. Pyyhi loput kalkkitahrat pois laatoista ja tiivistä viimeiset saumat silikonilla.

Materiaalit

 • Itsetasoittuvaa oikaisulaastia
 • Muovisia välikiiloja
 • Lattialaattoja
 • Laatoituslaastia
 • Saumalaastia
 • Saumasilikonia

Erikoistyökalut

 • Laattaleikkuri
 • Vispilä ja voimakas porakone
 • Laastikampa
 • Kumilasta
 • Sanko, puristusrullat ja laatta - sieni.

Vie aikaa

5-6 päivää kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 110 euroa 2,5 m²

Vaikeusaste

Osaat tehdä lattiaan täydellisen kaadon, kun suunnittelet työn huolellisesti.

Video

TEKNIIKAT: Seinä- ja lattialaatat

Jaa pinnan kenttiin, jotta linjat pysyvät suorina

TEKNIIKAT: Laattojen leikkaaminen

Se sujuu helposti ja nopeasti laattaleikkurilla

TEKNIIKAT: Esteiden ympärille

Opettele tekniikat rei'ille, loville ja "puolikkaille" rei'ille

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

VINKIT: Oikea saumalaastia laatoille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …